Dodaj do ulubionych

omdlenie po narkozie

02.07.26, 12:54
miałam pierwszą w życiu krótką narkozę (do kolonoskopii). po zabiegu od razu mnie wypuścili, może powinnam była tam posiedzieć....? wracając do mieszkania straciłam przytomność na klatce schodowej. AI sugeruje pogotowie ale cóż, już za późno. 2 dni później dalej jestem lekko rąbnięta i osłabiona (to drugie może być też od upału, niewyspania i głodowej diety przed kolono) ale funkcjonuję normalnie.

pytanie czy to normalne czy niekoniecznie? jakbym jeszcze kiedyś miała narkozę to mówić o tym. na coś zwracać uwagę?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 12:58
      Ale straciłaś tak, że wyrżnęłaś w coś i polała się krew?
      Jak dla mnie, to normalne, natomiast jak się uderzyłaś w głowę, to ja bym jednak się obserowała. Jakbyś jeszcze kiedyś miała narkozę, to po prostu niech ktoś z tobą wraca. Ja po każdym większym znieczuleniu miałam przykazane, by ktoś mnie odebrał, bo takie sytuacje mogą się zdarzyć.
      • alpepe Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 13:00
        W skrócie jeszcze raz. Za każdym razie musiałam czekać w poczekalni nie chciano mnie wypuścić, jeśli nie było osoby, która by mnie odebrała.
        • swiezynka77 Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 13:22
          wracałam z mężem ale w przychodni nie sprawdzali, wyszłam sama a on podjechał. trzymał mnie jak zemdlałam więc nie uderzyłam się
          • alpepe Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 18:08
            No to nic się nie stało. Nie ma powodu do paniki.
        • mania_222 Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 21:47
          Tak. Już przy rejestracji mówiono o koniecznej obecności innej osoby. Bez niej pacjenta nie wypuszczają, a może i nie zaczynają.
          • rb_111222333 Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 21:51
            mania_222 napisała:

> Bez niej
            > pacjenta nie wypuszczają, a może i nie zaczynają.

Być może w niektórych placówkach tak jest, ale nie jest to ogólna zasada. Ja wracałam samej tramwajem, nikt nie pytał o osobę towarzyszącą przed zabiegiem, po też mnie wypuścili.
            • swiezynka77 Re: omdlenie po narkozie 03.07.26, 10:48
              w informacjach do badania była mowa o tym, że trzeba wracać z kimś. ale tego nie sprawdzali
    • rb_111222333 Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 13:07
      Wydaje mi się, że normalne. Lekarka po znieczuleniu po kolonoskopii bardzo mnie przestrzegała, żeby nie wracać samej do domu.
    • mabel_mora Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 13:13
      powinnas odsiedzieć trochę, personel powinien sprawdzic jak "kontaktujesz" i dopiero wrócic do domu, tez nie sama
      do tego: głodówka, stres, wczorajszy upał, wiec nie martwiłabym sie tym omdleniem
      po analgosedacji 24 h to taki czas na doscie do siebie, nawadniaj sie - dużo!! nie sama woda, ale rozcienczony sok, herbata, elektrolity , jedz lekkie posiłki i odpoczywaj
      jak objawy nie mina, dojdą wymioty to pogotowie lub sor
    • nangaparbat3 Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 13:16
      To chyba nie takie rzadkie po kolonoskopii, tam gdzie robiłam sprawdzali, czy ma mnie ktoodwieźc do domu - jak nie ma osoby towarzyszącej, nie robią.
      • arthwen Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 13:29
        To nie kwestia kolonoskopii, a sedacji. Po kolonoskopii bez narkozy nikt nie sprawdza, czy wracasz sama, bo nie ma żadnego powodu.
    • kadfael Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 13:20
      Powiem tak, ja po sedacji byłam przez kilka godzin taka na wpółprzytomna. Ale - najpierw na miejscu przez jakiś czas zostawiali jeszcze pacjentów, by poleżeli. Nie robili badań nikomu, kto nie przyszedł z osoba towarzyszącą. To było wyraźnie zaznaczone na stronie, a przed badaniem sprawdzane.
      Jeśli nadal źle się czujesz ja na Twoim miejscu bym chociaż postarała się o teleporadę.
      • pade Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 23:03
        Dokładnie.
        Po każdej sedacji musiałam leżeć co najmniej pół godziny. Dopiero potem pozwolono mi usiąść, ale musiałam jeszcze posiedzieć w specjalnym pokoju, albo na korytarzu. Więc czas "po" był dużo dłuższy, niż sam zabieg.
    • nowel1 Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 14:14
      Zaburzenia elektrolitowe po przygotowaniu do badania i upał. Byłaś sama???
    • kachaa17 Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 17:36
      Jak mnie wypuszczają po narkozie to musi być osoba towarzyszącą właśnie m. In. do takich sytuacji.
    • kanna Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 17:43
      Dzieć ma regularnie to badanie. ZAWSZE każą przyjść z osobą towarzyszącą (dzieć już stary jest).
    • mia_mia Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 18:55
      Najpewniej nic groźnego, ale anestezjologowi warto zawsze powiedzieć więcej niż coś pominąć.
    • agcerz Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 19:03
      Wykonuję koloni co pięć lat, w narkozie. Szpital przetrzymuje pacjentów ok. godziny po wybudzeniu i upewnia się, że pacjent nie wraca sam i nie prowadzi samochodu. To są środki ostrożności. Osobiście narkozy znoszę bardzo dobrze ale chyba jestem w mniejszości.
    • primula.alpicola Re: omdlenie po narkozie 02.07.26, 19:06
      Może powinnaś była, faktycznie. Może to upał, i głodowanie przed badaniem?
      Ja się zachowałam nieodpowiedzialnie, od razu po badaniu (i zjedzeniu 2 bułek ze wszystkim!), pojechałam do domu. Zmetabolizowałam, cokolwiek mi dali, błyskawicznie.
    • zerlinda Re: omdlenie po narkozie 03.07.26, 09:48
      Oczywiście, że mówić. Nawadniaj się, to podstawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka