Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale - 10

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale - 10 05.09.26, 22:57
        Skoro juz przy muzyce jesteśmy, to w Azji w listopadzie będzie Eurowizja azjatycka. Czemu nazwali to Eurowizją, nie wiem, ale może będzie ciekawsze niż nasza europejska wink

www.eurovision.com/asia/
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale - 10 05.09.26, 23:07
          Ooo
          Takie tematy to ja lubię. Jak się da to obejrzę.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale - 10 06.09.26, 01:05
            Powinna byc transmisja na YT
    • senin11 tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 12.09.26, 12:03
      .. ale rozumiem- podrozujecie, poczytujecie, odpoczywacie od .... czegos tam... Mam nadzieje, ze wam to sluzy i dobrze sie bawicie. Ja niestety nawet odkurzac nie moge, bo rozwalilam bylam sobie reke, wiec wsiakam przed Netfliksem czy innym viki, no i ostatnio swietnie sie bawilam przy legendzie kuchennego zolnierza. Polecam. Mnie urzekl na pczatku vibe jak z Memories of Alhambra, a potem juz poszlo, jako ze kocham dramy z watkiem kulinarnym.Nie jest to jakies arcydzielo ale oglada sie baardzo przyjemnie.
      • heca007 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 12.09.26, 12:28
        A gdzie tam! Oglądam właśnie chińską dramę The Early Spring. No powiem, że wciąga jak cholera, momentami jest super, gra na emocjach choć początkowe odcinki tego w ogóle nie zapowiadają. ML jest super- fajny (z wyglądu i gra też nieźle) , FL mniej ekspresyjna na twarzy ale w ciągu serialu bardzo się poprawia. Jeśli przymkniemy oko na azjatyckie łapanie za rękę, dominującego bossa to można się dobrze bawić. Nawet nie ma szczególnej potrzeby przewijania. Trochę jak zwykle spraw zawodowych- Chińczycy lubią podkreślać profesjonalizm i zaangażowanie. Trochę tam wątek współlokatorów się dłuży ale za to potem mamy dramatyczny bardzo zwrot akcji. Taka ciekawostka, ML jest dizajnersko ubrany przez cały serial. Okazuje się, że ze względu na ograniczony budżet postanowił przynieść około 120 swoich prywatnych ubrań na plan i w nich grał! W pewnym momencie ma na szyi łańcuch Chanel big_grin Aaaa i nie zapominajmy o scenach suspicious Łooooo panie, sceny są i to nie jedna... tu pojechali z tym motywem prawie po bandzie. Wiadro "chemii" między ML i FL wink się tam wylało.Nie chcę spoilerować ale mam wrażenie, że relacja głównych bohaterów opierała się przede wszystkim i długo praktycznie na wzajemnym pożądaniu, któremu ulegli bardzo szybko suspicious Czy są klisze? Są, czy bywa przydługo? czasem tak. Ale chyba warto smile

Współczuję chorej ręki, mam nadzieję iż idzie ku lepszemu smile Nie forsuj jej bo uraz wróci!
        • jasnoklarowna Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 12.09.26, 19:51
          Tez właśnie to oglądam. Przekroczyłam połowę.
          A z tym aktorem polecę tez na viki Road Home
          • otia5 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 12.09.26, 20:21
            Winna i ja, ale jestem dopiero na piątym odcinku. Mam mieszane uczucia, bo nie lubię romantyzowania aroganckich i dominujących typów, a poza tym FL zupełnie mi się nie podoba, no ale fakt, serial wciąga, a ML niczego sobie. Już widzę, że szybko mi pójdzie.
            Oprócz tego, a jakże, obejrzałam już pierwszy odcinek A Love Other Than Yours. Uznałam, że nie będę oszukiwać samej siebie, że doczekam aż wyjdzie całość. Nie przy dramie z Seo Kang Joonem. Początek dosyć chaotyczny, no i tej FL to dopiero nie lubię suspicious, ale mam nadzieję, że się nie zawiodę i drama będzie dobra. Heca, sceny też są, od pierwszych minut wink
            • heca007 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 12.09.26, 21:23
              Do piątego odcinka jest trudno bo drama wygląda jak setki innych z zastrachaną sekretarką. Potem jednak niepostrzeżenie się zmienia. Relacja staje się bardziej dojrzała i skomplikowana. Całość historii nierówna ale dalsze odcinki wydają się lepsze niż pierwsze. Jednej rzeczy nie widać wg mnie wystarczająco- upływającego czasu. Miałam cały czas wrażenie, że tam minął może rok/dwa a cała historia... ok, nie spojleruję wink Im dalej tym FL lepiej wygląda i robi się bardziej żywotna i niezależna wink Niestety jednak warsztatem ta aktorka nie dorównuje ML, gdyby tak było to drama oparłaby się o 9.0 na DramaList tongue_out
            • jasnoklarowna Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 12.09.26, 21:26
              Ja bede twardo czekać na koniec emisji. Seo Kang Joona też lubię 😄
      • jasnoklarowna Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 12.09.26, 19:50
        Oo dzięki za polecenie.
      • kurt.wallander Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 14.09.26, 14:03
        Oglądam, oglądam.

The Early Spring mam w kolejce do obejrzenia.

Teraz ciągnę "Tale of the Nine Tailed", ale zaczęłam też nowość (niestety, wciąż w emisji) "Four Hands, Two Sonatas". Myślałam, że mi się spodoba, i nie pomyliłam się! Fajnie grają chłopaki, jest spora dawka bromance, emocjonalny roller coaster, bo i fascynacja, i sympatia, i rywalizacja, i osobiste problemy i traumy. Naprawdę wciąga.

• senin11 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 19.09.26, 20:32
          Four Hands tez zaczelam niezauwazywszy, ze to wciaz w emisji, tak mnie wciagnelo, ze zaraz chyba zaczne siodmy odcinek , bo jest juz u mnie od paru godzin wink. Jak dla mnie to najlepszy tegoroczny serial, (jesli nie zchrzania drugiej polowy) . Tez myslalam, ze bedzie to bromance, ale jak na razie to bardziej bfriendship pokazana w bardzo poglebiony sposob. Sa tez pokrecone stosunki rodzinne chlopakow i kareanskie zafiksowanie mamus na sukcesie dzieci, gdzie mamusie nie cofna sie przed niczym ( ten motyw bardzo przypomina Sky Castle, tez swietny moim zdaniem)

Wada dobrych seriali jest to ze trudno po nich znalezc nastepny wart ogladania, wiec teraz czekajac na te nastepne 6 odcinkow miotam sie i zaczynam to i owo, by rzucic po pierwszym odcinku.

Ale Notes From the Last Row podobal mi sie.
          Sticky Love - przebrnelam przez 5 minut i chyba mi wiecej nie wejdzie. Trzeba sie bedzie zabrac za chinskie dramy.
          • kurt.wallander Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 19.09.26, 23:36
            senin11 napisał(a):

> Four Hands tez zaczelam niezauwazywszy, ze to wciaz w emisji, tak mnie wciagnel
            > o, ze zaraz chyba zaczne siodmy odcinek , bo jest juz u mnie od paru godzin wink.
            > Jak dla mnie to najlepszy tegoroczny serial, (jesli nie zchrzania drugiej polo
            > wy) .

Tak, właśnie dziś sobie pomyślałam, że dla mnie to top seriali tegorocznych, przynajmniej do tej pory. Wg mnie to zdecydowanie bromance, jeśli nie więcej, te głębokie spojrzenia w oczy, ta radość przebywania razem ....

Co prawda 7. odcinek trochę przymulił, ale myślę, że od 8. znów ruszy z kopyta.

Ja napoczęłam też Gold Land i niby spoko, ale na razie jakoś mocno mnie nie wciągnął, za mną 2 odcinki.

Oraz zaczełam japoński "Plastic Beauty" - ciekawa jestem, czy problem z poprawianiem wszystkiego jest w Japonii faktycznie tak nasilony, a presja idealnego wyglądu tak silna, jak to przedstawiają w serialu. Do tej pory sądziłam, że to raczej dotyczy Korei, a w Japonii jednak jest mniejsze parcie na idealny wygląd (może zmyliły mnie powszechne krzywe zęby i nastroszone włosy u Japończyków wink) Za to jedna z głównych bohaterek zadziwiająco, odpukać, pewna siebie, nie przeprasza, jeśli uważa, że zachowała się słusznie...To raczej nie jest serial do "połknięcia", szczególnie, że poszczególne odcinki są ponad godzinne, ale póki co wydaje się interesujący.
          • otia5 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 20.09.26, 11:03
            senin11 napisał(a):

> Trzeba sie bedzie zabrac za chinskie dramy.

Warning 🚨🤣 Nie żebym cię zniechęcała, ale to kolejne bagno bez dna. Wcześniej próbowałam i ni hu hu, język mnie drażnił, gra była sztuczna, faceci nie tacy, produkcja na odwal, no ogólnie nie do przejścia dla mnie. A teraz, niestety suspicious, mi się odmieniło. Co którą zacznę, to wchodzi mi jak nóż w masło. I, co gorsza, zaczynam mieć listę kolejnych. Po co mi to było, po co? 😭
            • jasnoklarowna Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 21.09.26, 00:02
              Pisz co chinskkiego fajnego widziałaś. Ja teraz co 3 drama to chińska. Choc część porzucam. Są bardzo nierówne. Tzn jedne świetne a drugie zbyt infantylne. Ale niektóre naprawdę wciągają. Na viki sporo. Arsenal military Academy bym poleciła na ten przykład. A Overdo juz nie bo choć obsada I pomysl fajny to nagrywane tak dziwnie ze ciężko się oglądało.
              • otia5 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 21.09.26, 20:26
                Aż tak szybka nie jestem, żebym miała coś nowego do opisania. Na razie z chińskich obejrzałam te, o których już pisałyśmy: Pursuit of Jade, The Best Thing i parę dni temu skończyłam The Early Spring. Co do tej trzeciej, podtrzymuję to, co napisałam wcześniej. Niestety mnie wciągnęła i błyskawicznie weszła. Niestety, bo naprawdę nie lubię romantyzowania takich typów, jak ML, a kurde, oglądało się dobrze. Oprócz ciar żenady spowodowanych "muzeum". Nie będę dokładniej pisać, żeby nie spojlerować. W każdym razie drama działająca na emocje, na zmianę miałam ochotę kopnąć w dudę a to ML, a to FL suspicious
                I jeszcze dołożę do pieca: heca pisała wcześniej, o dizajnerskich ciuchach ML, i fakt, w większości wyglądał ekstra, ale... niektóre z tych strojów, żeby nie wiem, jak drogie i dizajnerskie były, jedyne, co mi przywodziły na myśl, to cinkciarzy z lat 80/90, tudzież warszawskich taksówkarzy z tamtego okresu. Wiem, wredna jestem 😝
                Coś pewnie wybiorę następnego chińskiego, z tych tytułów, które polecałaś albo coś niespodziewanego się nawinie, jak to często u mnie bywa.
                A poza oglądaniem, ze śmiechem śledzę przeogromną, nomen omen, dramę, przewalającą się przez dramowe strony i stronki, z powodu The Scandal. Omatkobosko, co tam się dzieje, ten oburz na JCW i obraza na świat w ogóle, bo jak to tak to 🤣. Wesoło jest.
                • jasnoklarowna Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 21.09.26, 21:24
                  To ja jeszcze do tego pieca dołożę.
                  Zaskakująco dobrze mi się oglądało dramy z okresu początków zeszłego wieku i czasó walk różnych frakcji przełamanych japońską próbą okupacji.
                  Mogę oprócz wcześniejszego Arsenal Military polecić też na viki: Siege in Fog, Love in Flames of War (z aktorem kamienną twarzą, znanym mi z Tears in Heaven, to też bardzo polecam ale musisz poszukać bo z viki zdjęli) i Fall in Love.
                  Ze współczesnych Road Home z głównym z Eaarly.., Love's Ambition, Our Interpreter, Flight to You, Love Me if You Dare, The Interpreter, Perfect Partner.
                  Sukienkowy: The Rebel Princess.

To tak na tyle. Mają wątki romantyczne, ale poza tym jakaś akcja jest i całkiem fajnie mi się je oglądało. Reszta którą tknęłam nie dała sie oglądać bo albo zbyt infantylny, albo dziwnie nagrywany, albo jeszcze coś mi nie pasiło.
                  • otia5 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 21.09.26, 21:33
                    Ale wiesz, że jesteś podła? Nie dość, że mam niekończącą się listę kdram, to mam sobie teraz jeszcze drugą zrobić? Kopiesz leżącego.
                    • jasnoklarowna Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 21.09.26, 21:55
                      I teraz z taką obelgą muszę żyć........ Karma kiedyś wróci do Ciebie smile
                      Myślisz że mnie jest łatwo? Tyle dram a ja praca, rodzina, zdrowie. Jak żyć?
                      Też już nie mogę się opanować. Odwyk normalnie muszę przeprowadzić.
                • heca007 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 21.09.26, 22:15
                  A tak wink Niektóre ciuchy miał przesadzone. Albo przychodził do roboty w koszuli rozpiętej jak u włoskiego żigolo tongue_out
                  Update u mnie. Kończę Spooky In Love. Szybko się ogląda, nawet spoko. Choć ML jest w typie pana pucułowatego aka Go Kyung Pyo wink Jak skończę to wracam do Flex X Cop 2 smile
                  • otia5 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 21.09.26, 23:08
                    O, to to, cinkciarz łamany przez taniego żigolaka 😁. To jak już go tu tak obgadujemy, to jeszcze dodam, że już naście razy natknęłam się na pomysł, że w koreańskiej wersji Luke'a powinien zagrać Seo Kang Joon. Niby, że chłopaki podobne som 🤔. No nie wiem, nie wiem... I czy chciałabym mojego Kangjunika w tej roli oglądać też nie wiem.
                    • heca007 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 22.09.26, 09:00
                      Wg mnie są średnio podobni i Seo Kang Joon ma zbyt słodki wygląd. Jeśli miałabym wybierać to kogoś z bardziej groźnym wyrazem twarzy wink
                      • otia5 Re: tak tu cicho o lata zmierzchu..(: 22.09.26, 12:42
                        Też tego podobieństwa nie widzę. Jakieś tam ogólne jest, ale bez przesady. Natomiast, co do słodkiego wyglądu, to tu już mam inne zdanie. Tzn. on najczęściej takie role gra i prywatnie też jest aż do bólu kulturalny i grzeczny i, wg mnie, z Aspergerem, ale jak trzeba, to potrafi świetnie zagrać ostrego i dominującego. W Entourage grał aktora, który zgadza się na cameo w filmie i w tym cameo gra zdradzającego gnojka, traktującego swoją dziewczynę z buta. I naprawdę i z wyglądu i z zachowania był z niego wręcz a la latynoski macho. Zero słodkości, bad boy jak ta lala 😉.
                        Nawet bym go chętnie w takiej roli zobaczyła, ale w czymś oryginalnym, a nie remake'u.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale - 10 19.09.26, 19:21
      No nie wierzę wink Jeśli oglądaliście Spooky In Love i zamierzacie obejrzeć Flex X Cop 2 to tylko nadmienię, że FL z tego pierwszego mieszka w tym samym domu co jeden z villainów z tego drugiego tongue_out Oglądam je na raz i mam takie deja vu wink Generalnie widzę na zmianę w serialach cztery domy. Ten z brzozami, drugi z zadaszonym ciężkim dachem podjazdem, kolejny to biała willa z ozdobymi schodami a ostatni to okazały drewniany budynek w tradycyjnym koreańskim stylu. Dobrze że chociaż wnętrza aranżują inne wink
      • otia5 Re: Koreańskie seriale - 10 20.09.26, 11:08
        heca007 napisała:

> FL z tego pierwszego mieszka w tym samym domu co
        > jeden z villainów z tego drugiego tongue_out Oglądam je na raz i mam takie deja vu wink

Miałam tak samo oglądając jakieś dwie dramy z Ji Jin Hee. Chyba Undercover i I Have a Lover. W obu mieszkał w tym samym domu. Niby człowiek wie, że obskakują nagminnie te same miejscówki, ale jak się tak to akurat zblokuje, to wrażenie jest bardzo dziwne, jakby im się plany filmowe pomyliły 🤣
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale - 10 27.09.26, 21:59
      Na viki dodali Ju Mong. To kostiumowiec o początkach państwa na półwyspie koreanskim. Starsza bo prawie 20 letnia drama, któraś z was pisała że wieki temu ogladala to w tvp. Druga część Krolestwo Wiatrów na razie nie jest dostępne. Ale Jumong wciąga, ja jestem na 20 odcinku a to tasiemiec chyba z 80 ma. Nie woem czy dam radę ale na razie oglądam.
      Jakby ktoś byl zainteresowany to daje znać.
      • heca007 Re: Koreańskie seriale - 10 27.09.26, 22:09
        Odważnie wink 80 odcinków... ja zwykle odpadam po 32. Osiemdziesiąt to już dla mnie za dużo.
        Ja dalej oglądam Seoul Busters i też się wciągnęłam smile
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale - 10 27.09.26, 22:31
        Bez pass jest dostępne w całości?

Ja teraz z okazji odblokowania oglądam A Bona Fide Killer. Fajne, ale nie wiem, czy się wyrobię z całością wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka