madzikrze 06.05.05, 11:57 OSTATNIO OGLADALAM JAKIS PROGRAM A TAM ZOSTALA PRZEDSTAWIONA JEDNA PANI JAKO "PSYCHOLOŻKA" CZEMU NIE PANI PSYCHOLOG,JAK TO BRZMI?!NIE WSZYSTKIE ZAWODY DA SIE Z FEMINIZOWAC W NAZWIE....! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
somebody23 Re: JAK MOWIC?PSYCHOLOZKA CZY PSYCHOLOG??? 10.05.05, 11:16 Zdecydowanie pani psycholog. Psycholożka to tak jak na panią która jest logopedą powiedzieć pani logopedia Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: JAK MOWIC?PSYCHOLOZKA CZY PSYCHOLOG??? 10.05.05, 11:29 nic mnie bardziej nie wkurza, jak słowo psycholożka! Co to za dziwolag? Na panią doktor tez zaczniemy mówić- doktorożka? adwokażka? tragedia... Odpowiedz Link Zgłoś
mila1974 Re: JAK MOWIC?PSYCHOLOZKA CZY PSYCHOLOG??? 10.05.05, 13:03 o, ja na ten temat czytałam całą pseudo - naukową rozprawę, która studenci musieli obowiązkowo zakupić od pani doktor (doktorki?) - wojującej feministki... Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: JAK MOWIC?PSYCHOLOZKA CZY PSYCHOLOG??? 11.05.05, 22:40 forma psycholożka jest poprawna i czasami się jej używa. A że wygląda niezgrabnie... Cóż, w końcu jesteśmy przyzwyczajeni do męskich tytułów... Odpowiedz Link Zgłoś
zarra Re: JAK MOWIC?PSYCHOLOZKA CZY PSYCHOLOG??? 14.05.05, 02:05 W TVNStyle jest taki program "Miasto Kobiet". Mnogość tematów obfituje w psychologów-komentatorów. Zwykle psychologami są kobiety z podpisem "psycholożka". Mnie to jakoś mocno odraża Ta końcówka "lożka" jest okropna Gdybym była psychologiem chyba by wolała być "logiem" niz "lożką" Odpowiedz Link Zgłoś
nikasob Re: JAK MOWIC?PSYCHOLOZKA CZY PSYCHOLOG??? 17.05.05, 07:37 Hej dziewczyny, forma jest poprawna, tylko żadko używana, dlatego nas razi. A wiecie, że Czesi podobno się z nas śmieją jak słysza, że mówimy "pani minister"? Oni zrobili jakiś czas temu reformę językową i każdy zawód ma swoją żeńską odmianę - i mają panią ministrę! to dopiero brzmi! Odpowiedz Link Zgłoś