robertina 24.08.05, 09:22 Własnie skończyłam Jeźdzca miedzianego i Tatiane i Aleksandra, dziewczyny zwariowałam, jestem w szoku , zniewolona . Polecam Wam wszystkim tę piękną powieść o miłości w czasach wojny. Zakochałam się. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sowa_hu_hu Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 09:26 już był taki wątek - został przeniesiony na salon. tez czytałam i również sie zakochałam w tej książce , nie mówiąc już o aleksandrze Odpowiedz Link Zgłoś
redmiss Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 09:54 hehehe a pamiętacie co obiecalam? że jak będzie kiepska to znajde! ale jest git! przeczytałam i juz mi "idzie" pocztą Tatiana i Aleksander pozdrawiam, tak w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
aada100 Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 12:30 Jakiego autora? Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 13:22 a mnie sie ta kasizka wydala troche kiczowata, za to uwazam, ze saga wiedzmina Sapkowskiego to byl dopiero kawal dobrej lektury Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 13:40 Ja się trochę rozczarowałam "Tatianą i Aleksandrem" ale "Jeździec miedziany" był ok i bardzi mi zapadła w pamięć ta książka Odpowiedz Link Zgłoś
anettab Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 17:12 lgosia1 napisała: > Ja się trochę rozczarowałam "Tatianą i Aleksandrem" ale "Jeździec miedziany" > był ok i bardzi mi zapadła w pamięć ta książka mam podobne zdanie, "Jeździec.." jest super, natomiast "Tatiana i Aleksander" rozczarowała mnie Odpowiedz Link Zgłoś
zona_wojtka Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 16:30 Sagę o Wiedźminie zaczęłam. Z miernym skutkiem. Za to mój mąż cztery razy czytał całość. I jeszcze mu mało. Zarzeka się, że przeczyta raz jeszcze. Opowiadania czytałam, ale to nie te tematy, które lubię... Odpowiedz Link Zgłoś
redmiss Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 15:45 aada100 napisała: > Jakiego autora? Paullina Simons Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 16:13 buuuu,a w mojej bibliotece nie ma aaaa,jaki inny pomysł na przeczytanie książki???moze internetowa wypożyczalnia?? Odpowiedz Link Zgłoś
allebazi6 Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 19:05 Skończyłam bajeczkę o Tatianie i Aleksandrze przedwczoraj.Wciąga ,nie powiem ,ale momentami była nierealna,że aż śmieszna.Miałam wrażenie ,że autorka nie kontroluje już akcji , myli fakty ,daty.Nawet w jednym miejscu redaktor książki napisał w przypisach ,że autorka popełniła błąd ,bo Aleksander odchodząc z Łazariewa zostawił obrączkę Tani, a po kilku rozdziałach czytamy:"Ślubną obrączkę nosił na szyi, tak samo jak ona" (s.603). W drugiej części (naciąganej jak diabli) najbardziej śmieszyły mnie rozmowy Tani z 2,5 letnim synkiem .Sama mam 2 letnią córeczkę ,która nawija jak stara ,ale o żołnierzach Armii Czerwonej czy o mitach greckich jeszcze nie pogadamy. Albo ich ucieczka na końcu z obozu jenieckiego.Boszszsz.... Sami załatwili 41 wrogów...On wycieńczony , ranny ,ona 45 kg "baba" - a co!!! A ile chęci i czasu na seks... Jeżeli książka mnie zachwyci ,uważam ,że warto ją przeczytać, puszczam w obieg moim koleżankom z pracy.Tę postawię na półce... Już bardziej z takich babskich czytadeł podoba mi się Erich Segal.Jego "Doktorzy" są super.Mam w domu kompletnie zniszczoną od czytania. Ale i tak wolę "Mistrza i Małgorzatę". Odpowiedz Link Zgłoś
ingrid123 Segal:) 24.08.05, 20:17 potwierdzam Twoją opinię o Segalu,przeczytalam kilka jego ksiażek jakies 3 lata temu dzieki Tobie sięgne po nie raz jeszcze... OSTATNI AKORD I NAGRODY i AKTY WIARY to hity! Z niecierpliościa czekam na nowe ksiązki..... Allebazi6 może polecisz coś jeszcze ... Odpowiedz Link Zgłoś
ada_zie Re: Segal:) 25.08.05, 10:29 ja też - wyczytałam wszystkie jego pozycje z biblioteki )) Odpowiedz Link Zgłoś
ingrid123 znalazłam.. 25.08.05, 10:34 nową książkę"Bez sentymentów"; czytałyście? aukcja.onet.pl/show_item.php?item=61577813 Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: znalazłam.. 25.08.05, 11:34 ja z 2004 to napewno nie, juz dawni nic jego nie czytalam, super dzieki za podpowiedz)))) Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: znalazłam.. 25.08.05, 12:21 Segala przeczytałam wszystkie książki, a " Bez sentymentów" to już raczej "stara" pozycja)))) No i dla mnie ponadczasowym hitem (przypomniałam sobie w ciąży) jest "Ania z Zielonego Wzgórza" i koniecznie wszystkie dalsze części. Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: znalazłam.. 25.08.05, 12:22 książką którą przeczytałam chyba z 10 razy jest "Pestka" Anki Kowalskiej chyba- film natomiast beznadziejny. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: znalazłam.. 26.08.05, 01:08 Dla mnie film to prawdziwa rewelacja- muzyka, zdjęcia, aktorzy, natomiast książka- bardzo taka sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
ingrid123 Re: znalazłam.. 25.08.05, 15:22 może i stara ale ja tej ksiązki na oczy nie widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
nnika5 Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 19:47 "Mistrz i Malgorzata" a takze (chyba nawet bardziej) "Trzej towarzysze" E.M. Remarque'a. Inne ksiazki jego autorstwa rowniez, ale ta zdecydowanie jest the best Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 21:53 a jeszcze chcialabym dolaczyc do krytyki romansidla wojennego, ze milosne uniesienia w tej ksiazce byly jak rodem z harlekina, co ja datknal - jeknela, co pocalowal, jeknela...jakby autorka nie wiedzial ze mozna jeszcze zrobic oh! a nie tylko bez przerwy jeczec, czy zwrocilyscie na to uwage, bo mnie to okropnie meczylo. Poza tym te wszystkie wygibasy prawie na stole, na poreczy, przy ognisku, pod lozkiem i na gorze pod obstrzalem. No nie wiem moze zycia nie znam ale mnie by raczej nie hibko na romanse jakbym miala zaraz zycie stracic a dziecko za oceanem albo bym przeszla niejeden oboz i ledwo na nogach stala. Utalia Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 24.08.05, 23:35 Dziewczyny a czytałyście książki Fleszarowej-Muskat? Swietnie pisze, również o czasach wojny. Polecam zwłaszcza Trylogie: I "Pozwólcie nam Krzyczeć" ( czasy wojny )II "Przerwa na życie" III "Wizyta" ( dalsze losy po wojnie). Gwarantuje, że jak zaczniecie...to eh..szkoda, ze ja mam już je za sobą Odpowiedz Link Zgłoś
afaza Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 25.08.05, 08:38 Bardzo polecam pania Nurowska - od zadnej z jej ksiazek nie moge sie oderwac i zarywam noce. Niemiecki taniec, Panny i wdowy kilka czesci, Imie twoje, Listy milosne i wiele innych. Lektura ekstra. I jeszcze polecam malo popularnego autora - Zeromskiego. Jego powiesci i opowiadania zadziwiaja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 16.10.05, 23:33 semijo napisała: > Dziewczyny a czytałyście książki Fleszarowej-Muskat? Swietnie pisze, również o > czasach wojny. Polecam zwłaszcza Trylogie: I "Pozwólcie nam Krzyczeć" ( czasy > wojny )II "Przerwa na życie" III "Wizyta" ( dalsze losy po wojnie). Gwarantuje, > > że jak zaczniecie...to eh..szkoda, ze ja mam już je za sobą Też mam te książki juz za sobą i do dziś jestem pod wrażeniem, są niesamowite Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szefusia Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 25.08.05, 11:28 A ja z romansów zdecydowanie polecam: "Wichrowe Wzgórza" Bronte (ten Heathcliff) "Dziwne losy Jane Eyre" aż wstyd się przyznać ale nie pamiętam autorki, chyba Austin oraz "Sagę rodu Fosythe'ów" Glasworthy'ego. Generalnie dla mnie XIX wieczna literatura angielska jeśli chodzi o romanse i powieści czytadła jest nie do pobicia. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś
anfaneczka Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 16.10.05, 02:58 mama_szefusia napisała: "Wichrowe Wzgórza" Bronte (ten Heathcliff) > "Dziwne losy Jane Eyre" aż wstyd się przyznać ale nie pamiętam autorki, chyba > Austin Obie ksiązki autorstwa Bronte Pierwsza Emily Bronte, druga jej starszej siostry Charlotte. Czytałam obie te ksiązki oraz opowieść o życiu sióstr Bronte A moja ulubioną ksiązka jest Quo vadis, mimo że nie cierpię innych książek Sienkiewicza )) A ulubione z ,,dziecinstwa" to seria o Ani z Zielonego Wzgórza. Każdą część czytałam po 3 razy, ostatni raz w 8 klasie, wiec moze czas sobie przypomniec? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.tadka Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 25.08.05, 12:24 Ja polecam "Cień wiatru", ostatnio przeczytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
jabw Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 26.08.05, 21:12 Mag John'a Fowles'a Odpowiedz Link Zgłoś
kalafior_tez_kwiat Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 26.08.05, 21:31 Mag, Mag i jeszcze raz Mag !!!!!!!!!! Tak ! tak! Tak! A "Kościarza" czytałaś? Podobny klimat, lae zabij mnie autora nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia25 Re: Nie mogę przestać płakać 04.10.05, 09:49 Jeźca Miedzianego i Tatianę i Aleksandra wypożyczyłam z biblioteki. Dopiero ją przeczytałam, ale czytam od nowa i od środka. Najgorsze jest to, że cały czas targają mną emocję, nad którymi nie panuje. Nie chce mi się spać, jeść i ciągle płaczę. Czy Wy teżtak to przeżyliście? Osoby, które przeczytały tę książkę przede mną twierdziły, że drga część jest gorsza, ale właśnie ta druga mnie tak rozkleiła. Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 04.10.05, 11:22 "Sto lat samotności" Marqueza. A, i jeszcze "Miłość w czasach zarazy" tego samego autora. A Fleszarowej-Muskat uwielbiam "Tak trzymać" i "Złoto nie złoto". Odpowiedz Link Zgłoś
jobeel Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 15.10.05, 21:17 Dołączam do fanek Tatiany i Aleksandra. Wczoraj skończylam drugą część i też jestem urzeczona ) Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 15.10.05, 21:57 A ja jestem wciąż pod wrażeniem Jonathana Carrolla i wszystkich jego pozycji choć niektórych, nie powiem.....nie rozumięAle lubię klimat który tworzy. Poza tym przyjemnie mi sie czytało "Trzydziestka na karku" Lisy Jewell. Sympatyczne i z humorem. ------------------------------------------------------ Betty to mama a to jestem ja: GWIAZDECZKA Odpowiedz Link Zgłoś
klamag Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 16.10.05, 21:23 Piękna książka której treść podobna jest do tej z książki "Jeździec miedziany" to perła wśród literatury rosyjskiej "NIEPOKONANI". Koniecznie przeczytajcie, ja kilka razy ryczałam jak bóbr podczas czytania tej ksiażki. A w pewnym momencie, zamknęłam ją na parę dni, wróciłam do niej jak przestałam odnosić sytuacji z książki do momentu zycia w jakim akuratnie się znajdowałam. Książka naprawdę cudowna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jobeel Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 16.10.05, 22:20 Kto jest autorem "Niepokonanych"? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmolinka Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 16.10.05, 22:56 A "Samotność w sieci" czytałyście? POLECAM!!!!! To jest Wiśniewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
madda71 Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 17.10.05, 00:18 "samotnosc w sieci" powalila mnie na kolana, o takiej milosci i TAKIM facecie mozna marzyc. "jezdziec miedziany" - bajka ale rowniez taka ,o ktorej sie marzy, strasznie uczuciowo do niej podeszlam, po bardzo dlugim czasie od przeczytania "jezdzca" czytam "aleksandra i tatiane" i kurcze...troche mnie rozczarowuje...moze w ktoryms miejscu poczuje to co przy pierwszej ksiazce... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia83 Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 17.10.05, 09:21 samotnośc w sieci-połknęłam w jeden dzien,wspaniała i mimo,ze jestem w związku,to zadam pytanie:czy są tacy mężczyźni jak Jakub...?Fleszarowa-Muskat tez baaaardzo lubię-Pozwólcie nam Krzyczec,Milionerzy,Kochankowie Rózy wiatrów,Wizyta.... Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 17.10.05, 09:30 "zaklinacz koni" Odpowiedz Link Zgłoś
kitek01 Re: Najpiękniejsza książka jaką w zyciu czytałam 18.10.05, 15:36 "Jeżdziec miedziany" jest super. Odpowiedz Link Zgłoś