Dodaj do ulubionych

pokój dziecięcy

25.02.05, 14:28
Cześć,
Chcemy na wiosnę urządzić pokój dla naszej obecnie 15miesięcznej córki.
Mieszkamy w bloku. Czy możecie podzielić się Waszymi opiniami i sugestiami?
Może zaproponujecie jakieś ciekawe mebelki lub pomysły na aranżację takiego
pokoiku? Rozważamy serię mebli LO z Ikei, decyzja jeszcze nie zapadła,ale
może ktoś ma takie i podzieli się wrażeniami? Wszelkie inne propozycje równie
mile widziane!
Pozdrawiam!

Obserwuj wątek
    • burza4 Re: pokój dziecięcy 25.02.05, 15:28
      Co do mebli to nie doradzę, ale przeczytałam gdzieś, że powinno się urządzać
      pokój dziecinny w taki sposób, żeby był jeden wiodący kolor, bo z racji
      zabawek, misiów itd będzie po prostu za dużo pstrokacizny. Czyli: ściany w
      zasadzie jednokolorowe (ale np. z paskiem dekoru), jednobarwny gładki dywan lub
      wykładzina itd. Fakt, dla mnie to wygląda lepiej niż pomieszczenie, gdzie
      tapeta jest we wzorek, zasłony w inny, dywan ma swój wzór a tapicerka łóżka
      jeszcze inny... i do tego wszędzie są kolorowe zabawki, obrazki słowem - pełny
      melanż kolorystyczno-wzorniczy.
    • polula Re: pokój dziecięcy 25.02.05, 15:56
      Nie dopisałam tego, ale rzeczywiście z grubsza przygotowani jesteśmy: Pokój
      jest słoneczny, bo od strony południowej, jasny, żółte ściany i wykładzina
      koloru mleka z kawą na podłodze. Na razie zabawki są na podłodze, najczęsciej
      poza pudełkami na nie przeznaczonymiwink
      Może macie jakieś fajne zdjęcia pokoików Waszych dzieci?
    • cesarus Re: pokój dziecięcy 28.02.05, 09:34
      ja wycinam z tektury ulubione postacie z bajek lub książek mojego synka ,
      oklejam papierem kolorowym i przyklejam do ściany. mamy już hugo, mysię,
      slimaka, kurczaka, żabę, rybę, strusia. chyba tyle, ale to napewno nie koniec.
      pozdrawiam
      ania
      • agaa.k Re: pokój dziecięcy 03.03.05, 15:16
        Pokój mojej 23m. córeczki wygląda następujaco:ściany żółte, pasek deco
        niebieski z kaczakmi, dywanik kawa z mlekiem, kosz wiklinowy na zabawki
        własnoręcznie malowany koloru błękitnego, biała komoda, żółte zasłonki w
        błękitne wzorki, rolety wiklinowe. Teraz planuję zakup łóżka(córka jeszcze śpi
        z nami w sypialni)i myślę nad zamówieniem jakiegoś pasujacego do komody.
    • woody_and_buzz Re: pokój dziecięcy 04.03.05, 23:34
      odpisałam na priv
      pozdrawiam

e.
    • krasulas Re: pokój dziecięcy 05.03.05, 18:26
      Ja właśnie jestem na etapie urządzania nowego pokoju - przeprowadzamy się za 2
      tygodnie. Meble przenoszę ze starego lokum - szafa rogowa i dwie komódki w
      kolorze dębu. Reszta mebli to zestaw Mammuta z Ikei - krzesełka i stolik oraz
      zagospodarowana część pod parapetem. Zabudowałam kalotyfer płytą kart-gips. Aby
      była odpowiednia wentylacja wywierciłam w niej otwory w kaształcie kółek - tak
      aby powstały kwiatki. Resztę tejże ściany mam zamiar zagospodarować szafeczkami
      Ikei - były teraz na przecenie za 29zł (niebiesko, granatowo, zielone) - 3 szt.
      i powstanie kolorowa szachownica pasująca klorystycznie do mammuta. Osobiście
      ryzykuję i maluję ściany w różnych kolorach. Okienna i jedna z bocznych w
      kolorze jasnej maliny, dwie pozostałe jaśniutko zielone, a sufit żółty. Na
      ściany nie daję dekorów, a z oświetlenia dałam dwie lampy Ikeowskie - kwiatki
      malinowe. Podłogę mam jaśniutką w panelach - kolor gołębi z ciepłym a'la
      bukiem - dlatego tyle kolorów, aby pokój ożywić. Reszta akcesorii to oczywiście
      Ikea - kosz kwiat na pluszaki, wisząca półeczka materiałowa zielona, półka
      ściennie zielona. Na oknie roleta z dołem pofalowanym. Mam nadzieję, że to
      wyjdzie, bo ze ścianami ryzykuję. Ale dekorów nie lubię, a mąż z branży
      farbiarskiej - to zawsze coś wymyślismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka