Dodaj do ulubionych

Bonusy korporacyjne

07.04.26, 08:21
Wyplata na czas i owocowe czwartki smile to chyba podstawa podstaw.
Ale i bonusy czy inne extrasy zmieniają się chyba w korporacjach.
Jaka aktualnie jest lista tych najbardziej pożądanych?. Z ciekawości pytam. Na rodzinnym spotkaniu padał przyklad urlopu na urodziny. Spotykacie takie?
Obserwuj wątek
    • matacznik Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 08:33
      feniks_z_popiolu napisał:

> Wyplata na czas
      >
      To bonus?
    • tonik777 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 08:36
      Wypłata na czas to obowiązek, a nie bonus.
    • madame_edith Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 08:37
      No u mnie w korpo jest urlop na urodziny. Owoców w biurze chybaj już nikt nie uznaje za bonus, po prostu są. Podobnie multisport czy ubezp. medyczne.
      Extrasy, które ja osobiście cenię: PPE, ubezpieczenie na życie (fajne warunki), możliwość pracy z zagranicy przez jakiś czas w roku. I kasa w systemie kafeteryjnym, prezent co miesiąc,
      • 35wcieniu Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:17
        Owoców w biurze chybaj już nikt nie uznaje za bonus, po prostu są. Podobnie multisport czy ubezp. medyczne.

Nie porównywałabym.
        Owoce to detal, nawet jak ktoś z tego korzysta to ile zje, niechby i kilka sztuk, żadna specjalna wartość.
        A już multisport czy tym bardziej ubezpieczenie zdrowotne to realne pieniądze i realna korzyść. Jedno i drugie poza pracą albo nie do zdobycia, albo za o wiele większe stawki.
      • eva_evka Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:17
        Jaki to pelrezent co miesiąc?
      • feniks_z_popiolu Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:21
        System kafeteryjny to znaczy jaki?
        • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:27
          Czyli dostajesz kilka zlotych od pracodawcy co miesiac i z puli uslug lub produktow mozesz sobie cos oplacic punktami=kasa na koncie platformy benefitowej.
          • madame_edith Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:32
            Tak, punkty od pracodawcy do wykorzystania wedle uznania, można przelać na kartę płatniczą, można wymienić na kupony do kina czy sklepu typu zalando,
            • feniks_z_popiolu Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:34
              Fajnie, ze można spieniężyć jesli nic interesującego w puli nie znajdziemy
              • madame_edith Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:38
                Taaaak, tam jest i legimi i biedra i allegro czy decathlon. Myślę, że sobie coś każdy znajdzie i bez spieniężania. Ja jak nie mam jakiejś realnej potrzeby to wymieniam na allegro, gdzie dużo kupuję codziennych rzeczy.
          • feniks_z_popiolu Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:32
            Jasne, czyli dodatkowa kasa na samodzielnie wybrany prezent, w ramach pewnej puli.
            Thx
    • palacinka2020 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 08:44
      Najwiekszym plusem korporacji jest dla mnie fakt, ze moj manager nie jest wlascicielem biznesu. Od razu inna perspektywa. Firma to biznes, a nie ukochane dzecko. Wyplata zawsze na czas, jak ktos pojdzie na zwolnienie lekarskie to inni nie narzekaja. Bonusy sa co roku coraz lepsze, kilka lat temu powiekszono nam wymiar urlopu do 30 dni, a w zeszlym roku dodano urlop na urodziny. potem jeszcze jakis voucher, ok 200zl, tez na urodziny. Najbardziej cenie dodatki pieniezne.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 08:48
      Możliwość zdalnej pracy i elastycznego odrabiania pensum godzinowego to z tych niefinansowych.
      Z finansowych albo ekwiwalentnych: 2 dodatkowe dni urlopu w roku następnym, jeżeli wykorzystuje się w roku poprzedzającym cały urlop ustawowy, wczasy pod gruszą o ile weźmie się długi urlop 2- tygodniowy, ubezpieczenie medyczne w wysokości premium jest dla mnie jak najbardziej bonusem, bo obejmuje stomatologię w szerokim zakresie a to może być warte kilka tysięcy złotych oszczędzonych z mojej kieszeni, dodatkowy dzień urlopu na działalność charytatywną / Wolontariat.
      Wszelkie premie od zysków firmy
    • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 08:50
      W zasadzie żadnych bonusów i zero premii, poza planem emerytalnym. Ale:

"zdrowie jest najważniejsze" czyli zero problemów np z wyjściem do lekarza w godzinach pracy czy paroma dniami nieobecności bez zwolnienia.

możliwość pracy z domu do 50/50

codzienne wielogodzinne "konwersacje" w językach obcych, głównie angielski (pisanie też,). Niedawno ktoś mi przypomniał, że w realu ludzie za to płacą.

poznawanie ciekawych i fajnych ludzi

czasami fajne wyjazdy

czasami fajne szkolenia

możliwość wprowadzenia własnego projektu

dostęp darmowy do fajnych platform np medici tv

Może jeszcze coś mi się przypomni. Chciałabym dodatkowe dni wolnesmile
      • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 08:54
        P.s. Nie każdemu płacą, żeby sobie gdzieś film obejrzał albo spotkał pisarza itd
      • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:28
        Taa konwersacje dotyczace jednego tego samego haha.
        • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:40
          Nie big_grin Zdziwiłabyś się różnorodonością big_grin

"haha" wink
          • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:57
            Ja bym sie zdziwila? pracujac w obcych jezykach od 15 lat i dluzej? big_grin
            • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:00
              No najwyraźniej się zdziwiłaś sugerując, że cały czas ta sama tematykasmile
              • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:04
                No w wiekszosci przypadku to korpo zargon, no chyba, ze macie czas na dyskutowanie o czyms innym to wtedy tak.
                • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:11
                  No i tu się mylisz. I nie chodzi o "czas na dyskutowanie o czyms innym" tylko to są rozmowy o pracy, czasami w szerszym kontekscie.

p.s. oczywiscie rozmowy towarzyskie o niczym tez się zdarzają
                  • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:36
                    To zazdroszcze, bo u nas czegos takiego nie ma. Albo nie, jednak nie zazdroszcze, wole gadac sobie po pracy.
                    • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:44
                      Jeszcze raz, może teraz dotrzesmile Tematyka rozmów zawodowych jest różnorodna. Bardzo różnorodna. Zawodowych.

p.s. co cię tak boli?

• sztalugi1234 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 16:59
                        To simply, ją wiecznie boli tył przecież.
                • bene_gesserit Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 11:09
                  Korpo nie korpo, rozmowa w obcym języku najbardziej pomaga w biegły się nim posługiwaniu. Słownictwo na tematy różne można sobie dorobić na boku podcastami, lekturami albo chociażby Netflixem, rozmowy nie zastąpi nic. Tylko poprzez rozmowę można się pozbyć nawyku tłumaczenia w myślach polskich zdań na język obcy i nauczyć myśleć w tym języku.
                  • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 11:10
                    słownictwo (tematykę) też mam urozmaicone - powiedziałabym, że czasami nadmiernie
      • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:41
        O, przypomniało mi się - moge chodzić w jeansach i swetrzesmile
        • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:58
          Ja to mgoe nawet w majtkach pracowac, samych :o.
        • kaki11 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:01
          To tez bons? Też mogę, albo latem w spodenkach 😄
          • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:06
            dla mnie tak.smile

Tak jak pisałam - oficjalnych bonusów, poza planem emerytalnym, nie mam. Nie mam multisportu, lekarzy, owocowych czwartków, premii, dodatkowych wolnych dni na urodziny, punktów do wykorzystania gdziekolwiek itp itd. Tylko goła pensja.
            • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:38
              To w sumie niczego nie masz..
              • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:45
                No przecież piszę, że nic nie mamwink
            • chlodne_dlonie Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 22:09
              Nooo, plan emerytalny to jednak też chyba coś..?
              Napisałam to ja, samozatrudniona od króla Ćwieczka wink
      • delorianka Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 13:00
        mocca26 napisała:

> W zasadzie żadnych bonusów i zero premii, poza planem emerytalnym. Ale:
        >
        > "zdrowie jest najważniejsze" czyli zero problemów np z wyjściem do lekarza w go
        > dzinach pracy czy paroma dniami nieobecności bez zwolnienia.
        >
        > możliwość pracy z domu do 50/50
        >
        > codzienne wielogodzinne "konwersacje" w językach obcych, głównie angielski (pis
        > anie też,). Niedawno ktoś mi przypomniał, że w realu ludzie za to płacą.
        >
        Nie no, w realu to ludzie płacą za konwersacje na interesujący ich temat z wybraną przez siebie osobą, w wybranym przez siebie czasie. Przeważnie, żeby się czegoś nauczyć.
        A jak już się nauczą, to fakt, że mogą z kimś w danym języku biznesowo porozmawiać, to żadna łaska ani bonus, no wybacz. Najprawdopodobniej też ze względu na znajomość tego języka zostali zatrudnieni.
        To takki „bonus” jak ta wspomniana na początku wypłata na czas czy też obśmiana (i słusznie) „praca w młodym, dynamicznym zespole”.
        • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 13:23
          To dla mnie bonus, nikt mnie nim nie kusił.
          Większość tematów mnie interesuje - nie raz pisałam, że mam to szczęście pracować zgodnie z zainteresowaniami i gdyby mnie było stać to mogłabym to robić za darmo.
          • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 13:24
            P.s umiejętności , z których nie korzystamy mogą się osłabić albo wręcz zniknac
            • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 16:54
              Znikaja mi jak posluguje sie korpo zargonem, wole pogadac po pracy na interesujace mnie tematy, co tez uskuteczniam.
              • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 16:56
                ale czy dociera do ciebie, że nie u każdego jest jak to nazywasz "korpo-żargon"?
                • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 16:59
                  p.s. dam ci tylko jeden przyklad - mam piekną i wielce dwuznaczną dedykację w książce: "na pamiątkę cudownej nocy w Krakowie" big_grin To była rozmowa z pisarzem na tematy wszelkie (nic więcej ! big_grin) - bardzo dobrze nam się gadało. I za to mi płacili.
                  • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 22:43
                    Mnie czasem nawet płacą za piękne opowiadanie historii wszelakich.
                    • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 22:50
                      simply_z napisała:

> Mnie czasem nawet płacą za piękne opowiadanie historii wszelakich.

Żargonemwink ?
                      • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 08.04.26, 10:29
                        No wlasnie nie wyobraz sobiewink.
                • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 22:44
                  Ale rozmawiamy o standardowej korpo i tak to tam wygląda. Nie wiem jak jest u ciebie ale widoczniej inaczej.
                  • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 22:49
                    Nie. Każdy rozmawia o swojej korpo o jak widać różnicę są spore.
          • delorianka Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 23:19
            Ok, to chyba inaczej rozumiemy bonusy e pracy.
            • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 08.04.26, 10:21
              Pewnie tak. Przy niedawnej dyskusji o emeryturach zaczełam się zastanawiac co bym straciła i czy na pewno byłyby to tylko, ewentualnie, pieniądze.

I to co bym straciła, z ogromnym żalem, to są dla mnie własnie bonusy.

I np mając do wyboru te nieszczęsne , prowokujace języki albo ubezpieczenie medyczne ale praca głownie w jezyku polskim, wybrałabym te języki. No chyba, ze to ubezpieczenie byłoby dożywotnie, nawet na emeryturze, i na wszyskie terapie, leczenia, diagnostyki, rehabilitacje itp itd. O multisporcie czy owocowych czwartkach itp nawet nie wspomne
              • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 08.04.26, 10:23
                p.s. naotmiast nikt mnie nie "wabił" bonusami, pracą w młodym zespole, możliwościa rozwoju, parkingiem itp itd. nawet pensja nie była podana, na rozmowie dowiedziałam się szczegółow.
    • 35wcieniu Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 08:58
      U mnie nie ma żadnych.
      Za atrakcyjne i pożądane uważam pakiety medyczne i sportowe. Bardzo żałuję że nie mam.
      Pierdoły typu owoce to bzdura, może i miłe ale przecież nie tak żeby podejmować decyzję o pracy lub nie w danym miejscu na tej podstawie.
      • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:34
        Jak tak czytam to u mnie tez slabe. Za plus na pewno posadanie multisporta, owocowych glupot nie mamy, bo ktos sie nie zgodzil, bonusy to tak naprawde po prostu 13tka ale robia z tego szumna nagrode, opieka medyczna jest ale ze slabym pakietem, wiec i tak dentyste czy innego specjaliste oplacam sobie prywatnie. Multikafeteria to tez jakies grosze, no ale ok, dobrze, ze sa. Wolnego na urodziny nie mamy.
        • nawoyka_2 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 20:00
          Trzynastka to słaby bonus? Dla mnie bezkonkurencyjny.
          • simply_z Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 22:41
            Tak, bo bonus powinien być dużo wyższy niż pensja, a u nas jest właśnie jak 13sta pensja.
    • beataj1 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:09
      TO co traktuje jako duży bonus w mojej korpo to:
      Od poniedziałku do czwartku pracujemy 30 min dłużej a w piątki wychodzimy 2 godziny wcześniej.
      Mamy wolne decyzją Prezesa w: Wielki piątek, Wigilię (wiem teraz tak mają wszyscy) i w sylwestra.
      Wolne na urodziny.

Moi znajomi, lata temu w firmie farmaceutycznej, mieli 100% zwrot prywatnych kosztów medycznych - dla dzieci pracowników też. Wliczały się w to wszelkie usługi medyczne włącznie z stomatologiem, ortodontą, czy nawet do jakiejś kwoty usługi chirurgii kosmetycznej - tak, implanty biustu się zdarzały ponoć.
      Minusem było to, że trzeba wyłożyć własną kasę a firma potem zwracała. Znajomi musieli wyskoczyć najpierw z 30K na prywatny poród w najłaskawszej klinice w warszawie a zwrot był w ciągi miesiąca. Ale umówmy się - można to przeżyć.

To jest bonus który naprawdę jest wartościowy.
      I którego już niestety w tej konkretnej firmie nie ma.
    • no_name33 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:16
      Socjal, ubezpieczenie grupowe w tym medyczne elastyczność - mogę godzić obowiązki rodzinne z pracą. Wyjścia do lekarza bez problemu, pikniki rodzinne, dofinansowania do kolonii, obozów.
      Ogólne nastawienie na integrację rodzinną i balans.
      Firmy oferujące owoce jako bonus to dla mnie nieporozumienie.
    • alpepe Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:20
      Muszę powiedzieć moim pracownikom, że mają bonus w postaci wypłaty na czas big_grin
      Oni i tak nie narzekają, ale najwidoczniej dzięki temu bonusowi big_grin
    • kk345 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:37
      >Wyplata na czas i owocowe czwartki smile to chyba podstawa podstaw.

Przeczytałam pierwsze zdanie i zastanowiłam się, ile forumek nie zrozumie ironii. No i ematka nie zawodzi, już ci ochotniczki wyjaśniają, ze to przecież żaden bonus, hehehe
      • feniks_z_popiolu Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:47
        Tak, to miala byc ironia 😀.
        Jednak wypłaty spóźnione też się ludziom zdarzają. O czym media czasem donoszą.
        • kk345 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:30
          Z moich ulubionych do tej puli dorzuciłabym "zapewniamy szkolenia"- łaskawcy big_grin
          • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:47
            to jeszcze zależy jakie szkolenia smile
          • delorianka Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 16:02
            I „sprzęt niezbędny do wykonywania pracy” 🙈
            • kk345 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 17:59
              O!
    • kropkacom Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:38
      Dopłata na jedzenie do każdego realnie przepracowanego dnia. Sick day.
      • kropkacom Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:40
        Dodatkowe dni wolne.
    • swiezynka77 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:41
      ja najbardziej sobie cenię dodatkowe dni urlopu ponad ustawowe. poza tym pakiet medyczny i karta sportowa.
    • kaki11 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 09:57
      Jak widzę, że gdzieś podają wypłatę na czas jako zaletę, którą trzeba się pochwalić albo o zgrozo bonus, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać... przecież to bardziej podstawowe prawo, a nie bonus.
      Z wolnym na urodzin się nie spotkałam, w mojej firmie mieliśmy wolne-jako dodatkowy dzień płatnego urlopu 24.12, ale teraz to już i tak dzień wolny, zostało przesunięte, na dzień roboczy po świętach. Ja cenię elastyczny czas pracy i pracę hybrydową-z domu i biura, oraz dopłatę do multi sportu (tego najbardziej brakowało gdy u nas jeszcze nie było, a mąż zmienił pracę na taką, w której nie oferują) czy ubezpieczeń. Nie wiem, czy kwartalne, a okazyjnie też uznaniowe premie też liczyć jako bonus?. Owoców nie mamy, ale przypomniało mi się, i nawet nie wiem, czy nie było to z wątku na ematce, że niektórzy za bonus uważają swobodny dostęp do kawy i herbaty-no dla mnie w biurach to absolutny standard.
      • 35wcieniu Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:01
        przypomniało mi się, i nawet nie wiem, czy nie było to z wątku na ematce, że niektórzy za bonus uważają swobodny dostęp do kawy i herbaty-no dla mnie w biurach to absolutny standard.

Trudno nazwać bonusem, ale pracowałam w wielu miejscach gdzie nie było.
        • kaki11 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:03
          Ja też, ale nie przy pracy biurowej. Nie było na produkcji, w sklepie, na magazynie
          • 35wcieniu Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:04
            No rozumiem, ale napisałam że ja się spotkałam. W biurze właśnie. Każdy przynosił swoje, albo była zrzuta w obrębie pokoju.
            • kaki11 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:12
              No to coś, z czym ja się nie spotkałam, ale skoro tak mówisz, to pewnie zdarza się częściej, niż myślałam
              • nawoyka_2 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 20:05
                Kawę, herbatę, cukier kupujemy sami. Woda jest. Praca biurowa.
      • feniks_z_popiolu Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:05
        Dzień na urodziny do odebrania w miesiącu urodzin, poprzedzającym bądź następującym. Plus 3 dni dodatkowego urlopu w roku.
        To też już jest coś.
    • bywalec.hoteli Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 10:43
      rabaty na produkty firmy
    • klaramara33 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 12:44
      mam prezent na urodziny i mogę wolne jak zwierzę chore, różne inne
    • sylwiastka Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 13:03
      Dla mnie najważniejsze w kolejności to:
      - Praca zdalna 4 dni w tygodniu.
      -Akcje firmy przyznawane pracownikom bezpłatnie (to granty czy stock options), w zależności od sytuacji na rynku ich spienienie może dać zysk.
      - Program emerytalny. Pracodawca dopłaca 100% mojej składki, a wg prawa minimum to 15%. To pieniądze nie wliczane do dochodu, więc jeszcze zysk na podatku.
      - Dodatkowe dni wolne między świętami BN a Nowym Rokiem. Cała firma jest zamknięta.
      - Możliwość pracy z innego kraju, ale tak do 2-3 tygodni.
      - Załatwianie spraw prywatnych między 9-17. Praca zadaniowa, a nie dupogodziny.

Za to nie ma: samochodów służbowych (niepotrzebnych do wykonywania pracy), kart multisport, abonamentów medycznych itp.
      • nellamari Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 14:49
        No widzisz, ja bym to dała na pierwszym miejscu.

Załatwianie spraw prywatnych między 9-17. Praca zadaniowa, a nie dupogodziny
        • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 15:09
          Ha, u mnie też, ale nikt nie chce powiedzieć tego na głos. Na razie wygląda to tak, że mamy być pod telefonem w godzinach x-y i być w stanie pojawić się w biurze w ciągu godziny w razie potrzeby (inne warunki są negocjowane jednorazowo, do przypadku np praca na wyjeździe.)
          • nellamari Re: Bonusy korporacyjne 08.04.26, 08:15
            No to pod telefonem możesz być niemal wszędzie wink
            • mocca26 Re: Bonusy korporacyjne 08.04.26, 08:56
              No nie do końca wszędzie - godzinę od biura. smile
              • nellamari Re: Bonusy korporacyjne 08.04.26, 16:23
                No to lotniczo lol wink
        • sylwiastka Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 18:57
          Jednak praca zdalna i tylko 4 dni w miesiacu z biura wygrywa, bo to daje ten luz zalatwiania lekarzy w godzinach pracy.

A jesli chodzi o pieniadze to gdyby moja firma byla druga Nvidia to posiadanie jej akcji za darmo (szczegolnie tych po cenie z poczatku istnienia) potencjalnie moze dac wiecej niz pensja. Ale moze tez dac okragle 0 jesli firmie sie nie bedzie wiodlo.
          • nellamari Re: Bonusy korporacyjne 08.04.26, 08:14
            No właśnie nie do końca. Są ludzie, którzy na zdalnej, ale nie zadaniowej muszą odwalać dupogodziny, i vice versa, część pracujących w biurach ma dość swobodne godziny, stąd mój nacisk na zadaniowość i bycie sobie sterem i okrętem na pierwszym miejscu.
            • andace Re: Bonusy korporacyjne 08.04.26, 09:31
              Muszę “wyklikać” dupogodziny, ale w systemie miesięcznym, w pracy muszę być dostępna w konkretnych godzinach, przez 4 godziny dziennie (zazwyczaj w tym czasie umawiane są wszelkie spotkania, bo wszyscy powinniśmy być dostępni).
              Resztę z 8 godzin dziennie mam wyrobić między 7-20 i musi się zgadzać na koniec miesiąca więc czasem pracuję 5h dziennie a czasem 12 godz. W Warszawie w czasie przerwy na lunch chodziliśmy cała grupa na basen (bo ta sama firma i podobne zasady).

Mam to nieszczęście, że gdzie nie pracuję, to zawsze jest za dużo pracy, więc nie pracuje zadaniowo bo bym siedziała po 12h 🙄 a tak co 2 tygodnie ustalam z szefową co jest pilne, a co może poczekać i przesuwamy termin na później, lub projekt zostaje odłożony na kolejny kwartał.

Pracujemy 2 razy w tygodniu z biura, ale są odstępstwa, jak ktoś się źle czuje na tyle żeby nie jechać do biura ale jest w stanie pracować to może zostać w domu.
              • nellamari Re: Bonusy korporacyjne 08.04.26, 16:28
                Resztę z 8 godzin dziennie mam wyrobić między 7-20 i musi się zgadzać na koniec miesiąca więc czasem pracuję 5h dziennie a czasem 12 godz

Czyli to nie są dupogodziny, bo możesz nimi suwać w te i wewtę wedle swego widzimisię.
                Dupogodziny na zdalnej ma sekretarka medyczna czy informatyk na infolinii, który musi odpowiedzieć na incident w ciągu kilku minut, i to przed kompem, a nie przez komórkę w najbliższym kerfurze.
    • fortalesa Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 13:27
      mój pracodawca wymienia jako bonus program PPKsmile - dodam że wypełnia ustawę, i to tylko tyle ile musi.
    • princesswhitewolf Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 13:30
      " wyplata na czas" okazuje sie nie byc standardem w Polsce tylko nie lada zaleta? W zyciu nie pracowałam w miejscu gdzie by nie placili w okreslonym terminie.

W biurze do ktorego rzadko teraz chodzę codziennie leza owoce i tez bym nie wpadla na to ze to taki bonus.

Rozne firmy maja rozne wolne dni w zaleznosci od firmy. Maja za darmo dry cleaning, bicycle scheme, silownie za darmo, a nawet widzialam Menopause day w jednej
      • bezmiesny_jez Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 18:09
        > wyplata na czas" okazuje sie nie byc standardem w Polsce tylko nie lada zaleta?

Czy znacie w jukeju pojęcie ironii?

>W biurze do ktorego rzadko teraz chodzę codziennie leza owoce i tez bym nie wpadla na to ze to taki bonus.

Dlatego też autorka dała uśmiechniętą buźkę.
        • princesswhitewolf Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 21:27
          To wlasciwie watek o niczym zatem
    • koko8 Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 15:20
      Ha! Jak czytam o bonusach, które emamy dostają od pracodawców, to dopiero widzę w jakiej d.pie pracujęwink Robota świątek- piątek (praca zdalna?, nie słyszałam wink), bez miesięcznych prezentów, owoców, dodatkowych urlopów, nadgodziny niepłatne.

Niemniej płacą na czas, mamy prywatne ubezpieczenie medyczne, multisport i zniżki do niektórych teatrów i kin.
    • kropkaa Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 15:50
      Aktualnie mam 1 dzień dodatkowo wolny na usg piersi. Panowie też na coś tam mają.
      Z niewymienionych wcześniej doładowanie karty Pluxiee (dawniej Sodexo) z okazji świąt, kwoty przyzwoite.
    • bezmiesny_jez Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 18:08
      Dodatkowy dzień wolny np. w sylwestra czy wigilię (teraz już wolna dla wszystkich), lekcje języka obcego z nativem, dopłaty do studiów podyplomowych, kursy i szkolenia, karty podarunkowe na święta, karty lunchowe.

Multisporty i prywatne pakiety medyczne, ale to już raczej nie ekstras.
    • bazia_morska Re: Bonusy korporacyjne 07.04.26, 21:51
      Dodatkowe dni wolne, krótszy dzień pracy w piątek, udziały w firmie.
    • czyscicka Re: Bonusy korporacyjne 08.04.26, 10:14
      Największym bonusem są akcje, z tego są konkretne pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka