Dodaj do ulubionych

Operacja haluksów

09.02.26, 08:43
Dzień dobry ,
dziewczyny która miała operację na usunięcie haluksa ?
Jakie macie doświadczenia?
Czekam na operację NFZ , metodą Mica , mam mieć niedługo i bardzo się boję
Nawet nie samego zabiegu tylko objawów po znieczuleniu ( po narkozie okropnie wymiotuję) nie miałam nigdy w kręgosłup więc nie wiem jak będzie
No i później czy długo dochodzi się do tzw normalności w chodzeniu ?
Obserwuj wątek
    • marysia460 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 12:26
      Nikt nie miał tego zabiegu ?
      • 35wcieniu Re: Operacja haluksów 09.02.26, 12:33
        Masa ludzi miała, ale ile komu zajmie dojście do siebie to przecież jest indywidualne.
        Ogólnie większość ludzi dochodzi do siebie szybko i bez problemów.
        • marysia460 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 13:54
          No niby tak , ale fajnie jakby się ktoś podzielił doświadczeniem
          • dzwoneczki.niebieskie Re: Operacja haluksów 09.02.26, 19:09
            Zapytaj lekarza czy nie da rady znieczulic Cię miejscowo wprost w splot nerwowy ,bo jak piszesz licho znosisz znieczulenia.
            Dochodzenie do siebie po zabiegu to kwestia mocno indywidualna. Ja śmigałam po 6 tyg . Koleżanka po 10tyg.Rehabilitacja jest mega ważna .
    • mysiulek08 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 14:49
      jedna stopa?

jako weteranka po dwoch operacjach jednej stopy metoda lapidus - nie ma sie czego bac!

pomysl jak bedzie fajnie zalozyc kazde buty i chodzic bez bolu smile

jesli bedziesz miala operacje metoda mica (a raczej zabieg) to nie masz zapewne duzej zmiany, to jest malo inwazyjna metoda, praktycznie od razu stajesz nogi, oczywiscie w specjalnym bucie (dowiedz sie czy dostaniesz czy musisz kupic)
      zabieg jest krotki i raczej obejdzie sie bez znieczulenie ogolnego, wiec albo znieczulenie 'w kregoslup' - nie ma sie czego bac albo najlatwiejsze znieczulenie kostkowe

bolu niemal nie ma a przy mica tym bardziej

to ile bedziesz musiala chodzic w bucie to powie ci operujacy ortopeda, bo on bedzie widzial co robi
      w bucie - czy to klasyczny czy walker, z kulami chodzi sie niemal calkiem normalnie
      z codziennosci to zdecydowanie prysznic i stopa w bucie w worku foliowym owinietym tasma, zeby przez pierwsze dni nie moczyc opatrunku ale to tez ci ortopeda wyjasni
      pewnie bedzie kontrolne rtg/tomograf/rezonas (nie znam procedur NFZ)

i rzecz najwazniejsza, nie zaniedbywac zaleconych po oepracji cwiczen a po zdjeciu buta, rehabiliatcji

poczytaj
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,179334153,179334153,Dziewczyny_po_operacjach_stopy.html#p179337307
      • birch70 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 16:15
        Ja po niedawnej wizycie u ortopedy usłyszałam, że rozważyć operację można, ale dopiero gdy wkładki, fizjo i leki (Rantudil i żel Fastum) nie pomogą. Jestem na początku drogi, nie wiem, dlaczego tak długo z tym zwlekałam - dorobiłam się, oprócz halluksa, ostrogi i płaskostopia poprzecznego. Po krótkim chodzeniu po normalnym płaskim terenie ból tej stopy nie pozwala mi normalnie funkcjonować... Czy to można "ogarnąć" wyżej wymienionymi metodami, tzn czy te wkładki i leki zniwelują ból chociaż? Naprawić stopy nie naprawią, to wiem 🫤
        • mysiulek08 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 16:24
          a ja juz myslalam, ze nie ma wiekszego konowala niz ten, ktory mi stope spartolil przy pierwszej operacji i przy braku zrostu wkladki polecil 😡

nie, absolutnie zadne zastepcze metody, typu wkladki, aparaty, smarowidla nie pomoga, ludzilam sie dlugo, o wiele za dlugo, moja kolekcje wkladek, klinow, podkladek, 'marcinow' i innych wynalazkow co to mialy pomoc i ulzyc, wywalilam jednym ruchem po drugiej operacji

na bol to i owszem, silne pbolowe na jakis czas pomoga
          • birch70 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 20:48
            Czyli nie bawić się w "leczenie" tego, czego leczyć się nie da i zacząć szukać porządnego operatora.
            Utwierdziłaś mnie w podejrzeniu, że ten lekarz, delikatnie mówiąc, nie był najlepszym wyborem 😡
            • mysiulek08 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 21:36
              dokladnie tak ! zmian kostnych nie da sie wyleczyc mascia czy lisciem laurowym 😉
              moje 'przygody haluksowe' na forum sa, nawet w kilku watkach - w tym powyzej tez- mimo dwoch operacji,dosc dlugiego dochodzenia do sprawnosci ( w tym 12 tyg absolutnego zakazu obciazania stopy) nie zaluje ani minuty 😎

ale tak, dobry ortopeda od stop/haluksow to podstawa, konsultowalam swoja stope w haluxmedzie w komornikach, bo byl nawet szalony plan lotu do PL na druga operacja, wiec jak jestes w PL to tam probuj, a przynajmniej skonsultuj
        • mysiulek08 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 16:25
          plaskostopie poprzeczne jest typowe dla haluksa - slabe wiezadla
          • birch70 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 20:50
            mysiulek08 napisała:

> plaskostopie poprzeczne jest typowe dla haluksa - slabe wiezadla
            >
            Tak, wiem. Słabe więzadła to niestety u nas przypadłość rodzinna...
    • alina460 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 21:44
      Robiłam prywatnie w Haluxmedzie w Komornikach.
      Nie zdecydowałam się na NFZ.
      • dawna_panikara28 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 23:16
        Cześć. Będę robić cheilektomię, ale prywatnie w certisie. Mogę wiedzieć, ile wszystko kosztowało i ile kosztowały same badania przed? Jakie miałaś znieczulenie a jeśli w kręgosłup to byłaś cewnikowana? Ile L4 po? Będę wdzięczna za odpowiedź smile
        • mysiulek08 Re: Operacja haluksów 09.02.26, 23:26
          a skad pomysl cewnikowania?
          mialam 4 zabiegi w trybie chirurgii jednego dnia, 3 znieczulenia 'w kregoslup' i 1 ogolne - zabieg dluzszy niz godzina i przy zadnym nie bylo potrzeby zakladania cewnika
        • andace Re: Operacja haluksów 09.02.26, 23:58
          Nie miałam operacji hakuksa, ale ponad 2 h otwartą operację kostki z implantami i miałam tylko blokadę nerwu w nodze od kolana w dół, nawet znieczulenie w kręgosłup nie było potrzebne. Plus “glupi jaś” żebym nie przeszkadzała operatorowi.
          Żadnego cewnika, po operacji musiałam pokicać do WC 😉
          • mysiulek08 Re: Operacja haluksów 10.02.26, 03:48
            decyzje finalnie i tak podejmuje anestezjolog, przy artro kolana bylo w kregoslup i bez 'glupiego jasia' bo chcialam film z wnetrza kolana widziec ( przystojniak sie pytal czy chce) 😉
          • alina460 Re: Operacja haluksów 10.02.26, 11:39
            U mnie tak, jak u andace. Bardzo miło wspominam 😀
    • best_bej Re: Operacja haluksów 09.02.26, 23:49
      Haluksów nie miałam, ale w styczniu miałam inna operacje że znieczuleniem w kręgosłup. Żadnych wymiotów czy złego samopoczucia po. Po 6 godzinach pionizacja i kolacja smile Żadnego cewnika, żadnej pieluchy.
      W sumie to zależy od szpitala, bo 6 lat temu miałam operację na to samo i wtedy nie pozwalali mi podnoec głowy przez całą noc. Sikanie w pieluchy, zero jedzenia.
      • choinka35wlesie Re: Operacja haluksów 10.02.26, 21:22
        Jestem po 2 operacjach haluksów u tego samego lekarza, identyczną metodą. Lewa stopa rewelacja, prawa dramat
        • choinka35wlesie Re: Operacja haluksów 10.02.26, 21:25
          Prawa stopa do kolejnej operacji: boli, a przed operacja nie bolał, zrobiłam bo lewa stopa wygląda fantastycznie i nie odczuwam żadnego bólu. Odnośnie prawej od tego samego lekarza usłyszałam: cechy osobnicze zdecydowały , że tak się zrosło. Moim zdaniem : spitolil, ale w życiu się do tego nie przyzna, a ja mu tego nie udowodnię.
          • choinka35wlesie Re: Operacja haluksów 10.02.26, 21:27
            Znieczulenie w kręgosłup, pierwsza noc po operacji mnie boli bardzo, ale kroplówka z morfiny zdejmuje ból, kolejne dni na środkach przeciwbólowych i jest dobre. BUT ortopedyczny przez 6 tygodni, potem już normalne chodzenie . Ćwiczyłam sama, ćwiczenia z youtuba
            • choinka35wlesie Re: Operacja haluksów 10.02.26, 21:29
              Oczywiście wybieram się na kolejną operację halluksa, też na NFZ, ale już do innego lekarza. Miałam metodę Silver, teraz będę pytać wcześniej jaki mają plany zabiegowe
              • best_bej Re: Operacja haluksów 10.02.26, 23:19
                Jeśli z Warszawy to polecam z całego serca szpital na kajakowej. Dwa razy miałam tam operację i jestem pod wrażeniem jak bardzo cały personel bym życzliwy i pomocny. Pielęgniarki do łóżka podające herbatę, to w innych placówkach niespotykane smile na oddziale 6 pacjentów, dwie pielęgniarki i lekarz dyżurny. Bajka.
                • best_bej Re: Operacja haluksów 10.02.26, 23:20
                  Nie wiem czy robią tam halusky, na liście nie ma, ale ja miałam inna operację, której też nie ma na liście
                  zozursynow.pl/szpital-kontakt/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka