Dodaj do ulubionych

Mleko w pracy

05.08.26, 17:25
Jestem w nowym gronie bo zostałam przeniesiona(dwie dziewczyny zaciążyły).W pokoju są dwie sekretarki,dwie pielęgniarki i lekarz.Pijemy kawę.Przynosimy mleko i kto chce,robi sobie kawę.Ale to mleko przynoszą tylko dwie osoby.A pije,..lekarz bądź lekarze (12 ich jest-nie ja im robię kawę),czasami przyjdzie Gocha(bo "czy mogę sobie pożyczyć od was mleka?).Czasami przyleci Monia(1x w tygodniu " czy mogę sobie odlać mleka waszego pół kubka?).Jak to rozwiązać?Na ile razy w miesiącu zgodzić się na przynoszenie mleka?Pije 1 kubek dziennie kawy.Kawa ogolnodostepna.Mleko jest we wspólnej lodówce.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:27
      Nie da się tego rozwiązać.
      • miurielamirsa Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:34
        Przynoś sobie mleko od mierzone w słoiczku.
        Nikt ci nie będzie zabierał
      • asia.sthm Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:05
        primula.alpicola napisała:

> Nie da się tego rozwiązać.

Ja też nie widzę wyjścia z tej dramatycznie zagmatwanej sytuacji. Mleko w pracy to krok do tragedii, zależy zabronić
        • ib_k Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:18
          asia.sthm napisała:

> primula.alpicola napisała:
          >
          > > Nie da się tego rozwiązać.
          >
          >
          > Ja też nie widzę wyjścia z tej dramatycznie zagmatwanej sytuacji. Mleko w pracy
          > to krok do tragedii, zależy zabronić
          >

I to jest wyjście, jeżeli ludzie nie potrafią się dogadać. Tzw. cwane gapy zawsze żerują na naiwnych. To niby tylko mleko ale jednak jest irytujące jeżeli to ty musisz zawsze onim pamiętać
    • bene_gesserit Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:34
      Postawienie koło lodówki swinki-skarbonki z jakimś wymownym napisem ("Mleko w lodówce kupujemy my, Jola i Ania, za własne pieniądze. Korzystasz? Dorzuc się.")

Karton mleka w lodówce oklejony napisem PRYWATNE. Jeśli nie zadziala, można też dopisać "plułam tu".

Inne wyjście to kupienie sobie kartoników mleka 0,2. litra i przynoszenie ze sobą. Będzie drogo i nieekologiczne, ale chyba chodzi o zmianę świadomości w sensie, żeby dotarło, że mleko, którym wszyscy się czestuja, nie jest wspólne.
    • mama-ola Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:34
      Przynoś sobie codziennie jedną porcję w małym słoiczku i nie oglądaj się na innych.
    • szara.myszka.555 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:35
      Kup sobie może takie jednorazowe śmietanki, tylko dla siebie - nie trzeba ich trzymać w lodówce.
      • niemcyy Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:39
        To jest jedyne sensowne rozwiązanie. Nie ma co kopać się z koniem.
    • angazetka Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:36
      Nie spotkałam się z rozwiązaniem innym niż takie, że każdy ma swój karton mleka, podpisany inicjałami.
    • rozwiane_marzenie Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:42
      U nas w firmie było podobnie z różnymi rzeczami: kawą, herbatą, mlekiem...
      Masz kilka możliwości, jeśli nie chcesz się dzielić z innymi osobami swoimi produktami. Zamiast kawy z mlekiem pij samą kawę, a jak nie lubisz czarnej, to przynoś sobie śmietankę w małych opakowaniach. Możesz też przynosić kawę np. 3 w 1, żeby mieć od razu białą. Albo cappuccino w saszetce. Innego wyjścia nie ma. Przecież nie będziesz się dochodzić z kimś, że wypił Twoje mleko.
      • agniesia331 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 18:52
        Kawe w saszwtce 3 w 1 nesxafe. Alvo smietanke malą porozdzieraj i trzymaj w szufladzie ,nie musi byc w lodowce
        • angazetka Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:04
          > Kawe w saszwtce 3 w 1 nesxafe.

Jest to wybitne paskudztwo i kawy ma tyle, co kot napłakał.
    • siedemkropek82 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:42
      Jestem w stanie kupić 2x mleko( po 1 litr)w miesiącu.
      • raczek47 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:44
        A jak rozwiązałaś sprawę z czekoladkami?
        • siedemkropek82 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:48
          Nie rozwiązałam.Wciaz są zabierane przez jedną dziewczynę,która tam kilka lat już pracuje(na stałe).To nie tylko są czekoladki.To są wiejskie sery,jaja,kawa,herbata itp.
          • angazetka Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:51
            To i sprawy mleka nie rozwiążesz.
          • beneficia Re: Mleko w pracy 05.08.26, 18:15
            Pacjenci dają wiejskie sery i jajka?!
            • siedemkropek82 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 18:19
              Dają.
            • gryzelda71 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 18:22
              Dają.....
        • nick_z_desperacji2 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:19
          raczek47 napisała:

> A jak rozwiązałaś sprawę z czekoladkami?
          Chyba się przeniosła, bo były we trzy, a teraz jest już pięcioro.
          • siedemkropek82 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:30
            Ciągle w tym samym miejscu.Sa dni,że jest 5 osób a są dni,że są 3 osoby.W zależności od dnia i ilości pacjentow.
    • kafana Re: Mleko w pracy 05.08.26, 17:49
      Zaproponuj zrzutkę na mleko i zamawiajcie je z allegro.
      • siedemkropek82 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 18:29
        Na oddziale jak byłam,to wszyscy korzystali i zrzutka 1x w miesiącu była po 10 zł .To ta,co zbierała na tą kawę,też chodziła i non stop jojczła,że nie wszyscy się składają a kawe i mleko piją.
        • niemcyy Re: Mleko w pracy 05.08.26, 18:37
          Noś sobie śmietankę pakowaną pojedynczo, nie ruszaj tamtego mleka i po sprawie.
    • marzenka12 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 18:40
      Kupcie krowe
    • furiatka_wariatka Re: Mleko w pracy 05.08.26, 18:47
      Kup sobie kubek termiczny bądź termos, i wtedy ani wspólne mleko ani wspólna kawa cię nie obchodzi.
      • sabek81 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:13
        I to jest najlepsze rozwiązanie, ja stosuje u siebie i mam z głowy pożyczaczy
    • nick_z_desperacji2 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:18
      Co to za szpital, że sekretarki, pielęgniarki i lekarz siedzą na kupie w jednym pokoju?
      • siedemkropek82 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:31
        To nie jest jeden pokój.To są pokoje przechodnie.Szpial ogromny.Jedenz najlepszych w Polsce.
        • nick_z_desperacji2 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:36
          I w pokoju przechodnim wysyłasz raporty z procedur do nfz? Komputery też macie przechodnie, czy jak wypada dzień większego oblężenia, to je przenoszą? Przecież tak się nie da pracować. Za chwilę będzie drama, jak się nfz przyczepi, dlaczego operację zaćmy robił ginekolog 🤦‍♀️
          • galaxyhitchhiker Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:44
            I tak jest progres, poprzednio była kanciapa wyodrębniona z toalety. Sprzedawana jako własny gabinet z prywatną łazienką smile
            • nick_z_desperacji2 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 20:20
              Mnie zastanawia, co liczba pacjentów ma do tego, że lekarze i pielęgniarki nie mają oddzielnych pomieszczeń. Jak jest więcej, to chyba dostawiają łóżka w lekarskim...
      • galaxyhitchhiker Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:32
        Ten sam, w którym w pokoju obok siedzi trzech Napoleonów.
        • siedemkropek82 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:33
          Pięciu
          • galaxyhitchhiker Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:43
            To ciasno.
    • nangaparbat3 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:37
      Kup sobie taki proszkowaty zabielacz i trzymaj w szufladzie. Albo przestań dolewać mleka do kawy - sama się ostatnio przekonałam, jak łatwo się odzwyczaić.
      • siedemkropek82 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 20:00
        Próbowałam przez tydzień pić samą czarną.No nie smakuje.
        • szara.myszka.555 Re: Mleko w pracy 05.08.26, 21:27
          Spróbuj mini-śmietanek.

• miaumia Re: Mleko w pracy 05.08.26, 19:48
      Kupić gotowe saszetki kawy z mlekiem.
      Albo mleko po promocji w stylu 6 +6 gratis.
      Przynosić gotową kawę w termokubku.
      Przynieść sympatycznego misia skarbonkę, który będzie zachęcał do zbiórki.
      Z tych pieniędzy można też dokupić ciasteczka wink
    • geez_louise Re: Mleko w pracy 05.08.26, 20:05
      Problem mleka w szpitalu jest nierozwiązywalny. Próbuje sama lub jestem świadkiem prób różnych osób w rozmaitych placówkach od jakichś 20 lat. Zawsze połowa zespołu nie jest w stanie przeskoczyć ceny kartonika mleka albo tego, że ktoś sobie miskę płatków zrobi, albo że picie kawy z mlekiem będzie trwać jak oni będą na urlopie. Kończy się zawsze na tym, że kilka osób sponsoruje i targa całe zgrzewki, a czuby zarabiające kilkadziesiąt tysięcy w jednej placówce zakradają się do lodówki z głupią miną i tłumaczą, że dzisiaj to muszą kapkę, bo ich żołądek boli, a tak normalnie to ino espresso i americano.
    • enith Re: Mleko w pracy 05.08.26, 21:37
      Nie znoszę takiego wykorzystywania dobroci innych. Sama kupuję dużo do wspólnego użytku, ale też nikt nie wykorzystuje tego w sposób tak bezczelny, jak ten tu opisany.
      Moja rada, to kupić mały termos na mleko i do schłodzonego w lodówce albo zamrażarce przez noc wlewać rano tyle, ile ci potrzeba w pracy. I trzymać to w swoim biurku. Koleżance, która dotychczas również kupowała mleko, z którego korzystali inni, poradzić to samo. Na resztę skąpego towarzystwa mieć wywalone. Niech piją czarną i ich żołądki bolą wink
    • qrka Re: Mleko w pracy 05.08.26, 21:38
      Jak jeszcze piłam w pracy rozpuszczalne paskudztwa, to do pracy przynosiłam różne wegańskie wynalazki. Najczęściej owsiane i sojowe, bo to najmniej smakowało "zakładowym sępom". Teraz piję z french presski, więc nie potrzebuję zabielać.
    • m_incubo Re: Mleko w pracy 05.08.26, 22:08
      Przynoś sobie codziennie śmietankę czy dwie, w tych plastikowych minipojemnikach, dla siebie.
      Inni niech robią co chcą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka