Dodaj do ulubionych

jak się odtruć?

13.07.26, 17:36
Ostatnio miałam parę dni dziwnego jedzenia, różne smaki i przyprawy po których nieprzywykły organizm reagował rewelacjami jelitowymi. Jedzenie to było też źle dawkowane - a prościej mówiąc - parę razy obżarłam się do bólu (dosłownie). Do tego dołączył alkohol.
Teraz mam okres więc do wymęczonego układu pokarmowego dołączyły tabletki przeciwbólowe.
Boli mnie brzuch (oprócz bólu okresowego) tak wysoko, ogólnie źle się czuję i rewelacji jelitowych ciąg dalszy.
Jak teraz "odtruć" i "uzdrowić" organizm?
Wiadomo, że żadnego smażonego, surowego i alkoholu.
Czyli co? suchy ryż i kasza? Jakieś probiotyk? Elektrolity?
Aha, nie jem mięsa.
Obserwuj wątek
    • lalkaika Re: jak się odtruć? 13.07.26, 17:41
      Węgiel weź i pij dużo wody, dzień postu też może być.
      Ryż z kroplą oliwy i cytryny
    • szarmszejk123 Re: jak się odtruć? 13.07.26, 17:46
      A jakieś coś na trawienie, co reklamują zawsze przy świętach?
    • turzyca Re: jak się odtruć? 13.07.26, 17:48
      Spytaj się swojego ciała, co by mu dobrze zrobiło.
      Może marchwianka? Może gotowane ziemniaki? Może pieczony burak? Może ryż? Może owsianka? Może banan? Taki wciąż jeszcze zielony lub już prawie przejrzały?

Mnie się ta metoda idealnie sprawdza. Wyobrażam sobie smak danej potrawy i albo do mnie przemawia albo mnie odrzuca, organizm wie, czego potrzebuje.
      • szarmszejk123 Re: jak się odtruć? 13.07.26, 17:49
        Mój w takich sytuacjach chce zupki chińskiej...
        • bylam_tu_kiedys Re: jak się odtruć? 13.07.26, 17:53
          Zupka chińska to na kacu, a to nie jest tylko kac.
          Mój chyba mówi, że chce dzień na wodzie.
          • szarmszejk123 Re: jak się odtruć? 13.07.26, 18:05
            Ostatnio byłam chora, mega ból gardła i jedynie kokosowo-kurczakowa zupka chińska mi wchodziła :p
            • andallthat_jazz Re: jak się odtruć? 13.07.26, 18:21
              A ja po gastro zjadlam dzis litr lodow popijajac woda z lodem, tak mnie pocharatalo. Nie wiem jednak, co to ma wspolnego z problemem autorki. Ze niby co? Ze jedzenie przelykasz i trafia do zoladka i masz pozniej rozwolnienie, albo nie? 🤔 A juz podpowiadanie niejedzacej miesa z podraznionym zoladkiem i jelitami chemicznego syfu z "kirczakiem" mnie przytkalo.
              • magdulecp Re: jak się odtruć? 13.07.26, 18:27
                Idź poszukaj tego kurczaka w zupce chińskiej i daj nam znać 😀
                • andallthat_jazz Re: jak się odtruć? 13.07.26, 18:43
                  Dlatego napisalam "kurczak"
              • szarmszejk123 Re: jak się odtruć? 13.07.26, 18:31
                Przecież to była odpowiedz do " słuchaj swojego ciała"
                No nie zawsze ma rację to ciało jednak.
                • andallthat_jazz Re: jak się odtruć? 13.07.26, 18:48
                  A to jest logiczne. Bolalo gardlo, czulas sie przytkana. Organizm domagal sie latwego smaku, ktory poczuje, rozgrzeje i przytepi bol. Stad latwa droga do chinskiej zupki. Ale rosol dobrze dopieprzony, lub z imbirem,tlusty lub zupa miso dalaby Ci to samo. Tylko mniej syfu. 🤷
                  • szarmszejk123 Re: jak się odtruć? 13.07.26, 19:20
                    No pewnie gdybym miała rosół gotowy do spożycia, to bym z rozsądku wybrała rosół. Ale nie miałam a zupkę chińską miałam:p
                  • magdulecp Re: jak się odtruć? 13.07.26, 20:20
                    Tak, każdy marzy,żeby z bólem gardła gotować rosół z imbirem 😀😀😀
    • andallthat_jazz Re: jak się odtruć? 13.07.26, 18:11
      Pij duzo. Woda niegazowana z cytryna i imbirem, naparvz hibiskusa, woda ze swiezym ogorkiem, naparvz ostropestu . rumianek, mieta i imbir na nudnosci. Sprobuj jeden dzien zrobic przerwe od jedzenia. Nie dasz rady to purree ziemniaczane, warzywa na parze z ryzem, banany, bataty, burak ugotowany. . Badaj turgor skory, jak zobaczysz, ze sie odwadniasz lekarz poda ci kroplowke z elektrolitami. Sprobuj sie wyspac. Letnla kapiel, albo letni prysznic. Nie forsuj sie, daj organizmowi wyciszyc sie. Tak jak piszesz, nic smazonego, nic surowego, ale tez nic wzdymajacego (straczki, kapusta itd.). Pieczywo biale. Posilki jedz wolno i tylko do zaspokojenia najwiekszego glodu.
      • krwawy.lolo Re: jak się odtruć? 13.07.26, 18:25
        Co to jest turgor, i do czego jest skory?
        • andallthat_jazz Re: jak się odtruć? 13.07.26, 18:42
          Jesu napiecie skory. 🙄 Chwytasz w palce i unosisz. Od razu po puszczeniu wraca na miejsce to ok. Potrzebuje czasu, nie ok. U dzieci raczej obserwuje sie po powieksch i zapadajacych sie oczach. U starszych bierze poprawke, ze skora z wiekiem zmienia elastycznosc. Duza utrata wagi tez moze zmylic.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: jak się odtruć? 13.07.26, 20:21
        Hibiskus - przypadek? Nie sądzę
    • magdulecp Re: jak się odtruć? 13.07.26, 18:17
      Mocno gazowana cola. Banany, krakersy, kisiel, suche bułki.
    • katarrynka Re: jak się odtruć? 13.07.26, 19:15
      Mi pomaga na dolegliwości żołądkowe pomaga taka mocno schłodzona pepsi, gorzka herbata, do przekąski jakieś krakersy
    • kanga_roo Re: jak się odtruć? 13.07.26, 20:14
      woda lub herbata, słone paluszki.
      jeśli masz ochotę to sok pomidorowy jest ok.
      colę i inne sztuczne napoje i jedzenia bym odpuściła
      jak bierzesz przeciwbólowe to może osłonowo controloc?
      • magdulecp Re: jak się odtruć? 13.07.26, 20:21
        Cola na niestrawność to działa jak zbawienie. Lepiej niż herbata.
        • mava12 Re: jak się odtruć? 13.07.26, 22:54
          >Cola na niestrawność to działa jak zbawienie. Lepiej niż herbata.

no właśnie. Odgazowana cola i banany. To pediatra zalecała moim dzieciom, w przypadku jakichs niestrawności.
          No a reszta to wiadomo, marchwianka, rozgotowany ryż czyli dieta nie obciażająca żołądka.
    • headonshouldersbaby Re: jak się odtruć? 13.07.26, 21:06
      po prostu nie jedz cały dzień. A wypij rosołek i rumianek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka