Dodaj do ulubionych

przeziębiłam go .. :((

09.09.05, 20:30
i nie wiem od czego?? czy za zimny arbuz wczoraj? czy zbyt długa kąpiel?
dziś rano wstał z katarem - wodą, lejącym się z noska. I kaszle sucho. Z
leków, które mam w domu, a zostały wypisane dawniej przez lekarza , podałam mu
CLEMASTINUM 3 x 3 ml. + kropelki do noska Nasivin, maść majerankowa pod nosek,
herbatka malinowa z różą. + 2 kropelki olbasa na ochraniacz łóżka.
Mam jeszcze EURESPAL, PECTO DRILL, IBUFEN.
Nie ma gorączki. Ale oczy załzawione , i ta woda z nosa.. Macie jakieś domowe
dobre sposoby? Synek ma 14 mies.

Dzięki

sad
Obserwuj wątek
    • yvi1 Re: przeziębiłam go .. :(( 10.09.05, 08:17
      Obierz i przekroj na pol cebule i postaw ja w poblizu lozeczka jak bedzie spal.
      Cebula powoduje,ze wszystkie sluzowki sa lepiej ukrwione i przez to lepiej mu
      sie oddycha.
      Szybkiego powrotu do zdrowia!
    • monia72 Re: przeziębiłam go .. :(( 10.09.05, 10:07
      Ale po co tyle lekarstw skoro piszesz, ze ma katar. Krople Nasivin - naprawde
      warto uwazac, my je podawalismy tylko wtedy, dgy maly mial zapalenia ucha i to
      raczej jako pomoc przy zapaleniu ucha, przy zadnym innym katarku ich nie
      podawalismy. Jak ma goraczke wystarczy panadol, eurespal to sie chyba
      specjalnie dla dzieci nie nadaje. Pozdrawiam (tez mamy masc majerankowa). A
      katar - to chyba tak jak u doroslych niestety - trzeba przejsc smile
    • amelia791 Re: przeziębiłam go .. :(( 10.09.05, 22:13
      Ja zawsze podaję Witaminę C + wapno. Mój lekarz twierdzi że to podstawa przy
      przeziębieniu.
      --
      Nowe zdjęcia z wakacji :

DAWIDEK
      • bbb21 przeziębiłam go .. :(( 10.09.05, 23:01
        dzieki dziewczyny,
        wiem, ze to tylko katar, ale szkoda mi dzieciaka.
        Noc mial fatalna, dzien dzisiejszy lepszy.
        Raz dalam ibufen. Powtorzylam olbas, Raz nasivin. + herbatka ziolowa hipp na
        przeziębienia.
        Za info z cebula, dzieki. Wykorzystam.
        • grubsiu no panik 10.09.05, 23:18
          Po pierwsze wybierz sie do lekarza z maluszkiem niech osłucha płucka czy nie
          dzieje sie coś złego ja też ( na początu lipca) zaraziłam wyglądało niewinnie i
          prawie bezobjawowo poza biegunką ale do tego miał żółtaczke fiziol. która trwała
          dłuzszy czas poszłam do szpitala miały byc tylko badania ale jak sie okazało
          było zapalenie płuc które wykazał rentgen synek leżał 2 tygodnie moze by do tego
          nie doszło gdybym poszła wczesniej do lekarza. Pozdrawiam wracajcie do zdrowia
    • pszczolamaja Re: przeziębiłam go .. :(( 10.09.05, 23:39
      Eurespal jest ok, działa przeciwzapalnie i zapobiega np. zapaleniom ucha i
      gardła (8 ml 3 razy dziennie, przy posiłku). Gorączki, jeśli nie jest wysoka i
      długotrwała (więcej niż dzień, półtora) nie trzeba obniżać - organizm walczy i
      to jest ok! Zyrtec - 2 x 5 kropli przy posiłku. Zyrtec przeciwdziała
      namnażaniu się wirusów. Dużo picia. A jak katar zgęstnieje, to coś
      rozrzedzająacego wydzielinę - dowiedz się w aptece o coś na ten wiek. Może
      Deflegmin? Plus wilgotne pieluchy tetrowe/prześcieradło przy łóżeczku. A, i
      najważniejsze - sól fizjologiczna do noska - wpuszczana nawet co 15 minut,
      ewentualnie morska - np. Tetrisal w sprayu. Naprawdę działa. Dwadni temu moja
      dwója była zakatarzona na maxa - dziś po katarze ani śladu.
      • mimi44 Re: przeziębiłam go .. :(( 17.09.05, 23:39
        Mam nadzieje ze juz za póznosmile))Ale jednak...Moze ktos jeszcze skorzysta,pogoda
        sie zaczyna nieciekawa...
        Poza wymienionymi sposobami,inhalacje:
        Woda do garnka ok. 3l,do zagotowanej 3 łyzki sody,majeranek,1 kr. Olbasu.Na
        katar super.
        Duzo zdróweczka wszystkim dzieciaczkomsmile))
        • bbb21 Re: przeziębiłam go .. :(( 18.09.05, 08:41
          dzięki bardzo, synek czuje sie dobrze. Choc jeszcze siapi z nosa i kaszle.
          Bylismy u lekarza w poniedz., aby go osluchala. Kazala dac eurespal. A na noc
          kladlismy mu rozkrojona cebule. I dajemy vibovit bobas. + herbatki.

pozdrawiam
          smile)
      • milka_milka Re: przeziębiłam go .. :(( 18.09.05, 21:16
        Po pierwsze wiram na forum, jestem tu pierwszy raz.
        Po drugie, po co tyle lekarstw przy katarze?! Eurespal to dostaje moja
        pięcioletna córka (7,5 ml) przy zapaleniu oskrzeli lub grypie! Zyrec jest
        lekiem anyhistaminowym i powoduje obkurczenie się śluzówki w nosie i ułatwia
        oddychanie, a nie przeciwdziała namnażaniu się wirusów! Żebyś nie przedobrzyła
        z lekami! Podaj małemu wit. C, herbatkę lipową z sokiem malinowym, jeśli nie
        jest alergikiem możesz na noc nasmarować pulmexem baby. I świetny jest syrop z
        cebuli! (Pokrojona w plastry cebula w słoiku przesypana cukrem. Gdy postoi w
        cieple kilka godzin wydziela się sok, podawać 3x1 łyżeczkę)Z lekami
        rozrzedzającymi wydzielinę też trzeba uważać, bo po nich często zaczyna się
        kaszel.
        • bbb21 Re: przeziębiłam go .. :(( 18.09.05, 23:01
          dzięki za ten przepis na syrop cebulowy.
          Nasz pierwszy lekarz zapisal eurespal synkowi, już dawniej. Trzymam go na
          wszelki wypadek, bo calego nie zużyliśmy. Teraz lekarka, u której z nim bywamy
          zaproponowala eurespal. , bo synek także kasłał, i to dość paskudnie. Dlatego
          ten syrop. Lekarka kazała kupić kilka innych preparatów, ale pozostaliśmy przy
          tym eurespalu, który mieliśmy w domu i dokupiliśmy vibowit. Gdyby był tylko
          katar - nie podawalibyśmy mu syropu. Pija też herbatkę z malin i oowoców
          leśnych. Więcej leków mu nie podawaliśmy. Tylko na początku dalam mu
          clemastinum, bo wyczytalam, że wskazany jest w nieżycie nosa. I faktycznie jemu
          pomógł, dałam mu 2 czy 3 x.
          • milka_milka Re: przeziębiłam go .. :(( 19.09.05, 09:56
            Wiesz, moja lekarka twierdziże na początku infekcji nie powinno się podawać
            preparatów witaminowych (szczególnie z wit. B), ponieważ sprzyjają namnażniu
            się wirusów (jak pożywka) oraz wapna, ponieważ ułatwia wnikanie wirusów do
            komórek. Obie rzeczy już przy końcu infekcji, wapno w celu osuszenia śluzówek,
            a witaminy aby wzmocnić. A i jeszcze jedno: podając wapno nie można podawać
            preparatów z wit. D. Mogą się tworzyć odlewy w nerkach.
            Nie wiem, jaki masz stosunek do leków homeopatycznych. Ja polecam, stosuję je u
            córki z powodzeniem od dawna i działają.
            • bbb21 Re: przeziębiłam go .. :(( 19.09.05, 10:15
              nad homeopatia zastanawiamy sie; tym bardziej, ze nadchodzi jesien, i bedzie
              wiecej przeziębień, oby nie. a moj syn bedzie tez kontaktowal sie z innymi dziecmi.

Lekarka , u ktorej ostatnio bylismy kazala nam kupic wapno (to byl poczatek
              choroby synka); nie kupilismy, bo stwierdzilismy, ze nie bedziemy dzieciaka
              faszerowac tymi wszystkimi rzeczami, ktore polecila nam.
              Dzieki za informacje. Są bardzo cenne!
              Pozdrawiam.
              • mimi44 Re: przeziębiłam go .. :(( 21.09.05, 09:38
                Co do homeopatycznych środków,na katar,przypomniałam sobie stosowałam Euforbium
                (nie tak sie pisze,ale nie pamietam jak,ale tak sie czyta),mozna bez obaw
                stosowac dłuzej niz np.Nasivin,nie podraznia śluzówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka