Dodaj do ulubionych

Sposoby na blizny

11.03.26, 05:34
Blizna jest, biorąc pod uwagę okoliczności, bardzo ładna choć długa i bardzo widoczna, bo od zawsze lubiłam i nosiłam duże dekolty, a blizna jest na mostku. Niestety zaczyna mocno ciągnąć, swędzieć (pewnie gojenie), czy plastry silikonowe rzeczywiście działają, jakieś maści, masaże, mobilizacje (z uwagi na przyszłe operacje zrosty są niewskazane), co polecacie?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 06:09
      w moim przypadku stosowanie plastrow silikonowych bylo niewygodne wiec odpuscilam
      najszybciej jak moglam, wcieralam i masowalam masc z alantoina i kremem z wyciagiem ze sluzu slimaka, na zmiane z olejkiem z rosa mosqueta, praktycznie nie ma sladu po cieciu ale tez ciecie nie bylo rozlegle a szycie jak przy plastyce, jedyny slad jaki mam to po ubytku martwiczym po pierwszej operacji ale tez coraz mniej widoczny jest, bo jakos masowanie weszlo mi w nawyk

jesli juz mozesz, to natluszczaj i masuj
    • nellamari Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 06:46
      Absolutnie nie opalaj, czyli spf50 i szalik / chusta spf50 do tego.
      • mia_mia Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 07:40
        O tym słyszałam, będę się starała, ale w praktyce sobie tego nie wyobrażam tak naprawdę, zawsze smaruję dekolt i zawsze mam opalony najbardziej.
    • szmytka1 Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 07:04
      Skoro powstał wątek, to i ja dopytam. Po prawie 9 latach straszliwie swędzi mnie blizna po cc. Zabieg był z komplikacjami, że względu na spadek ciśnienia i ryzyko dla dziecka byłam dosłownie szarpana takimi szczypcami i miałam w obu pachwinach uszkodzone nerwy, w pachwinach nie mam pełnego czucia, a bezpośrednio po bolało pieruńsko jak poparzenie, no ale to mi się wygoiło po ccc i nic mi nie było poważniejszego, a teraz tak swędzi ta blizna, że do krwi mogłabym drapać. Pomysły, sugestie?
      • mia_mia Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 07:19
        Moja blizna po cc jest w takiej fałdce skóry i tłuszczyku, niestety to fajne miejsce, żeby się to miejsce pociło i jakieś życie może rozwijało i też czasem coś mnie tam swędzi, pewnie jakaś plastyka brzucha by pomogła.
      • alex.vause.is.back Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 07:31
        a to może być endometrioza.
    • pepsi.only Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 07:47
      Nie wiem kiedy blizna powstała, ale tak, mi plaster z silikonem zaraz po zabiegu pomógł bardzo. Goiło się wszystko zaskakująco ładnie.
      A po wygojeniu się jedyne co to dość regularnie stosowałam to krem z kwasem hialuronowym ( cicatridina), no i filtr spf 50, koniecznie.
      • mia_mia Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 16:51
        Blizna ma prawie 2 miesiące, już chyba można coś z nią robić. Akurat dziś byłam na kontroli i jak na złość w natłoku spraw zapomniałam się zapytać o to czy polecają coś na blizny i co zrobić, żeby nie było dużych zrostów w środku, a to ciągnięcie właśnie ze zrostami mi się kojarzy.
    • feniks_z_popiolu Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 07:51
      Maść Cepan na blizny.
    • bazia_morska Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 08:23
      Natłuszczanie i masowanie, smaruję śmierdzącym Cepanem, plus plastry i zel silikonowy.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 08:50
      Mam żel ze złotem na blizny, bo 2 tygodnie temu wypalałam laserem pieprzyki i własnie zaczynam smarować te miejsca, jest właśnie silikonowa i po posmarowaniu zostawia taki fajny filtr, pisze że stosować 2 miesiące, zobaczę później, albo 2 lata? Doczytam, mam czas.
      • 35wcieniu Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 09:00
        Po 2 miesiącach to nawet nie będziesz pamiętała gdzie je miałaś. Z żelem czy bez.
    • yenna_m Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 08:58
      Bliznasil forte plus
      www.doz.pl/apteka/p110995-Bio-Oil_olejek_specjalistyczny_na_rozstepy_i_blizny_200_ml
      To drugie szybciej kupisz w drogerii.
    • 35wcieniu Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 08:59
      Nie silikonowe tylko hydrokoloidowe.
      • thank_you Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 09:40
        A i owszem, silikonowe - naukowo udowodnione, że najlepszy przy leczeniu blizn jest ucisk, a na drugim miejscu silikon - można się nim smarować lub naklejać non stop plastry.
        Hydrokoloidowych używa się, gdy jest rana - czyli w celu wygojenia.
    • thank_you Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 09:42
      Tak, działają - Contratubex pomógł mi zamienić mega szpecąca bliznę w bardziej akceptowalną już 35 lat temu, od tamtej pory po każdym zabiegu mobilizowałam blizny plus stosowałam plastry z silikonem.
      • mia_mia Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 16:55
        Mobilizowałaś sama czy gdzieś chodziłaś? Ktoś pokazał Ci jak to robić? Nie chcę tego zaniedbać, bo przede mną prawdopodobnie kolejna operacja za jakiś, mam nadzieję że dłuższy, czas.
    • bagietka01 Re: Sposoby na blizny 11.03.26, 18:05
      Dla mnie najlepsze były plastry silikonowe Sutricon. Niczym nie smarowałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka