krwawy.lolo 18.07.26, 11:50 nie obejrzy "Odysei"? No, prawie na pewno nie obejrzy. Byłbym jednym z pierwszych, gdyby to nakręcił Brooks. Ale filmów kostiumowych kręconych na serio od dawna nie trawię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swiecaca Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 11:56 Mój mąż twierdzi że to profanacja Homera Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:39 Z wielu względów. Jak napisał jakiś amerykański krytyk, nikt nie wierzy, że czarna Helena jest najpiękniejszą kobietą świata, ale gdyby Nolen wybrał białą aktorkę, to dostał by zarzut rasizmu. Świat się popyerdolił. W ogóle wiele postaci jest bardzo źle obsadzonych. Penelopa jest zimna jak kamień, Odyseusz ma zespół stresu pourazowego, Telemach jest wymoczkiem i mówi do ojca z amerykańskim akcentem Dad i zmieniono koniec, na rzecz amerykańskiego rodzinnego happyendu. Plus kupa innych rzeczy, które trochę gryzą. Ale ja obejrzę. Z kilku powodów. Pierwszy to, że filmy Christophera Nolana są zawsze w jakimś tam stopniu odstające od przeciętnej i ciekawe. Drugi, to wytrenowany Matt Damon. Lubię faceta i uważam go za dobrego aktora, zobaczę jak wygląda w roli depresyjnego Odyseusza. A trzeci, to Charlize Theron jako Kalypso, podobno jest faktycznie czarująca, wątek z nią jest niemalże surrealny. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 13:13 A co do sporu o Helenę warto przy kawce poczytać : oko.press/wojna-o-helene-w-odysei-co-naprawde-pisal-o-niej-homer Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 16:14 Ten koleś twierdzi, że elfy w Wiedźminie są białe. Zapewne o wszystkim innym ma takie samo pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 17:30 No przecież wiadomo, że jak człowiek się wykluwa z jaja, to musi być biały. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 17:28 > Ale ja obejrzę Yyy, to te opinie o grze aktorskiej i finale to napisałaś BEZ oglądania? Aha Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 21:35 angazetka napisała: > Yyy, to te opinie o grze aktorskiej i finale to napisałaś BEZ oglądania? Aha O czymś takim jak medialne krytyki słyszałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 21:40 To się nazywa recenzje. I nie pisalabym z taką mocą, że X jest źle obsadzona, na podstawie jakiejś jednej recenzji jakiegoś typa. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith [...] 18.07.26, 21:51 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 22:16 Powiało kulturą, stosownie do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith [...] 18.07.26, 23:11 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 19:34 Nie widzialam jeszcze filmu, siec do innych zarzutów się na razie nie odniosę, ale tu musze zapytać Telemach jest wymoczkiem i mówi do ojca z amerykańskim akcentem Dad A powinien mowić w dialekcie mykeńskim z akcentem doryckim czy jak? O co chodzi z tym zarzutem, film ma chyba angielską oryginalną ścieżkę dźwiekową? i zmieniono koniec, na rzecz amerykańskiego rodzinnego happyendu. Tzn. na czym konkretnie polega ta zmiana? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 21:45 iwoniaw napisała: > A powinien mowić w dialekcie mykeńskim z akcentem doryckim czy jak? O co chodzi > z tym zarzutem, film ma chyba angielską oryginalną ścieżkę dźwiekową? Istnieje tradycja filmowa, że w ekranizacjach takich dzieł aktorzy mówią akcentem brytyjskim. Czego dla mnie być nie musi, ale Dad jest bardzo współczesnym słowem i jakoś nie pasuje do antycznej tragedii. > Tzn. na czym konkretnie polega ta zmiana? Na tym, że Odyseusz odpływa na końcu razem z Penelopą. W oryginale Odyseusz opuszcza Itakę samotnie, by wypełnić życzenie bogów Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 21:58 1. Odyseja nie jest tragedią 2. W oryginale Odyseusz nie opuszcza (jeszcze) Itaki, sam ani z kimkolwiek, a wprost przeciwnie - następuje happy end po wzajemnym rozpoznaniu się czlonkow rodziny i boskich interwencjach zapobiegajacym zemście rodzin wymordowanych zalotników 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 22:14 Mowa jest o sytuacji PO tym wszystkim o czym pisałaś w punkcie 2. Do pierwszego się nie odniosę, bo to głupie. Apollodoros z Aten, grecki antyczny kronikarz (między innymi wojny trojańskiej) twierdził, że Odyseusz opuścił znowu Itakę i zrobił to sam. Nolen wykorzystał ten sam motyw, ale w jego końcu Odyseusz decyduje się na dobrowolne opuszczenie ojczyzny razem z Penelopą. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 22:39 Głupie jest, że Odyseja Homera nie jest tragedią? Apollodoros owszem, pisał o mitach związanych z motywami homeryckimi, natomiast nazywanie kronikarzem kogoś, kto żył kilkaset lat po powstaniu Iliady i Odysei jest co najmniej dziwaczne. To, że Nolan wykorzystał niektóre wątki z Odysei, a innych nie, a także inspirowal sie innymi mitami okołotrojańskimi, to też jest zarzut? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 23:25 iwoniaw napisała: > Głupie jest, że Odyseja Homera nie jest tragedią? Głupie jest zwracać mi uwagę na coś, co w naszej rozmowie nie ma znaczenia. Chciałaś się czymś popisać i w ten sposób podważyć moje prawo do oceny tego dzieła? A wzięcie pod uwagę Apollodorosa nie jest dziwaczne, bo najwyraźniej sam Nolen to zrobił, zmieniając jednak treść, do czego jako autor miał prawo. Skoro obsadził już Helenę czarną aktorką, to widać, że nie trzymał się ściśle ani Homera, ani kronikarskich tekstów. I nie wiem, gdzie wyczytałaś "zarzut". Wspomnienie o tym, że Nolan coś zmienił, to zarzut? Co najwyżej dla purystów, ale to nie ja w tym wątku się przy skrupulatnym używaniu pojęć upieram. Pisałam tylko o tym, co komuś mogło się nie spodobać i co przytoczyła prasa. Ja tego filmu jeszcze nawet nie widziałam i niekorzystne recenzje mnie do obejrzenia nie zniechęciły. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 08:41 snakelilith napisała: > iwoniaw napisała: > > > Głupie jest, że Odyseja Homera nie jest tragedią? > > > Głupie jest zwracać mi uwagę na coś, co w naszej rozmowie nie ma znaczenia. > Chciałaś się czymś popisać i w ten sposób podważyć moje prawo do oceny tego dz > ieła? Przeciez to ty użyłaś sformułowania , że język "nie pasuje do tragedii greckiej" jako argumentu na to, że amerykanski akcent aktora jest wadą filmu. Jeśli merytoryczna uwaga pokazująca kompletny bezsens takiego wywodu jest checią popisania się, to tak, możesz uznać, że "chcialam się czyms popisać" 🤷♀️ > A wzięcie pod uwagę Apollodorosa nie jest dziwaczne, bo najwyraźniej sam Nolen > to zrobił, zmieniając jednak treść, do czego jako autor miał prawo. Skoro obsad > ził już Helenę czarną aktorką, to widać, że nie trzymał się ściśle ani Homera, > ani kronikarskich tekstów. Nie "wzięcie po uwagę", tylko określenie go mianem "kronikarza" w stosunku do wydarzeń 1.Ktorych kanoniczne pierwsze opisy pojawily się kilkaset lat przed nim, 2.Dotyczyły głównie mitologii/legend. > I nie wiem, gdzie wyczytałaś "zarzut". Wspomnienie o tym, że Nolan coś zmienił, > to zarzut? Co najwyżej dla purystów, ale to nie ja w tym wątku się przy skrupu > latnym używaniu pojęć upieram. No cóż, w swojej wypowiedzi, do ktorej sie odnoszę, przedstawiłaś wyłacznie zarzuty 🤷♀️ Niektóre kompletnie od czapy, niezależnie od tego, jak zły/dobry jest ten film - i z nimi dyskutuję, bo o samym filmie będe mogła pisać, gdy go obejrzę. Pisałam tylko o tym, co komuś mogło się nie spod > obać i co przytoczyła prasa. Ja tego filmu jeszcze nawet nie widziałam i niekor > zystne recenzje mnie do obejrzenia nie zniechęciły. A ja piszę o tym, które z tych "argumentów, ktore przytoczyla prasa" są nieuzasadnione, kompletnie bez związku z czymkolwiek innym, co w tym filmie jest/nie ma. Ewidentnie te recenzje pisali ludzie nie tylko uprzedzeni, ale kompletnie nie potrafiący argumentować logicznie 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
at.attin Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 11:17 Dawno już wyjaśniono, że amerykański akcent i słownictwo jest w Odysei zabiegiem celowym. Film nie jest patetyczną ortodoksyjną ekranizacją starożytnego oryginału, że sztywnym akcentem RSC i niegdy nie miał taką być. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 12:29 iwoniaw napisała: > > No cóż, w swojej wypowiedzi, do ktorej sie odnoszę, przedstawiłaś wyłacznie zar > zuty 🤷♀️ Niektóre kompletnie od czapy, niezależnie od tego, jak zły/dobry jes > t ten film - i z nimi dyskutuję, bo o samym filmie będe mogła pisać, gdy go obe > jrzę. No cóż, nie były to MOJE zarzuty, a wyciągi z publikacji prasowych. Nie komentarzy w social media. I MOIM zdaniem MOGĄ być dla kogoś uzasadnione. Dla MNIE są uzasadnione. A ty też nie jesteś tu wyrocznią i nie masz żadnych uprawnień do dyktowania, jak inni ten film mają odbierać i interpretować. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 13:14 Są uzasadnione, choć nie widziałaś filmu. Paradne. I tak, wybrałaś tylko te krytyczne, co świadczy o tym, że musiałaś się mocno napracować albo szukać na określonych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 18:34 Ja nie wiem czy zobaczę, jak można w takich rolach obsadzac znanych aktorów, z innych filmów? Bede widziala Bournea jako Odyseusza, stale daja te same osoby, rzyg Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 19:06 No na tym polega zawód aktora, ze gra różne role. Odpowiedz Link Zgłoś
mo_cuishle_26 Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:11 Skoro rasiści i hejterzy LGBT się już ujawnili w komentarzach i przy wystawianiu ocen, tym bardziej chętnie obejrzę. Idę dziś na 4D i szykuję się na ucztę. Btw. już dawno się nauczyłam, że nie należy się kierować ocenami na filmwebie, z doświadczenia wiem, że im wyższa ocena tzw. 'zwykłych ludzi', tym większe guano. Btw. Ci wszyscy, którzy twierdzą, że Helena była blondynką, powinni wrócić do szkoły albo przejść kurs czytania ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:47 mo_cuishle_26 napisała: > > Btw. Ci wszyscy, którzy twierdzą, że Helena była blondynką, powinni wrócić do s > zkoły albo przejść kurs czytania ze zrozumieniem. Nie podniecaj się tak. Nie musi być blondynką, ale czarnoskóra też nie była. To była zresztą jak zwykle jedna z krytyk, żadna z postaci nie została zagrana przez autentycznego Greka. Można oczywiście zrobić film jak Avatar, wszyscy mają niebieską skórę i nikt nikogo nie posądzi o rasizm, ale tu jakby chodzi o Homera, a nie współczesną fantasy bajkę. Choć dla współczesnych Homera, Odyseja czymś takim właśnie była, fantastyczną bajką, więc teoretycznie wszystkie postacie można wymyśleć od nowa, ale nie zapobiegniesz, że kogoś to dziś jednak oburzy. Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 14:34 Ten zarzut ze kolor skory nie taki u aktorow grajacych fikcyjne postaci juz jest troche nudny. Jakby nie bylo sie do czego innego przyczepic. W jaki sposob jest wazne dla fabuly czy byla czarna, biala czy zielona? Byla uwazana te pare tysiecy lat temu za piekna przez autora dziela, co w sumie nie znaczy zupelnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 15:13 healios napisała: > Ten zarzut ze kolor skory nie taki u aktorow grajacych fikcyjne postaci juz jes > t troche nudny. Dla ciebie nudny. Dla całej masy nie jest nudny, boi jest wyrazem dyskryminacji kulturowych korzeni uprawianej przez hałaśliwą mniejszość usiłującą narzucić większości swoje własne kody. I właśnie dlatego cały ten woke spotyka się z tak mocnym społecznym oporem. Naiwnością jest też wierzyć, że coś tu stało się oczywistością i nie ma od tego odwrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 23:43 snakelilith napisała: > healios napisała: > > > Ten zarzut ze kolor skory nie taki u aktorow grajacych fikcyjne postaci j > uz jes > > t troche nudny. > > Dla ciebie nudny. Dla całej masy nie jest nudny, boi jest wyrazem dyskryminacji > kulturowych korzeni uprawianej przez hałaśliwą mniejszość usiłującą narzucić w > iększości swoje własne kody. > I właśnie dlatego cały ten woke spotyka się z tak mocnym społecznym oporem. Nai > wnością jest też wierzyć, że coś tu stało się oczywistością i nie ma od tego od > wrotu. A co byś powiedziała w sytuacji, gdyby Japończycy nagle postanowili zekranizować Odyseję? Też byś oczekiwała, że aktorzy będą biali? Mnie się wydaje, że w tego typu ekranizacjach (nie dzieło historyczne) większe znaczenie ma docelowy odbiorca (w Japonii Japończyk), niż wierność przyjętym kanonom kulturowym (Helena jako biała kobieta). Pamiętasz Stawkę większą niż życie i Hansa Klosa? Ciekawe, co o tym by powiedzieli Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 00:00 > A co byś powiedziała w sytuacji, gdyby Japończycy nagle postanowili zekranizować Odyseję? "Tron we krwi" na przykład, skoro już Japończycy... Nie przeszkadza nikomu, że postaci z mitologii GRECKIEJ grają Amerykanie i Brytyjczycy, ale już czarna Helena to woke i zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 00:35 angazetka napisała: >ale już czarna Helena to woke i zgroza. > Zrozum, że zgrozy nikt już z tego powodu nie odczuwa. Co najwyżej znużenie, zniechęcenie i zrezygnowane pytanie "musiał tu akurat tak zrobić?" Woke już dawno nie szokuje. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 00:50 No nie wiem, przeżywasz tę Helenę i przeżywasz. Zrozum, że obsadzenie w tej roli aktorki pięknej i utalentowanej to nie jest woke ani prowokacja, tylko decyzja obsadowa jak inne. Jak obsadzili Bale'a w roli Mojżesza, też tak płakałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 01:21 angazetka napisała: > Zrozum, że obsadzenie w tej roli aktorki pięknej i utalentowanej to nie jest wo > ke ani prowokacja, tylko decyzja obsadowa jak inne. No niekoniecznie. Wiadomo, że decyzje obsadowe podlegają określonym kryteriom. Nie mam nic do Lupity, ale jej talent i uroda nie ma tu nic do rzeczy. Ona gra kilka minut. > Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 02:02 No jednak myślę, że uroda ma sporo do rzeczy, gdy się obsadza Helenę. I wiem, że gra kilka minut, tym bardziej mnie bawią emocje wokół tego castingu. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 09:41 No właśnie, emocje wokół Lupity są przesadzone, bo jest tylko małym akcentem i nie spełnia żadnej roli oprócz symbolicznej. Przypuszczam, że drętwą Zendayę też można przezyc- mało gra, a wiadomo, że reżyser musiał zatrudnić takie"hot" nazwisko. I inaczej wygląda Elliot Page jako jeden z towarzyszy Odyseusza niż gdyby był obsadzony jako Achilles, jak wieść niosła ( o warunki fizyczne chodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 09:48 > I inaczej wygląda Elliot Page jako jeden z towarzyszy Odyseusza niż gdyby był o > bsadzony jako Achilles, jak wieść niosła ( o warunki fizyczne chodzi). Akurat Elliot Page ma doskonale warunki fizyczne na Achillesa - mozna bez problemu uwierzyć, ze przebrany w damskie ciuchy mógl spokojnie udawać dziewczynę i dopiero podstep Odyseusza pozwolił na odróżnienie go od córek Limomedesa. A jego przydomkiem i Homera był "szybkonogi", a nie "napakowany" 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 10:12 iwoniaw napisała: > > > Akurat Elliot Page ma doskonale warunki fizyczne na Achillesa - mozna bez probl > emu uwierzyć, ze przebrany w damskie ciuchy mógl spokojnie udawać dziewczynę i > dopiero podstep Odyseusza pozwolił na odróżnienie go od córek Limomedesa. A jeg > o przydomkiem i Homera był "szybkonogi", a nie "napakowany" 😉 Ale jednak inaczej niż drobnego i niewysokiego go sobie Grecy wyobrażali > > Odpowiedz Link Zgłoś
mo_cuishle_26 Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 12:25 Elliot Page NIE gra Achillesa, to fake. Btw. to bardzo prosty test, aby sprawdzić, kto faktycznie obejrzał film, a kto bredzi dla samego bredzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 13:07 mo_cuishle_26 napisała: > Elliot Page NIE gra Achillesa, to fake. > Btw. to bardzo prosty test, aby sprawdzić, kto faktycznie obejrzał film, a kto > bredzi dla samego bredzenia. A kto tak twierdzi? Czytałaś w ogóle tą odnogę wątku, czy tylko ostatni post? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 12:14 angazetka napisała: > > Zrozum, że obsadzenie w tej roli aktorki pięknej i utalentowanej to nie jest wo > ke ani prowokacja, tylko decyzja obsadowa jak inne. Śnij dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 09:55 Ciekawe ze niewiele osob ma problem z tym ze gejow graja heterosexualisci a neuroatypowych, zupelnie typowi aktorzy mimo ze czesto dla akcji ma to znaczenie I moznaby z latwoscia znalezc aktora bardziej pasujacego. Mi to jednak przeeszkadza bardziej niz kolor skory Heleny czy brytyjski akcent Greka. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 10:39 healios napisała: > Ciekawe ze niewiele osob ma problem z tym ze gejow graja heterosexualisci a neu > roatypowych, zupelnie typowi aktorzy mimo ze czesto dla akcji ma to znaczenie I > moznaby z latwoscia znalezc aktora bardziej pasujacego. Mi to jednak przeeszka > dza bardziej niz kolor skory Heleny czy brytyjski akcent Greka. Z aktorami grającymi odmienną orientację od swojej mam tylko problem w scenach erotycznych, wspolczuję po prostu. Kolor skóry przeszkadza tylko tam, gdzie naprawdę ma to znaczenie, czyli duża rola, postać historyczna. Czasem też po prostu bardziej nie pasuje maniera gry niż ten kolor nieszczęsny. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 11:08 healios napisała: > Ciekawe ze niewiele osob ma problem z tym ze gejow graja heterosexualisci A dlaczego ktokolwiek miałby mieć z tym problem? Orientacji nie widać i tak samo geje grają heteroseksualistów i nikomu nie powinno być nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 11:52 Serio? Kolor skory ma wieksze znaczenie niz doswiadczenie aktora w sytuacjach ktore ma zagrac? Jednak wolalabym aktora ktory ma osobiste doswiadczenie w byciu outsiderem I radzeniu sobie z ostracyzmem na przyklad, od takiego ktory ma teoretyczne wyobrazenie, ale za to kolor skory jaki mu nadal autor przy wymyslaniu postaci Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 12:21 healios napisała: > I radzeniu sobie z ostracyzmem na przyklad, Jakim ostracyzmem? Co jeszcze musi się zmienić, by cały ten woke przestał czuć się prześladowany? Prawnie zapisany zakaz białej skóry, jednoznacznej płci i heteroseksualnej orientacji? Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 12:24 "Jednak wolalabym aktora ktory ma osobiste doswiadczenie w byciu outsiderem I radzeniu sobie z ostracyzmem na przyklad, od takiego ktory ma teoretyczne wyobrazenie" A w kryminałach mordercę ma grać aktor po odsiedzeniu wyroku za morderstwo, skoro ma mieć "osobiste doświadczenie"? Przecież to oczekiwanie jest absurdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 12:34 healios napisała: > Serio? Kolor skory ma wieksze znaczenie niz doswiadczenie aktora w sytuacjach k > tore ma zagrac? Jednak wolalabym aktora ktory ma osobiste doswiadczenie w byciu > outsiderem I radzeniu sobie z ostracyzmem na przyklad, od takiego ktory ma teo > retyczne wyobrazenie, ale za to kolor skory jaki mu nadal autor przy wymyslaniu > postaci No nie. Osobiste doświadczenie czy światopogląd aktora zazwyczaj ma sie nijak do wymogów roli. Dobry aktor potrafi zagrać postać diametralnie różną. Czy od aktora grającego Hitlera oczekujesz faszystowskich poglądów? A gdzie znajdziesz odpowiedniego aktora do roli papieża - ma być katolikiem, żyć w celibacie i do tego być nieomylny? Mnie nie interesują poglądy, światopogląd ani orientacja seksualna aktorów. Bardziej mnie interesuje ich wygląd i ekspresja - czy wpisuje się w rolę. I w tym sensie faktycznie kolor skóry może mieć znaczenie. Ale. Jest różnica, czy mówimy o filmie historycznym/dramacie kostiumowym, czy o filmie fantasy opartym na mitologii greckiej. Odyseja to to drugie. Helena ma być przede wszystkim piękna - jak najbardziej może być czarna, jeśli jej typ urody jest wśród docelowych odbiorców filmu odbierany jako taki. Ale już nie chciałabym w filmie historycznym zobaczyć czarnej królowej Wiktorii ani białego Martina Luthera Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 12:46 Po pierwsze twoje rozważania są tak absurdalne, że ciężko się do nich na serio odnieść. Po drugie, żeby mieć doświadczenia z ostracyzmem wcale nie trzeba być gejem. Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 13:10 Dobra, widze ze sie tu na mnie naskoczylo, wiec tylko pare wyjasnien I spadam. Po pierwsze, napisalam a przyklad I ze wolalabym. Nie wymagam zeby kazdy aktor mial dokladnie takie doswiadczenia jakie odgrywa, ale jednak pomaga w roli jak ma. Snake moze sie tylko cieszyc ze jest zupelnie mainstreamowa I zadnego ostracyzmu nie doswiadczyla, zazdroszcze. Podtrzymuje swoja opinie, kolor skory jest mi calkowicie obojetny, nawet w oczywistych kreacjach. Skoro dobry aktor potrafi zagrac morderce nie majac doswiadczenia w mordowaniu to tym bardziej czarny aktor bedzie mogl grac bialego, w koncu to tylko odcien skory. Po ostatnie, borsuczyca, moglas sobie darowac ta dosrywke. Z Twoich rozwazan widac ze zupelnie nie masz pojecia o czym mowie, a jednak ja ich nie nazywam absurdalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 13:28 healios napisała: > > Po ostatnie, borsuczyca, moglas sobie darowac ta dosrywke. Z Twoich rozwazan wi > dac ze zupelnie nie masz pojecia o czym mowie, a jednak ja ich nie nazywam absu > rdalnymi. Nie ja chciałam rozliczać ludzi z ich orientacji seksualnej Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 00:21 taje napisała: > A co byś powiedziała w sytuacji, gdyby Japończycy nagle postanowili zekranizowa > ć Odyseję? Ale to nie jest japońska produkcja na krajowe potrzeby, więc trudno mi powiedzieć, co by było gdyby. I oczywiście, że Kloss był idiotyzmem, tam wszystko było z założenia fikcją, ale weź pod uwagę, że Mikulski miał jak najbardziej aparycję rasowego Aryjczyka, mógłby zagrać nawet Siegfrieda. I nie chodzi o ty, by wszyscy aktorzy byli jak najbardziej autentyczni, ale czarna Helena jest świadomym zamierzeniem, a nie przypadkowym wyborem. Dla niektórych w czasie cancel culture nawet prowokacją, choć dla wielu już tylko śmiesznością, wyrazem niezamierzonego komizmu wielu antydyskryminacyjnych działań w mediach. Nic nie odbywa się w próżni, a w konkretnym kulturowym kontekście. Ale nie tylko postać Heleny była uznana za złą obsadę. Również Anne Hathaway nie została dobrze oceniona pomimo tego, że urodą mogła przypominać Penelopę. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 16:16 Dla fabuły może nie, ale czarnoskóra Helena to takie samo walnięcie mokrą szmatą w twarz jak czarnoskóra Kleopatra, czarnoskórzy Szwedzi i tłumy czarnoskórych osób w czasach Tudorów. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 17:19 i ostatnia Sniezka, latynosom sie nawet nie podobala Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 14:46 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > Dla fabuły może nie, ale czarnoskóra Helena to takie samo walnięcie mokrą szmat > ą w twarz jak czarnoskóra Kleopatra, czarnoskórzy Szwedzi i tłumy czarnoskórych > osób w czasach Tudorów. > Jeśli to jest dla ciebie walnięcie mokrą szmatą w twarz, to nie chcę sobie wyobrażać, jakie są twoje prawdziwe problemy. Chryste, dwie stare baby robią dym, bo im obsada nie pasuje. Nic się nie zmienia od setek lat. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 14:50 pursuedbyabear napisała: > > Chryste, dwie stare baby robią dym, bo im obsada nie pasuje. Nic się nie zmieni > a od setek lat. A ty koniecznie musisz dołączyć na trzecią 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith [...] 19.07.26, 19:02 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 16:56 Jeśli chodzi o tych prehistorycznych Szwedów to chyba jak najbardziej uzasadnione. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:51 mo_cuishle_26 napisała: > Btw. Ci wszyscy, którzy twierdzą, że Helena była blondynką, powinni wrócić do s > zkoły albo przejść kurs czytania ze zrozumieniem. Homer właśnie tak ja określil Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 16:08 swiecaca napisała: > > Homer właśnie tak ja określil Trudno mi to teraz potwierdzić, bo aż tak bardzo oryginału nie znam, ale wcale nie trudno sobie wyobrazić, że tak właśnie było. Helena nie była przeciętną kobietą z ludu, czyli typowym śródziemnomorskim ciemniejszym typem, a najpiękniejszą kobietą świata konkurującą z boginiami. A blond uchodził w greckim świecie wtedy za unikatowy kolor włosów, reprezentujący światło, złoto, doskonałość, piękno, czystość, nie z tego świata, właśnie kolor bogów. Dla zrozumienia historii Homera Helena dziś nie musi być nawet w ogóle kobietą, ale jak obali się wszelkie mity przeszłości zastępując je współczesną woke poprawnością polityczną, to jakoś tak wszystko staje się szare, wymieszane, nijakie i kompletnie bez znaczenia. Dlatego mnie czarna Helena razi. Tak samo jakby raziła mnie blond królowa Saba i przypuszczam, że byłby wielki krzyk w pewnych środowiskach, gdyby zagrała ją np. Scarlett Johansson, czy Margot Robbie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 16:21 Grecy w tamtych czasach nie byli wcale jakoś bardzo ciemnoskórzy, typowy współczesny wygląd mieszkańców regionów śródziemnomorskich, czyli to, co mamy przed oczami wyobrażając sobie typowego współczesnego nam Greka albo Greczynkę, to skutek setek lat arabskich podbojów. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 17:01 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > Grecy w tamtych czasach nie byli wcale jakoś bardzo ciemnoskórzy, Ja nie napisałam, że byli ciemnoskórzy. Ale w relacji do jasnoskórej ludności Północy jednak ciemniejsi i blond nie był powszechnym kolorem włosów. Na antycznych artefaktach mamy jasną skórę, ale zwykle ciemne oczy i włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
at.attin Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 11:21 To są artefakty z czasów hellenistycznych, rzymskich późniejszych. Grecy z czasów mykeńskich byli raczej bardziej aryjscy, nie mieli jeszcze z kim się wymieszać po podboju nowych terenów. Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 13:51 To jest portret z Fayum, gdzie populacja była w 70% egipska nawet w koloniach greckich i wszyscy w tych czasach byli już wymieszani. Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 13:22 Jasno jest napisane, że była blondynką,.lub miała jasnobrązowe ewentualnie wchodzące w rudawy włosy (ksanthe). I białe ramiona, cokolwiek by jacyś geniusze teraz bredzili, że to nie znaczy, tego, co znaczy, bo "Homer" był ślepy. Jestem grecystką i o kolorach można istotnie dyskutować ale no sorry, czarna nie była na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 13:34 Wierzę, że tak ją określił, ale czy dla kinowej ekranizacji Odysei kolor skóry Heleny ma aż tak wielkie znaczenie? To jest tak naprawdę film fantasy oparty na greckiej mitologii. Helena ma być piękna. Pytanie raczej brzmi, czy wybór aktorki o ciemnym kolorze skóry był colour-blind (była po prostu piękna i pasowała do wizji estetycznej reżysera), czy wręcz przeciwnie, celowo wybrano ciemnoskórą aktorkę z przyczyn czysto ideologicznych (kwoty mniejszości i PoC w amerykańskich produkcjach). Myślę, że o to trwa debata, a nie o sam kolor skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 13:47 Ja nie mam nic przeciwko wyborom reżysera, filmu nie widziałam ale chętnie obejrzę. Rozumiem, że reżyser interpretuje dzieło jak chce. Wkurza mnie tylko wmawianie ludziom, że coś w tekście nie znaczy, tego, co znaczy, bo Homer był ślepy albo inne brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 14:07 taje napisała: > Wierzę, że tak ją określił, ale czy dla kinowej ekranizacji Odysei kolor skóry > Heleny ma aż tak wielkie znaczenie? To jest tak naprawdę film fantasy oparty na > greckiej mitologii. Helena ma być piękna. Nie do końca. Helena jest ikoną europejskiej kultury i jej kolor skóry w filmie jak najbardziej może być przyczynkiem do dyskusji. Jeżeli np. z prawie każdej niemieckiej reklamy wyskakują mi people of color, co pomimo starań niektórych polityków, ciągle nie oddaje w tym kraju rzeczywistości, to mogę się pytać, co ten przekaz medialny chce mi powiedzieć. Jeżeli więc Nolen obsadza piękną Heleną, znaną z całkiem innych atrybutów urody, czarną aktorką, to też mogę zapytać dlaczego. Może być, że Nolem w progresywnej chęci chciał pokazać, że świat sztuki gotowy jest zrównać czarne kobiety z boginiami Olimpu. Ok. Może jednak być, że przewrotnie wybrał czarną aktorkę do roli kobiety z problematycznymi moralnymi cechami, niewierną żonę, zadufaną w sobie piękność, mającą czelność konurować z boginiami. I przez którą wybuchła cała ta wojna, co nie robi z niej dziecka szczęścia. Taki mały przytyk do hollywoodzkiej poprawności politycznej, która każdemu nie dość dopasowanemu przykleja łatwo łatkę rasizmu. Może chciał w ten sposób wypełnić też kwotę. Albo NIC tym nie chciał powiedzieć, a jedynie stwierdził, że przez czarną Helenę film dłużej zostanie w pamięci. W końcu to nie pierwsza ekranizacja Odyseji, a Nolen lubi wybijać się z kinowej masy. W każdym razie rozmowa na ten temat nie jest żadną zbrodnią i każdy ma prawo do swoich odczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 14:48 On ma nazwisko Nolan. Nolan. Nie żaden Nolen czy Nolem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 19:09 pursuedbyabear napisała: > On ma nazwisko Nolan. Nolan. Nie żaden Nolen czy Nolem. > Oł. I nigdzie nie napisałam Nołlen? Kurcze, musiałam przeoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 13:44 Mam inne pytanie do Ciebie jako grecystki, jeśli mogę. Czy to prawda, że Safona była określana jako fiołkowowłosa? Czytałam, że Grecy używali tego samego słowa na określenie czerni i fioletu. A czytałam o tym w kontekście dyskusji o tym, w jakim zakresie język kształtuje naszą percepcję - jeśli nie ma słowa na określenie danego koloru, to czy tego koloru ludzie faktycznie nie widzieli? Trochę jak z pytaniem o kolor śniegu - jak rozumiem u Inuitów istnieje wiele słów na określenie różnych odcieni śniegu, a człowiek z Europy tych odcieni nie rozpoznaje (nie widzi? nie mają znaczenia?). Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 14:13 Nie wiem, jak u Greków, ale mogęCi powiedzieć jak to wygląda u Indian Hopi, którzy nie mają osobnego słowa odróżniającego kolor pomarańczowy od żółtego. Nie dlatego, że nie widzą różnicy, bo owszem, widzą. Ale nie mieli nigdy potrzeby (ze względów egzystencjalnych) odróżniania od siebie tych dwóch kolorów - to była jedna kategoria. Jak chcą przekazać, że chodzi o jeden albo drugi odcień, stosują porównania: żółty jak słońce, jak glina, jak coś tam. To coś takiego jak nasz niebieski: ma wiele odcieni, ale ciągle dla nas jest niebieskim, ew.jasnoniebieskim i ciemnoniebieskim, niebieskim jak niebo itd. Europejczyk też widzi różne odcienie bieli, ale dla naszego przeżycia nie było żadnej potrzeby nazywania ich wszystkich osobnymi nazwami. Ale oczy mamy wszyscy zbudowane tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:17 Nie chodzę do kina, więc kiedyś tam po latach, jak przypadkiem trafię w tv, to obejrzę, w przeciwieństwie do ciebie, który nie obejrzy Odpowiedz Link Zgłoś
twinkletwinkle Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:20 Obejrzeć obejrzę ale podchodzę z dystansem. Podobnie jak do Citizen Vigilante - niby bunt, promowany przez Muska. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:21 Idę jutro lub w poniedziałek do kina. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:25 Mel Brooks ma 100 lat i będzie dubbingował Yogurta w najnowszej odsłonie Kosmicznych jaj Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:30 "Gwiezdne Wojny" znam właśnie jedynie ze "Space Balls", oryginału nie widziałem i raczej nie obejrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:41 Do kina nie wybieram się, ale pewnie kiedyś obejrzę. Przynajmniej zacznę Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:51 Obsada mnie zniecheca ale pojde. Chodzi o to ze aktorzy wciaz co sami. Ilez mozna ogladac Zendaye, Hollanda , Anne Hathaway czy Elliota Page, ktory od czasu zmiany plci wyglada jak w ciezkiej depresji. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 12:51 Oczywicie zdanie Elliota nt jego życia nie ma żadnego znaczenia, ważne, że jakaś tam randomowa palacinka z netu no po prostu widzi „ciężką depresję” 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 12:53 Nie wybieram się. Bez powodu. No i może dlatego, że jestem mało kinowa, raz na rok jak pójdę do kina, to sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
zbytomia100 Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 13:07 Nie lubie kostiumowych filmow, wiec z tego powodu ten film oleje. Nawet nie wiem o co to zamieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 15:20 Jak się pojawi na Netflix to obejrzę. Teraz to szkoda kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 15:37 Obejrzę, jak będzie w streamingu, wyłącznie dlatego, że cenię Nolana. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 17:06 Nie miałam w planach, ale mąż chce, więc w przyszłym tygodniu idziemy do kina Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 17:21 do kina to nie ale jak bedzie w strimingu (bez dodatkowych oplat) to chetnie obejrze, raz dla Nolana, dwa dla samej odysei, trzy, lubie takie epickie filmy Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 19:42 Moja koleżanka, profesorka filologii klasycznej, wyszła z kina zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Kto oprócz mnie 21.07.26, 22:32 angazetka napisała: > Moja koleżanka, profesorka filologii klasycznej, wyszła z kina zachwycona. Moja sekretarka po IT college tez sie zachwycila ale najbardziej przezywala to, ze jej maz, ktory ponoc always (!!!) zasypia w kinie, obejrzal calosc (2 godziny 52 minuty!) bez drzemki & zapowiedzial, ze obejrzy encore gdy film bedzie dostepny na ktorejs platformie Musi ... good movie, eh Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
mo_cuishle_26 Re: Kto oprócz mnie 18.07.26, 22:43 Ja już obejrzałam, i cóż, muszę przyznać, że jest to wspaniałe dzieło. Ale właśnie imho takie filmy powinno się oglądać na dużym ekranie i z dodatkowymi efektami, aby poczuć ten sztorm i gniew Posejdona . Co do aktorstwa, to Matt i Eliot świetni, a Tom chyba trafil tam po znajomości. Lupita kontrowersyjna, faktycznie niektorzy mogą uznać, że pasuje tam jak kwiatek do kożucha. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 00:22 Ja obejrzę w streamingu, teraz w kinie na pewno nie. Są tak sprzeczne recenzje dotyczące wszystkich aspektów, od obsady po muzykę, że muszę się sama przekonać. Na pewno będzie mnie wkurzac język i kostiumy, bo są nieadekwatne do epoki albo w ogóle wzięte z Batmana; no i Zendaya, choć podobno dużo do zagrania nie ma. A pewnie nie będę narzekać na nielinearną narrację, co tak przeszkadza poniektórym recenzentom. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 00:37 elinborg napisała: > > A pewnie nie będę narzekać na nielinearną narrację, co tak przeszkadza poniektó > rym recenzentom. Gdyby tego nie było, to nie byłby Nolen. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 11:59 Obejrzałam, też nie przepadam za filmami kostiumowymi z czasów starożytnych ale wyszłam oczarowana. Zdecydowanie do obejrzenia w kinie, na streamingu nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kto oprócz mnie 19.07.26, 12:46 Nie, widziałam wersję z Pittem i wówczas przekonałam się, ze dziabanie się dzidami i gwalcenie oczadzialych niewolnic nie jest to mój kierunek. Nolan to też nie mój kierunek. Dramy castingowe są mi w tym kontekście obojętne, jeśli nie są tak totalnie od czapy - np nie przeszkadzała mi zupełnie ciemnoskóra Arielka czy ta dziewczyna z How to train your dragon, za to bardzo przeszkadzali mi tłumnie reprezentowani czarnoskórzy rosyjscy rewolucjoniści obalający carską Rosję w 1917 w Gentelmanie w Moskwie 🤔 Albo czarnoskórzy imigranci z Ukrainy w serialu Modern Love czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś