klaramara33 Re: K R Ó L I K 25.06.21, 15:58 świnki morskie lepiej, lubią przytulanie, nie gryzą mebli ani nic w domu, jedynie brudzą ale to normalne. Wydają różne dźwięki, miałam dwie i pewnie będęjeszce miłala ,żyły 6 lat, na razie żałoba po nich. Odpowiedz Link Zgłoś
czarne-jagody Re: K R Ó L I K 25.06.21, 21:07 Świnki są mega uczulające. Mieliśmy słodką Fruzię, super miła jak na takie małę zwierzątko ale aktywowała alergię u córki na roztocza. Świnkę musieliśmy oddać, dziecko to bardzo przeżyło, ja też. Teraz córka jest odczulana, leczenie będzie trwało kilka lat. świnki ponadto bardzo brudzą i śmierdzą, żeby zlikwidować zapach trzeba byłoby im czyścić codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: K R Ó L I K 25.06.21, 21:22 "świnki ponadto bardzo brudzą i śmierdzą, żeby zlikwidować zapach trzeba byłoby im czyścić codziennie." Świnki można nauczyć kuwetowania, jeśli komuś za ciężko codziennie sprzątnąć klatkę... Odpowiedz Link Zgłoś
madlola Re: K R Ó L I K 25.06.21, 20:40 Mam, uwielbiam, zwierzak nie dla każdego. Przede wszystkim loteria charakterów - każdy ma swój własny temperament i nie wiesz czy trafisz na słodką trusię, która będzie lizała Cię po rękach czy warczącego półdemona. Nie wiem jak z zapachem, bo moje były sterylizowane/kastrowane, więc zapach był minimalny lub żaden. Kupuję pellet drewniany i nic się nie roznosi, już bardziej upierdliwe jest futro, bo linieją chyba ze 40 razy w roku. Klatka jest zawsze otwarta, bez odpowiedniego zabezpieczenia kabli trzeba liczyć się ze stratami w sprzęcie. Mogą być chorowite i wymagają obserwacji - w ciągu dnia głównie śpią i łatwo przeoczyć, że bochenkują, bo coś je boli. Nie nadaje się dla małych dzieci, większość z całego serca nie znosi podnoszenia i generalnie są mało interaktywne. Powiedzmy sobie szczerze, większość to dupki, które nie omiotą Cię spojrzeniem jak nie masz czegoś dobrego. Ale jakie śliczne Odpowiedz Link Zgłoś