Dodaj do ulubionych

Czym odświerzacie dom?

15.12.05, 13:36
Prosze doradzcie jaki odswierzacz kupic do mieszkania....Juz nie moge zniesc
tego nieprzyjemnego zapachu. stosowalam kilka roznych (tych raczej tanszych)
ale nie pomaga.
zastanawiam sie nad elektrycznymi ale nie wiem na ile sa skutecczne. Raz
kupilam ale zapach byl strasznie intensywny...no ale bylam wtedy na poczatku
ciazy wiec moze mnie sie tylko wydawalo. potem juz nie probowalam.
macie jakies sprawdzone??? Plisss
Obserwuj wątek
    • redmiss Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 13:48
      nie uzywam żadnego. po prostu trzeba sprzątać, wietrzyć, myć podłogi często.
      czystość nie śmierdzi.
      • chimba Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 13:50
        redmiss napisała:

> nie uzywam żadnego. po prostu trzeba sprzątać, wietrzyć, myć podłogi często.
        > czystość nie śmierdzi.

Właśnie to samo chciałam napisać, jedynie co uzywam to w łazience po tym jak
        zrobi się tę jedną brzydko pachnącą rzecz - to jest Brise Mini Spray, chyba
        dobrze pamietam nazwę, ale to tylko do łazienki.
        • chimba Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 13:50
          No chyba, iz to jest jakiś specyficzny zapach, którego nie da się wykurzyć?
          Możesz napisać mniej więcej czym to pachnie?
        • wesolek11 Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 13:51
          Właśnie Brise w łazience, poza tym wystarczy, że meble przetre Pronto i jakże
          przyjemny zapaszek się unosi...
    • 18_lipcowa Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 13:52
      Trzeba wyeliminować źródło smrodu tj umyc się, może nie palić w domu, może
      wykąpać psa, kazać męzowi zmienic skarpetki.
      Potem zrobić guntowny remont, posprzątać i wtedy to moze odswieżac typu Brise
      coś da.
      • s.ivona Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 13:57
        no, tego sie nie spodziewalamsad
        ech...
        u mnie to zapach nowego mieszkania, scian, podłog...
        nie ma grzybu, plesni, nie mamy mebli (tylko dwie szafy - w przedpokoju i w
        pokoju)

mieszkanie wietrze non stop, w lazience mam tylko odswierzacz w wc ale ten
        zapach sie utrzymuje.

zalezy mi na pomocy a nie na wysmiewaniusad
        • redmiss Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 14:03
          nooo już, nie obruszaj się. skoro nie używamy, nie mamy doswiadczenia!

a na marginesie, mamy takie same dywany! smile
        • wesolek11 Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 14:04
          A taki zapach to przyjemność! Należy się cieszyć z nowego M i wąchać. Może
          podłogi popastuj, to będzie już światecznie? Pozdrowionka.
        • 18_lipcowa Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 14:05
          Zapach nowego mieszkania to wydaje mi sie mily zapach.
          Z tego co pamiętam jak wprowadzilam sie na swoje, nowe i świeżutkie.
        • a_pola Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 14:06
          nie przejmuj sie glupimi komentarzami ,tez mam nowe, trzymiesieczne mieszkanie,
          wietrze w zasadzie nonstop, pani do sprzatania przychodzi dwa razy w tygodniu,
          a czasem jest taki nieprzyjemny zapach zwlaszczca w wiatrolapie,ale poradzilam
          sobie z tym upychajac do szaf i gdzie sie da saszetki zapachowe, wanilia,
          lawenda itp juz nie czuje tego "niefajnego aromatu", a wrecz odwrotnie wszysycy
          sie pytaja co tak ladnie u mnie pachniesmile
          pozdrawiam
          Pola
        • julicica Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 14:07
          no ludzie tak reaguja gdy słyszą takie coś, ja tez rok temu wprowadziłam się do
          nowego mieszkania i też nie mogłam pozbyć się tego dziwnego zapachu a po nocy
          był koszmar, ja wietrzyłam non stop zawsze gdzies było otwarte okno , myłam bez
          przerwy podłogi wodą albo z domestosem albo z jakimś innym płynem do mycia
          podłóg i robiłam przeciongi gdy nikogo nie było w domu latem cały czas na
          całego były otwarte okna i uzywam tego OUST nawet dobrze działa , ale ja
          miszkam juz rok ,przeszło ściany nasiakły juz naszym zapachem , juz nie czuje
          tego dziwnego zapachy tynku pomieszanego z różnymi innymi zapachami, tak że
          cierpliwości ci życze pa.
          • zlosnica100 Re: Czym odświerzacie dom? 21.02.14, 10:22
            przeciongi.............wygrywają.
            • mid.week Re: Czym odświerzacie dom? 21.02.14, 12:49
              przeciongi odświerzają wink
        • ala67 Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 14:08
          Nie zawsze nieprzyjemny zapach oznacza brud w domu. Ja mieszkałam kiedyś w
          mieszkaniu po cioci, starszej osobie. Mimo, że przy przeprowadzce (było to po
          śmierci tej cioci) zrobiliśmy tam bardzo gruntowne porządki, dużo rzeczy
          łącznie z niektórymi meblami wywaliliśmy, ciągle wietrzyliśmy - i tak przez
          cały okres mieszkania tam czułam taki specyficzny zapaszek. Co prawda, nie
          robiliśmy remontu, bo ciocia gruntowny zrobiła kilka miesięcy wcześniej.
          Oczywiście też ratowałam się odświeżaczami, ale większość ma jak dla mnie za
          mocny zapach.
          Dziewczyny, nie oceniajcie tak pochopnie a złośliwie.
        • abosa Upiec piernik ... :) 16.12.05, 12:49
          U mnie pachnie przez całe 2 dni ...
    • gabrysia_s Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 14:05
      Dziewczyny opamiętajcie się, spojrzałam na zdjęcia dzidziusia i ani dom w którym
      były zrobione, ani tym bardziej mama nie wyglądają na zaniedbane.

• janet3 wtyczka 15.12.05, 14:12
      Ja używam takiej wtyczki zapachowej elektrycznej i pachnie bosko w całym
      mieszkaniu.Na samym początku faktycznie zapach moze sie wydawać zbyt mocny, ale
      przy niektórych wtyczkach mozna regulować jak intensywnie ma pachnieć.
      • ania.freszel do janet3 15.12.05, 14:37
        A jakiej używasz bo ja lawendowej używałam i troche była za mocna mimo ze
        regulowana. Skończyła sie szybko i całe szczescie...
        • janet3 Re: do janet3 15.12.05, 15:16
          Wcześniej miałam jaśminowy ale nie pamiętam jaka to była firma(mam kilka
          wtyczek)a teraz bries zapach deszczu też bardzo ładny.Wtyczke mam zawsze w
          przedpokoju i nie czuje w pokojach zbyt intensywnego zapachusmile
    • chimba Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 14:12
      Oj przeciez różnie bywa, pleśń nawet w nowym mieszkaniu moze się pojawić...
      Ale zapach nowego mieszkania och mogłabym go tak wąchać przez kilka lat....
      Ale każdy co innego lubi, nie wiem moze wejdź na forum dom i tam zadaj to
      pytanie, bo ja nie wiem czym można zabić taki zapach...
    • kalina_p umyj podlogi ajaxem 15.12.05, 14:23
      taki w duzych butelkach, czerwony, żółty...ten reklamowany. czerwony bardzo
      ładnie pachnie i zapach sie utrzymuje 2-3 dni.Polecam
      • wesolek11 Re: umyj podlogi ajaxem 15.12.05, 14:25
        O tak, AJAX - używam, jest super, długo ładnie pachnie.
        • marychna31 Zgadzam się:) 15.12.05, 14:29
          Ajax floral fiesta (czerwono-różowy) b. ładnie pachnie. Poza tym nowe Pronto
          też daje bardzo ładny zapachsmile
          • ewcialinka Re: Zgadzam się:) 15.12.05, 15:19
            a ja mam takie same łóżko smile
            skoro to zapach nowego mieszkania to uważam że wietrzenie pomoże i po jakims
            czasie zniknie smile tak jak w nowym samochodzie tez na początku utrzymuje sie
            taki dziwny zapach potem juz nie ma
    • izabela_741 Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 17:01
      Wtyczka elektryczka.Z regulacja intensywnosci zapachu.
      Kuzynka uzywa kadzidelka i woreczki z upachnionymi zielskami. U niej pachnie
      ladniej wink u mnie te woreczki szybko wietrzeja.
      Acha - myje, sprzatam ; lubie jak pachnie swiezoscia ale w zimie nie mam
      otwartych non stop okien (w przeciwienstwie do lata).
      • s.ivona Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 20:00
        dzieki
        ja uzywam tez Ajaxa ale zielonego (pachnie konwaliami). szybko wietrzeje.
        Wyprobuje polecamy czerony i zakupie jakies wtyczki elektryczne.
        a jeszcze mam pytanie - gdzie kupie te pachnace woreczki.

moze lubicie zapach nowego mieszkania ale ja go nie znosze. gdy bylam w ciazy
        to wchodzac do domu lecialam do wc - tak mnie mdlilo...teraz juz nie ale
        zapaszek strasznie mi przeszkadza.

milo mi Ewcialinka i Redmiss ze w moim pokoju odnajdujecie cos swojegosmile)
        Szkoda tylko ze ta kanapa tak szybko sie brudzi a dywanu Szymon tez nie
        oszczedzasmile
        • gabrysia_s Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 20:10
          Tak mi się przypomniało z "babcinych" sposobów, na zapach drewna działa podobno
          kawa w ziarenkach - rozsypana po trochu w kilku punktach mieszkania. Nie
          sprawdzałam, więc nie wiem na pewno, ale spróbowac możesz.
          • rysia_mama_wiktorka Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 20:34
            A czy jesteś pewna, ze panowie robotnicy nie zamrowali w ścianach jakiś
            niespodzianek??smile Bardzo często im się zdarza, że jak nie chce im się wynosić
            smieci to je po prostu zamorowują i po kłopocie. Bardziej złosliwi potrafią
            zamorować jajko!! Smród murowany.
            Ja proponuję przejżeć dokładnie całe mieszkanie, porozmawiać, jeżeli to blok z
            innymi sąsiadami, czy im też coś nie leży w nowym mieszkaniusmile)

powodzenia,

Paulina
            • s.ivona Re: Czym odświerzacie dom? 16.12.05, 08:31
              Ty mnie nawet nie strasz!!! to ze robotnicy palili papierosy to bez watpienia
              ale zeby cos wmurowali? nie, no chyba nie!!!
              mieszkanie juz przegladalam, z reszta nie ma z tym problemu bo jak juz pisalam
              mebli nie mamy, tylko garderoba. mieszkanie nigdy nie bylo zalane, nic nie
              przecieka, sucho jest...
              • rysia_mama_wiktorka Re: Czym odświerzacie dom? 16.12.05, 08:42
                Sorki jeżeli przestraszyłam ale w ostatnim czasie trochę się o tym nasłuchałam
                od znajomych bliższych lub dalszych.
                W końcu gdzieś przyczyna musi być. A nie mieszkasz na poddaszu?
                • s.ivona Re: Czym odświerzacie dom? 16.12.05, 10:05
                  mieszkam na poddaszu? a to ma jakies znaczenie?
                  • s.ivona Re: Czym odświerzacie dom? 16.12.05, 10:06
                    tak, mieszkam na poddaszusmile
                    • rysia_mama_wiktorka Re: Czym odświerzacie dom? 17.12.05, 10:44
                      hehehe nie no wróżką nie jestem ale jeżeli chodzi o poddasza to właśnie wszyscy
                      moi znajomi, którzy się wprowadzili na poddasza mieli problemy.
                      1. Okazało się, że pomiędzy dachem, a ich sufitem/ niechący przebitym przez
                      panów robotników wykończających mieszkanie/ nie było nic!! Żadnego ocieplenia,
                      nic mozna było stukać sobie od spodu w blachę z dachusmileMozna sobie wyobrazić co
                      by było gdyby tego nie zauważyli. Jeden wielki grzyb i smród.
                      2. Też ekipa remontująca mieszkanie / Kabaty W-wa/ uszkodziła kawałek ściany z
                      dykty. A pod nią, a raczej w niej było pełno śmieci, których nie chciało się
                      powynosić robotnikom. To, że powkładali tam resztki styropianu to pryszcz ale
                      oprócz tego było tam pełno śmieci po robotnikach. Afera wyszła straszna, bo
                      mieszkanie kupione za ciężkie pieniądze, wielki metraż, architekt wnętrz za
                      jeszcze większą kasę, a tu taka kicha. Smórd również byłby gwarantowany.
                      Także droga koleżanko w ogóle nie chcąc Ci straszyćsmile) Pozaglądaj tu i tam w
                      mieszkaniu, bo smród musi mieć swoje podłoże..
                      • s.ivona Re: Czym odświerzacie dom? 17.12.05, 17:24
                        no pieknie! tos mi powiedzialasmile
                        u nas na poddaszu (na drugim poziomie mieszkania) sciany bardzo popekaly, sa
                        spore dziury...pozagladam tu i owdzie, poniucham i mam nadzieje ze niczego nie
                        wyniucham...
                        u nas ocieplenie jest bo sami bylismy obecni przy pracach...
                        kurcze, strasznie to zabrzmialo co napisalas...a Twoi znajomi juz nie maja
                        problemow? udalo sie to wszystko naprawic?
                        • rysia_mama_wiktorka Re: Czym odświerzacie dom? 17.12.05, 20:35
                          W pierwszym przypadku tam gdzie nie było ocieplenia sprawa jest w toku.
                          Najpierw developer zaczął się rzucać, że robotnicy naruszyli konstrukcję dachu
                          i będą za to odpowiadać. Jak przyjechał inspektor budowlany rozmowa już
                          wyglądała bardziej ugodowo ale to mojej kolezanki robotnicy ocieplili w końcu
                          tę przestrzeń. Natomiast developer jakoś w tym momencie juz nie ma ochoty
                          finansować czegokolwiek. Na szczęście koleżanka ma pismo na którym widnieje
                          podpis firmy, ze oni to zrobią an swój koszt jakby co idzie do sądu.
                          W drugim przypadku developer wszystko zrobił na swój koszt, przeprosił.
                          Dalszych szczegółów nie znam.
                          wiem, że to brzmi bardzo niepokojąco ale lepiej teraz znaleźć wszystkie
                          niedoróbki niż się ciągle zadręczać co śmierdzismile
                          pozdrawiam
            • ykke Re: Czym odświerzacie dom? 16.12.05, 09:22
              >Bardziej złosliwi potrafią
              zamorować jajko!! Smród murowany.

Nigdy nie uwierzę, że coś będzie śmierdziało pod warstwą betonu.
              • inia25 Re: Czym odświerzacie dom? 16.12.05, 09:32
                ykke napisała:

> >Bardziej złosliwi potrafią
                > zamorować jajko!! Smród murowany.
                >
                > Nigdy nie uwierzę, że coś będzie śmierdziało pod warstwą betonu.

oj jajko wali niemiłosiernie! Mojej koleżance tak zamurowali.... załamka.

>
    • ykke Re: Czym odświerzacie dom? 15.12.05, 21:55
      Ja kupiłam kominek do podgrzewacza z miejscem na olejek (od 5 zł)
      Mam wiec teraz świąteczny zapach gozdzików, cynamonu albo pomarańczy. W
      łazience pale olejek różany, a w sypialni lawendowy. Koszt olejku 5-6 zł. Są i
      100% naturalne jak i kompozycje zapachowe. Nawet jak 1-2 dni nie palę, to i tak
      dom przesiąkniety jest zapachem. Na lato planuję cytrynę, a może sosnę?
      Te wszystkie wtyczki i mini spraye, sa za ostre i szkodliwe.
    • mradford Aromaterapia 16.12.05, 08:59
      Jesli lubisz zapachowe eksperymenty,aromaterapia moze byc dla Ciebie
      rozwiazaniem.Kup lampke,kilka olejkow eterycznych i sama wyprobuj czy
      zadziala.Jesli nie lubisz intensywnych zapachow,mozesz dodac wode lub tylko
      kilka kropli i mozesz zapachy laczyc do woli.Na pewno zadziala,sama szaleje
      ostatnio z swiatecznycm zapachem zurawinowym i brandy.A dom sprzetam,gdyby byly
      watpliwoscismile
      • s.ivona Re: Aromaterapia 16.12.05, 10:05
        a gdzie taka lampke mozna kupic? to jest jakas specjalna do aromaterapii?
        • wesolek11 Re: Aromaterapia 16.12.05, 10:08
          Nie sądzę, że to przyczyna mieszkania na poddaszu. Też mieszkam
        • mradford Re: Aromaterapia 17.12.05, 06:22
          hmmm czy specjalna to nie wiem,ale popytaj w sklepach z pamiatkami,moze w
          sklepach z medycyna naturalna albo aptekach.Poczytaj tez na necie,moze na
          allegro.Ja swoja dostalam w prezencie,ale na rynku jest ich sporo,do wyboru do
          koloru.Zapachow tez jest bez liku a frajda ze ho hosmile))))Pozdrawiam
          • mradford Re: Aromaterapia 17.12.05, 06:38
            chociazby ten link:
            www.pollenaaroma.com/sklep/index.html?cid=487
            daj znac czy sie skusiszsmile))
            • s.ivona Re: Aromaterapia 17.12.05, 17:19
              hehehe
              wczoraj poszlam w odwiedziny do kolezanki do pracy. jak tylko otworzylam drzwi
              to poczulam cudowny zapach cynamonu. okazalo sie ze wlasnie palila taki
              komineksmile no po ptostu rewelacja!!! poszlam od razu do Tesco ale niestety nic
              mi sie nie rzucilo w oczy choc przepatrzylam cale stoisko ze swieczkami itp.
              jutro wyjazdzam z Krakowa ale po powrocie, juz po Nowym Roku, na 100% sie w to
              zaopatrze.
              Mam tylko maly problem - z braku mebli nie mam gdzie tego kominka postawic zeby
              moje dziecko tego nie ruszylo ale Cos wymyslesmile)
              serdeczne dzieki za pomoc i super radesmile)))))
    • palka_zapalka Re: Czym odświerzacie dom? 16.12.05, 10:19
      Widze tu przeróżne komentarze brzydkie zapachy w domu nie są tylko naszą winą
      typu palenie, nie sprzątanie itp - ja mieszkam wcbloku gdzie np w łazience
      czuję czasami co ktoś na piętrze wyżej robi na obiad!!!
      Czasami brzydko pachnie bo mamy taka , a nie inną wentylację.
      Ja używam delikatnych zapachów AIR WICK CRYSTAL AIR ODŚWIEŻACZ POWIETRZA.
      s.ivona chyba mieszkałam blisko Ciebiesmile
      • ala67 Re: Czym odświerzacie dom? 16.12.05, 12:56
        A ja idę dziś po te kominki do aromaterapii. Dzięki za pomysł...
      • s.ivona Re: Czym odświerzacie dom? 16.12.05, 13:25
        "palka_zapalka napisala:"s.ivona chyba mieszkałam blisko Ciebiesmile"
        jak to rozumiesz? tez jestes z Krakowa?smile
        bo jesli Ci chodzi o obiad i zapachy, to raczej nie mieszkalas obok mnie, bo ja
        naprawde rzadko gotujesmile)
    • mieszkowamama Re: Czym odświerzacie dom? 16.12.05, 13:09
      Teraz, kiedy idą Święta ładnie może pachnieć, kiedy zasuszysz plasterki cytryny
      oraz pomarańczy. Kroisz w plasterki, kładziesz na grzejniki, zapach śliczny wink
    • anadora_321 Re: Czym odświerzacie dom? 21.02.14, 09:34
      Jeżeli chcesz, żeby w domu rozchodziły się piękne zapachy można zastosować aromaterapię. Oczywiście też najpierw polecam wywietrzyć mieszkanie w pierwszej kolejności i dokładnie posprzątać. Nie wiem czym spowodowany jest nieprzyjemny zapach ale jeżeli ma się dość pieniędzy można jeszcze zerwać stare tapety, przemalować ściany, usunąć starą boazerię, itd.
      A jeżeli chodzi o aromaterapię to możesz kupić kominek aromaterapeutyczny i kilka naturalnych olejków eterycznych (apteka, mydlarnia), które dla Ciebie ładnie pachną. Wlać trochę wody i rozpuścić w niej kilka kropli olejku. Będziesz miała ładny zapach ale pamiętaj, że zbyt duża ilość olejku może spowodować ból głowy, wymioty... I trzeba jeszcze przed zakupem olejków przecztać o ich właściwościach na organizm, przeciwskazaniach.
    • melancho_lia Re: Czym odświerzacie dom? 21.02.14, 09:49
      Ja mam takie buteleczki z olejkiem zapachowym z patyczkami- świetnie się sprawdza.
    • solejrolia stary wątek. 21.02.14, 09:51
      od 2005 roku myślę że autorka wywietrzyła już zapach nowego mieszkania
      big_grin
    • saszanasza Re: Czym odświerzacie dom? 21.02.14, 11:31
      Każde mieszkanie z czasem nabiera swojego indywidualnego zapachu. Na to nie ma się wpływu.
      Ja proponuję kupić urządzenie do aromaterapii i olejki eteryczne.
      Ja mam z euroagd.

W toalecie i łazience natomiast stosuję zapachy GOA ze sklepu aromantii. Bardzo fajnie pachną choć są drogie: aromanti.com.pl/pl/p/Dyfuzor-zapachowy-360-ST-Kwiat-malin/27
      Moje ulubione to owocowe i kwiatowe. Zapach nie jest sztuczny. Poza tym fajnie jest słyszeć od znajomych że ładnie u mnie pachniewink
      • neffi79 Re: Czym odświerzacie dom? 21.02.14, 11:41
        jeśli regulanie wietrzy się
        jesli regularnie robi się pranie bez zbierania brudów tygodniami
        jesli ma się działający okap kuchenny i sprawną wentylację w domu
        jesli domownicy dbają o higienę
        to nie może śmierdzieć
        (chyba, że ma się grzyba)
        takie stałe tuszowanie smrodu odświeżaczami jest dla mnie obrzydliwe
    • d.o.s.i.a Re: Czym odświerzacie dom? 21.02.14, 12:11
      Ciekawe ze chemia w pozywieniu to wrog nr 1 ematki. Ale juz chemia zapachowa w formie spreju czy innego Ajaxa, ktora ematka oddycha w domu to rzecz wielce pozadana... Hmmm. Zastanawiajace.
    • jehanette Re: Czym odświerzacie dom? 21.02.14, 13:52
      Hyyymmmm
      Odkurzam, myję podłogę, piorę szmaty, zmywam na czas, używam wyciągu przy gotowaniu, czyszczę kocią kuwetę regularnie, wietrzę codziennie, zwykle mam rozszczelnione przynajmniej jedno okno big_grin
      w łazience mam dyfuzor z pachnącej szafy - olejek w buteleczce z patyczkami które się nim nasączają i potem pachną. ładne, naturalne zapachy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka