Dodaj do ulubionych

Twaróg trzykrotnie mielony

23.01.26, 10:37
Do ciasteczek serowych na przykład
Czy twaróg musi być mielony w tradycyjnej maszynce do mięsa, czy też można wrzucić go do malaksera i rozbić na puch?
Kiedyś tak próbowałam pójść na skróty z ziemniakami na kopytka i rezultat był okropny, ziemniaki do wyrzucenia.
A czy z serem może się udać?
Obserwuj wątek
    • pleszkazlasu Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 10:54
      Tak, z serem sie może udac. Robiłam tak na sernik. Jes gorszy niż mielony, ale lepszy niż z wiaderka.
      • pleszkazlasu Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 10:54
        A, ja blendowalam żyrafą.
        • la_felicja Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 10:56
          Dzięki smile
    • trampkoss1 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 11:37
      Jeśli piszesz o ciasteczkach serowych, na które przepis (z moich wypieków) podawała mysiulek, to mielenie do nich twarogu jest absolutnie zbędne. Jak masz mielony, to oczywiście możesz zastosować, ale jak masz w kostce to dawaj taki.
      A jak się upierasz przy mieleniu twarogu w maszynce, to powodzenia we wkładaniu drugi i trzeci raz tej paciaji do maszynki big_grin.
      Oczywiście, że melakserem! Żyrafą to nie, bo one miewają słabe silniczki i mogą się przegrzać - zresztą producent podaje ile czasu można tym miksować to jest raptem kilka minut pracy ciągłej - a tu tak z 10 minut trzeba, żeby było gładki - tylko melakser.
      • una_mujer Re: Twaróg trzykrotnie mielony 24.01.26, 19:31
        A to zależy, mój Braun daje radę. Ser wychodzi gładziutki.
    • trampkoss1 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 11:40
      A, ziemniaki na kopytka trzeba przecierakiem, jest taka przystawka do żyrafy (tu żyrafa daje radę) specjalnie do przecierania, albo można kupić "mashę"
    • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 13:19
      absolutnie nic nie mielisz ! i nie rozbijasz na puch !male grudki sera sa wrecz pozadane, bo daja 'listkowosc'
      twarog musi byc w temp pokojowej, rozcierasz reka z mąka i niewielka iloscia i miksujesz z miekkim maslem - babcia nie majac miksera robia recznie, mamuska hakami recznego zelmera

to jest ciasto w typie ' mufinkowym' czyli bierzesz skladniki i mieszasz byle jak
    • rosie Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 13:29
      Można zblendować. Ja też tylko raz zrobiłam ciasto na kopytka w termo misce, nigdy więcej.Za to twaróg miksuje bardzo dobrze.
    • memphis90 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 17:42
      Na puch to się ubija (białka, żółtka z cukrem, cukier z masłem), a nie blenduje...
    • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 18:26
      przepis bazowy na ciasto serowe, bez 3krotnego mielenia (Dorota z MW) troche przesadzila 😎

przepis z ksiazki z 1986 stad tez margaryna a nie maslo i mielenie twarogu - jw - mielenie jest zbedne
      • panna_lila Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 22:21
        Oj, chyba wiem co jutro upiekę🤩
        • jottka Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 22:47
          z tej porcji to malutko wychodzi, rób co najmniej podwójnąsmile
          • panna_lila Re: Twaróg trzykrotnie mielony 24.01.26, 06:35
            ale tego tłuszczu/masła/margaryny dużo tutaj będzie
            kostka plus na 1 1/4 mąki
            • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 24.01.26, 14:19
              tluszczu mozesz dac mniej 250g mąki - 250g twarogu - 125g masla
              • panna_lila Re: Twaróg trzykrotnie mielony 24.01.26, 14:55
                Cena podpowiedź, a czy można zagnieść dziś i przetrzymać w lodówce i upiec następnego dnia rano?
                • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 24.01.26, 15:21
                  tak, bedzie nawet lepsze i nie musisz piec rano
        • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 23:34
          nie musza byc jablka - gruszki/ brzoskwinie - rowniez z puszki
          nie musza byc pierozki - moga byc 'sakiewki' - kroisz w prostokaty, kawalek owocu albo dzemu , sciskasz mocno 4 rogi i pieczesz, bywa, ze czasami sie otworza
          rogaliki z dzemem
          babeczki dzememe i piana albo nugatem albo z owocem
          'nacinane' poduszki
          albo po prostu ciastka z cukrem

mozns tez na wytrawnie, cukru w ciescie nie ma
          • jottka Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 23:48
            a to ja to w ogóle robię oszukańczo - na krążek ósemkę jabłka, składamy na pół w otwartego quasi-pierożka i starczysmile
            • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 23:54
              zawsze to mniej roboty a pierozki i tak sie czesto rozczelniaja w piekarniku 😛

sprobuj z brzoskwiniami, takie z puszki tez sa dobre
              • jottka Re: Twaróg trzykrotnie mielony 24.01.26, 00:01
                z puszki to słodkie i rozciepane wyjdzie... ze świeżych to mogłabym spróbowaćsmile
                • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 24.01.26, 01:26
                  slodkie tak, ale ciasto bez cukru, rozciapane nie
          • panna_lila Re: Twaróg trzykrotnie mielony 24.01.26, 06:33
            mam puszkę brzoskwiń i się zastanawiałam co z nią zrobić, dziękismile
    • novembre Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 20:12
      Ser do sernika wrzucam wylacznie do malaksera. Dorzucam, co tam jest w przepisie, i pieke. Mam gladziusienki bez jednej grudki ser.
      • jottka Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 21:24
        yyy, skąd w ogóle straszny pomysł mielenia sera na te ciasteczka? się bierze, wrzuca do miski, widelcem rozgniatasmile bardzo dobre to jest, bardzosmile
        • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 21:33
          tez nie wiem i do tego 3 razy!
          • jottka Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 21:34
            tylko to ciasto takie mało wydajne, buuu. no i nie margaryna, tylko masło, ale rozumiem, że przepis z epoki.
            • jottka Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 21:37
              a, jeśli to przepis z Moich Wypieków, to autorka lubi takie wszystko mocno gładkie, poprzecierane, może to stądsmile kiedyś robiłam calzone z jej przepisu i no rany kota, ona tam mleko każe dać, co dopiero po fakcie do mnie dotarło, że może nie. ogólnie to świetna strona, wiadomo, ale taka mało wytrawnasmile
              • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 21:40
                tak, jako pierwszy wrzucilam link MW i nie sprostowalam, ze mielic nie trzeba

Dorota ma czasami takie male herezje🙂
                • jottka Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 21:41
                  no nie było to najlepsze calzone, jakie jadłam w życiusad
            • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 21:38
              jak robie babeczki albo sakiewki to cienko walkuje, wiecej wychodzi 😎
              przeciez pisalam, ze 1986 😛
              • jottka Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 21:40
                cienkie wałkowanie sprzeciwia się mojemu wyobrażeniu puchatego pierożkasmile znaczy ja jestem w stanie zeżreć całość na miejscu, bardzo lubię takie ciasto.
                • mysiulek08 Re: Twaróg trzykrotnie mielony 23.01.26, 21:45
                  pierozki to wiadomo, ciasteczka tez musza byc w typie poduszek 🙂
                  moze jutro upieke, mam brzoskwinie ktore sa troche za twarde na jedzenie solo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka