krwawy.lolo 08.06.26, 14:10 Na co zdychają mi grabiki? Jest jakaś rada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: do eMatki ogrodniczki 08.06.26, 15:43 Może te dolne partie mają za mało światła? I dlatego liście opadają. Bo od góry wygląda zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: do eMatki ogrodniczki 08.06.26, 16:01 Nie sądzę. Grabiki mają prawie 20 lat i zawsze były zdrowe. Słońca mają tyle samo. Jedynie, co mi przychodzi do głowy, to że przywalone śniegiem prze marzły. Ale to się rozprzestrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: do eMatki ogrodniczki 08.06.26, 16:22 Nie, jeśliby miały przemarznąć to od góry, to co przywalone śniegiem nie przemarza, bo ma pierzynkę ochronną 🙂 Może za sucho ? Albo jakiś grzyb. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: do eMatki ogrodniczki 08.06.26, 16:27 Byłem tam zimą i żeby wyjechać samochodem odwaliłem śnieg na bok. Taką sporą zaspę usypałem. Może grzyb. Ale niczego nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: do eMatki ogrodniczki 09.06.26, 14:15 To jest tylko ten rok?? Pytam bo mam kilkultni lisciasty żywopłot i w tym roku mam podobny problem. I u mnie problemem jest chyba susza. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: do eMatki ogrodniczki 09.06.26, 21:56 NO to moze kwestia suszy. Mając już "dojrząły" żywopłot nie podlewam go od lat. Ma głeboko korzenie, śzmaty na ziemi nie kładłam. Podlewanie kropelkowe było używane przez przerwsze 3 lata. Teść oglądał i powiedział, że żadna choroba tylko za sucho ma (inna rzecz, ze jak sadziłam to teren był bardziej mokry). Podlałabym porządnie kilka razy (ale lepiej raz a mocno, a nie po trochu codziennie) Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: do eMatki ogrodniczki 09.06.26, 22:01 Ech ..., jeszcze dzyndzler* napadł nam bukszpan. Kupiłem jakiś preparat w castoramie. Może pomoże. * Buxbaumzünsler - ćma bukszpanowa Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: do eMatki ogrodniczki 09.06.26, 22:07 Tez miewam co roku. Dobrze działą i jest mało szkodliwe dla innych stworzonek Lepinox Plus na bazie Bacillus thuringiensis. NIby na etykiecie jest info, ze trzeba po iluś dniach powtózyć 2 krotnie...ale ja robie 2 opryski. Jak odpowiednio wczesnie wyłapię paskudy, to daje radę mocno spłukać myjką ciśnieniową Te larwy jak spadną na ziemię to już nie wlezą na krzak. Potem jeż ma wyżerkę Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: do eMatki ogrodniczki 10.06.26, 11:25 Dzięki. Kupiłem jakiś spinosad. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś