czekamnawiatr 09.03.26, 18:58 Dziewczyny, szukam czegoś co pachnie bzem, jaśminem, piwonia, konwalia - majem 🙂. Albo gardenia, Róża. Polecacie coś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czekamnawiatr Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:05 Wez, lajtova, potforo jedna. Poważnie pytam . Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:25 Aaaa. Jak na poważnie to nie wiem. Ale ja obecnie używam Channel 5 i GUERLAIN Aqua Allegoria Mandarine Basilic. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Perfumy, znów 09.03.26, 20:13 lajtova napisała: > Aaaa. Jak na poważnie to nie wiem. > > > Ale ja obecnie używam Channel 5 i GUERLAIN Aqua Allegoria Mandarine Basilic. I jak pasuje Ci ten drugi? Zastanawiałam się nad nim. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Perfumy, znów 09.03.26, 20:20 Uwielbiam i kocham, ale mam zj****y łeb na punkcie cytusowych zapachów więc moja opinia jest BARDZO SUBIEKTYWNA. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Perfumy, znów 09.03.26, 20:46 Mamy podobny gust, jeśli chodzi o zapachy. A jak z trwałością, Aqua allegoria? A w sumie, dopsikać się w ciągu dnia, i też git. (Miałam kiedyś Herba fresca, lubiłam, przyjemny) Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Perfumy, znów 09.03.26, 21:11 Dość trwały, ale...Ja go psikam dużo bo bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:05 Pani Walewska pachnie strychem mojej babci. A konkretnie kufrem z ubraniami mojej babci. 🫢 Odpowiedz Link Zgłoś
nieboraczek-raczek Re: Perfumy, znów 10.03.26, 13:19 ja lubię, takie mydło zaczeło się od mydła, ładne ale skóra nie lubi, potem żel do mycią, ale ostatnio trudno znaleźć na półkach, terez zapach mydło, Noa też mydło Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Perfumy, znów 11.03.26, 17:14 Panią Walewska szanujcie. To przecież historia polskiego perfumiarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nieboraczek-raczek Re: Perfumy, znów 11.03.26, 19:47 jw. biała to nasza polska Noa, a czarna mogłaby zrobić karierę jak Elephant, tylko nie miał kto wypromować Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:08 Parfum d'Ete 2002 Kenzo, Lilas Fragonard, L'Air de Grasse Fragonard, Elegantly Tokyo Zara Odpowiedz Link Zgłoś
czekamnawiatr Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:25 Fragonard brzmi dokładnie tak, jak to czego szukam. Ale znalazłam je tylko w orginaly.com perfumeria - a opinie mają bardzo mieszane. Gdzie to można kupić, żeby obyło się bez przykrości? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:44 Kupowałam tam dwa razy i nie było problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:44 czekamnawiatr napisała: > Fragonard brzmi dokładnie tak, jak to czego szukam. Ale znalazłam je tylko w or > ginaly.com perfumeria - a opinie mają bardzo mieszane. Gdzie to można kupić, że > by obyło się bez przykrości? Mają sklep internetowy i wysyłają też do Polski: www.fragonard.com/en-int/cgv.cfm?panier_pays=PL Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Perfumy, znów 11.03.26, 19:55 Widziałam też na facebook stronę perfumy Fragonard Polska. Prowadzi sklep stacjonarny, mają też opcję wysyłkową. Nie testowałam, kupowałam ze strony fragonard.com (ale koszt wysyłki ). Mają jakąś różę, Rose de Mai, nawet niezła (jak to róża). Dla mnie wiosennym zapachem jest Belle de Grasse (EdT) - ale to mimoza zmieszana z zielonymi liśćmi fiołka, z dodatkami innych kwiatów. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Perfumy, znów 11.03.26, 19:38 > Parfum d'Ete 2002 Kenzo, Lilas Fragonard, L'Air de Grasse Fragonard, Elegantly > Tokyo Zara Właśnie zamawiam na Fragonard i biorę w ciemno L'Air de Grasse. Rozważam też Lilias. Czy jest trwały? Bo różnie piszą, a kusi. Trwały to tak choć z godzinę-dwie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfumy, znów 11.03.26, 20:15 jola_ep napisała: > Trwały to tak choć z godzinę-dw > ie Po godzinie czy dwóch, to ty przestajesz ten zapach czuć na sobie. Dla otoczenia ciągle "pachniesz" i to intensywnie. "Pachniesz" pod warunkiem, że ten zapach się wszystkim innym też podoba, co jest mało prawdopodobne, więc dla wielu nie okłamujmy się, jesteś przyczynkiem do migreny. Jeżeli zapach na sobie czujesz dłużej, to są to zapachy killery, które mają tak lepiące molekuły, że trudno ich się w ogóle pozbyć. Takie intensywnie wypachnione laski spotykam regularnie w wodzie na basenie. Wonieją tymi perfumami nawet po myciu żelem i szamponem, jak miałam okazję się przekonać w tym tygodniu, bo z taką dziewczyną pływałam, a potem praktycznie w tym samym czasie wychodziłyśmy z wody, byłyśmy pod prysznicem i potem suszyłyśmy włosy. Ale to już inna dyskusja, wiem, że ludzie mają z reguły bardzo mało wrażliwe nosy, nie zdają sobie sprawy, jaką są swoim zapachem upierdliwością dla otoczenia i nic na to nie poradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Perfumy, znów 11.03.26, 21:55 OMG, jeszcze nikt mnie nie określił "taką wypachnioną laską" Wiem, że wrażliwość jest różna. Ja akurat potrzebuję stymulacji zapachowej, dlatego mam w ogrodzie masę pachnących kwiatów. Lubię czuć zapach na nadgarstku trochę dłużej niż godzinę (tyle mi zajmuje przejazd do pracy). Powinny też być w miarę naturalne. Pewnie, że trzeba wyważyć i nie przesadzać. Perfum jako takich nie używam na razie, otoczenie zastrzeżeń nie zgłasza. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfumy, znów 11.03.26, 23:40 jola_ep napisała: > > Wiem, że wrażliwość jest różna. Ja akurat potrzebuję stymulacji zapachowej, dla > tego mam w ogrodzie masę pachnących kwiatów. Ja nie mam nic przeciwko kwiatkom. Tylko perfumy nie mają nic wspólnego z kwiatkami. To są syntetyczne substancje o bardzo fantazyjnych kompozycjach, rzadko oddające jakiekolwiek naturalne zapachy. I to jest jak ze wszystkim, muzyka też może być piękna, ale za głośną można wchodzić innym na nerwy. Co nie znaczy, że ty używasz za dużo perfum, bo tego przez internet nie sprawdzimy, ale to nie jest niestety rzadkie zjawisko. Zwłaszcza, gdy ktoś mówi o małej trwałości aktualnych zapachów, bo syntetyczne składniki (syntetyczne związki piżmowe jako baza) są bardzo trwałe i są jeszcze chemicznie stabilizowane, antyutleniaczami i utrwalaczami utrudniającymi parowanie, dlatego nowoczesne perfumy "kleją się" praktycznie mocno do skóry i wszelkich powierzchni (np.ubrania) i trudno je usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Perfumy, znów 12.03.26, 06:16 Poczytałam i rzeczywiście to syntetyczne piżmo nie jest fajne. Z tego wniosek, że mam się cieszyć, że Fragonard szybko przemija. Mam wrażenie, że sporo ich składników jest naturalnych. A zapachów kwiatów nie lekceważ Taki hiacynt na przykład ma moc. Już zdarzyło mi się wyrzucać go z pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa81 Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:24 Najpiękniejsza z róż to Eau de Rose edp od Dyptique. Oraz Radical Rose od Matiere Premiere. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:40 penhaligon`s : the coveted duchess Rose the favourite Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:48 Dior ma droższą linię, w której są takie zapachy. www.dior.com/pl_pl/beauty/fragrance/discover-the-collection.html#zapachy Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Perfumy, znów 09.03.26, 19:54 A ja się podłącze pod pytanie Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko? Chciałam tylko zapytać czy po zakupie perfum trzymacie je nadal, do końca w pudełkach? Czy tylko we flakonach? Bo czasem mnie to irytuje. Np So Scandal! mają nogi na zatyczce i one spadają podczas wyjmowania. Tak sobie myślę czy trzymanie ich bez pudełka coś zmienia...Aha, u mnie stoją w toalecie bez okna więc jest ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Perfumy, znów 09.03.26, 20:17 To by mi pasowało bo te pudła zajmują trochę miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Perfumy, znów 09.03.26, 20:29 Trzymam same flakony bez kartoników, ale w zamkniętej łazienkowej szafce, więc mają ciemno. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Perfumy, znów 09.03.26, 20:48 Ale jak w kartonikach? Ja trzymam w szufladzie, zamknięte, a jedynie te, które używam aktualnie, stoją na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Perfumy, znów 10.03.26, 07:46 W garderobie mają ciemno. Te, które chcę zużyć stoją w łazience. Pudełka wyrzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Perfumy, znów 10.03.26, 08:43 Nie no, bez pudełka, po kiego mi pudlo? Kremy też trzymasz w pudełku?:p Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Perfumy, znów 11.03.26, 18:21 Myslalam, ze juz nic mnie nie zaskoczy na tym forum… Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Perfumy, znów 11.03.26, 18:28 Trzymam w kredensie za szklem osobno pudelka i osobno flakony, tak sie robi wrazenie ze jest ich wiecej a paragony w szufladce zeby mozna bylo szybko wyciagnac i sąsiadce pokazac, ze stac mnie na 50 zl za sunflower 30ml Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Perfumy, znów 09.03.26, 20:18 Próbowałaś tą wyszukiwarkę? www.fragrantica.pl/szukaj-nuty/ Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Perfumy, znów 09.03.26, 20:47 A może fiołek z Le Labo Violette 30 moj nowy nabytek. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Perfumy, znów 09.03.26, 22:49 A propos zapachów, próbowałam ostatnio poszukać czegoś miłego pośród arabskich zapachów. W hebe to jest cały osobny regał. Czy tylko ja nie rozumiem fenomenu?! One są strasznie duszące. Nawet takie, które powinny być wiosenne, świeże, cytrusowe. No nie, nie, i jeszcze raz nie... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Perfumy, znów 09.03.26, 22:56 moda na arabskie pachnidla to moja zmora 😡🤬 wszyscy tych 'duchot' uzywaja a ja cierpie, wystarczy, ze w sklepie/aptece itp owieje mnie taki ogon i wracam do domu z migrena gigatem, od razu przypominaja mi sie czasy ruskich bazarowych 'perfum' 🤬😡 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfumy, znów 11.03.26, 17:39 mysiulek08 napisała: > moda na arabskie pachnidla to moja zmora 😡🤬 Moja też. Tylko, że to chyba nie są w ogóle arabskie pachnidła, a wyobrażenia o nich. Orientalki pachną często bardzo świeżo, najpiękniejszy zapach, którzy kiedykolwiek czułam, to był właśnie u dziewczyny z chustą, coś jak delikatna róża, ale jeszcze z czymś innym lekkim, delikatnie słodkim, jakby kwitnącym drzewkiem owocowym. Aż chciałam ją zagadać, ale doszłam do wniosku, że na pewno nie kupiła tego w Europie, to było zbyt daleko od mainstreamu, więc nie ma sensu. Ale 20 - 30 lat temu też były modne tzw. orientalne zapachy, ale one były lżejsze, miały w sobie coś lekko ciepłego, waniliowo- jaśminowo-cytrusowego. Teraz nosi się najwyraźniej zapachy bardzo ciężkie, mdłe, ogoniaste, niemalże cmentarne, wyżerające mózg, od których robi się zimno. Do tego jeszcze płaskie, jakby zmieszano kilka przypadkowych flakonów z Douglasa, dlatego jakby wszystkie na jedno kopyto. Ich jedyną pozytywną cechą jest chyba trwałość, bo utrzymuje to się godzinami w pomieszczeniach. Kiedyś śmierdziały czymś takim tylko z rzadka starsze panie, zakładające swoje skrapiane latami duchami, nigdy nie prane wełniane garsonki, wiszące do tego w szafach z naftaliną. Teraz młodziutkie laski potrafią jednym psikiem zamulić tym świństwem cały autobus. Nie rozumiem tego. Ani to pasuje do wieku i świeżości urody, ani nie wabi samca, ani nie jest ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Perfumy, znów 10.03.26, 07:48 Nie znoszę na równi z Angelem 😡 Może są jakieś wyjątkowo piękne, ale nie podejrzewam ich o stanie na półce w Hebe. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Perfumy, znów 11.03.26, 09:05 W Hebe podoba mi się Hey Sunshine El Ganso. Jednak to nie arab. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Perfumy, znów 11.03.26, 17:07 pepsi.only l > Czy tylko ja nie rozumiem fenomenu?! Nie, nie tylko Ty😅 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Perfumy, znów 11.03.26, 17:51 Nie wszystkie są takie. U mnie dużo sklepów z arabskimi kosmetykami, czasem wejdę coś powąchać i niektóre są bardzo ładne i nie duszące. Ale te duszące, to dusza jak najgorszy duś:p Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Perfumy, znów 11.03.26, 18:37 U mnie jest sklep z arabskimi perfumami i dusi już na chodniku przed, nawet nie trzeba wchodzić do środka. Kiedyś mi tam firma wysyłkowa przekierowała paczkę (zamawiałam do innego punktu) i odebranie jej to był horror, nie dało się oddychać. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Perfumy, znów 11.03.26, 18:41 w centrum handlowym, w 'korytarzu' wejsciowym sa dwa sklepy z arabskimi pachnidlami/mydlami itp, rzadko bywam, ale przed wejsciem biore gleboki wdech i staram sie niemal biegiem przejsc te alejke Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfumy, znów 11.03.26, 18:54 mysiulek08 napisała: > w centrum handlowym, w 'korytarzu' wejsciowym sa dwa sklepy z arabskimi pachnid > lami/mydlami itp, rzadko bywam, ale przed wejsciem biore gleboki wdech i staram > sie niemal biegiem przejsc te alejke Mnie mdli jak przechodzę koło Douglasa. Nie mam pojęcia jak w tym smrodzie można cokolwiek kupować. A ekspedientkom bardzo współczuję. To nie może być obojętne dla zdrowia. Oryginalne arabskie perfumy też można u nas dostać, jedno stoisko jest w centrum handlowym na samym środku przejścia, ale ono dziwnym trafem wcale nie śmierdzi. Może akurat w tym miejscu na suficie jest wyciąg klimatyzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Perfumy, znów 11.03.26, 19:08 mysiulek08 napisała: > w centrum handlowym, w 'korytarzu' wejsciowym sa dwa sklepy z arabskimi pachnid > lami/mydlami itp, rzadko bywam, ale przed wejsciem biore gleboki wdech i staram > sie niemal biegiem przejsc te alejke > W centrach handlowych to mam identycznie ze sklepami indyjskimi, paczuli ma upiorną moc rażenia Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Perfumy, znów 11.03.26, 19:50 uuu, mam taki sklep zaraz przy wejsciu do walmarta, a ze tylko tam kuouje swieza smietanke bez dodatkow do lodow, to wpadam na wdechu i kurcgalopkiem lapiac koszyk po drodze Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Perfumy, znów 11.03.26, 18:45 Mam dejavu. Czytałam już kiedyś ten wątek. 🤨 Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Perfumy, znów 10.03.26, 07:54 Söppö doggy siren. Bez Polska marka, perfumy wegańskie. Jestem fanką ich zapachów. Kocham bez, lipę i mleczno-waniliowe. Czekam na lawendę. Róża - lancome idole. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Perfumy, znów 10.03.26, 12:09 yenna_m napisała: > Söppö doggy siren. > Bez > Polska marka, perfumy wegańskie. > Jestem fanką ich zapachów. Kocham bez, lipę i mleczno-waniliowe. Czekam na lawe > ndę. > A jak z trwałością? Ceny przyzwoite i fajne w opisie zapachy. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Perfumy, znów 10.03.26, 12:58 Generalnie bardzo dobre parametry. Bardzo trwałe. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Perfumy, znów 14.03.26, 08:08 Są trwałe ten bez jest mocny, ale ja wyczuwam sztuczne esencję na początku. Jest też wersja jaśmin. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Perfumy, znów 14.03.26, 08:18 Otwierają się dość mydlanie. Ale jak za te cenę mają dobre parametry. Ze wszystkich bzów, które mam, te mi leżą najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Perfumy, znów 10.03.26, 12:19 Mój ulubiony bez to En Passant, Frederic Malle - nie jestem pewna, czy nadal dostępny. Konwalia - Diorissimo. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Perfumy, znów 14.03.26, 14:10 En Passant też był pierwszym zapachem, który przyszedł mi do głowy. Zastanawiam się tylko, czy autorka właśnie tego oczekuje, bo jest on dość wodny. Odpowiedz Link Zgłoś
green.wild.wood Re: Perfumy, znów 10.03.26, 12:29 To ja polece antyperspirant w sztyfcie Donna Karan, bardzo delikatny kwiatowo pudrowo-kaszmirowy zapach, ktory sie utrzymuje przez caly dzien, chroni przed potem. Zakochalam sie i jest wart kazdych pieniedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Perfumy, znów 10.03.26, 13:18 Jaśminowe: Gucci Bloom Profumo Di Fiori, Elegantly Tokyo, Jasmin Rouge Tom Ford, Ashore Amouage (uwielbiam). "Wielokwiatowe": Memoire Intense Zara, Flower Market Maison Margiela, From the Garden Maison Margiela(zielone krzaki pomidora). Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Perfumy, znów 11.03.26, 08:58 Fragrantica mówi że to bedą : A Drop d'Issey Issey Miyake - miałam kiedyś - spoko są Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Perfumy, znów 11.03.26, 17:51 Żaden zapach linii A drop nie pachnie kwiatowo, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Perfumy, znów 13.03.26, 15:17 CK Contradiction Guerlain Idylle Caron Fleur de Rocaille Creed Fleurs de Gardenia Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Perfumy, znów 14.03.26, 01:43 Może takie www.instagram.com/p/DUa5ZakDHv3/ Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Perfumy, znów 14.03.26, 14:15 Ja nie przepadam za jaśminem czy gardenią, ale jak lubisz, to przetestuj Chanel Gardenia. Odpowiedz Link Zgłoś
partytura2026 Re: Perfumy, znów 14.03.26, 17:39 A czy ktoś może próbował zapachów od Edyty Pazury? Bo mnie ciekawią. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Perfumy, znów 14.03.26, 17:46 Chyba bym na głowę musiała upaść 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś