Dodaj do ulubionych

Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie

22.05.26, 11:19
Próbował ktoś diety 2MAD - 2 meal a day - 2 posiłki dziennie? Jakie efekty, jakie opinie?

AI rzecze:
"Dieta Two Meal a Day (TMAD) to forma przerywanego postu, która polega na spożywaniu wszystkich dziennych kalorii i składników odżywczych w zaledwie 2 posiłkach. Skraca to okno żywieniowe do kilku godzin, ułatwiając redukcję wagi i ograniczając podjadanie.

Jak to działa?

W praktyce oznacza to pominięcie jednego z tradycyjnych posiłków (zazwyczaj śniadania) i jedzenie w systemie 16/8 lub 18/6:

Kluczowe zasady

1. Zadbaj o gęstość odżywczą: Ponieważ jesz mniej razy, oba posiłki muszą być pełnowartościowe i bogate w białko, zdrowe tłuszcze oraz warzywa. Unikaj pustych kalorii.

2. Utrzymuj nawodnienie: Pij dużo wody w trakcie postu, ponieważ organizm nie otrzymuje płynów z pożywienia.

3. Dostosuj trening: Jeśli ćwiczysz, zaplanuj trening w oknie żywieniowym lub tuż przed posiłkiem, aby dostarczyć organizmowi budulca do regeneracji.

Zalety i potencjalne ryzyko:
Zalety: Zmniejsza stan zapalny, pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi i poprawia wrażliwość na insulinę. Pozwala zaoszczędzić czas na gotowanie i trawienie.

Ryzyko: Przy zbyt małej objętości jedzenia może prowadzić do niedoborów kalorycznych lub uczucia głodu w początkowej fazie adaptacji."
Obserwuj wątek
    • skumbrie Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 11:25
      Zamiast kombinować, oblicz zapotrzebowanie kaloryczne, utnij 200-300 kcal i to w zupełności wystarczy.
      Czy będziesz jadł 2 posiłki, czy kilkanaście, jest bez znaczenia.
      To jest tak proste, a ludzie i tak wolą kombinować i komplikować prostą sprawę.
      • wapaha Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 23.05.26, 08:27
        skumbrie napisała:

> Czy będziesz jadł 2 posiłki, czy kilkanaście, jest bez znaczenia.
        >

ma znaczenie, przy dwóch posiłkach nie dasz rady przyjąć tyle kalorii co przy trzech-zakładając oczywiście że mówimy o zdrowym odżywieniu a nie zjedzeniu pełnowartościowego posiłku na 700kcal i dowaleniu tabliczki czekolady - wyjdzie 1400kcal i gitara
        • analoga_niet Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 24.05.26, 11:27
          Dasz radę tylko po co. A niezdrowo to można jeść i w trzech albo czterech posiłkach
    • raczek47 Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 11:36
      Całkiem normalny sposób odżywiania się.
      Często tak jem.
      • bywalec.hoteli Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 13:05
        i jak się czujesz?
        • kloacznymysliwy Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:09
          Tak jak miliony ludzi przed nią
      • szarmszejk123 Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 24.05.26, 11:24
        Ja też. Częściej tak, niż inaczej, a to dlatego, że od dziecka nie jadam śniadań, nie wchodzą mi.
    • pyza-wedrowniczka Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 13:21
      Zastanawiam się nad tym, zę skoro dzienne zapotrzebowanie dla osoby, która nie chce schudnąć i trenuje umiarkowanie wynosi między 2000-2300 (tak w moim pzypadku), to musiałabym zjeść ponad 1000 kcal na jeden posiłek. Brzmi bardzo dużo
      • green.wild.wood Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 13:37
        pyza-wedrowniczka napisała:

> Zastanawiam się nad tym, zę skoro dzienne zapotrzebowanie dla osoby, która nie
        > chce schudnąć i trenuje umiarkowanie wynosi między 2000-2300 (tak w moim pzypad
        > ku), to musiałabym zjeść ponad 1000 kcal na jeden posiłek. Brzmi bardzo dużo

1 sredni stek, wcale nie tak duzo, jak polejesz maslem to wyjdzie wiecej niz 1000. ale kto by to liczyl
        • pyza-wedrowniczka Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 13:52
          Stek ma około 300 kcal. Jak dodasz do tego masło, to wyjdzie ci 400. No nadal to się nie zbliża do 1000.
          Poza tym nie chodzi o to, żeby zrobić te kalorie ładując kilo masła i 4 bułki, ale żeby to było jeszcze zdrowe, z dużą ilością warzyw, kasz itp.
          • green.wild.wood Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 13:57
            sredni stek ma od 700-1000 kal bez masla
            • headonshouldersbaby Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 19:13
              sirloin ma ok 400kcal taki 200g ale fillet steak to tylko 280/300 na 200g
              • green.wild.wood Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 23:32
                200 g to jakis mini steaczek
                • wapaha Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 23.05.26, 08:28
                  green.wild.wood napisał(a):

> 200 g to jakis mini steaczek

200g to normalna spora porcja mięsa dla zdrowej osoby
      • szarmszejk123 Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 24.05.26, 11:31
        300g stek+ pieczone z oliwą ziemniaki 150g+ 150g surówki coleslaw ostatnio mi policzyło jako 910kcal. Nie miałam wielkiego problemu ze zjedzeniem:p
        • bywalec.hoteli Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 25.05.26, 16:23
          To jeden z 2 posiłków twych?
    • green.wild.wood Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 13:34
      jem tak od kilku lat, schudlam b. duzo
      a jak czytam o liczeniu, obcinaniu kalorii, tak jak w sasiednim watku, no mi sie noz w kieszeni otwiera, w dobie obecnej wiedzy laski przez caly watek dyskutuja o kaloriach big_grin
      • aandzia43 Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 13:56
        Ale czaisz że jak nie ma konsekwentnego i właściwego deficytu kalorycznego to się nie chudnie? Czy może uważasz że możesz wpierniczyć 3000 przy zapotrzebowaniu 2000 i będzie ok bo liczenie kalorii jest passe? wink
        • green.wild.wood Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:01
          jesli ktos ma zapotrzebowanie 2000 to nie wcisnie w siebie 3000, nie chodzi o to aby sie objadac, ale nie byc glodnym, wszystko zalezy od tego co sie spozywa
          • analoga_niet Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:04
            Jakby ludzie jedli tyle ile mają zapotrzebowania to nie musieliby się odchudzać
          • aandzia43 Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:45
            green.wild.wood napisał(a):

> jesli ktos ma zapotrzebowanie 2000 to nie wcisnie w siebie 3000, nie chodzi o t
            > o aby sie objadac, ale nie byc glodnym, wszystko zalezy od tego co sie spozywa

Wciśnie bez problemu, jestem tego przykładem. Mam zapotrzebowanie coś około 1900, ale jak mnie poniesie to spoko prawe 3000 pożrę.
            Tak, bardzo dużo zależy od tego co się spożywa. Mam zasadniczo dobry intuicyjny model proporcji poszczególnych składników z lekką tendencją do obcinania węgli więc chyba cud miód malyna. Poza tym cud miód bo lubię surowiznę, kiszonki, rzadko mam ochotę na słodycze, piję mało alkoholu. To mnie ratuje przed otyłością, ale nie przed nadwagą - jem za dużo (kalorie) i nie ma cudów żebym ważyła mniej niż ważę. Chyba że liczę kalorie i utrzymuje rozsądny deficyt. Wtedy chudnę powoli, skutecznie i utrzymuję tę pomniejszoną wagę na lata.
          • szaszka Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 24.05.26, 08:45
            Potrzymaj mi piwo 😛
      • analoga_niet Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 13:58
        Obecna wiedza, że kalorie nie istnieją jest czym takim jak obiecana wiedza o płaskiej ziemi?
        Jakaś magia, że ludzie jedzą więcej niż spalają i chudną?
        • wapaha Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 23.05.26, 08:29
          analoga_niet napisała:

> Obecna wiedza, że kalorie nie istnieją jest czym takim jak obiecana wiedza o pł
          > askiej ziemi?
          > Jakaś magia, że ludzie jedzą więcej niż spalają i chudną?
          >

parol kiedyś fajnie powiedział, coś w stylu : można nie liczyć kalorii, one i tak się same liczą wink

( zresztą podobnie było/jest z covidem-można nie wierzyć w jego istnienie, ale na istnienie wirusa to w ogóle nie wpływa)
    • aandzia43 Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 13:59
      To mój naturalny sposób żywienia, tzn. czuję się dobrze, trawię dobrze. Czasem potrzebuję dodatkowego malutkiego posiłku, ale też niezbyt oddalonego od tych dwóch posiłków. Czy chudnę? No jak dbam przy tym od stosowny deficyt kaloryczny to chudnę. Ostatnio stoję w miejscu bo mi się nie chce ograniczać.
      • green.wild.wood Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:03
        aandzia43 napisała:
        . Ostatnio stoję w miejscu bo mi się nie chce ograniczać.
        >

tak, bo takie ograniczanie jest na krotka mete
        • analoga_niet Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:05
          Oczywiście, że na krótką - do osiągnięcia wagi prawidłowej, przeciw nikt nie planuje stałego deficytu i utraty masy ciała aż do śmieci głodowej
        • aandzia43 Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:49
          No przecież że tylko do momentu uzyskania pożądanej wagi a nie do końca świata. Poza tym ja nie ograniczam się do 1200 kcal i nie stosuję jakichś z dudy wziętych diet wykluczających tylko pilnuję rozsądnego deficytu kalorycznego przy całej rozsądnej reszcie (składniki w dobrych proporcjach).
    • analoga_niet Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 13:59
      Nie dla mnie, jem cztery posiłki dziennie i to dla mnie optymalnie. Ale może dla kogoś optymalne są dwa
    • kloacznymysliwy Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:12
      Załamuje mnie, że te kilka godzin niejedzenia w ciągu doby nazywa się aż postem. „Poszczę”, czyli nie mielę żarcia w gębie od trzech godzin…
      • alpepe Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:25
        Wyjdź na plac zabaw i obejrzyj sobie, jak to dzieciom małym się wpycha co chwila jakieś żarcie, jakby wyjście na dwór było związane ze śmiercią głodową. Kiedyś tego nie było, ja też tego nie praktykowałam. Co innego daleka wyprawa, a co innego plac zabaw oddalony kilkaset metrów od domu.
        • kloacznymysliwy Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:36
          Ależ wiem, widziałam, nie praktykowałam (nigdy), a place zabaw odwiedzalam przez wiele lat codziennie. I dlatego to mnie załamuje.
        • analoga_niet Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:41
          Oczywiście że było, była obsesja posiłków na godziny, moja mama gnała spanikowana żeby mi punkt 12 podać zupę, bo przecież jakbym została na placu zabaw dłużej i zjadła o 13 to świat by się zawalił. Pamiętam też przysmak z placu zabaw: słoiczki w których były rozgniecione z cukrem truskawki, jagody albo poziomki.
          • wapaha Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 23.05.26, 08:31
            analoga_niet napisała:

> Oczywiście że było, była obsesja posiłków na godziny, moja mama gnała spanikowa
            > na żeby mi punkt 12 podać zupę, bo przecież jakbym została na placu zabaw dłuże
            > j i zjadła o 13 to świat by się zawalił. Pamiętam też przysmak z placu zabaw: s
            > łoiczki w których były rozgniecione z cukrem truskawki, jagody albo poziomki.
            >

to dalej funkcjonuje wink- 13-15 to nalepsze godziny na bieganie u mnie w lasku, bo jest najmniej ludzi wtedy, mniej niż o godz np.8 wink
          • alpepe Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 23.05.26, 10:35
            No to się nie dziwię, że miałaś zaburzenia odżywiania. U mnie tak nie było.
            • analoga_niet Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 23.05.26, 15:16
              Mam nadzieję że wszystkie oburzone z wątku o AWS się tutaj położą Rejtanem że nie wolno tak diagnozować obcych ludzi i jest to skandal i w ogóle paskudne i niegodne człowieka zachowanie 😀
              • 152kk Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 25.05.26, 17:01
                Ja się tam nie oburzała.
                Ale czy to naprawdę żadna różnica: pisać, że problemy psychiczne osoby, której nie ma na forum (i której większość nie zna osobiście) są wynikiem jej ćpania, a napisać o twoich problemach, o których sama pisałaś na forum, że są wynikiem nieprawidłowego postępowania twojej matki, w odpowiedzi na twoje własny wpis, w którym to postępowanie sama ocena asz negatywnie?
                Być może obie diagnozy (tj. powiązanie skutku i przyczyny) są błędne, ale pierwsza, jeśli błędna - to jest dodatkowo pomówieniem.
      • grey_delphinum Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:28
        Moj mąż na co dzien je właściwie jeden posiłek dziennie - do syta. Czasami wieczorem zje jabłko lub jogurt. Ja się tym na początku martwiłam, ale on mówi, ze taki tryb mu służy, jest szczupły, sprawny i ma bardzo dobre wyniki krwi (sprzed pół roku, więc musi powtórzyć).
      • analoga_niet Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:40
        A jak masz transparent polityczny to jest to głodówka rotacyjna 😀
    • kk345 Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 14:57
      Jak na deklarację, że jesteś taki szczupły i umięśniony, zadziwia twoje zafiksowanie na dietach odchudzających.
    • wena-suela Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 22.05.26, 15:45
      Ja tak jem gdy mam wolny dzień albo jestem na wakacjach. Późniejszy poranny rozruch, urozmaicone, większe śniadanie i nie jestem głodna do późnego obiadu, ostatniego posiłku. Nie nazwałabym tego dietą. A chudnie się przy deficycie kalorii, bez znaczenia na ile posiłków podzielisz kalorie.
    • wapaha Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 23.05.26, 08:25
      niestety czasami wchodzę w taki tryb nie dlatego, że chcę ale dlatego że takie są okoliczności. i chudnę a to mi się nie podoba uncertain
    • tanebo0001 Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 24.05.26, 08:51
      Ja mam taką dietę. Co chcesz wiedzieć?
      • bywalec.hoteli Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 24.05.26, 11:21
        tanebo0001 napisał:

> Ja mam taką dietę. Co chcesz wiedzieć?

Co ile jesz, jaki jest czas poszczenia?
        • tanebo0001 Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 24.05.26, 11:25
          Rano 6, 7 i obiadokolację 16, 17
    • superematka Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 25.05.26, 16:34
      Jem 2 posiłki - śniadanie i obiad. Po co więcej?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 25.05.26, 17:46
      Ja jem sniadanie i obiadokolację, trzymam wagę.
      Nie jest to post bo pijam kawy z mlekiem od 7h rano i czasem herbatę slodzoną na wieczór jak jestem glodna. W lecie też jem mniejsza obiadokolację, żeby wcisnąć potem owoce czy lody.
      Post przerywany nic ci nie da jeśli zapotrzebowanie kalorycznie, no może jesli jesteś z tych osób co jedzą bardzo mało w kazdym posilku a maja ich 7 dziennie, ale ja potrafię bez problemu zjesć całą pizze na raz czy normalny 2 daniowy obiad i deser więc to nie dla mnie.
      • bywalec.hoteli Re: Dieta 2MAD - 2 posiłki dziennie 26.05.26, 22:30
        Super

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka