Dodaj do ulubionych

Katowice, koncert, nocleg

06.03.26, 10:38
Mam koncert w Katowicach- miał byś stadion w Chorzowie, a jest arena Katowice, gdzie szukać noclegu żeby było blisko dojść lub dojechać komunikacją i miejsce na nocleg w takim miejscu żeby można było bezproblemowo zaparkować. Nocleg dla dwóch osób raczej tańszy niż droższy dobrze jakby było ze śniadaniem ale niekoniecznie.
Podpowiedzcie też co zwiedzić na szybko w Katowicach oprócz Nikiszowca który już mam na swojej liście
Obserwuj wątek
    • gatito_z_kato Re: Katowice, koncert, nocleg 06.03.26, 11:58
      Arena Katowice to szumna nazwa naszego nowego stadionu Gieksy, który ze smutkiem przyznaję, jest w środku niczego. Znikąd nie będzie blisko, ew z Tysiąclecia, jesli masz ochotę na wynajem mieszkania na 1 nocleg. Co do hotelu - śpię zazwyczaj w domu wink więc nie mam doświadczenia w tym zakresie.
      Znajomi nocowali w hotelu na Stadionie Śląskim, w środku Parku Śląskiego, wystrój wczesny Gierek, ale ceny raczej przystępne, no i do tego super okolica, zwłaszcza w sezonie wiosenno-letnim.
      Jest też kilka fajnych hoteli w centrum, typu Monopol, ale tam będzie pewnie: głośno, z korkami i do tego problem z zaparkowaniem. U nas generalnie miejsca parkingowe nie istnieją, a parkowanie w mieście się po prostu nie opłaca. Do tego przez remont na PKP mamy pełno objazów, więc centrum to średni pomysł.
      Co do szybkiego zwiedzania - polecam obejść przynajmniej z zewnątrz: Muzeum Śląskie, NOSPR, Spodek, wejść na górę Strefy Kultury, potem przejść pod Skrzydła, czyli Pomnik Powstań Śląskich.
      Z miejsc bardziej młodzieżowych to neon nad Rawą (zachód słońca) i imprezowa ulica, czyli ul. Mariacka.
      Rynek mamy paskudny, można sobie darować.
      Na Nikisz najlepiej podjechać autem i przy okazji zjeść obiad w Śląskiej Prohibicji (na wszelki wypadek polecam rezerwację stolika, jeśli w weekend to z większym wyprzedzeniem).
      Jeśli by starczyło czasu to właśnie Park Śląski w Chorzowie, ew Park Kościuszki z drewnianym kościółkiem.

• mdro Re: Katowice, koncert, nocleg 06.03.26, 15:45
        Muzeum Śląskie jest fajne. Nie wiem, co przepsiśczyni chce od rynku, mnie się podobał, w ogóle ta część od dworca do rynku całkiem fajnie wygląda, może nie do zwiedzania, ale przejść się można.
        Ładnych kilka lat temu nocowałam w Hotelu Katowice przy Korfantego, było tanio i OK wink, ale tam teraz remont zrobili i jest inny hotel, o nim nic nie wiem (i pewnie droższy). Nie wiem też, jak z dojazdem, choć to środek miasta, więc komunikacja powinna być dobra.
        Jeśli Złoty Osioł (dania wege) jeszcze istnieje, to mogę polecić, ale raczej na szybki lunch niż posiedzenie przy kolacji.
        • gatito_z_kato Re: Katowice, koncert, nocleg 06.03.26, 17:04
          Złoty osioł to raczej bar studencki i zazwyczaj jest pełny, ale np na Dworcowej są różne modne knajpki, zależy co kto lubi, generalnie wybór w centrum jest duży.
          Co do rynku...to jest temat na dłuższą dyskusję, zwłaszcza jak walnęli nam na środku kible z Aioli...
          A MŚ oczywiście super, tylko trzeba poświęcić na zwiedzanie trochę więcej czasu, więc przy okazji krótkiego wypadu to chociaż warto pochodzić między budynkami muzeum, można wjechać na wieżę widokową, a w klombach koło muzeum można spotkać zające smile
          Hotel Katowice otwierali po nowemu całkiem niedawno, obstawiam że cenowo wyższa półka. Najdroższy pewnie jest Marriott, ale widoki z samej góry podobno super. Te wszystkie nowe wieżowce w centrum robią wrażenie, szkoda że Spodek jest teraz taki przysłonięty, wg mnie to najciekawszy obiekt w Katowicach.
      • pleszkazlasu Re: Katowice, koncert, nocleg 08.03.26, 18:19
        Pierwszy raz w życiu nabrałam ochoty na odwiedzenie Katowic smile tak ładnie to opisałaś!
        • gatito_z_kato Re: Katowice, koncert, nocleg 08.03.26, 23:55
          Zając Cię przekonał, zgadłam?
          😉
    • mizantropka65 Re: Katowice, koncert, nocleg 07.03.26, 19:51
      Mnie się zdarzyło nocować w Ibis budżet na Rozdzińskiego, pokoje więcej niż skromne, ale czyste, smaczne śniadania no i lokalizacja: Muzeum Śląskie, Spodek, Muzeum Katowic, Wieża widokowa, pomniki Powstańców Śląskich i Harcerzy Września, siedziba Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia i wiele innych atrakcji w odległości kilku - kilkunastominutowego spaceru. Ceny noclegu w pokoju dwuosobowym 205 zł ze śniadaniem. Parking niestety płatny. Z tego co wyczytałam, to z hotelu na stadion jest jakieś 10-15 min. jazdy samochodem.
      • mizantropka65 Re: Katowice, koncert, nocleg 07.03.26, 19:52
        *Roździeńskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka