mocca26 04.03.26, 12:15 Na przykład taka andyceramika.pl/pl/p/Maselnica-wodna-A344-D51/7880 Ma ktoś? Faktycznie działa, masło się nie psuje ani nie robi się w smaku "wodne"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicia033 [...] 04.03.26, 12:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 09:53 > U mnie masło stoi normalnie na blacie, w krytej maselniczce, też z bolesławieckiej ceramiki i spokojnie >wytrzymuje te 4-5 dni (mniej więcej tyle u mnie schodzi kostka masła). W domu mam normalną temperaturę, 21-22 stopnie. dokładnie... Masło w wodzie to chyba nasze praprababcie uskuteczniały, kiedy to masło robiło się raz na miesiąc (?), nie majac lodówki, i trzeba było je zabezpieczyć. Ale jak ktos lubi (i ma dużo miejsca w kuchni) to niech sobie kupuje. I jeszcze...prawdziwe masło nie twardnieje aż tak, że nie da się go rozsmarować na pieczywie. Wystarczy wyjąć z lodówki, pokroić chleb/bułkę oraz komponenty, i masło można normalnie rozsmarować na pieczywie. Zdarzały mi się takie akcje, kiedy zapomniałam o maśle, żeby je wyjąć z lodówki. Powyższa procedura wystarczała. Niestety, najlepsze są tu masła najdroższe i nie polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 21:08 >prawdziwe masło nie twardnieje aż tak, że nie >da się go rozsmarować na pieczywie. >Wystarczy wyjąć z lodówki, pokroić >chleb/bułkę oraz komponenty, i masło można >normalnie rozsmarować na pieczywie. Eee… to akurat jest cecha margaryny 🤔 Maslo właśnie twardnieje w lodówce i nijak nie zmięknie w 3 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Maselniczka wodna 07.03.26, 00:00 Dokladnie, przynajmniej maslo z klimatu polskiego bo maslo w UK juz nieco inaczej- caly rokmjest zielona trawa i nie karmi sie krow zbozami, i jest wiecej nienasyconych kwasow tluszczowych, te maja nizsza temp topnienia co sprawia ze bialko z wysp jest bardziej plastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Maselniczka wodna 07.03.26, 00:48 Irlandzkie Kerrygold (masło, 0% margaryny) jest dość miękkie nawet bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Maselniczka wodna 07.03.26, 06:33 Jest miękkie dzieki technologii produkcji a nie z powodu składu (który oczywiście jest dobry). na marginesie, gdzies niedawno czytałam, że Irlandii udało się przedłużyć prawo do nieprzestrzegania norm uniknych i mogą trzymac wiecej krów na m2 niż norma unijna. Poszukam, może znajdę Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Maselniczka wodna 07.03.26, 06:37 www.factchecking.ie/articles/what-is-the-real-story-about-irelands-cows Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Maselniczka wodna 04.03.26, 12:28 Poza wielkimi upalami to dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Maselniczka wodna 04.03.26, 12:31 Moja babcia trzymała masło w wodzie, bez fancy maselniczki, nie robiło się "wodne" , bo to tłuszcz:p Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Maselniczka wodna 04.03.26, 12:51 Dziękuję za wszystkie opinie. Chyba sobie kupię, tylko muszę poszukac firmy/modelu, który mi się spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Maselniczka wodna 04.03.26, 12:54 tylko nie zapominaj wody zmieniac 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Maselniczka wodna 04.03.26, 12:54 Nie mam takiego wynalazku. Ale jest prześliczna. Odpowiedz Link Zgłoś
senin11 Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 09:40 tylko szkoda, ze nie dostosowana do ksztaltu kostki masla ( takej prosto ze sklepu, nie od zaprzyjaznionego rolnika ) Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 09:54 Może bardziej pasuje do masła "osełkowego"? Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Maselniczka wodna 04.03.26, 12:56 Działa i masło nie robi się wodne(?), ale dla nas było mało wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Maselniczka wodna 04.03.26, 13:32 już nasze prababcie przechowywały tak masło Odpowiedz Link Zgłoś
pyra_w_kraku Re: Maselniczka wodna 04.03.26, 13:45 mocca26 napisała: > Ma ktoś? Faktycznie działa, masło się nie psuje ani nie robi się w smaku "wodne > "? Zakończyłam już (chyba) okres kupowania fajnych gadżetów. Duży wpływ na to ma oczywiście mniejsze mieszkanie. Masło kupuję Osełkę górską albo Sobik, trzymam w lodówce i wyciągam z niej na jakieś pół godziny przed posiłkiem. Pamiętam czasy bezlodówkowe w domu rodzinnym. Sposobów było sporo, ale nie chciałabym musieć ich teraz stosować 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 00:32 Irlandzkie Kerrygold tez się doskonale rozsmarowywuje (polskich marek u mnie akurat brak). Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 12:17 Francuskie masło też, np od producenta INSIGNY Ste Mère nie trzeba go wyjmować pół godziny przed śniadaniem. Akurat to masło ma dobry kształt do wodnej maselniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 12:21 Kupuje oba Insigny i Kerrygold (plus inne). Ale chyba jednak to będzie dodatkowa robota układanie tego w maselniczce. Skupiłam się na przetrwaniu masła. p.s. cały czas zapominam zrobić eksperyment z jakimkolwiek masłem i go ukerrygoldować - tzn ubić mikserem Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 13:24 INSIGNY kupuje w formie walca, a jeśli jest kostką to też ma ścięte zaokrąglone boki, więc mieści się idealnie, kroję kawałek wysokości pojemnika i wkładam i tyle, nie ma z tym żadnej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 13:30 Moje jest sześcianem zaokrąglonym na końcach. Tak czy inaczej, kupuje różne masła, w różnym kształcie. Byłoby mi łatwiej podjąć decyzję gdybym te maselniczki widziała na żywo. Może się poglądowo wybiorę do sklepu Bolesławca. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 09:13 Ładne ale moim zdaniem niewygodne Mam maselniczkę na blacie, w niej jakies 1/3 kostki...jak zużyję dokładam z lodówki kolejny kawałek...tak szybko wam sie masło psuje? Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 09:22 Każdą kolejną porcję masła trzeba zapychać do tej przykrywki (mało kompatybilnej kształtem z tym, co jest dostępne w sklepach). Jak już koniecznie chcesz wodną to poszukaj takiej, do której możesz po prostu przełożyć kostkę. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 09:51 U mnie w domu maslo tzrymalo sie w normalnej maselniczce, zazwyczaj swierc kostki schodzila w 1 dzien. Nic sie nie psolo, nawet jesli stalo to 2-3 dni. Kiedys przyjechala do domu rodzinnego jakas ciotka i "olaboga, jak ze wy mozecie trzymac maslo bez wody!" i zaraz nam wody nalala do maselniczki, bo "tak sie robi". Niczego to nie zmienilo, moze maslo bylo troche bardzo twarde. Te fransuckie maseniczki, gdzie trzeba kostke wpychac do okraglego pojemnika, sa fajne za pierwszym razem. potem nikomu nie zechce sie wpychac. Sama teraz trzymam maslo w lodowce, lubie zimne i twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 10:01 Bardzo ładna ta maselniczka ale wydaje się mało funkcjonalna. Pasuje chyba tylko do osełki a z kostki trzeba przekładać po kawałku. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 10:52 Mam, używam jak są u mnie rodzice bo oni jedzą dużo masła (jak na moje standardy). Maselniczke mam z Bolesławca, należy do nich napisać bo mogą ją zrobić we wszystkich dostępnych wzorach. manufakturawboleslawcu.com/products/maselnica-hermetyczna Masło kupuje zazwyczaj od rolnika i oni robią je w kształcie walca więc idealnie pasuje mi do maselniczki. Zgodzę też się z pozostałymi opiniami, dobre masło powinno się dać rozsmarować bez problemu po wyjęciu z lodówki, używam maselniczki głównie żeby masło ładnie wyglądało na stole. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 11:27 A Boleslawiec robi cos w i nych kolorach niz niebieski? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 16:44 princesswhitewolf napisała: > A Boleslawiec robi cos w i nych kolorach niz niebieski? We wszystkich. Tam jest masa manufaktur. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 16:57 Oczywiscie, moja maselniczka jest czarno-biała i mam i miski i czajnik na herbatę i filiżanki w tych kolorach. Ta konkretną manufaktura ma nawet zielone i czerwone kolekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 17:05 To są wszystko wyroby Manufaktury w Bolesławcu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 19:26 O ta misa to mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 22:55 A ja lubię bardziej tradycyjne wzory😉 Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 13:31 Mam bardzo proste i nowoczesny dom w szarościach i takie bardziej zdobne wzory mi nie pasują, najbardziej klasyczna wersja czyli granat w kropki też się sprawdza. Zapiekanka z wiatrakami to kolekcja produkowana na rynek holenderski, zakupy robię zazwyczaj w sklepie firmowym w Bolesławcu i można tam trafić na pojedyncze egzemplarze wzorów niedostępnych w regularnej sprzedaży w Polsce. Bardzo lubię kolekcje Magdaleny Gazur manufakturawboleslawcu.com/collections/modern I kolekcję lata 60-te manufakturawboleslawcu.com/collections/lata-60te Mam cały komplet misek i talerzyków jak te na zdjęciu, to są produkty ręcznie malowane, z kolekcji Mateusza Grobelnego (bo wzory na standardowej ceramice powstają głównie poprzez stemplowanie gotowych elementów). Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 13:40 Na świecie jest zbyt wiele pięknych rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 13:42 A w przypadku tej fabryki, można też zobaczyć że ceramika z Bolesławca to nie tylko “nudne stare wzory” ale o też bardzo ciekawe i nowoczesne elementy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 14:14 Te lata 60 te taka kolorystyka francuska , fajne Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Maselniczka wodna 06.03.26, 15:09 Ta kolekcja lata 60. wygląda na stworzoną specjalnie dla Ciebie Bardzo fajne wzory. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 16:00 działać działa, ale potem masz mokre masło. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 16:24 Tak, działa. W młodości (mieszkając w internacie i w akademiku) tak przechowywalam masło. Trzeba było tylko wodę zmieniać przy dluzszym przechowywaniu. I nie, nie jestem w wieku babcinym czy pra-babcinym lecz w wieku rasowej ematki Odpowiedz Link Zgłoś
gatito_z_kato Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 22:55 Nie miałam pojęcia, że taki gadżet istnieje. A jak trzymam masło w lodówce, to źle? Bo część z Was pisała że na blacie, ja bym chyba już w tym maśle oczami wyobraźni widziała pleśń i jakieś zarazy Wiem że z lodówki jest twarde, ale ja go i tak nie jem, więc mi wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Maselniczka wodna 05.03.26, 23:00 Zawsze paluszek masła na blacie w zwykłej maselniczce. Jakie zarazy?😅😭 Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Maselniczka wodna 07.03.26, 07:54 Po co to??? Wyjmujesz pół kostki do maselniczki, po dniu, dwóch go nie ma, nie ma co się psuć i rozpływać. Odpowiedz Link Zgłoś