30.04.26, 22:34
Czy któraś z was korzysta z gotowych potraw, takich do kupienia w sklepie?
Właśnie mi wpadły w oko w sklepie jakiś gotowe zupy, i postanowiłam zrobić rekonesans bo mam kupę roboty na działce i szkoda mi czasu na gotowanie.
Może ematka coś poleci?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Gotowce 30.04.26, 22:40
      Obiło mi się o uszy, że gotowe zupy z Biedronki mają nawet dobry skład, ale nie weryfikowałam. Natomiast gdybym miała kupę roboty to pewnie że sięgnęłabym po gotówce, nawet jeśli skład słabszy to raz na rok od wielkiego dzwonu nikt na tym nie ucierpi.
    • primula.alpicola Re: Gotowce 30.04.26, 22:41
      No pewnie. Np kopytka Henhlein, zupa tajska z lidla, i wiele innych.
      Czytaj składy i próbuj co Ci smakuje
      • primula.alpicola Re: Gotowce 30.04.26, 22:44
        *henglein
        • szarmszejk123 Re: Gotowce 01.05.26, 08:11
          Oo, bardzo lubiłam takie długie, chude kluski ziemniaczane tej marki smile
      • chlodne_dlonie Re: Gotowce 01.05.26, 11:01
        Tajska, mówisz..?
        A coś jeszcze z Lidlowego repertuaru..?
        Słyszałam, że quiche szpinakowy podobno też niezły..?
        • elinborg Re: Gotowce 01.05.26, 13:38
          chlodne_dlonie napisała:

> Tajska, mówisz..?
          > A coś jeszcze z Lidlowego repertuaru..?
          > Słyszałam, że quiche szpinakowy podobno też niezły..?

Indyjska też dobra, wietnamska mi nie smakuje.
          Były dobre pierogi, ale raz się nacięłam.
          Lazania taka do podgrzania też ok, ale dawno kupowałam.
          >
          >
          • pani.asma Re: Gotowce 01.05.26, 14:10
            Dziewczyny co może być złego w pierogach bo nigdy raczej nie sprawdzam składu jak kupuję skoro to Mąka i woda i coś w środku?
            • kocynder Re: Gotowce 01.05.26, 14:39
              Nie wiem co może być złego, ale kiedyś kupowałam w Biedronie gotowe, były bardzo dobre, jędrne, ładnie się gotowały i smaczne, a później się skiepściły, smak zjechał na pysk i zaczęły się rozlatywać w gotowaniu.I to nie, że raz trafiłam na jakieś felerne, bo, ponieważ wcześniej kilka razy były bardzo ok to dałam im kilka razy szanse na poprawę.
              Rzadko korzystam, ale jeśli mam na coś ochotę to nie czytam składów, po prostu kupuję.
    • krwawy.lolo Re: Gotowce 30.04.26, 22:42
      Nigdy nie jadłaś chińskiej zupki? Albo jakichś grochówek, fasolówek z puszki, czy ze słoika? Przecież będąc zaabsorbowaną pracą na działce nie będziesz się delektować a po prostu zaspokajać łaknienie. Co za różnica, czym? Byle nie powodowało odruchu wymiotnego i nie truło.
      • koronka2012 Re: Gotowce 01.05.26, 00:24
        No właśnie chodzi o to żeby dało się przełknąć co wcale nie jest oczywiste 😜
        Z gotowców korzystałam dotąd z żurku Krakusa, doprawionego po swojemu.
        Zupki chińskiej raczej nie przełknę, próbowałam ich kiedyś jak tylko weszły do Polski, no i smak przypomina mi przypalony olej napędowy 😝
        • ritual2019 Re: Gotowce 01.05.26, 06:57
          Jesz przypalony olej napediwy? Wow 🤣
          • kokosowy15 Re: Gotowce 01.05.26, 08:07
            Wystarczy zapach, degustacja automatycznie odpada.
            • ritual2019 Re: Gotowce 01.05.26, 08:45
              Hmm, jaja maja zapach goofna, a degustacja nie odpada.
              • chatgris01 Re: Gotowce 01.05.26, 12:03
                ritual2019 napisała:

> Hmm, jaja maja zapach goofna, a degustacja nie odpada.

Jakieś dziwne jaja macie w tym UK...
                • homohominilupus Re: Gotowce 01.05.26, 12:36
                  Na pewno są lepsze od tych wstrętny, polskich jaj
              • pursuedbyabear Re: Gotowce 01.05.26, 13:25
                W najwspanialszym kraju świata nie myją jaj?...
              • angazetka Re: Gotowce 01.05.26, 13:36
                Czyje jaja? Bo chyba nie kurze...
        • kamin Re: Gotowce 01.05.26, 09:20
          Zupki chińskie pachną głównie glutaminianem sodu. Ja akurat bardzo lubię wszystkie vifony, aczkolwiek traktuję to jako zamiennik chipsów - pozwalam sobie raz na kilka miesięcy.
          • szarmszejk123 Re: Gotowce 01.05.26, 09:22
            Zapach zupki vifon to dla mnie zapach beztroski. Mam sentyment, zawsze brałyśmy na stajnię, żeby nie musieć iść do domu a tam był tylko czajnik :p
          • pani.asma Re: Gotowce 01.05.26, 09:24
            Jessu vifon czerwony

Pyszota
    • profes79 Re: Gotowce 30.04.26, 22:44
      Generalnie dla mnie gotowce są o tyle słabe, że są małe objętościowo. Zwykle do gotowych zup czy innych słoików dorabiam sobie dodatkowe kasze, ryże czy ziemniaki. Natomiast o ile człowiek się tym nie zamierza żywić nie wiadomo jak długo, to są one w porządku.
      Kiedyś były tzw. kociołki - chłopskie, węgierskie itd. (nie wiem czy dalej są)
      Natomiast nadal uważam, że jeśli chodzi o takie gotowe dania to nie ma to jak puszki wojskowe z Arpolu.
      arpol.net.pl/kategoria-produktu/konserwy-wojskowe-10074/

puchy są świetne; dorzucić trochę chleba i nawet dla mnie - sporego faceta - to posiłek na dwa razy.
    • trampki-w-kwiatki Re: Gotowce 30.04.26, 22:49
      W czasie remontu próbowałam chyba wszystkiego 😆
      Zupy z biedronki są całkiem spoko!
    • snakelilith Re: Gotowce 30.04.26, 22:54
      Grochówka z puszki z Lidla, albo fasolówka "serbska" marki Erasco to moje guilty pleasure. Normalnie gotuję wielki gar strączkowców w różnych postaciach i mrożę, by mieć zawsze porcję na sytuację, gdy ma być coś na szybko po basenie, ale czasem musi być puszka. Tłumaczę sobie kupując, że to żelazna rezerwa na wypadek wojny (hello princesa), ale długo to u mnie nie stoi. Te zupy mają nawet zadziwiająco dobre składy.
    • ania357 Re: Gotowce 30.04.26, 23:49
      Lubie zupe tajska Pan Pomidor.
    • mika_p Re: Gotowce 30.04.26, 23:52
      Z gotowców to tylko pierogi i zimne nóżki z lokalnej sieciówki mięsnej. I surówki, wiem kiedy gdzie mają dostawy.
      A tak to raczej półgotowce.
      Mam po drodze z pracy sklep Run Chłodni, więc kupuję kilogram mrożonki zupnej, w domu wrzucam do garnka dwie kostki rosołowe, jakiegoś ziemniaka albo łyżkę kaszy, pieprz, ziele, listek i tę mrożonkę, dolewam śmietanę i mam zupę. Albo kilogram mrożonki leczowej, ze 30-40 dag fasolki szparagowej i papryki, to wszystko do gara, sól, pieprz, ostra papryka pod koniec kiełbasa w kostkę i litr przecieru pomidorowego - to bardziej czasochłonne, bo zanim się taka ilość zagotuje... wink
      Jeszcze sosy Łowicz lubimy - do słodko-kwaśnego filet z kurczaka w kostkę i ryż, do sosu spaghetti mięso mielone i makaron. Łowicz ma jeszcze sos bolognese, ale moim zdaniem spaghetti lepszy.
    • mania_222 Re: Gotowce 01.05.26, 00:01
      Kupuję pierogi i kopytka, czasem słoik pokrojonych już warzyw na sałatkę jarzynową, ale dodaję do nich jajka na twardo, paprykę, czasem fasolkę czy grzybki. Odpuszczam sobie gotowanie i skrobanie ziemniaków, marchewki, pietruszki i reszty.
    • eva_evka Re: Gotowce 01.05.26, 00:33
      Schronisko Bukowina ma garmażerkę, możma zamówić. Próbowałam zrazy, grochową i żurek. Nie miałam zbyt dużych oczekiwań a okazały się bardzo dobre.
      • akseinga1975 Re: Gotowce 01.05.26, 08:18
        Czasami ratujemy sie zupami i pierogami z Biedronki. Dobry skład i smak nienajgorszy.
    • mia_mia Re: Gotowce 01.05.26, 08:25
      Kupuję czasem w Lidlu zupę szparagową, tajską i indyjską, nawet lubię z frosty rybę z brokułami (wiem, to nie zupa), a i jeszcze dodam, że pomidorowa z Biedronki jest okropna.
    • marta.graca Re: Gotowce 01.05.26, 08:28
      Tak, kupuję zupy z Lidla w takich plastikowych kubkach) i lazanię, w Lidlu i Biedronce.
      • chlodne_dlonie Re: Gotowce 01.05.26, 11:06
        O, lazanię też czasem zdarza mi się kupić, ale tylko z Lidla, z mięsem wołowym, wieprzowe mi nie podchodzi.
        Pierogi jeszcze kupuję, choć najczęściej z garmażerki osiedlowej, są drogawe, ale dobre.
    • kachaa17 Re: Gotowce 01.05.26, 08:55
      Kupuję czasem w Żabce gotowe danie, konkretnie w czwartki bo jest promocja, że te dania kosztują 8 zł i trzeba przyznać, że całkiem dobrze smakują. Choć trochę sceptycznie podchodzę do takich gotowych dań to kilka razy kupiłam. Np. Kupiłam też wczoraj zestaw: ziemniaki, schab i warzywa gotowane.
    • pani.asma Re: Gotowce 01.05.26, 09:02
      Jessu
      Zupę będziesz kupować
      Przecież to zajmie więcej czasu niżu gotowanej takiej zupy w domu oraz zamrożenie e porcjach
      Zanim do kasy sie dopchasz w markecie to zupę już masz swoją
      • szarmszejk123 Re: Gotowce 01.05.26, 09:04
        A produkty na tę zupę same się zmaterializują?
        • pani.asma Re: Gotowce 01.05.26, 09:26
          Nie pisała że ma pustą lodówkę
          • szarmszejk123 Re: Gotowce 01.05.26, 09:29
            Nie pisała również, że ma pełną 🤷
            • pani.asma Re: Gotowce 01.05.26, 11:54
              Pomidora nie znajdzie w środku ?
              • szarmszejk123 Re: Gotowce 01.05.26, 11:59
                I z jednego pomidora ma narobić mrożonek na działkę? 🤔
                • pani.asma Re: Gotowce 01.05.26, 12:06
                  A gotowałaś kiedyś zupę czy piszesz teoretycznie ?
                  • szarmszejk123 Re: Gotowce 01.05.26, 12:12
                    Z jednego pomidora, to nie, nie zdarzyło mi się.
    • kamin Re: Gotowce 01.05.26, 09:24
      Lubię gotowe dania mrożone - np ryż/makaron z kurczakiem i warzywami. Są w różnych wariacjach smakowych. Wystarczy wrzucić na patelnię i w ciągu paru minut jest wartościowy obiad.
      • pani.asma Re: Gotowce 01.05.26, 09:25
        Litości
        Ugotowanie makaronu to 6 minut możesz wrzucić wszystko razem z osobnych produktów
        Ile na gotowcu zaoszczędzisz 3 minuty ?
    • mizantropka65 Re: Gotowce 01.05.26, 10:19
      Z gotowców tylko mrożonki warzywne z wyłączenie wszelkich "na patelnie". Coś na szybko? Jajecznica z pomidorami na twarożku.
    • beata985 Re: Gotowce 01.05.26, 10:32
      Te gotowe Zupy niby dobre ale raz na jakis czas...dla mnie one są za słodkie....chyba z warzyw to sama marchew tam jest
      To juz bardziej konkretne są te w woreczkach...Yemmy zdaje się...dostępne w Lidlu biedrze i innych sklepach....grochówka krupnik pomidorówka niezle i nawet mięsko tam jest
    • siedemkropek82 Re: Gotowce 01.05.26, 10:46
      Kupuje gołąbki w Biedronce w słoiku.Mam ja dwa obiady i są bardzo dobre,są w sosie pomidorowym.
    • alexis1121 Re: Gotowce 01.05.26, 10:59
      Dawałam szansę tego typu produktom, ale mam chyba zbyt wyrafinowane podniebienie 😅 Smakuje mi jedynie zapiekanka z Lidla.
      *zdjęcie z internetu
      • marta.graca Re: Gotowce 01.05.26, 11:26
        To wyrafinowane podniebienie nie przeszkadza ci jeść burgerów z Maca?
        • aankaa Re: Gotowce 01.05.26, 12:16
          i pić bełta ze starbunia big_grin
      • pani.asma Re: Gotowce 01.05.26, 11:55
        Jezu ja myślałam że ty na diecie pudełkowej gwiazd polskich

po co ja to wchodziłam taka koszmarna wiadomość

Podła zapiekanka z Lidla i Alexis
      • siedemkropek82 Re: Gotowce 01.05.26, 12:14
        Z biedronki są paskudne,brzuch boli.
      • pursuedbyabear Re: Gotowce 01.05.26, 14:04
        To jest akurat wyjątkowy szajs.
    • novembre Re: Gotowce 01.05.26, 11:22
      Gotowe zupy maja tyle soli w skladzie, ze mnie malo nie przewrocilo, jak przeczytalam etykiete.
      Z rzeczy gotowych kupuje spring rollsy warzywne i czasem salatke w pracy.
    • default Re: Gotowce 01.05.26, 11:22
      Gotowych zup nie jadłam, w Biedronce kupuję często tortellini (Rana), z Lidla dwa razy jadłam sajgonki - jadalne, ale bez szału.
      Z gotowych potraw kupuję czasem wyroby Kuchni Brawaty, mają całkiem smaczne pierogi, zwłaszcza te z jagodami bardzo lubię. I łazanki z kapustą, są świetne. Raz czy dwa jadłam gołąbki, niezłe, ale dorobiłam do nich sos pomidorowy.
      A innej firmy (nie pamiętam nazwy, jakaś lokalna wytwórnia) uwielbiam pierogi leniwe - mi jakoś nigdy nie wychodzą takie w sam raz z konsystencją, a te są idealnie wyważone między puszystością a jędrnością 🙂
    • crea.tura Re: Gotowce 01.05.26, 12:18
      W Lidlu, kiedy jest tydzień hiszpański można kupic zupę gazpacho w kartonie. Stoi w lodówkach, kosztuje ok 10 zł, ma super skład i jest prze pysz na. Uwielbiam ją, piję po kartonie dziennie smile oprócz tego kupuję czasem jako danie ratunkowe lasagne, która świetnie odgrzewa się w air frierze. Nie jest to danie przepyszne i gdyby podano mi taką lasagne w restauracji to byłabym niezadowolona wink ale jest wystarczająco dobra, kiedy chcesz zjesc cos ciepłego i zupełnie nie masz czasu lub ochoty na gotowanie.
    • szarmszejk123 Re: Gotowce 01.05.26, 12:21
      Słuchajcie, a pierogi z biedronki, te pakowane próżniowo, nadal są takie dobre jak lata temu? To ja bym wzięła całą lodówkę ruskich i by mi styknęło 😅
    • shmu Re: Gotowce 01.05.26, 12:23
      Zup raczej nie kupuje - jak juz to mieszanke warzywna i potem robie zupe krem, co wychodzi tez dosc szybko. W ogole mrozonki warzywne lub owocowe, bo wlasnie szybko mozna z nich cos przygotowac.

Zdarza mi sie kupic przygotowana rybe do wstawienia do piekarnika (bourdelaise, firmy findus) i ravioli badz gnocci. Nie doradze firmy, ale na ogol sa przyzwoite - jak nie jestem pewna to sprawdzam co jest w srodku.
      • pani.asma Re: Gotowce 01.05.26, 12:34
        Zup raczej nie kupuje - jak juz to mieszanke warzywna i potem robie zupe krem, co wychodzi tez dosc szybko

Podkradam ten tajemny ekskluzywny przepis na zupę z dedykacją dla Szarm wink
        • szarmszejk123 Re: Gotowce 01.05.26, 12:34
          Nie robię zup z mrożonek :p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka