Dodaj do ulubionych

Prezenty na zajączka

06.04.26, 14:01
Było o jedzeniu, teraz o czymś znacznie przyjemniejszym - wątek do chwalenia się prezentami dla tych, którzy obdarowują się na zająca.
Dostałam wszystkie książki z mojej listy i elegancki szlafrok, mąż otrzymał ode mnie własnoręcznie zrobioną kartkę świąteczną z życzeniami pisanymi wierszem. Dzieci na święta brak, bo się porozjeżdżały.
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 14:13
      U nas w rodzinie tylko dzieci dostają słodycze
      (starsze dzieci ewentualnie oprócz czekoladowych jajek i zajączków mają wsunięty dodatek pieniężny wink ).
      • marzenka12 Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 16:41
        Bardzo niezdrowy zwyczaj, pewnie wszyscy macie pruchnice
    • feniks_z_popiolu Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 14:16
      Prezenty były kiedyś dla małych dzieci.Teraz, wśród dorosłych zwyczaj zanikł.
    • sitniczek Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 14:25
      Pierwszy raz się spotkałam ze zwyczajem prezentów na zajączka po ślubie, w jego rodzinie było praktykowane dawanie dzieciom.
      Nie jestem do tego przekonana, ja nie daję i nikt ze znajomych też nie.
    • ga-ti Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 14:29
      Trochę tak niesprawiedliwie, ty książki i szlafrok a mąż tylko kartka z wierszykiem?
      Ale ja się nie znam, bo u nas nie ma zwyczaju prezentów. Dzieci dostają czekoladowe jajka i zające, a że pogoda słaba to szukają ich w domu (stare konie też się cieszą z czekoladek ).
      • nastarana Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 14:32
        Niesprawiedliwie, ale w drugą stronę. Ja się napracowałam, a on tylko kliknął „zamów”.
        • sztalugi1234 Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 15:16
          nastarana napisała:

> Niesprawiedliwie, ale w drugą stronę. Ja się napracowałam, a on tylko kliknął „
          > zamów”.

Pokaż ten wiersz to oceniamy czy się napracowałas
          • nastarana Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 15:23
            Tyle że ja nikogo nie prosiłam o oceny. Jestem osobą pewną siebie i nie potrzebuję takich zewnętrznych walidacji. Poniżej ten wiersz, zmieniłam tylko ostatnią strofę, aby nie podawać mojego imienia na forum.

Kochanie moje, mężu najdroższy,
            w te Święta życzę Ci dni jak z wiosny.

Niech jajko twe będzie twarde jak skała,
            by nasza miłość się nigdy nie zachwiała.

Niech zając przyniesie Ci zdrowie i siły
            żeby nasze wspólne dni nigdy się nie skończyły

Niech w koszyku radość, mazurek i żurek,
            a w sercu Twym spokój bez zbędnych chmurek.

Niech śmiech twój rozbrzmiewa od nocy do rana
            a ja dla Ciebie będę zawsze Nastarana.

• sztalugi1234 Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 15:51
              Masz na imię Liliana????
              • marzenka12 Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 16:15
                sztalugi1234 napisała:

> Masz na imię Liliana????

Albo np. Weronika naje...a
            • marzenka12 Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 16:15
              Bardzo ładny, maz na pewno wzruszony
              • nastarana Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 16:20
                Już się zleciały hejterki, wielonikowce
                • marzenka12 Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 16:24
                  Przeciez pochwalilam
                  • nastarana Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 17:18
                    Przepraszam, myślałam że napisałaś to sarkastycznie
            • ga-ti Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 21:43
              O pani! Co tam szlafrok 🙈 Mąż za rok to kolie złotą, czy jakiś diament powinien kupić.
              No chyba, że postara się i też wiersz napisze.
              Dużo miłości! 🙂
        • nick_z_desperacji2 Re: Prezenty na zajączka 07.04.26, 15:27
          Najgorsze w takich "napracowanych" prezentach od kogokolwiek oprócz dziecka lat 7 jest to, że trzeba udawać, że się tym cieszy.
    • heca007 Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 14:37
      U nas nie było niczego na zajączka. Nawet czekoladowego. Nie było po prostu takiego zwyczaju. U mojego męża podobnie. U mojej bratowej dawało się dzieciom słodycze i jakeś bardzo drobne upominki typu samochodzik, coś do robienia baniek mydlanych itd. Dorośli nigdy niczego sobie nie wręczali. W tej chwili w rodzinie nie ma dzieci więc nikt nikomu nic nie daje wink
    • marzenka12 Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 16:46
      No u nas tez wszystko podrozalo ale jeszcze nas stac na drobiazgi. A ten wiersz to piekny przyklad, ze mozna i po taniości obdarować. Ematkom to juz sie nie chce ani ulepic kubek, ani wyhaftowac obrus, ani szalik udziergac. Smutne, potem wątki o zdradach i rozwodach.
      Ja skonczylam niedawno kurs stawiania baniek, dostalam taki ladny zestaw, bede wieczorem stawiala
      • nastarana Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 17:17
        Najlepszym przykładem był wątek w święta Bożego Narodzenia, kiedy napisałam, że u nas w pracy robiliśmy wigilię i każdy własnoręcznie musiał przygotować jakiś prezent. Tak na mnie wsiadły, że przez miesiąc nie pisałam.
    • qrka Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 17:00
      Dostałam to, co dla mnie obecnie najcenniejsze: ciszę, spokój, czas tylko dla siebie.
      Tym samym zrewanżowałam się osobom, które mnie obdarowały.
    • kachaa17 Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 17:06
      W moim regionie jest zwyczaj, że chrzestni dają swoim chrześniakom prezenty tzw. wołoczonno/woloczebne. Ja mam święta jeszcze przed sobą ale dalam już siostrzeńcowi stówę bo mial taką ochotę mimo,że nie jest moim chrześniakiem. Ale dawno go nie widziałam, on przyjechał z zagranicy i się widzieliśmy przelotnie w sobotę.
    • baenzai Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 17:08
      nastarana napisała:

> Dostałam wszystkie książki z mojej listy i elegancki szlafrok, mąż otrzymał ode
      > mnie własnoręcznie zrobioną kartkę świąteczną z życzeniami pisanymi wierszem.

big_grin
    • mama-ola Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 20:07
      Niczego nikomu nie daję, bo uważam, że Wielkanoc to nie jest okazja do prezentów, ale sama nieoczekiwanie dostałam - od mamy i teściowej słodycze i kawę.
      • nastarana Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 20:44
        Mam nadzieję, że nie przyjęłaś.
    • analoga_niet Re: Prezenty na zajączka 06.04.26, 21:52
      Nigdy nie dostawałam i nie dawałam prezentów na wielkanoc, to jakiś zwyczaj regionalny?
    • sabina211 Re: Prezenty na zajączka 07.04.26, 15:18
      U nas są, choć mniejsze niż na BN. U męża w rodzinie nie było, ja przyniosłam zwyczaj ze swojej. Moi rodzice obdarzają wnuki niepełnoletnie, teść z żoną wszystkie, teściowa wcale. Wszystko tak samo ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka