Dodaj do ulubionych

Alternatywa dla tortu

24.08.26, 16:39
Ematko potrzebuję inspiracji a Wy zawsze macie fajne pomysly.. Szukam alternatywy dla tortu, w dodatku na 18. Musi się łatwo przewozić i przechowywać. Muszę toto zapakować w piątek a zjemy to w sobotę i spedzi kilka godzin w bagazniku. Warunki będą kempingowe. "Tort" będzie serwowany przy ognisku.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 16:47
      Ja bym po prostu zamówiła gdzieś w cukierni w pobliżu kempingu, jak się nie da inaczej i tort należy się jak psu micha. W miarę normalne to jakieś babki można przechować w normalnej temperaturze, sypkie ciasta bez owoców i jak polewa, to tylko cukrowa, ciasto musi być w smaku suche, by się nie zepsuło w cieple.
      • slonko1335 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 16:53
        Jedyny tort jaki zjada jubilat to tort lodowy który mu zamawiam co roku no ale w tym przypadku nie przejdzie dlatego muszę coś innego wymyślić.
    • demodee2 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 16:48
      Ja proponuję zabrać kilka(naście) skakanek do bagażnika samochodu (łatwo się przewożą i przechowują) i przy ognisku robić turniej "kto dłużej będzie skakał". Dla zwycięzcy order z ziemniaka (pieczonego w ognisku).
    • nangaparbat3 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 16:48
      Tarta owocowa. Na kruchym spodzie. Okrąglutka niczym torcik.
      • mysiulek08 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 16:51
        w ladnej ceramicznej formie, bedzie pewnosc, ze ciasto aie nie rozwali
      • piataziuta Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 17:15
        nangaparbat3 napisała:

> Tarta owocowa. Na kruchym spodzie. Okrąglutka niczym torcik.

Tak.
        Można wetknąć świeczki i dodać gotową bitą śmietanę na sekundę przed podaniem.
        • krwawy.lolo Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 17:54
          Świeczki można wetknąć w upieczoną kiełbasę. Będzie dużo smaczniej i oryginalnie.
          • piataziuta Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 18:11
            albo w kanapkę z baleronem
            • krwawy.lolo Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 18:46
              Też. Ale kanapka z baleronem średnio konweniuje z ogniskiem.
      • mava12 Re: Alternatywa dla tortu 25.08.26, 14:28
        >Tarta owocowa. Na kruchym spodzie. Okrąglutka niczym torcik.

Ja też od pewnego czasu, kupowałam taką tartę.
        Typowy tort był za ciężki natomiast okragła tarta, z owocami sezonowymi (u mnie uroczystości w lecie) była w sam raz.
        Przewoziłabym w jakiejś torbie termo. temperatury obecnie nie są już takie wysokie (w Polsce) więc bez problemu.
        Ew w lodówce turystycznej jeśli taką masz. No ale ją trzeba podłączyć do gniazda a z bagażnika chyba nie za bardzo.
    • mysiulek08 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 16:49
      pizza 😜 kazdy sobie kawalek nad ogniskiem jakos odgrzeje

wariacje w temacie babeczek - mazarynki, oszukana wersja pastel de nata albo na francuskim gotowcu, czy inne tartaletki (inspiracje np na moich wypiekach), latwo w pudlo zapakowac, przewiezc a potem jedna symboliczna swieczka 🙂
      mufin organicznie nie znosze wiec nie polecam a drozdzowe zawijance sie zestarzeja
    • srubokretka Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 16:51
      Bezowy tort z malinami tez jest wytrzymaly.
      • slonko1335 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 16:55
        Nie dowiozę w calodci i nie przechowam. Będzie za duży. To akurat ukochany tort córki który ona ma co roku ale tez i beza nadiaknie i nie będzie chrupiąca na kolejny dzień.
        • mizantropka65 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 19:32
          A kołacz?
          • mizantropka65 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 19:34
            Tfu! Miało być sękacz.
      • mysiulek08 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 16:56
        szczegolnie z kremem z mascarpone i swiezymi malinami 🤣😛 po kilku godzinach w bagazniku
        • eliszka25 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 19:39
          Taaa, widzę ten tort 🤣
          • srubokretka Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 22:03
            Ja tez. Widzialam taki wlasnie jedniodniowy po transporcie 4 godzinnym. Poprostu masa byla oddzielnie wieziona w pojemniku z suchym lodem. Dla osoby, ktora uwielbia go.
            • mysiulek08 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 23:03
              ale o tym jakos wczesniej nie wspomnialas 😛
    • berber_rock Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 16:56
      Mshmallows - nabijasz toto na patyk i robisz na ognisku. A potem maczasz w jakiejs pysznej polewie.

Ja srednio przepadam, ale znam pasjonatow tej syfiastej pianki ...
      • galaxyhitchhiker Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 17:02
        Albo s'mores, wszystko zabrać w paczkach, po ognisku będą wyglądać jak mini-torciki smile
    • kanga_roo Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 17:02
      Chyba u Pettsona i Findusa był tort naleśnikowy. Ja bym przełożyła Nutella.
      • turzyca Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 18:25
        >Chyba u Pettsona i Findusa był tort naleśnikowy. Ja bym przełożyła Nutella.

Jest! I z tego powodu robimy je co roku, więc pewne doświadczenie mam. Nie jest to coś, co bym wybrała do leżenia w bagażniku.
        A sama nutella jest za ciężka, nawet moje ekstremalnie czekoladowe dziecko nie było w stanie zjeść całego kawałka. Jeśli już koniecznie nutella, to trzeba przełożyć też kwaśnym dżemem.
    • ga-ti Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 17:05
      Mufinki, przy ognisku jakoś je ułożyć fantazyjnie w jedną wbić świeczkę z numerkiem. Spokojnie takie z czekoladą, bakaliami a nawet z owocami w środku dadzą radę przez noc. Tylko z polewami trzeba uważać, bo szczelnie opakowane mogą zbrzydnąć 😉 można polewę gotowca w butelce, czy nawet bitą śmietanę z butelki 🙈 na ostatnią chwilę wyłożyć.

Wszelkie kruche, półkruche, ucierane z bakaliami, czekoladą będą ok.

Można upiec biszkopt, w domu przekroić, a na chwilę przed podaniem przełożyć dżemem, nutellą, czy jakimś innym kremem że słoika, gotową śmietaną psiuknąć, tartą czekoladą posypać, czy kolorowymi posypkami. Moja babcia czasem do torta dawała jeden blat biszkoptowy z jabłkami upieczony. To może też być jakiś pomysł.

Podobnie można pokombinować z bezami, przełożyć je na miejscu, dać owoce z puszki.

Sto lat!
      • husky_cat Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 18:12
        Ja też bym postawiła na muffiny, z których można ułożyć tort.
    • hanusinamama Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 17:08
      Ciasto czekoladowe. Ja robiłam to i wytrzymało spokojnie bez lodówki (impreza była na diałce nad jeziorem
      Tekst linku
      Były świeczki, łatwo się dzieli. Wszystkim smakowało
    • wapaha Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 17:14
      a nie może ktoś wam dowieźć?
    • szare_kolory Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 17:28
      Ułożyłabym słodycze, które lubi adresat tortu w formie tortu właśnie. Wsadzić toto w jakąś lodówkę turystyczną. W taką konstrukcję świeczkę też da się wetknąć.
    • pepsi.only Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 17:34
      Domowe mini babeczki z kremem.

(Jak bylismy na weselu to tortu nie było, tylko takie właśnie bardzo ozdobne, fikuśne babeczki, i pięknie wyglądały, i smaczne, no nie smaczne nie były, tylko takie sztuczne. Dlatego lepiej domowe, niż takie z cukierni tongue_out)
      • husky_cat Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 18:17
        Tylko czy ten krem przetrwa?
        Ja byłam na weselu, na którym serwowano tort z makaronikow, super pomysł
    • turzyca Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 18:20
      A masz opcję zrobienia go na miejscu? W sensie że ze kilka godzin przed konsumpcją składasz go ze składników?
      Bo jeśli tak to piekłabym biszkopt, wiozła w formie, na miejscu nasączyła, posmarowała jakimś gotowym kremem orzechowym (np. pistacjowy jest w Rossmannie), obłożyła owocami i wbiła świeczki. Ewentualnie posypała wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, kruszonymi orzechami czy co tam dziecię lubi, żeby coś chrupało w zębach.
      Suchego biszkoptu szlag nie trafi, nawet w bagażniku i w cieple, smarowidło fabrycznie zamknięte też przeżyje.
    • simonna Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 18:28
      Moj syn w podobnej sytuacji zażyczyl sobie sękacza. Ale on lubi.
    • minivini Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 18:30
      Tort angielski- w środku keks a z wierzchu marcepan.
    • jkl13 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 18:45
      Albo muffiny, albo tort w.postaci gigantycznej cynamonki (na jutubie są pokazane, jak zawijać, żeby powstało jedno ciasto). Każde ciasto, które musi przetrwać kilka godzin w bagażniku i w warunkach kempingowych, nie może mieć kremu, galaretki czy bezy. Musi to być raczej suche ciasto, jakiś rodzaj placka z.owocami, drożdżowego czy właśnie cynamonki.
    • ritual2019 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 19:45
      Wszystko moze byc alternatywa, wazna jest atmosfera, osoby bliskie, przyjaciele ktorzy spedzaja ten czas z jubilatem. Moj syn zazyczyl sobie kiedys Krispy Kreme, ulozone na sobie w formie gory, swieczki na tym najwyzszym.
    • smoczy_plomien Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 20:27
      Ja od lat nie robię tortów, bo domownicy wolą pavlovą. Więc może tak: upiecz bezę - przechowuje się i przewozi łatwo. Do tego kupna śmietana w sprayu - udekorujesz na miejscu. I koszyczek kolorowych owoców do ozdobienia.
    • ekstereso Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 20:56
      Zestaw miniporcji
    • joana.mz Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 21:06
      U nas było okrągłe ciasto czekoladowe
    • eva_evka Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 21:12
      Wieża z makaroników?
    • andaba Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 21:17
      Szarlotka. Ja właśnie robiłem synowi na urodziny. Wprawdzie nie 18, no ale smile
      • eliszka25 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 21:53
        Mój syn też sobie kiedyś zażyczył szarlotkę zamiast tortu na urodziny.
    • volta2 Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 22:43
      zamówić z pobliskiej cukierni, dowieźć godzinę przed i po sprawie
      placek wieziony długo i po dobie w warunkach kempingowych serwowany gościom to mocno nie halo

ale jeśli już, to dowolne ciasto udekorowane na miejscu czymś w typie nutelli i jakąś posypką, z domu wyjeżdża w towarzystwie kilku wkładów chłodzących z zamrażarki, ja mam taką lodóweczkę przenośną z wkładami, więc do nocy przetrwałoby to na luzie, z rana worek kostek lodu z pobliskiego marketu?
    • tania.dorada Re: Alternatywa dla tortu 24.08.26, 23:12
      S’mores, oczywiscie.
      Normalnie to to jest personalny łakoć ogniskowy ale da się zaadaptować na większy format i zrobić w żeliwnej patelni.
      www.tastefullysimple.com/recipes/campfire-cake-recipe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka