Dodaj do ulubionych

bezsilna wobec systemu

10.02.26, 19:00
Nieznoszę tego uczucia. A właśnie w takim położeniu się znalazłam, zderzenie z systemem oświaty dokładniej mówiąc. Otóż nieświadoma niczego nie wypisałam bombelka z edukacji zdrowotnej we wrześniu i teraz dyrektor spuścił mię po brzytwie, zasłaniając się jakimś rozporządzeniem. Dziecię wkurzone, bo w jedyny dzień, kiedy wychodził wcześniej ze szkoły już nie będzie wychodził wcześniej. Tak się chciałam po ematkowemu wyżalićsad
p.s.
ciśnienie mi się podniosło i już miałam dzwonić po kuratoriach, a może nawet do samego ministerstwa, ale to chyba nic nie da, co, jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • zerlinda Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:06
      Oj bidulko, wszyscy wiedzieli a ty nie? Może jednak trzeba się interesować pewnymi rzeczami a nie robić bezsensowne awantury?
    • raczek47 Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:08
      A co mu grozi, jeśli po prostu nie będzie chodził? Przecież to przedmiot nieobowiązkowy, bez ocen.
      • ardzuna Re: bezsilna wobec systemu 15.02.26, 14:49
        Grozi mu, że się wyedukuje zdrowotnie. Zgroza! System ma potężne macki.
    • angazetka Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:08
      Przyznam, że mocne słowa w tytule w stosunku do treści.
      • zosia_1 Re: bezsilna wobec systemu 12.02.26, 06:39
        Tytuł powinien brzmieć" bezsilność systemu wobec matki"
    • slonko1335 Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:09
      Przecież może po prostu nie chodzic.
      • ga-ti Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:16
        Może nie chodzić, jeśli rodzic zadeklaruje, że dzieciak chodził nie będzie. Na deklarację był jakiś czas. Później została stworzona lista uczniów chodzących i ci z listy, których nie było mieli odnotowaną nieobecność. Pewnie w tym problem, że dzieciak uzbierał sporo tych godzin nieobecnych i nieusprawiedliwionych.
        • jakornelia12345 Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:20
          No i co z tego? To nie polski, ani matma.
          • ga-ti Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:33
            Nie wiem. Pewnie skontaktowali się z rodzicem, żeby wyjaśnić.

W szkole jest jeszcze taki myk, że jak dzieciak ma być na lekcji to szkoła za niego odpowiada, jeśli jest zwolniony odpowiada rodzic. I tu pojawia się pytanie, kto odpowiada za dziecko wątkodajki gdy na lekcję, z której nie został wypisany, nie przychodzi. Szkoła potrzebuje "papieru".
            • jakornelia12345 Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:49
              Przecież nie dotyczy to tylko EZ. To problem związany z każdymi wagarami, też z ucieczką z polskiego i matmy. A nawet całym dniem. Niech sobie rodzic ogarnie dzieciaka i jego szkolne sprawy.
        • slonko1335 Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:55
          No i co z tego? Przeviez to na nic nie ma wpływu....Jak się boją obniżenia zachowania to może te nieobecności mi usorawuedluwiac.
        • arwena_111 Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 20:06
          A dlaczego nieusprawiedliwionych? Rodzic nie musi się jeszcze tłumaczyć dlaczego usprawiedliwia nieobecnosć.
          • slonko1335 Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 20:09
            No ale może ich nie usprawiedliwiać po prostu.
      • raczek47 Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:16
        No właśnie.
        Jakie konsekwencje mógłby ponieść za niechodzenie na przedmiot nieobowiązkowy?
        Będzie nieklasyfikowany i zmuszony do pisania egzaminu klasyfikacyjnego?
        • arthwen Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 23:53
          To nie jest przedmiot nieobowiązkowy, tylko wybieralny.
          • raczek47 Re: bezsilna wobec systemu 12.02.26, 09:56
            Ale można go nie wybrać, zamiast niego nie wybiera się alternatywnego przedmiotu, więc nie jest obowiązkowy.
            Czy zapisane na ez dziecko poniesie konsekwencje nie chodzenia?
            • arthwen Re: bezsilna wobec systemu 13.02.26, 13:00
              Owszem, poniesie.
              Bo w momencie upływu terminu na decyzję - jeśli się nie wypisało, to przedmiot staje się obowiązkowy.
              • slonko1335 Re: bezsilna wobec systemu 13.02.26, 15:23
                Jakie tak konkretnie?
                • raczek47 Re: bezsilna wobec systemu 13.02.26, 15:44
                  Też poproszę o odpowiedź. Pytałam wyżej, nikt nie wie.
                  • slonko1335 Re: bezsilna wobec systemu 13.02.26, 16:06
                    Bo rozporządzenie nie przewiduje tych strasznych konsekwencji poza ewentualnym obniżeniem oceny z zachowania za nieusprawiedliwione nieobecności, gorzej jak rodzic je usprawiedliwi i nawet zachowania obniżyć się nie dawink
                    • nieobiektywnie Re: bezsilna wobec systemu 15.02.26, 08:42
                      slonko1335 napisała:

> , gorzej jak r
                      > odzic je usprawiedliwi i nawet zachowania obniżyć się nie dawink
                      >
                      Czym można taką nieobecność usprawiedliwić? I czy szkoła może usprawiedliwienia nie przyjąć? I czy szkoła może się doczepić? No bo choroba odpada , więc co? Lekcje karate? To szkoła może poprosić o podkładkę np kopie umowy z planem zajęć, albo w ogóle stwierdzić że to żaden powód. . Ja tam bym na miejscu szkoły była wredna do kwadratu i łatwo im nie odpuszczała. Poza tym co to za przykład dla dziecka? Wyrośnie z niego kolejny krętacz.
                      • slonko1335 Re: bezsilna wobec systemu 15.02.26, 09:00
                        Czymkolwiek, rodzic nie musi się tłumaczyć a szkola nie ma prawa prosić o żadne podkładki.
                • arthwen Re: bezsilna wobec systemu 14.02.26, 19:40
                  Nie wiem, nie interesowało mnie to na tyle, żeby szukać informacji, bo moje dziecko na edukację zdrowotną chodzi, rozmawialiśmy o tym we wrześniu, podjęliśmy decyzję wspólnie i świadomie nie zostało wypisane, więc nie obchodziły mnie konsekwencje niechodzenia.
    • ga-ti Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:13
      Ale nie byłaś na wywiadówce, nie czytałaś dziennika, miałaś odłączone wszystkie media? Wychowawcy informowali co i jak, ci przezorni dawali nawet kartki na rezygnację. Przecież dzieciak zbierał co tydzień nieobecność. Wszyscy dookoła trąbili, że ludzie rezygnują. I co, myślałaś, że wszyscy rezygnują, a Ty ot tak po prostu dziecka nie wyślesz i będzie ok?
      Dziwne.
      • zerlinda Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:19
        Są tacy leniwi rodzice, którym się nic nie chce. Ale żeby robić burdy, gdy nie mają racji, to są pierwsi. Widocznie watkodajka też taka gwiazda.
      • eilian Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 22:08
        Jakby wychowawca poinformował, to bym wiedziała, sęk w tym, że tego nie zrobił, żadnej informacji na librusie nie było, tylko to zebranie, na którym, o ja okropna, leniwa matka nie byłam. Media mam odcięte, owszem, dla spokoju wewnętrznego od ostatnich wyborów. Przedmiot zaczął się dopiero w tym semestrze, więc dopiero 2 nieobecności. Ale ok, niech będzie, że moja wina, człowiek chce się pożalić, to mu jeszcze dowalą. Mam nauczkę, żeby jednak nie pisać...
        • aankaa Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 22:20
          nieświadoma niczego nie wypisałam bombelka z edukacji zdrowotnej we wrześniu ... Przedmiot zaczął się dopiero w tym semestrze ... moja wina, człowiek chce się pożalić, to mu jeszcze dowalą. Mam nauczkę, żeby jednak nie pisać...

raczej masz nauczkę, że trzeba pilnować szkółki bombelka tongue_out
        • m_incubo Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 07:42
          Ale ok, niech będzie, że moja wina,

A niby czyja..?
          Na zebrania nie chodzisz, informacji nie czytasz, gdyby nawet szkoła wysłała umyślnego w postaci dyrektora, żeby osobiście potwierdzić, to byś mu i tak drzwi nie otworzyła, bo nie ma obowiązku.
          Ale jesteś bezsilna w zderzeniu z systemem big_grin
          Bezsilny to jest system wobec tego typu rodziców.
        • kurt.wallander Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 11:40
          eilian napisała:

Ale ok, niech będzie, że moja wina, człowiek chce się poża
          > lić, to mu jeszcze dowalą. Mam nauczkę, żeby jednak nie pisać...

Nie, niech będzie, tylko po prostu - twoja wina.
        • zosia_1 Re: bezsilna wobec systemu 12.02.26, 06:41
          Oprócz zebrania sa jeszcze zwyczajne , codzienne rozmowy z dzieckiem....
    • profes79 Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:25
      Nie wypisałaś we wrześniu a bombelek się zorientował w lutym? Niezły czas reakcji.
      • kulka-online Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:27
        Może akurat zajęcia zaplanowano na drugi semestr?
    • skumbrie Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 19:45
      To nie bezsilność, tylko głupota - twoja i bombelka. Macie to w genach po prostu.
    • nieobiektywnie Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 22:12
      A jak nie ogarniesz zawczasu subskrypcji i nie zdążysz jej wyłączyć na czas i cię z czarżują to też ich wina czy twoja? A jak zapomnisz zapłacić rachunek i dostaniesz odsetki czy tam jakąś karę to też ich wina czy twoja? A jak przyjdziesz na czerwonym świetle to wina światła czy twoja? Kurcze to naprawdę nie jest to do ogarnięcia że szkoła ustawia plan zajęć na początku roku i muszą się tego trzymać, bo nie będą wszystkiego zmieniać i stawiać do góry nogami bo ty się obudziłaś w lutym i chcesz się wycofać.
      • eilian Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 22:39
        Już nie przesadzajmy, z wdż można się było wypisać w trakcie roku i nikt problemu nie robił, teraz nagle taka wielka komplikacja, że zamiast 4 uczniów będzie 3
        • nieobiektywnie Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 08:25
          Jaka ty jesteś do bólu polska. Jedyny kraj w unii europejskiej który płacze i skarży się na te straszna Unię bo przez dwadzieścia lat nie chciało mu się zdywersyfikować energetyki. dudy ruszyć się nie chciało kiedy był czas, ale to Unia winna . To jest dokładnie kwintesencja polskiego myślenia. Przez takich jak ty niczego nie da się zaplanować niczego nie da się zorganizować bo oni wszystko w ostatnich chwili rozpierdzielają swoim nieogarnieciem. Z powodu własnej ignorancji, egoizmu i głupoty stwarzają innym problemy i jeszcze na nich bezczelnie narzekają. Bo broń Boże nie na siebie.
          • wyprawa32768 Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 23:34
            kolejny błysk intelektu, a niby po co mamy dywersyfikować energetykę skoro mamy pełno własnego i taniego węgla ? dla chciejstwa UE ? niech spadają na drzewo !
            • nieobiektywnie Re: bezsilna wobec systemu 12.02.26, 07:27
              Taniego?? Tak taniego że do każdej tony państwo musi dopłacać 50%?!
            • jowita771 Re: bezsilna wobec systemu 14.02.26, 20:04
              Owszem, węgiel mamy, ale jest on nie do ruszenia. Ten, który był dostępny, już się skończył. Ten, który został, jest tak głęboko, że koszty wydobycia przewyższą jego wartość. Nie wspominając o tym, jakie to niebezpieczne. Więc gra niewarta świeczki.
              • alicia033 Re: bezsilna wobec systemu 15.02.26, 10:34
                jowita771 napisał:

> Owszem, węgiel mamy, ale jest on nie do ruszenia. Ten, który był dostępny, już
                > się skończył. Ten, który został, jest tak głęboko, że koszty wydobycia przewyżs
                > zą jego wartość. Nie wspominając o tym, jakie to niebezpieczne. Więc gra niewar
                > ta świeczki.

proponuję jednak nie wierzyć we wszystko, co ci władzuchna od 30 lat wmawia. Zwłaszcza, że to ta sama władzuchna, która pod różnymi szyldami przytuliła miliardy łapówek ze wschodu i z zachodu, za to, żebyś wierzyła właśnie w te bzdury, które tu zaprezentowałaś.
                • wyprawa32768 Re: bezsilna wobec systemu 15.02.26, 14:41
                  Siła propagandy jest ogromna, ona będzie wierzyć w te bzdury dopóki nie poczuje bata na skórze. Eko-bata.
            • arthwen Re: bezsilna wobec systemu 17.02.26, 11:25
              I dlatego kupujemy węgiel np z Brazylii (a przynajmniej kupowaliśmy za PiSu), bo mamy tyyyyyyle taniego własnego?
              Polski węgiel wcale nie jest tani, a złoża są coraz trudniejsze w eksploatacji - więc będzie jeszcze droższy.
    • iwles Re: bezsilna wobec systemu 10.02.26, 22:59

Nie rozumiem, myślałaś, że tych zajęć nigdy nie będzie?
    • alina460 Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 09:53
      Widać, że bombelek też nieogar. Po mamusi 😂
    • autumna Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 10:39
      Na jakie dokładnie rozporządzenie powołuje się dyrektor i na który konkretnie zapis? Dyrekcje niekoniecznie zawsze są biegłe w czytaniu i interpretacji przepisów, delikatnie mówiąc. Wydaje się mało prawdopodobne, że uczeń może zostać "zabetonowany" na nieobowiązkowych zajęciach.
      • autumna Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 10:46
        No dobra, aż z ciekawości sprawdziłam. Rozporządzenie Ministra Edukacji z dnia 7 kwietnia 2025 r.
        – Dz.U. 2025 r. poz. 467 – akt ten określa zasady nauczania edukacji zdrowotnej, w tym tryb rezygnacji.
        Faktycznie dla tego konkretnego przedmiotu ustalono nieprzekraczalny termin wypisania się, nic nigdzie nie ugrasz.
    • healios Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 11:56
      O rany, alescie jej dowalily. Moze I jej wina ze nie dopilnowala, ale na takie glanowanie to chyba nie zasluzyla.
      Nie pomoge w temacie bo sie nie znam, ale wspolczuje wkurzonego dziecia I sztywnego systemu.
      • bezmiesny_jez Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 12:05
        Ale co ma do rzeczy system? Jak zapomnisz złożyć PIT do końca kwietnia, to też płaczesz, że system sztywny i skarbówka cię prześladuje?
        • healios Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 12:51
          No, ja akurat zyje w systemie ktory pozwala na flexibility. Nie mam powodu plakac ze skarbowka mnie przesladuje, bo mam kolejne pare miesiecy a I potem nic dramatycznego sie nie dzieje poza fines.
          • bezmiesny_jez Re: bezsilna wobec systemu 12.02.26, 08:38
            Możesz nie składać deklaracji podatkowych? Fajnie. Możesz zapomnieć wrócić do pracy po urlopie, odebrać dziecko z przedszkola i też luz? To jakaś Botswana?
        • slonko1335 Re: bezsilna wobec systemu 15.02.26, 09:05
          Jak nie złożysz pita do konca kwietnia to urzad zlozy za Ciebie ten który ma w systemie. Prześladować Cie zaczną dopiero jak wyjdzie z niego niedopłata podatku i jej nie uregulujesz
      • zerlinda Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 12:24
        Jeżeli ktoś przez pół roku nie dał rady wypisać się z nieobowiązkowego przedmiotu, to nie ma dla niego ratunku. Gdyby była dekata, też by powstał ten wątek. No nie da się. Ale winny system.
        • laluga Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 13:35
          wypisać może było tylko do 24 września 2025
      • wyprawa32768 Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 23:36
        należało się jej. Typowy rodzic wywalić dziecko do państwowej szkoły i już uważa że nic go nie obchodzi ta edukacja. Najwyższy czas się zainteresować co tłuką do głów dzieciom !
    • sabek81 Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 12:22
      Boisz się, że bombelek zyska wiedzę lepszą a której nie posiadasz😜😂
    • jdylag75 Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 13:03
      No cóż, trzeba odpękać, ale to dobra nauka dla dziecka i Ciebie.
    • laluga Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 13:34
      Ale przecież może po prostu na nie nie chodzić. Trzeba tylko regularnie usprawiedliwiać nieobecność.
    • arthwen Re: bezsilna wobec systemu 11.02.26, 23:51
      I zajęło ci tylko pół roku, żeby się zorientować?

Napisz, napisz, do ministerstwa, koniecznie!. Czemu tylko forum masz się chwalić własnym zaangażowaniem w edukację dziecka, niech się w ministerstwie też pośmieją.
    • klaramara33 Re: bezsilna wobec systemu 13.02.26, 16:05
      Nikt nie pytał do tej pory dlaczego dzieciaka nie ma na lekcjach???
    • alicia033 Re: bezsilna wobec systemu 15.02.26, 10:42
      Doprawdy nie rozumiem...wink.
      To podobno bardzo potrzebny przedmiot z bardzo dobrym programem i tylko ciemnocie spod znaku piss i konfy jego wprowadzenie się nie podoba. Natomiast strona oświecona, spod znaku aktualnej władzuchny u żłoba, jest jego wprowadzeniem absolutnie zachwycona i jej bombelki chodzą na niego nie tylko karnie ale z ogromną przyjemnością, ciesząc się, że mogą zdobywać w szkole wiedzę w tak istotnym temacie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka