Dodaj do ulubionych

Ciuchy - bieżące trendy

25.05.26, 21:13
Jakie do was nie trafiają?
U mnie kolor masełkowy (wydaje mi się, że trudny)
Sukienki w stylu sister-wife
Skórzane japonki
Spodnie barell

Podoba mi się:
Powrót groszków
Len w sieciówkach
Dzianina szydełkowa
Kratka vichy

Obserwuj wątek
    • akseinga1975 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 21:25
      Len no nie mogę sie przekonać, wyglada niechlujnie.
      Spodnie barel i sukienki worki.
    • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 21:34
      Jaka to sister wife?
      Podobają mi się drapowania i asymetryczne góry kiecek. Kolor masełkowy (czyli żółty?) nie, kratki, groszki nie
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 21:48
        Powiedzmy, że coś takiego. Tzn. nie mówię, że są brzydkie, ale jakoś mi nie podchodzą
        A sister-wife, bo jakoś mi się mormońsko kojarzą 😄
        • nina_unu Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 21:52
          hailey_bieber2004 napisała:

> A sister-wife, bo jakoś mi się mormońsko kojarzą 😄

Mnie się kojarzą z menonitami, właśnie się kilka dni temu natknęłam w sklepie na takie sukienki i spódnice, i te wzorki to są zdecydowanie opcja "po moim trupie". smile
          • cudko1 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:07
            o wlasnie pelno sukienek jak dla amiszki uncertain ja pie...d...
          • la_felicja Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 15:51
            A mnie się podoba ta niebieska. Mormonce by na takie rozcięcie nie pozwolono. Dwie pozostałe rzeczywiście okropne, zwłaszcza rękawy...
        • trampki-w-kwiatki Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 21:53
          Uwielbiam się przebierać za mormońską gosposię! 😜
          • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:01
            A to ja też za gosposię lubię, ale taką, co wyrabian ciasto na focaccie, a włochaty mąż w podkoszulku podszczypuje ją radośnie

• taje Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 12:24

> A to ja też za gosposię lubię, ale taką, co wyrabian ciasto na focaccie, a włoc
              > haty mąż w podkoszulku podszczypuje ją radośnie
              >
              Podoba mi się Twoje joie de vivre smile
        • simply_z Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:05
          Mam podobną jak na pierwszym zdj. tylko różową big_grin, bardzo ją lubię, na upały jak znalazł.
          • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 08:57
            Ja mam taką granatową w białe kwiatki,ale coś jej nie mogę znaleźć, chyba zostawiłam w chacie z Maryjką.
        • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 06:08
          A, ok. To mam kilka e nieco podobnym stylu
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 21:52
        A masełkowy to taki blady żółty, no jak masło smile
        Myślę, że brunetkom może być w tym ładnie
        • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:12
          A co do kratki vichy - marzy mi się taki look (niestety figura nie pozwala)
          Dopasowane spodnie właśnie w krateczkę, koniecznie z wysokim stanem
          Bezrękawnik dzianinowy z golfem
          Klapki na szpilce
          • chlodne_dlonie Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 11:27
            Taki zestaw mam i noszę, oprócz klapek na szpilce - dla mnie no go wink
            • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 11:36
              I to literalnie! One mi się strasznie podobają, ale nie umiem uwierzyć, że rzeczywiście da się w tym chodzić
              • trampki-w-kwiatki Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 12:39
                Bo się nie da.
                • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 12:53
                  Amatorki! 😀 da się oczywiście i bardzo mnie cieszy powrót mody oraz przymierzam sie do zakupu.
                  Kluczowe jest to, że wkładka nie może być śliska a pasek z przodu musi dobrze trzymać stopę, żeby nie wyjeżdżała. I wtedy to już jak w każdych innych szpilkach.
                  • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:21
                    Widziałam, że Kazar ma piękne - może takie lepsiejsze, nie z H&Mu czy Zary by się sprawdziły?

Tymczasem - piekło zamarzło - kupuję birkensztoki!
                    • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:26
                      Kazar ma bardzo wygodne buty i bardzo niewygodne buty. Zara tak samo. Butów z H&M nigdy nie miałam, natomiast mam klapki na szpilce z Ryłko juz mocno podniszczone i one były rewelacyjne, wszystko w środku skórzane, dobrze wyprofilowane, rewelacja.
                    • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:30
                      Mam piękne szpilki Kazar zakupione na okazję, wytrzymałam w nich raz 8 godzin! A potem umarłam. Ale ja jestem w ogóle nieszpilkowa, więc określiła bym je jako raczej wygodne :p ale I tak już ich nigdy nie założyłam😅 no, raz, do zdjęć na 5 minut:p
                      • chlodne_dlonie Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:47
                        Ha!
                        Ja kiedyś zachorowałam na turkusowe letnie sandałki na szpilce z Kazara. Tak dalece, że nawet soldów nie doczekałam, tylko w pełnej cenie nabyłam wink I przy pierwszym wyjściu okazały się kompletnie 'nienaszalne' - zjeżdżają z pięt koncertowo heh
                        Także tylko do auta, prosto do restauracyjnego stolika a następnie prosto do domu! Najlepiej w pozycji stojącej trzymać się jeszcze męskiego ramienia tongue_out
                  • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:22
                    Oraz o Madonna, Daniela, jak ja bym Cię widziała w takiej jedwabnej bieliźnianej sukni i takich klapeczkach! I żeby nie było goło, jakis szykowny żakiet - ale tylko nonszalancko narzucony na ramiona
        • la_felicja Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 15:54

> A masełkowy to taki blady żółty, no jak masło smile

Kolor nie najgorszy, tylko nazwa odpychająca.

> Myślę, że brunetkom może być w tym ładnie

Rudym pewnie też

• bezmiesny_jez Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 21:48
      Lubię barrelle ale takie krótsze, zwężenie nad kostką i nie aż tak szerokie jak szyją teraz. Rok temu miałam idealne, ale rozwaliłam.

Sukienki fakt koszmarne, jak fartuszki albo podomki. Albo typowo plażowe, nie mogę znaleźć nic odpowiedniego do pracy - nie muszę ubierać się formalnie, ale z gołymi plecami nie pójdę i za dziewczynkę z oazy też się nie przebiorę.
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 21:50
        A len wchodzi w grę? Mignęło mi sporo sukienek i kompletów, które są bardziej minimalistyczne w formie
        • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 21:53
          Tylko to gniecenie… jak siądziesz za biurkiem to do 17.00 nie wstajesz 😄
      • asia_i_p Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:44
        A te jednokolorowe Medicine, mieszanki lnu i wiskozy? Mam czarną i na żywo ładnie leży i się nie gniecie.
        • chlodne_dlonie Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 11:29
          Pokażesz która to..?
          W Medicine zawsze coś mi się podoba, mam od nich już kilka ulubionych ciuchów i przymierzam się do kolejnych. To chyba moja ulubiona polska sieciówka ostatnio wink
          • simply_z Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 12:52
            A ja wlasnie mam problem z medicine, na mnie te ciuchy w ogole nie leza, sa bardzo oversizowe, jakies takie niedoszyte? choc wzornictwo ladne.
            • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:29
              Ja tak samo - piękne printy, ale ciuchy imo takie niezgrabne.
              • chlodne_dlonie Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 19:37
                Hmmmm, mam od nich kilka swetrów, świetne kolorowe t-shirty, chinosy ulubione i super mini spódnicę w kolorze butelkowej zieleni (trapezowa, leży świetnie). Na wiosnę strasznie korciła mnie bomberka z serii inspirowanej malarstwem Van Gogha. Bluzy też mają świetne, uważam.
                Zawsze zaglądam przy okazji wizyty w CH i zazwyczaj coś bym dla siebie znalazła, co nie jest regułą w innych sklepach wink
                • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 19:44
                  Ja mam od nich sukienkę z haftu, bluzę, T-shirt i świeżo zakupiony granatowy kombinezon.
    • sandy_cheeks Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 21:53
      Dzisiejsze porobocie spędziłam, a raczej zmarnowałam w CH.
      Nic, kompletnie w nic mi się nie podoba. 99% ciuchów za darmo bym nie wzięła. Straszne są, niewymiarowe i brzydkie, a ja potrzebuję prostych nie wrzucających się w oczy w neutralnych kolorach i w miarę dopasowanych.
      W akcję desperacji kupiłam sandały, a potrzebuję koszulek na ramiączkach, ale takich do noszenia na zewnątrz, a nie pod spód i żeby były dłuższe niż krótsze i stanik żeby nie przebijał i nie były zbyt opięte, spodenek do kolan albo damskich bermud z kieszeniami po bokach, zwykłych cienkich bawełnianych sweterków za pupę zapinanych na guziki, okularów przeciwslonecznych z niewielkimi szkłami, bo mam małą buzię i we wszystkich wyglądam jak mucha 🫤 No i jeszcze sukienki na ślub w sierpniu szukam, bo nagle znajomym wyskoczył. Masakra...
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:17
        Z okularów może takie w stylu lat 90 - z drucianymi oprawkami? One z reguły mają mniejsze szkła, niż te w plastikowych oprawkach.
      • raczek47 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:32
        Co do tych koszulek na ramiączkach- wejdź sobie do internetowego sklepu Tchibo, nawet do outletu i popatrz. Mam w/w od nich i bardzo je lubię.

• bujakajamajka Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:39
        Naprawdę ematki kupują jeszcze sandały z Laskonogiego? Podziwiam odwagę! Ja w takich przechodzę góra 2 miechy i do reklamacji albo na śmietnik. Jeśli kupuję już buty, to raczej inwestuję w te z marek sportowych. I są niewiele droższe od tych pozal się Boże sandałków, wystarczy dołożyć pięć dych i ma się solidne buty, w których można z 10 lat przechodzić.
        • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:48
          bujakajamajka napisała:

> Naprawdę ematki kupują jeszcze sandały z Laskonogiego?

Chyba jakieś żyjące pod kamieniem 🙄. Teraz na topie jest Zygmunt II August 👠
          • nina_unu Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 00:49
            😂
        • analoga_niet Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 14:03
          Inwestujesz? Chyba ci się stopa ze stopą zwrotu myli
      • mandre_polo Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 23:31
        Zobacz w uniqlo bez rękawów trudno to nazwać bo to ani tip ani koszulka. Leży świetnie i długość dobra
        • karollo26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:35
          W uniqlo są moje ulubione top-bra. Rewelacyjnie sie noszą, są mega wygodne. No i nie trzeba myśleć o wychodzącym staniku.
    • pepsi.only Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:17
      Moim zdaniem wracają do łask modele spodni straight, i slim, jestem po zakupach jeansów, chciałam coś wygodnego, no i wybrałam właśnie straight.
      Poza tym żadnych innych nowości nie wypatrzyłam. Kupiłam sobie bluzę- koszulę krótką, powyżej pasa, lekko rozszerzaną, jakieś 12-15lat temu miałam w tym fasonie płaszczyko-kurtkę. Moda wraca.
      Podoba mi się moda sportowa. Większość młodych ludzi, z którymi się teraz stykam nosi się na sportowo. To jest fajne, i każdemu pasuje, plus jest wygodne!
      Natomiast panie, w +- moim wieku, jakoś ostatnio widuję w sweterkach z krótkim rękawem, często dekolt to półgolfik, czy jakoś tak wyżej zabudowany. Intryguje mnie te fason.
      Masełkowego nie widuję. Mam wrażenie, że o tym kolorze pisze się w internetach, a w realu- nie istnieje.
      Jeśli już to nadal widuję brązy czekoladowe i sporo beżowego. Z wzorów- paski, paski, i sama tez mam paski, bardzo lubię, noszę chętnie, a kolorystycznie?- ostatnio mam dość kolorowo w szafie, kiedys było inaczej (czerń, granat, generalnie ciemne), teraz mam wszystkie kolory, zwłaszcza, że idzie lato, np błękitny pasuje mi na lato smile
      Moda szydełkowa jest fajna, ale na kimś. Nie mój styl.
      Len, podoba mi się, na kimś. Wyobrażam sobie, że mogłabym nosić.
      Cała reszta jest mi doskonale obojętna.
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:22
        Ja mam w ogóle poczucie, że jeszcze nigdy nie było aż takiej różnorodności w dżinsach. Można znaleźć wszystko, od wide leg po rurki, stan wysoki, niski. Miejmy nadzieję, że się to utrzyma.
        • pepsi.only Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:30
          O tak!

A to było nawet zabawne:
          na zakupy wyciągnęła mnie kumpelka- niska kulka (przepraszam, ale taka jest) a ja, nie tyle, co wysoka, ale 20kg mniej i totalnie inna figura, i jeansy generalnie mnie wysmuklają.
          I teraz tak, ona potrzebuje pilnie spodni, ja idę z nią bardziej dla towarzystwa. Ona- rurki, ja przymierzam dzwonowate. Ona chce wysoki stan, ja preferuję zdecydowanie niski stan portek.
          Sprzedawcy mieli z nas ubaw!
          Stanęło na tym, że ona nie kupiła nic, a ja... 3 pary. Bo skoro każda leżała jak ulał, no to kupiłam, i teraz mam spokój z zakupami na bardzoooo długo.
          big_grin big_grin big_grin
          • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:32
            Zrobiłaś jej afront 😄
        • bujakajamajka Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:45
          No tak, pamiętam.jak.moja babcia narzekała na dżinsy, bo w sklepach przez jakieś 15 lat były same "biodrówy', jak to określała.
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:40
        A, ten sweterek chyba nazywa się pudełkowy. Też bardzo lubię, ale obecnie biust mi przytył.
    • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:28
      Masełkową sukienkę mialam zanim stała się trendy. W zeszłym sezonie oddala ducha. Sister wife (musiałam poczytać wyjaśnienia) - ok.
      Japonkami gardzę w skórze i w plastiku. Groszki są boskie. Wczoraj widziałam piękną sukienkę w groszki na dziewczynie. Kompletnie nie dla mnie, bo wymagała sporego biustu, ale byla po prostu idealna.
      Dzianina szydelkowa na lato spoko.
      Kratka vichy niekoniecznie
      Spodnie barrell to terra incognita dla mnie. Musiałabym przymierzyć
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:38
        To mi przypomina, że miałam kiedyś bluzkę, właśnie czarną w grochy, z satynowego materiału. Na guziki. Dziś by już nie obleciała, bo miała falbanki przy dekolcie. I nie wiem, cóż to były za czary, czy to były jakieś magiczne zaszewki, czy te falbanki - ale bluzka robiła mi taki biust, że zawstydziłaby każde brafitterskie szwarckommando 😄
        • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:40
          Falbanki na pewno optycznie powiększają 😀 ja w zalewie kropek walczę ze sobą, żeby nie kupić kolejnej sukienki albo takiej świetnej spódnicy, którą widzialam chyba w H&M. Ale się powstrzymuję!
          • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:53
            Jak spódnica świetna, to bierz smile Piechotą nie chodzą
            • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:56
              Sumienie mi nie pozwala. Szafa pełna. Może jeśli w tym tygodniu uda mi się zrobić ostrą selekcję ubrań to się zdecyduję
              • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:59
                Rozumiem. Ja mam bezzakupowy rok, nie licząc może jakichś skarpet itp.
                Tyle mojego, co na ematce pofantazjuję. Shopaholic gawędziarz.
              • taje Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 12:26
                Powściągliwość godna podziwu. W końcu nie wiadomo, co przyszłość przyniesie. Ale ja tak nie potrafię.
                • azalee Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 12:30
                  taje napisała:

> Powściągliwość godna podziwu.

Tak, wrażliwe sumienie to cenna rzecz.
                • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 12:33
                  Jeśli to do mnie, to nawet nie powściągliwość - trochę przytyłam, jestem w średnim miejscu emocjonalnie - nie jest to dobry czas na zakupy anyway.
    • turkusowozlota Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:35
      O do mnie len bardzo przemawia i kupiłam sporo rzeczy. Spodni mam chyba trzy pary i kilka koszulek. Super mi sie w nich chodzi.
      Groszki, paski i kratka nie dla mnie. Teraz mam fazę na gładkie ubrania.
      Bardzo mi sie podoba, że kobiety w kazdym wieku chodzą na sportowo i wyglądają przy tym dobrze. Sama przekonałam sie do dresów i noszę (nie do pracy) co wcześniej bylo dla mnie nie do pomyślenia.
      Sukienki fakt, sa obecnie brzydkie, ale jakoś ostatnio nie nosze, wiec ni mnie to ziebi ni grzeje.
      • kurt.wallander Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 01:00
        Kocham len! Mogłabym ciągle nosić, gdyby nie polski klimat. Na lato - najlepsza tkanina. Moje letnie ciuchy, to w większości len.
    • beataj1 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:40
      Maselkowy nie. Jeansow nie noszę co do zasady.
      Ostrą fazę na grochy miałam z 5 lat temu i teraz tylko wyjmuje stare ciuchy.

Kratkę vichy lubię I mam: uszylam sobie kieckę z błękitnej karteczki wykonczoną wstazkami.
      Dzianina szydelkowa, len i japonki nie
      Bardzo lubię wszelkie wzory kwiatowe: im kolorowsze i kontrastowe tym lepiej. Zatem mocne tak.
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:41
        Ja tak samo. Mocny ogród botaniczny tak, łączka nie.
      • kropkaa Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 08:58
        O jak mi poprawiłaś modowy humor. Myślałam, że tylko ja z dżinsami na bakier. Co prawda mam jeszcze jakieś, które usiłuję wykończyć, ale od bardzo dawna nie kupuję nowych.
        • beataj1 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 09:27
          Od wielu lat nawet nie zbliżam się do jeansow. Myślę ze nie nosiłam żadnych juz z 20 lat.
          Bardzo sobie to chwale.
    • al_sahra Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:40
      Len bardzo lubię i noszę od zawsze, połowa moich ubrań jest z lnu. Powinien być cienki i gładki, może też być lniana surówka, ale w naprawdę dobrym gatunku. Zależnie od całej stylizacji - naturalnie pognieciony, prosto z suszarki albo przeciwnie, uprasowany na gładko (kilka lat temu była tutaj straszna jatka o (nie)prasowanie lnu).

Spodnie barrel w różnych wariantach też noszę od ponad dekady, długo zanim zaczęły być szczytem mody.

Kolor masełkowy podoba mi się na innych (zgadzam się, że pasuje wielu brunetkom), ale sama noszę tylko neutralne kolory, więc to nie dla mnie. Tak samo prawie nie noszę wzorów, więc groszki i kratki są mi obojętne smile.

Z fasonów, które (wbrew opinii Princess) od kilku sezonów trzymają się mocno, mam kilka jedwabnych sukienek-halek.

W sumie: co jest modne to albo już mam, albo i tak mi nie pasuje. W tym sezonie chyba nic nie kupię.
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:43
        al_sahra napisała:

> mam kilka jedwabnych sukienek-halek.
        >

Kocham!
        • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:46
          Jest to tragedia mojego życia, że większość sukienek z jedwabiu, ktore są dostępne w sklepach to właśnie sukienki - halki. To jest fason, w którym czuję się bardzo źle.
          • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:55
            Ze taka “rozebrana”?
            Szkoda - jeśli dobrze pamietam, to jesteś wytwornie szczupła w ramionach, masz drobny biust - wlasnie dla takiej nimfy te sukienki stworzone
            • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 22:57
              Tak. Taka rozebrana nie czuję się dobrze
              • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 23:09
                Znów mi się przypomniało. Scena w Rzymie, godzina chyba 12.00, skwar jak należy.
                Siedzi sobie dama, lat na oko 80.
                Na sobie ma właśnie taką bieliźnianą sukienkę w kolorze krwistej czerwieni.
                Chyba jeszcze cekinowy szaliczek/szarfę wokół szyi.
                Włos pofarbowany na platynę - check ✅
                Czerwona szminka - check ✅
                Lakierki - check ✅
                Siedzi sobie, sączy drinka, nic nie musi, wszystko może. 💃🏼
                • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 23:10
                  Jak dorosnę chcę byc taką damą. Na razie dorosłam do czerwonej szminki
                  • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 23:16
                    Za wymarzoną starość 🥂
                    • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 23:20
                      🥂
                      Oby nam się! (W innym wątku doczytałam jaki był Twój poprzedni nick, tam już nie chciałam wskakiwac do dyskusji, ale cieszę się, że wróciłaś 😀)
                      • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 06:16
                        daniela34 napisała:
                        W innym wątku doczytałam jaki był Twój poprzedni nick

O! A ja nie. Można wiedzieć?
                        • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 08:04
                          Ludzik Michelin - padło w wątku o emeryceniu. I bardzo się cieszę że wróciła
                          • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 08:23
                            daniela34 napisała:

> Ludzik Michelin - padło w wątku o emeryceniu. I bardzo się cieszę że wróciła

Aaa, dzięki
                          • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:24
                            Bardzo miło <3
                • homohominilupus Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:45
                  Nooo, z tym wszystko może to bym polemizowała
              • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:09
                Też mam ten problem. Podobnie bieliźniane topy.
          • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 06:15
            daniela34 napisała:

> Jest to tragedia mojego życia, że większość sukienek z jedwabiu, ktore są dostę
            > pne w sklepach to właśnie sukienki - halki. To jest fason, w którym czuję się b
            > ardzo źle.

Podobnie. Nie wyszłabym z domu w czymś co mi się kojarzy z koszulą nocną.
            • al_sahra Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 06:41
              primula.alpicola napisała:

>Nie wyszłabym z domu w czymś co mi się kojarzy z koszulą nocną.

Nasze prababki mogłyby to samo powiedzieć o tym:

https://i5.walmartimages.com/seo/Wycnly-Formal-Dresses-Women-Elegant-Lace-Trim-High-Waist-Swing-Wedding-Guest-Formal-White-Dress-V-Neck-Short-Sleeve-Solid-Summer-Maxi-Dresses-White-L_979362b3-ad87-47d0-984c-f49730a7e2e8.e9847b8452a482377b48aa5e08ab1469.jpeg?odnHeight=384&odnWidth=384&odnBg=FFFFFF
              • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 07:10
                No trudno, jestem prababką
          • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 07:31
            daniela34 napisała:

> Jest to tragedia mojego życia, że większość sukienek z jedwabiu, ktore są dostę
            > pne w sklepach to właśnie sukienki - halki. To jest fason, w którym czuję się b
            > ardzo źle.

Moją tragedia jest to, że ta kra mi się bardzo podoba 100% jedwabiu naprawdopodobniej nie ma mojego rozmiaru (biust) - fakt dlatego nawet nie muszę zastanawiac się nad mentalną barierą cenową

muzungusisters.com/collections/long-dresses/products/touba-dress-starflower-tile
            https://muzungusisters.com/cdn/shop/files/MD045_ToubaDress_StarflowerTile_Front_WQ_13_540x.jpg?v=1738236164
            • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 08:20
              Dobra, jednak prędzej bym wyszła w jedwabnej halce!
              • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 08:46
                big_grin
              • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 08:49
                Ta to nie, bo ja takich wzorów nie lubię, ale tam w linku jest taka wersja - granatowa z haftem... do tego włosy w niski kok, kolczyki perły - wkrętki (a ja nie noszę kolczyków) i widzę to!
                • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 09:34
                  tylko ta granatowa chyba nie jest 100% jedwabiu
                  • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 09:40
                    No właśnie też mi sie tak wydaje, ale aż tak bardzo się nie wczytywałam. Te we wzory odpadają. Nie jestem aż taką wzorofobką jak Primula, ale jednak nie 😃
                    • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 09:50
                      Mnie się wzorki nawet podobaja. Ale za taką cenę musiałabym mieć cos bardziej neutralnego i uniwersalnego czyli czerń. Taki jak na zdjęciu tylko jeżeli mogłabym na ciuchy wydawać z 15 000 pln miesięcznie big_grin Czyli ok, ale nie za taką cenę
            • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:28
              No więc ta zielona sukienka - nie mój styl, nie moje kolory, nie moja długość, nie moje wzorki - ale widać, że rasowa. Żadne tam usia-siusia z Zary.
              • simply_z Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 12:54
                Tak ale kojarzy mi sie koszula nocna mojej babci O.o
            • majenkirr Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:07
              Daj spokój, to już w Little house on the prairie noszono lepsze sukienki😉
              • chlodne_dlonie Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:32
                😅😅😅
            • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:33
              No i się doigrałam big_grin

Ja myślałam, że wszyscy wykrzykną "wow" , jaka piękna #zachwyt i #teżtakąchcemieć

Że w koncu nie jak ta koszula nocna. No to jest koszula nocna starej ciotki...big_grin

Gdybym kupowała (a nie kupię z powodów opisanych wyżej) to mam nadzieję, że chociaż dotyk jedwabiu osłodził by mi porażkę! Nawet gdyby miała być podomką.

• primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:42
                Jest, wybacz, okropna, w dodatku wygląda jak jakieś zawłaszczenie kulurowo etniczne. Nawet ta śliczna, młoda modelka źle w niej wygląda.
                A co do biustu, to przecież rozmiary mają do xl? Nie wejdziesz w xl?
                • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 14:01
                  primula.alpicola napisała:

> w dodatku wygląda jak jakieś zawłaszczenie kulurowo etniczne.

Ahhahahaha 😄
                • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 14:03
                  Nie interesowałam się zbytnio rozmiarem bo dla mnie rozmiarówka typu S czy L nie znaczy nic, wolę 'normalne" rozmiary. A nie interesowałam się, bo tak jak napisałam rozważałabym kupno (nie równa się "kupiłabym" ) w tej cenie tylko gdyby była czarna (i kilka ewentualnych drobiazgów). Bylaby na przykłąd idealna na upał - jedwab chłodzi, jest luźna, przewiewna, zakrywa przed słońcem ręce za łokcie. Gdyby była czarna można by ją zmieniać dodatkami (ta na zdjęciu jest jaka jest i chociaz mi się podoba to sie nie da urozmaicić). A i na wieczór by się nadała.

p.s. trochę bym ją skróciła ale to akurat żaden problem

p.s. 2 nie bez powodu zwykle nie wchodzę w wątki modowe
                  • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 14:05
                    p.s.3 ja ma tyle zawłaszczen kulturowych na koncie, że jedna kiecka różnicy nie robi wink big_grin
                  • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 14:39
                    Za dużo „ale” z tego co piszesz.
                    Jeszcze się trafi ideał 🤞
                    • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 14:57
                      ale gdybym była bogata (mogłabym mieć dziesiątki sukienek jak ta) to sprawdziłabym ten rozmiar i brała, brała, brała. Bo piękna jest smile
                      • taje Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 17:29
                        Mogę podziwiać na wieszaku, z uwagi na szlachetny materiał/ładny kolor etc. Ale trudno mi rozważać ubrania w oderwaniu od kontekstu kulturowego i to zdecydowanie nie jest krój ani styl, który wpisuje się w mój światopogląd. Z podobnych względów nie chodziłabym na co dzień w strojach Amiszek, pięknym sari, czy w najpiękniejszym nawet jilbab.
                        • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 17:45
                          Cóż. W mój światopogląd nie wpisuje się np szycie w biednych krajach Azji *(jeżeli ograniczymy się do ubrań). A to jest kontekst kulturowy całego zachodniego świata

Nie badałam historii tego produktu, ale jeżeli był szyty zgodnie z poszanowaniem praw człowieka (fakt, tego nie wiem) to dla mnie ok. Nie jest też symbolem opresji.

* niestety nie udaje się sie utrzymac niewinności i czystości mojego światopoglądu, nie z mojej winy
                          • taje Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 17:55
                            Nie mówię, że produkt nie jest ok. Mówię, że do mnie nie pasuje. Ja bym nie założyła nikabu nawet gdyby był wyprodukowany zgodnie z zachowaniem najwyższych standardów produkcji i poszanowania praw człowieka. Podobnie nie utożsamiam się z kulturą Amiszów, ani z nurtem tradwife, więc odpadają wszystkie sukienki w stylu sister-wife czy Domku na prerii, jakkolwiek byłyby piękne. Te sukienki są obiektywnie bardzo ładne (krawiectwo/materiał), ale to nie ja, nie mój styl życia, nie moja estetyka 🤷‍♀️.
                            • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 18:08
                              Ja też nikaby bym nie założyła. (Chociaż w pandemi miałam super maseczkę z jednoczesna uchroną spf, która nikab przypominała). Nie utożsamiam sie też z kulturą Amiszów ani tradwife smile Wiele akcesoriów kulturowych jest jest wspólnymi (może nie pierwotnie ale od dziesiątek , setek lat). Ergo, dla mnie strój nie jest dokladną i ścisłą prezentacją tożsamości kulturowej. Dla mnie , bo moja tożsamość kulturowa daja mi wolność (z zachowaniem szacunku) i mogę czerpać z zasobów (modowych, kulinarnych, muzycznych, literackich itp, itd). Mogę je mieszać.

p.s. a nikabu bym nie założyła dlatego, ze jest symbolem opresji. Nawet gdyby mi się podobał
                              • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 18:15
                                p.s. i jeszcze inny przykład miliony Afrykanczyków chodzi w jeansach, dresach, T-shirtach - coś z tego wynika?
                              • taje Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 18:18
                                Ja też mogę mieszać, ale czuję się lepiej w strojach przystających do mojego stylu życia. Na innych kobietach mogą mi się podobać, ale zwiewne wzorzyste sukienki to nie ja. I sam fakt, że daną sukienkę uszyła jakaś spółdzielnia w Indiach nie jest wystarczający, żebym chciała w takiej sukience chodzić. Czułabym się w niej jak słup reklamowy dla politycznie poprawnych treści, podczas w modzie moim zdaniem chodzi o moją prywatną wrażliwość estetyczną.
                                • taje Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 18:35
                                  I to jeszcze dodam: “Hey, my snakeskin jacket! Thanks, baby! Did I ever tell you that this here jacket for me is a symbol of my individuality and my belief in personal freedom?”
                                  • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 19:18
                                    tak jak wspomniałam - etyka jest dla mnie granicą
                                • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 19:15
                                  Ja rozumiem sytuację kiedy sukienka nie jest "moja". Natomiast nie rozumiem rozciągania tego na jakąś tożsamość/przynalezność/identyfikcaję itd. To, że, gotuję obiad nie oznacza, że jestem tradwife. To, że na ten obiad ugotuje curry, nie oznacza , że jestem Tajką lub Hinduską, nie oznacza nawet, że muszę jakoś sie interesować tymi kulturami. To, że mam choinkę w grudniu nie oznacza, że jestem chrześcijanką ani nawet poganką - jestem religijnie niczym, nawet ateistką nie jestem. I to, że ewentualnie miałabym sukienkę z Domu na Prerii (cokolwiek to symbolizuje - nie oglądałam) nie znaczyłoby zupełnie nic. Jeżeli zawęzimy to do ubrań - ja nie wyrażam siebie przez ubrania. Pomijając już, że mój ulubiony strój to czapka niewidka, to po prostu coś musi mi się spodobać (oczywiście z ograniczeniami etycznymi czy prawnymi). I strój nie mówi o mnie nic poza tym, że coś mi się podoba i czuję się w czymś dobrze/wygodnie.

Bardzo lubię czasy, w których przyszło mi żyć (szerzej, nie mam na myśli ostatnich lat) bo daję tę wolność czerpania z różnych systemów, kultur. Granicą jest tylko prawo i etyka.
                                  • taje Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 19:48
                                    >I strój nie mówi o mnie nic poza tym, że >coś mi się podoba i czuję się w czymś >dobrze/wygodnie.

Jak najbardziej. Przy czym mój wewnętrzny komfort bierze pod uwagę kody kulturowe. Jeżeli nie czuję żadnego związku z daną kulturą albo stylem życia, to źle się czuję w stroju pochodzącym z tej kultury albo kojarzącym się z tym stylem życia. Z tego samego względu nie lubię romantycznych sukienek z falbanami, nie mój styl, i to czy etycznie stworzone nie ma znaczenia. W kwestii mody preferuję kompatybilność z indywidualnym stylem ponad to co słuszne i sprawiedliwe.
                                    • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 19:59
                                      Ale czy ubiór jest dla Ciebie czymś innym niż np kuchnia czy muzyka czy literatura itd(jeżeli mówimy o kodach kulturowych)
                                      • taje Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 20:05
                                        Tak, zdecydowanie czymś innym.
                                        • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 20:14
                                          to pewnie stąd ta rozbieżność. Dla mnie ubiór (świadomie nie nazywam tego modą bo to inne zagadnienie) jest jednym z elementów życia. W zasadzie kody kulturowe są chyba dla mnie najmniej ważne w modzie i kulinariach (a w przypadku tylko tych dwóch - to chyba mniej wazne w ubraniu niż w kuchni)

• mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 20:33
                                            of ftopNatomiast bardzo mnie interesują (no, może przesadziłam, że bardzo) kody kulturowe, które ludzie mają wpisane w swój twardy dysk i jak przez te kody postrzegają świat. I okazuje się, że jedna rzecz/zachowanie może być odczytania na wiele, całkowicie różnych sposób w zalezności od tych naszych narzędzi/kodów kulturowych ( i nie mam tu na myśli jakichś przepaści cywilizacyjnych czy kulturowych, wystarczą np. środowiskowe)
                                            • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 06:09
                                              Jakie mądre wywody! W życiu tak nie analizowałam ubrań jak taje, może czas zaczać, a nie tylko "po moim trupie", "ooo tak" wink
              • kurt.wallander Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 01:07
                mocca26 napisała:

> No i się doigrałam big_grin
                >
                > Ja myślałam, że wszyscy wykrzykną "wow" , jaka piękna #zachwyt i #teżtakąchcemi
                > eć
                >

Jest zbyt "dziwna", żeby się spodobała ogółowi. Ja bym takiej nie załozyła raczej, ale jest tam kilka innych ładnych. Zastanawiam się tylko, czy one wszystkie są szyte na kobiety zupełnie lub prawie zupełnie bez biustu?
                • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 08:33
                  Ja mam wrażenie, że właścicielka szyję dla siebie, patrząc na to jak się sam ubiera. To są "jej" sukienki
                • boogiecat Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 12:40
                  kurt.wallander napisała:

> kobiety zupełnie lub prawie zupełnie bez biustu?

Ojezu🙄 "kobiety bez biustu", czy to nie czas na lekka zmiane jezyka?
                  • kurt.wallander Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 14:00
                    Nie rozumiem, o co ci chodzi. Sukienki mają fason idealny dla kobiety bez biustu, ewentualnie mają za zadanie sprawiać wrażenie, że kobieta w nich nie ma biustu, nawet na niektórych zdjęciach modelka jest wygięta w taki sposób, żeby klatka piersiowa się zapadła.

I całkiem serio zastanawiam się, jak w takiej sukience wyglądałaby kobieta wyprostowana, posiadająca biust. Czy krój przewiduje taką ewentualność (rozciągliwość, zaszewki), czy jednak sukienka opnie się na klatce piersiowej i straci fason?
                    • boogiecat Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 16:06
                      kurt.wallander napisała:

> Nie rozumiem, o co ci chodzi. Sukienki mają fason idealny dla kobiety bez biust
                      > u

przeciez to brzmi niegrzecznie, nie czujesz tego wydzwieku? rozumiem, ze masz wiekszy biust od modelki, ale mowiac o "fasonie dla kobiety bez biustu" sugerujesz jego brak, a przeciez nie piszesz w zartobliwym tonie i kontekscie, tylko w zupelnie neutralnym
                      mozna napisac np. maly/mniejszy/niewielki biust, male piersi
                      • kurt.wallander Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 23:45
                        Ale patrzyłaś na zdjęcia tych ciuchów? Na niektórych faktycznie modelka ma mały bust, ale na niektórych nie ma go wcale. Mam pisać "mały biust", gdy jest on nieistniejący?
                        Np.
                        https://muzungusisters.com/cdn/shop/products/MY0040_JULIADRESSBERRYSNAILACID_SIDE_WQ_40d01d3a-b50c-491f-95ab-6283e34e2c76_720x.jpg?v=1647882719
            • chlodne_dlonie Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:33
              Dawajcie te halki!!
              BiErę!!
              tongue_out
    • lauren6 Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 23:07
      > mnie kolor masełkowy (wydaje mi się, że trudny)

A nie kanarkowy? (Choć może to to samo?)

Podoba mi się powrót czółenek ze szpiczastymi czubami.
      Groszków nie lubię.
      • chlodne_dlonie Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:38
        Nieeeee, kanarkowy to soczysty żółty przecież!
        Mam sukienkę, jedwabną, koktajlową w słonecznym odcieniu żółtego, która przy lekkiej opaleniźnie dobrze mi robi. Staram się wynaleźć jakąś okazję do jej ubrania przynajmniej raz w sezonie wink
    • mandre_polo Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 23:41
      Sukienki koszmarki a przy nieopalonej skórze szczególnie.
      Spodnie barell są fantastyczne. Wszystkie z szeroką nogawa rewelacyjne.
      Kamizelka garniturowa taka szerszą w paski kupiłam i będę nosić właśnie do jeansów i satynowej spódnicy.
      Podobają mi się jednolite powłóczyste koszule z spodniami. Można różne stylizować.
      Generalnie powinnam mieć zakaz wchodzenia do sklepów i bardzo teraz się ograniczam.
      Lubię też apaszki nosić a w lecie koszule lniane z długim rękawem
    • taje Re: Ciuchy - bieżące trendy 25.05.26, 23:54
      Kolor masełkowy bardzo fajny, choć nie na mnie.

Spodnie barrel uwielbiam, ale muszą mieć odpowiednią długość i proporcje. Niektóre rozszerzają się w złym miejscu i nogi wyglądają, jak krzywe. Takim mówię nie.

Skórzane japonki jak najbardziej. Len zawsze na tak.

Natomiast sukienki sister-wife nie i nie. Nigdy w życiu nie założę, wyglądałabym jak sierota.

Groszki i dzianinę szydełkowa podziwiam z daleka, nie dla mnie.
    • pade Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 00:10
      Masełkowego nie próbowałam. Ale sukienki sierotki, ups, sistersowe posiadam. Tylko przestałam się czuć w nich dobrze. Jednak wolę koszulowe.
      Len kocham od zawsze. Groszki też. Japonki (birkenstock, nie wiem czy to japonki) uwielbiam.
      No i szok dla mnie, ale polubiłam jasnoniebieskie jeansy. Kupiłam sobie ostatnio szerokie ale w stylu woda w piwnicy i nawet mojemu mężowi się w nich podobam big_grin
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:17
        To akurat nie dziwi - odsłonięta kostka jest bardzo zalotna smile
      • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 06:07
        pade napisała:

Japonki (birkenstock, nie wiem czy to japonk
        > i) uwielbiam.
        >

Jak to nie wiesz? wink Japonki mają pasek między dużym a kolejnym palcem. Birki mają w kolekcji japonki, ale klasyczna wersja to model niejaponkowy.
        • daniela34 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 08:38
          Japonki to narzędzie tortur i haluksy waiting to happen!
          • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 08:51
            Ja mam takie ( nie dokładnie te, ale takie) i nie wiem, czy one już japąki, czy nie? 🤔
            • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 08:54
              szarmszejk123 napisał(a):

> Ja mam takie ( nie dokładnie te, ale takie) i nie wiem, czy one już japąki, cz
              > y nie? 🤔

Są.
              A co Ty, przejęłaś od lola te "japąki"?
              • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 08:56
                A nie wiem, może 🤔
                No cóż, to trudno, nie zmienię na inne, to najwygodniejsze klapki świata :p
                • primula.alpicola Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 09:17

> A nie wiem, może 🤔
                  > No cóż, to trudno, nie zmienię na inne, to najwygodniejsze klapki świata :p

Nie mówię o klapkach, tylko o tej manierze pisania.
                  • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 09:22
                    No wiem. Pierwsze zdanie to odpowiedź na to pytanie, resztą dotyczy klapek i halluksów:p
            • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:16
              Takie mnie nie rażą.
              Chodzi mi o typowe „klapki na basen, ale ze skóry”
              • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:19
                Takie widuję głównie u facetów.
                • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:26
                  O, tego typu.
                  Nie mówię, że brzydkie - ale ja mam tak, że jak widzę powrót czegoś, co nosiłam w liceum lub na początku studiów, to mną trzepie.
                  • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:34
                    Takich to faktycznie nie widuję od lat. W mojej okolicy takie klapki wiodą prym wśród kobiet:
                    • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:40
                      A tak - wzorowane na Hermes.
                      Takich z puzzlowym przodem akurat nie mam - ale ogólnie klasyczne klapki - z minimalistycznym, prostokątnym przodem bardzo lubię, mam chyba z 6 par w różnych kolorach.
                      A te japonki, jakie wkleiłam powyżej, widzę obecnie we wszystkich sieciówkach 😑
          • simply_z Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 09:27
            Haluksy to akurat genetyka, moja matka nawet nie wie co to japonki, cale zycie nosila wygodne obuwie i haluksy niestety ma.
            • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 09:47
              Moja babcia miała mega haluksy.. a skoro genetyka, to tylko gorzej dla mnie i moich japonek 😐
              • lauren6 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:15
                Nie do końca genetyka. Moja babcia miała straszne haluksy, ale całe życie w szpilkach lub butach na obcasie z ciasnymi czubami. Miała obsesję na punkcie ładnych butów.

Moja mama miała na odwrót, czyli wygoda przede wszystkim, i haluksów nie ma. Geny to jedno, ale samemu można działać, żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia haluksów.
                • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:18
                  Nigdy nie widziałam mojej babci w szpilkach. Obcas to tylko na okazje i niski. Na co dzień popylała w w plaskich. Może w młodości nosiła buty na obcasach, tego nie wiem.
                  • lauren6 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:24
                    To nie tylko kwestia obsasa, ale budowy buta. Jeżeli górna część jest ciasna to niski obcas nie pomoże.
                • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:18
                  Z tego, co kiedyś czytałam, typowe japonki są niezdrowe z uwagi na to, że stopa inaczej pracuje, tak jakby „zbiera” się do środka.
                  Te, które wkleiła Szarm mają dodatkowe paski.
            • la_felicja Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 15:59
              Może i genetyka, ale japonki nie pomagają.
              Skłonności do tycia to też genetyka, ale to nie znaczy, że dieta nie ma znaczenia
    • bujakajamajka Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 06:30
      Ja jakąś tam spódnicę w groszki kupiłam w lumpie (jeszcze z metką) dosłownie za parę groszy, drugą nabyłam jeszcze w pandemii. Podoba mi się moda na lniane spodnie na gumce we wszystkich kolorach tęczy - była okazja, by tanio obkupić się w jakieś gacie, kiedy ostatnia para spodni nie dopięła mi się na tyłku. Mam również jedne szydełkowe i dwie pary w owocowe printy. Muślinowa spódnica również chyba jest w trendach (panuje ostatnio wielka moda na ten materiał), a tę też mam za niewielkie pieniądze.
    • mocca26 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 07:32
      Len kocham

kratkę vichy też, ale na zakrętkach do słoikówsmile
      • nuta15 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 08:56
        Len na lato bardzo lubię , najchętniej łączony z wiskozą, jest miękki, nie drapie, lepiej się układa. Masełkowy podoba mi się, ale nie jest dla mnie. Cieszy mnie moda na niebieski, różne odcienie, kobaltowy, to są moje kolory. Groszki, drobna kratka do mogą być, ale nie noszę, łączki nigdy nie lubiłam. Wróciły spodnie alladynki i szerokie spódnice, bardzo mi się podobają, w przeciwieństwie do znowu modnych legginsów i rybaczek.
        • lauren6 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 09:49
          Ubrania lniane muszą być dobrej jakości, z domieszkami, bo w przeciwnym wypadku nie jestem w stanie ich nosić, drapią mnie. Np. len od Unisono odpada, za to od Falconeri jest super.
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:31
        mocca26 napisała:

> kratkę vichy też, ale na zakrętkach do słoikówsmile

😄😄
    • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 08:53
      Mam spodnie w kolorze masełkowym,są super, bardzo je lubię :p
      • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 08:55
        A słuchajcie, czy szpilki wracają na ulice? Bo mnie się ostatnio strasznie dużo filmików wyświetla, gdzie nogi do kolan pokazują kolekcję szpilek :p
        • lauren6 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 09:46
          Nie wiem czy konkretnie szpilki, ale czółenka na obcasie kaczuszce tak.
        • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:35
          Tak, też to zauważyłam.
          Dużo kitten heels, jak pisze lauren, ale szpilki też.
          Ulicznie często przegrywają z praktyką, ale w internatach widzę wszędzie np. klapki na szpilce.
          Mnie się te ostatnie ogromnie podobają, ale czekam, aż ktoś udowodni, że da się w tym chodzić 😵‍💫
        • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:36

> A słuchajcie, czy szpilki wracają na ulice? Bo mnie się ostatnio strasznie dużo
          > filmików wyświetla, gdzie nogi do kolan pokazują kolekcję szpilek :p

Aaaa, a nogi do kolan to co innego - targetowanie na zboków 🦶
          • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:38
            To jest, zdaje się, jakiś nowy trend, te nogi do kolan. Bym zalinkowala, ale nie potrafię:p
            • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:42
              Wiem o co chodzi. Mogą byc 2 pieczenie na jednym ogniu - babki lubiące fatałaszki i zboki.
              Ale w moim odczuciu wszelkie filmy ukazujące zgrabne nóżki i stopy w szpilkach to docelowo przyciągnięcie stópkarzy (i czasem przekierowanie na OF)
              • szarmszejk123 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 10:44
                Zdecydowanie nie wszystkie z tych nóżek są zgrabne i nie wszystkie stopki ładne:p
            • chlodne_dlonie Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:41

> To jest, zdaje się, jakiś nowy trend, te nogi do kolan. Bym zalinkowala, ale n
              > ie potrafię:p

Ja tam stawiam na nogi do nieba.. tongue_out
    • thank_you Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 09:45
      Lubię masełkowy, dobrze mi w tym kolorze. Mam lnianą, masełkową koszulę i sukienkę z ładnie wyciętymi plecami.

Spodnie typy barell lubię, ale jak to spodnie - musza dobrze leżeć, więc trzeba poprzymierzac.

Skórzane japonki - o nie, nie jestem już w stanie chodzić w butach na tych cieniutkich podeszwach, ostatni raz chodziłam w tego typu obuwiu z 6-8 lat temu (przy czym ja rzeczywiście chodzę i zwyczajnie bolały mnie potem stopy, to ciekawe, bo przez lata chodziłam tylko w takich tongue_out).
      Dzianinę szydełkową zawsze lubiłam, len w sieciówkach jest od kiedy pamiętam tongue_out

Sukienki sister-wife (?) - w życiu
      Groszków nie cierpię, kratka vichy ujdzie ale u córek.
    • rosie Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:13
      Ciuch no name to szechobecny rozmiar uniwersalny, gumki w pasie, przez to wiele ubrań jest takich nijakich ale za to idealnie wpasowuje się do sprzedaży internetowej. Za to w sieciówkach nic nie pasuje, spodnie rozmiar 38 idealne w udach ale ciasne w pasie. Spodnie rozmiar 40 idealne w pasie ale luźne wszędzie indziej. Depresji dostaję, kiedy coś chcę kupić.
      • lauren6 Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:21
        Mam ten sam problem i ostatnio noszę spodnie Esperanto. Jakby to powiedziały sprzedawczynie z internetowych transmisji: uciągają się. Niestety jak się nie ma sieciówkowych wymiarów talii i pupy to trzeba kupować spodnie z dużą ilością elastanu.
        • thank_you Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 17:49
          Jesli chodzi o jeansy to jest taki fajny model ze zwężaniem talii poprzez guziki w pasie, podobne były w themannei (zarówno krótkie jak i długie).
          • thank_you Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 17:50
            Levi’s cinch barrel.
            • lauren6 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 09:02
              Nie lubię modelu barrel. To chyba jedyny model spodni, którego nie mam w szafie.
    • kamin Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 13:56
      Nie cierpię groszkow
    • bazia_morska Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 19:04
      Kolor masełkowy nie dla mnie, szerokie spodnie i groszki bardzo lubię.
      Tak obok tematu wątku: emama: która sukienka, czy pasuje do tej okazji?
      Naomi Osaka: potrzymaj mi piwo.
      • princesswhitewolf Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 22:32
        www.instagram.com/reel/DW_5SHfgGli/?igsh=eWg3YWMyeGd4M3kz
    • princesswhitewolf Re: Ciuchy - bieżące trendy 26.05.26, 22:26
      Jakoś tak skojarzylo mi sie:

www.instagram.com/reel/DV_uRGPDBge/?igsh=MWE4OWd3cWZnOWZzYg==

A z twoim gustem sie zgadzam 👌
      • boogiecat Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 12:56
        😂
    • wena-suela Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:07
      Mnie aktualności bardzo leżą, dobrze wyglądam w wide legach, tkaniny są gładkie, jakoś z łatwością dobieram kolory. Ubieranie się sprawia mi teraz dużo przyjemności, ubrania są wygodne, wyglądają dobrze i dobrze leżą. Schudłam. I to daje mi dodatkową satysfakcję. No i ceny. Nigdy nie było tak tanio. Dobre buty na wyprzedaży to ok. 300 zł. Kiedyś to była niebywała okazja. Nie mówiąc o ubraniach. Porządne bawełny, len i wełna za bezcen niemalże. Oczywiście w zwykłych sieciówkach typu Zara, H&M, Reserved. Odkąd praktycznie zniknęły sklepy średnie (Jackpot, Esprit, Mexx) przerzuciłam się na tanie i jestem zadowolonasmile
      • hailey_bieber2004 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 10:15
        Ja też bardzo lubię wide leg, ale barrell wydają mi się niezgrabne i skracające sylwetkę 🤔
        • wena-suela Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 12:41
          To zależy. Kupiłam z cienkiego, "lejącego się" materiału i leżą świetnie.
        • kurt.wallander Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 14:04
          One przede wszystkim sprawiają, że nogi wyglądają na krzywe. Myślę, że to może być fajna opcja dla osób, które faktycznie mają krzywe nogi - wtedy w takich spodniach nie widać, czy to nogi, czy spodnie wink
    • klaramara33 Re: Ciuchy - bieżące trendy 27.05.26, 13:01
      Trendy to pwinno być nie kupowanie wciąż nowych. Naukowcy pracują nad ciuchami nie brudzącymi się jednocześnie użytecznymiprzy noszeniu . Oby się im w końcu udało.
    • ewa_2009 Re: Ciuchy - bieżące trendy 28.05.26, 00:37
      Ostatnio zobaczyłam w opisie bluzki: "masełkowy niebieski" i się zawiesiłam. Na zdjęciu był (jak dla mnie) normalny niebieski, ale opis chyba dla klikalności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka