1meluzyna1 06.05.05, 08:12 Macie jakieś pomysły na niebanalne, łatwe, szybkie, wegetariańskie jedzonko ? Naleśniki były niedawno, placki ziemniaczane też. Podpowiedzcie coś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flurcia Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 08:40 Makaron z pastą szpinakową. Gotujesz makaron. Na patelnię wlewasz trochę oliwy i kładziesz paczkę zamrożonego szpinaku. Jak się rozmrozi i odparuje woda, patelnię zdejmujesz z ognia i dodajesz sól, startą gałkę muszkatałową, przecisnięte przez praskę ząbki czosnku ok.3-4 - przyprawy i czosnek wg uznania oraz dodajesz kostkę rozdrobnionego białego sera. Mieszasz. Patelnia na gaz i pogrzewasz. Wykładasz na makaro, można posypać startym żółtym serem i zapiec.Przygotowuje się to błyskawicznie. Moja 19 miesięczna Ola bardezo lubi to danie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_maz Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 09:32 Ja robię spagetti z granulatem sojowym. Kupujesz granulat sojowy w sklepie ze zdrową żywnością lub dużym supermarkecie- za grosze-. Przyrządzasz połowę wg przepisu na opakowaniu, potem dodajesz do niego gotowy sos do spagetti np Pudliszki lub agrovity i gotowe. Zostaje ci tylko ugotować makaron, polać sosem i wcinać z apetytem. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 10:04 flurcia napisała: > Makaron z pastą szpinakową. _______________ ja tez uwielbiam ale zamiast bialego sera dodaje plesniak smierdziuch a z wegaterianskich szybkich i z makaronem to uwielbiam tez z baklazanem bazylia i pulpą pomidorową - robi sie 15 min a jakie zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: flurcia pytanko 08.05.05, 22:20 kupujesz opakowanie "warzywa na patelnie" i gotujesz ryż cały obiad na 4 osoby za 5 zł Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 09:37 Synus mi kliknął. Na dzis wymysliłam łazanki. Kapuste już gotuje. Tanie szybkie i dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
musia2002 Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 16:10 Ja tez wymyslilam sobie lazanki na drugie danie.Pierwsze juz mam z wczoraj- pomidorowa. Odpowiedz Link Zgłoś
czaroffnica24 Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 09:43 Ziemniaki + kotlety z jajek + mizeria. Kotleciki: -8 jajek na twardo -2 jajka surowe -bułka tarta -dwa pęczki natki -przyprawy Wszystko razem mieszamy <najlepiej w robocie>, formujemy małe kotleciki i na patelkę. Łazanki z kapustą i grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 11:00 jaki fajny pomysl, chyba sie skusze i zrobie... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 11:01 Farfalle z pieczarkami w sosie smietanowym Specjalnie na zamowienie meza Odpowiedz Link Zgłoś
1meluzyna1 Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 12:37 Dzięki dziewczyny ! A co to farfalle i jak to się robi ? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 16:08 Tak jak napisala mikawi - to makaron - kokardki. Ja do tego robie bardzo prosty sos - na patelni podsmazam posiekana cebule i czosnek, do tego wrzucam pokrojone pieczarki, przyprawiam sola i pieprzem, dodaje smietane i natke pietruszki. Pychota Mozna to urozmaicac kurczakiem, brokulami i wszystkim innym, co Ci przyjdzie do glowy Odpowiedz Link Zgłoś
mama.tadka Re: co dziś na obiad ? 06.05.05, 11:11 A ja sobie salatkę z dowozem do domu zamówię Mąż, jak zwykle, je w pracy, dziecko w przedszkolu, potem dojada u opiekunki. Szczęście moje jest wielkie, nie znoszę gotować Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Re: placuszki z jabłkami... mmmmm pychotka!!! nt. 06.05.05, 16:12 Pycha są też z banaem, mniam..... Odpowiedz Link Zgłoś
dario.plus2 Re: co dziś na obiad ? 07.05.05, 16:05 Leniwe pierogi. (przepis może trochę dłuższy niż te od dziewczyn, ale to na prawdę jest bardzo proste i pychooota). - 40 dag białego, półtłustego sera, - 2 żółtka, - 2 łyżki cukru, - ok. 8 łyżek mąki, masło + bułka tarta (do polania) wilgotny, ale nie mazisty ser połączyć z żółtkami, dodać cukier i mąkę. Gdy ser bardzo chłonie mąkę, można dodać jeszcze 2 - 3 łyżki (ale nie przesadź, bo leniwe będą twardawe). Gdy wszystkie składniki są wymieszane, a cisto pulchne, toczymy na podsypane mąką stolnicy wałek jak na kopytka i tak też kroimy. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek, delikatnie mieszamy, a po wypłynięciu zmniejszamy ogień i gotujemy 1 min. Polewamy bułeczką zrumienioną z masełkiem i posypujemy cukrem (normalne kryształki) do smaku. Smacznego wszystkim. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: co dziś na obiad ? 08.05.05, 22:26 Zapiekanka z kaszy gryczanej, grochu (niełuskanego, albo cieciorki), fasoli, cebuli. Cebule podsmażyc, ugotowaną fasolę, groch, kaszę i cebule wymieszać z majerankiem i pieprzem, zapiec ok. godziny. Lepsze z boczkiem, ale wegetariańskie też dobre. Dzis mieliśmy na obiad. Duga wersja - kasza gryczana, biały ser, duzo cebuli (moze być fasola, ale niekoniecznie) - wymieszać, zapiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka51 Re: co dziś na obiad ? 08.05.05, 22:34 A ja na jutro krokiety z pieczarkami.Do farszu dodaję utarty żółty ser(duuuuużo).Pycha,ale kaloryczne. Odpowiedz Link Zgłoś