primula.alpicola Re: Pijana matka+ dzieci samopas 28.04.26, 07:49 Powinnaś to zgłosić, tak. Ja bym zgłosiła, ale przyznaję, że gdyby to była znana mi osoba, koleżanka, to miałabym z tym problem, i przed zgłoszeniem porozmawiałabym z nią. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Pijana matka+ dzieci samopas 28.04.26, 12:24 Zastanawiałam się, dlaczego ten wątek tak się rozrósł, nie przyszło mi do głowy, ze to niezawodna skumbrie postanowiła wielokrotnie zwymiotować w każdym kącie... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Pijana matka+ dzieci samopas 28.04.26, 12:54 > skumbrie postanowiła wielokrotnie zwymiotować w każdym kącie... Urzygała się po same kokardki. I to z własnej woli. Zjawiskowo rzyga Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Pijana matka+ dzieci samopas 28.04.26, 13:34 Czy możemy omówić, jak dokładnie wyglądają procedury, gdy się coś takiego zgłosi od razu na policję? Też bym miała opory i wątpliwości - czy nie zafunduję dzieciom gorszego losu niż już mają. Perspektywę trafienia do domu dziecka postrzegam za gorszą opcje, niż życie przy matce pijaczce. Czy zdarza się, że się tacy pijący rodzice pod wpływem zewnętrznych instancji, ogarniają? Nie jestem dda. Nie mam rodzin z podobnymi doświadczeniami wokół siebie. Nie mam pojęcia jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pijana matka+ dzieci samopas 28.04.26, 14:57 Mogę pisać tylko o Polsce i z gwiazdką "na ogół" bo sytuację bywają różne. Ale tak generalnie: jeśli wezwiesz policję i rodzic/opiekun bedzie pijany to przede wszystkim policja bedzie się kontaktować z drugim rodzicem i jeśli on bedzie trzeźwy to dziecko bedzie przekazane pod jego opiekę; ewentualnie bedzie przekazane pod opiekę babci/cioci itp. Jakaś forma pieczy zastępczej (rzadziej DD częściej rodzina zastępcza interwencyjna) to wtedy kiedy albo nie ma nikogo albo policja ustala, że w środowisku rodzinnym jest niebezpieczeństwo dla dziecka (czasem wychodzi przemoc, molestowanie, jakieś poważniejsze zaniedbanie zdrowia czy wręcz zagrożenie życia). Generalnie ryzyko że po twoim telefonie dziecko ciupasem trafi do DD za sam alkohol u rodzica jest niewielkie A i do rodziny zastępczej- nikłe. To jesli chodzi o to co sie dzieje od razu. Na szybko żeny dziecko zabezpieczyć. A potem jest wszczynane postępowanie przed sądem rodzinnym i ewentualnie karne, jeśli dziecko bylo narażone na niebezpieczeństwo utraty zycia/poważnego uszczerbku na zdrowiu ewentualnie jeśli wyjdzie podejrzenie znęcania. I też w toku tego postępowania jesli dziecko moze bezpiecznie trafić pod opiekę rodziny (drugiego rodzica) to nikt go do DD nie wysyła. A i finalnie jeśli chodzi o koncowe rozstrzygnięcie sądu to pozbawienie rodzica władzy rodzicielskiej za to że pije bynajmniej nie jest takie automatyczne i oczywiste. Rodzic najczęściej ma ograniczoną władzę, nakazanie podjęcia terapii, nadzór kuratora itp. Bo chyba że faktycznie sąd ustali że dziecko w tej rodzinie jest zagrożone. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Pijana matka+ dzieci samopas 28.04.26, 15:05 Dzięki za ten obszerny wpis! Brzmi uspokajająco. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pijana matka+ dzieci samopas 28.04.26, 15:27 A zeby dodać jakis przykład z życia, gdyz jak wiadomo exempla trahunt: ze dwa tygodnie temu byla taka sprawa medialnie opisywana, dwulatka(!!!) uciekła z domu do sąsiadów. W domu urzędowała pijana dwudziestoletnia matka i paru również pijanych obcych panów. Sąsiedzi wezwali policję, ale w międzyczasie po dziewczynkę przyszła jakaś kobieta, podająca sie za mamę i zabrala dziecko. Dziewczynka mowila głośno i zrozumiałe, że to nie jest jej mama. Wezwana przez sasiadow policja ustaliła, że ojciec dziewczynki nie mieszka z mamą, byl trzeźwy, dziecio trafiło do niego. O tym dlaczego warto wezwać policję i w jakich warunkach moze przebywać dziecko można poczytać w linku tvn24.pl/bialystok/lomza-w-mieszkaniu-libacja-matka-pijana-dwuletnia-dziewczynka-uciekla-do-sasiadow-st9013215 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Pijana matka+ dzieci samopas 28.04.26, 15:39 W lokalu walay się butelki, okna były wybite, a mamusia nie potrafiła powiedzieć, kiedy ostatnio nakarmiła to dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Pijana matka+ dzieci samopas 28.04.26, 15:25 W Polsce niestety jest ogromna tolerancja dla biologicznych rodziców a szczególnie matek i jednorazowe pijaństwo nie powoduje odebrania dzieci ani nawet nie jest argumentem za przyznaniem dzieci trzeźwemu rodzicowi Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 11:44 analoga_niet napisała: > W Polsce niestety jest ogromna tolerancja dla biologicznych rodziców a szczegól > nie matek i jednorazowe pijaństwo nie powoduje odebrania dzieci ani nawet nie j > est argumentem za przyznaniem dzieci trzeźwemu rodzicowi > to faktycznie ogromna szkoda, ze za jednorazowe pijaństwo rodzica ich dzieci za kare nie trafiają od razu do domu dziecka i nie odbiera się praw rodzicielskich ich rodzicom, tylko zawraca glowe jakimis asystentami rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 13:02 Ewentualnie takie dzieci moglyby trafiac pod opieke jakichs empatycznych zakonnic. Tam na pewno byloby im lepiej niz w domu z rodzicami, ktorzy wspolnie napili sie wina do kolacji. Odpowiedz Link Zgłoś
anek-dotka Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 15:14 Chciałam napisać to samo, ale uznałam, że gdy zrobię to pierwsza, zostanę pożarta. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Pijana matka+ dzieci samopas 28.04.26, 13:34 Rozumiem emocjonalny szok i nieumiejętność załatwienia sprawy od razu, też bym pewnie nie wpadła na to, żeby w obliczu pijanej matki wyciągnąć telefon i dzwonić po policję. Rozumiem dylematy, jak załatwić taką sprawę, zwłaszcza że nie przebywasz w kraju urodzenia i pewnych rzeczy po prostu możesz nie wiedzieć. Nie oceniam, trzymam kciuki, żebyś to załatwiła w zgodzie ze sobą. Z drugiej strony - dzieci żal, więc daj znać, czy komuś przekazałaś sprawę i jakieś służby się tym zajmą... Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 09:21 Update: rozmawialam z wychowawczynią, sytuacja jest jej znana, jest tam grany też jakiś asystent rodziny który jest w ciągłym kontakcie ze szkołą i zostanie o tym poinformowany. Więcej oczywiście mi nie mogła powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 09:43 I masz to. Prawidłowo zrobione. A nie, nie spać i się deprocjonować. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.vause.is.back Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 10:24 No i fajnie, że porozmawiałaś i się przełamałaś! Szkoła była dobrym wyborem, bo zgłoszenie gdzie indziej by i tak pokryło się z tym, co już wiedzą i jak działają. Rozumiem Cię, ostatnio wydarzyło się coś takiego, że musiałam ściągnąć koleżankę na moją lekcję - uczeń (nie mój) zażył coś, stracił przytomność, przyjechała karetka i policja, zabrali go na SOR, na przerwie. Doświadczyłam czegoś podobnego od strony rodzica te kilka lat temu (ognisko w I klasie LO, moja córka odpłynęła po alko) i po prostu rozpadłam się na kawałki, jak zobaczyłam tę całą kawalerię i dowiedziałam się, co się stało. Moje kolejne lekcje zaczęły się od tego, co się dzieje dalej z kimś, kto odpłynie tak, że karetka go zabierze - ze szkoły, z imprezy, z ulicy itp., bo niestety doświadczyłam całej tej procedury i wiem, jak to wygląda (tego już nie mówiłam ). I mimo, że moje dziecko zupełnie inaczej od lat radzi sobie z rzeczywistością, że zaraz będzie pełne 3 lata czystości od substancji psychoaktywnych, to we mnie te doświadczenia wciąż w głębi gdzieś żyją. Czym sama byłam mega zaskoczona, że aż tak. Więc nie przejmuj się ujadaczkami, kto nie doświadczył traum rodzinnych związanych z używkami/uzależnieniem, ten g... o tym wie. Przytulam mocno to dziecko, którym byłaś i które niczym sobie nie zasłużyło na takie doświadczenia, i fajnie, że chcesz te emocje przepracować. Zasługujesz na dobre, fajne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 10:34 Super! Na pewno odetchnęłaś Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 10:47 Niby tak, ale i tak jakoś ciągle o tych dzieciach myślę. Wczoraj kiedy odbierałam córkę ze szkoły jedna z dziewczynek zatrzymała mnie i zapytała, dlaczego nie odbieram telefonu od jej mamy a ja żadnego połączenia od jej mamy nie miałam, żeby odebrać bądź nie.. nie bardzo wiedziałam jak z tego wybrnąć, bo albo powiem, że nie dzwonila- czyli mama kłamie, albo powiem coś, co będzie dla nich mile, ale będzie kłamstwem z mojej strony.. eh. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 10:54 Powiedziałabym prawdę: mama nie dzwoniła. Może pomyliła numer? (Po pijaku to możliwe) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 10:56 I wyjdź stamtąd głową, Szarmi. Tamto Cię już nie dotyczy. A na to nie masz więcej wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
delorianka Re: Pijana matka+ dzieci samopas 29.04.26, 21:03 szarmszejk123 napisał(a): > Niby tak, ale i tak jakoś ciągle o tych dzieciach myślę. Wczoraj kiedy odbierał > am córkę ze szkoły jedna z dziewczynek zatrzymała mnie i zapytała, dlaczego nie > odbieram telefonu od jej mamy a ja żadnego połączenia od jej mamy nie miałam, > żeby odebrać bądź nie.. nie bardzo wiedziałam jak z tego wybrnąć, bo albo powi > em, że nie dzwonila- czyli mama kłamie, albo powiem coś, co będzie dla nich mil > e, ale będzie kłamstwem z mojej strony.. eh. I co w końcu powiedziałaś? Za dużo analizujesz… jesteś dorosła. Działaj jak dorosła. Odpowiedz Link Zgłoś