Dodaj do ulubionych

Pomysły na deserki

26.04.05, 19:52
Ma ktoś jakieś fajne proste przepisy na deserki dla maluszków ??? To się
wpisujcie..
Ja dziś zrobiłam małemu ryż z gruszkami..jadł aż mu się uszka trzęsły..Gotuję
ryż i gruszki..potem je miksuję i papka jest pychota..sama podjadałam..

A ma ktoś przepisy na kisielek dobry? Bo wychodzi jakiś kiepściutki
Obserwuj wątek
    • makoc Re: Pomysły na deserki 26.04.05, 21:02
      Aniu, ja robilam bardzo prosto kisielek z owocków i małej bardzo smakuje.
      Zwyczajnie trę jabłuszka/gruszki i zalewam wodą(nie za dużo, jakieś 0,5-1
      szklanki)i gotuję. Po zagotowaniu dolewam mąki ziemniaczanej(jakieś 2 łyżki)
      rozmieszanej z odrobiną zimnej wody i jessacze chwilkę gotuję. Można dosłodzić
      do smaku( ja słodziłam dla siebie cukrem a Gosiuli glukozą).Latem robiłam takie
      kisielki dla siebie z malin, truskawek i jagód.Pycha! Niestety podejrzewam że
      Mała mna alergię na jabłka i mam teraz problem z deserkami. Nie wiem jakie
      owocki jej dawać, bo jeszcze nie sezon. Słoiczki też są głównie z jabłkkiem.
      Może wy macie jakiś pomysł?
      • dosia26 Re: Pomysły na deserki 26.04.05, 22:55
        Ja ostatnio wzięłam się za gotowanie kompotów i póżniej owoce wykorzystuję na
        zrobienie musu, który w efekcie końcowym wygląda jak deserek ze słoiczka. Po
        ugotowaniu miksuję (na razie raczej tylko jabłka), nieco dosładzam i gotowe.
        Można do tego dodać póżniej np biszkopty, albo jeżeli jesteście odważniejsze to
        podsypać kaszką kukurydzianą dla maluchów. Niestety do kisielków jeszcze nie
        doszłam, ale polecam, bo wiem, że dzieciakom to smakuje smile
        Aha, piekę także biszkopta dla Natana, ale na razie chyba jest dla niego za
        suchy i zjada bardzo mało...
        Pozdrawiamy, dosia26 i Jonatan (13.06.04)
        • aniutka009 Re: Pomysły na deserki 27.04.05, 09:49
          A mogę poprosić o przepis na te biszkopty ??? Bo szukam i szukam..
          • dosia26 Re: Pomysły na deserki 27.04.05, 22:20
            Biszkopty Jonatan dostaje kupne, dzięki Bogu nie mamy żadnych alergicznych
            problemów, więc dostawał zarówno te podłużne, jak i okrągłe. Po jakimś czasie
            zaczął się nimi bawić w rączkach, zamiast jeść, dlatego najczęściej kruszę mu
            do posiłku smile
            A ciasto biszkoptowe, którego smakoszami jesteśmy całą trójeczką robi się tak:
            1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki krupczatki, 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia,
            łyżka octu, tłuszcz do formy oczywiście też. Żółtka miesza się z octem w
            osobnym garnuszku, a potem dodaję je do masy zrobionej z ubitych białek
            zmieszanych z cukrem, proszkiem i mąką. Całość wlewam do formy (raczej
            podłużnej, ale to bez znaczenia) i do piekarnika na 40 minut max. (Ja mam
            bardzo stary piekarnik, więc czasami to przedłużam, ale biszkoptów się dłużej
            nie wypieka).

No to na razie tyle, a niedługo dorzucę coś nowego,
            smacznego smile - dosia26
    • martha_s Re: Pomysły na deserki 27.04.05, 14:45
      ja w zeszłym roku gotowałam kisielki ze wszystkiego smile a misiowi najbardziej
      smakowały z wiśni smile (na działce mamy bardzo dobrą i wczesną odmianę)
      wydrylowane wiśnie wrzucałam do wrzącej wody i gotowałam pare minut aż puściły
      sok , następnie przecierałam przez sitko - żeby oddzielić miąższ od skórek -
      następnie znowu zagotowywałam, dosładzałam do smaku i dolewałam wcześniej
      rozrobioną mąkę ziemniaczaną (ok. 2 łyżeczki) z zimną wodą. Dobrze wymieszać.
      pRzestudzić i palce lizać smile
      a czy któraś z Was robiła kisiel z bananów??
      a inne deserki, które Sergiusz wcina to:
      kompot z jabłek lub czereśni
      świeże owoce cytrusowe
      starte jabłuszko z miodem
      biszkopt lub babka
      lane kluceczki z bananami
      ....

on jest właściwie wszystkożerny wink

pozdrawiamy i życzymy smacznego

Marta i Sergiuś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka