Dodaj do ulubionych

brak dobranocki

29.05.06, 09:27
ależ się zdenerwowałam, spokojnie pominęli dobranockę bo co tam dzieci!
Dobra, rozumiem Papież, ale do cholery dlaczego nie moga przesunąć wiadomości
o te kilka minut? A w wiadomościach i tak tylko głównie skrót tego co przed
chwilą było czyli wizyta B16 a za chwilę pożegnanie B16...Basta. Dzieci
pewnie wybaczą bo co tam dzieci. Taaaa jedynka dzieciom....
Obserwuj wątek
    • joasiiik25 Re: brak dobranocki 29.05.06, 09:31
      Nie znam tego problemu poniewaz moj syn oglada bajki na dvd, jakos za
      dobranocka nie przepada.
      A co do wizyty Ojca Świetego to bylo wazne wydarzenie dla wielu tys. ludzi-
      trzeba to zrozumiec i uszanowac. Przeciez nie codziennie odwiedza nasz kraj
      Papiez.
      Troche pokory ...
      pozdr
      • judytak Re: brak dobranocki 29.05.06, 10:48
        joasiiik25 napisała:

> A co do wizyty Ojca Świetego to bylo wazne wydarzenie dla wielu tys. ludzi-
        > trzeba to zrozumiec i uszanowac. Przeciez nie codziennie odwiedza nasz kraj
        > Papiez.

no tak
        tyle, że nikt nie postulował przerywania czy zastąpienia transmisji dobranocką,
        tylko wciśnienie tej bajki między transmisję a wiadomości (byłoby to parę minut
        przed 20-tą)

> Troche pokory ...

no tak
        i jeszcze czytania ze zrozumieniem...

pozdrawiam
        Judyta
      • nchyb Re: brak dobranocki 29.05.06, 11:50
        > A co do wizyty Ojca Świetego to bylo wazne wydarzenie dla wielu tys. ludzi-
        > trzeba to zrozumiec i uszanowac
        powinno się również szanować wiele setek dzieci, dla których dobranocka jest
        zdecydowanie ważniejsza od wizyt wszelakich, od meczów, transmisji ważnych
        wizyt, spotkań narad itp.
        Tyle, że dzieci zawsze są pokrzywdzone w publicznej tv. Jakoś na reklamy czasu
        zawsze nie zabraknie...

> Troche pokory ...
        Trochę pomyślunku o tych, którzy preferują dobranocki od DVD...
    • kasiek5 Re: brak dobranocki 29.05.06, 09:33
      Dobranocka była tyle ze 15 min wczesniej. My sie tez nie załapalismy ale no cóz nasza wina nie sprawdzilismy kiedy początek a nalezało się spodziewac zmian w takim dniu smile
      • agnieszkas72 Re: brak dobranocki 29.05.06, 09:47
        Nie mamy telewizora,dzieci oglądają filmy i bajki na dvd.Nie wyobrażam sobie
        uczenia dziecka,ze bajka w telewizji jest rytuałem.Zwłaszcza,ze niektóre są
        bardzo głupie.
        • izzy29 Re: brak dobranocki 29.05.06, 09:48
          Nie macie tv? To jak Wasze dzieci ogladaja bajki i filmy na dvdsmile)))
          • iwles Może na komputerze ? 29.05.06, 09:50

• mama_micha Re: Może na komputerze ? 29.05.06, 09:58
              wrrrr, juz dość mam pokory.
              Moje zdenerwowanie było w pełni uzasadnione, cały dzień z dzieckiem w domu,
              padajacy deszcz, synek uwielbia puchatka! Wiem które bajki są głupie, oglądanie
              bajki w niedzielę jast dla nas fajna zabawą. Miałam prawo się zdenerwować i z
              tego prawa skorzystałam, jest to moje osobiste zdanie przyznaje sobie również
              prawo do posiadania takowegosmile pozdrawiam wszystkich poprawiaczy
              rzeczywistoścismile
          • ewa_mewa Re: brak dobranocki 29.05.06, 09:51
            Hehe, dobre smile)) Pewnie oglądają pudełka
            • agnieszkas72 ewa mewa 29.05.06, 09:55
              Bądź ostrożniejsza,zanim zaczniesz rechotać.Na pewno na świecie jest wiele
              rzeczy o których nie słyszałaś.Lepiej się zapytać niż kompromitować.
          • agnieszkas72 Re: brak dobranocki 29.05.06, 09:51
            dvd jest w kompie,nawet karta telewizyjna tam jest.
            • juzkak Re: brak dobranocki 29.05.06, 09:56
              nawet karta telewizyjna tam jest.
              czyli jednak masz tv?
              • elofon Re: brak dobranocki 29.05.06, 09:58
                No i co, że dzieciak raz bajki nie obejrzał i do psychologa już z nim lecisz bo
                traume przeżył???
      • judytak Re: brak dobranocki 29.05.06, 10:45
        nie, nie było dobranocki, ani 15 minut wcześniej, ani później, ani w ogóle

pozdrawiam
        Judyta
      • nchyb Re: brak dobranocki 29.05.06, 11:51
        > Dobranocka była tyle ze 15 min wczesniej.
        nie było, miałam cały czas włączone i bajeczki nie było...
    • agamamaoli Re: brak dobranocki 29.05.06, 09:57
      Oglądałam transmisję z Oświęcimia i nie przypominam sobie by o 18.45 nadali
      dobranockę.
      A tak swoją drogą to dlaczego dziecko ma nie mieć rytuału oglądania dobranocki?
      Jest jakiś porządek dnia, dobranocka oznacza, że zaraz idziemy się myć i spać,
      dla mnie nie ma w tym nic złego.
      Były momenty że wszystkie kanały tvp publicznej czyli 1,2,regionalna 3, tv
      Polonia nadawały to samo. Więc chyba opóźnienie dziennika o 10 min. żeby
      dzieciom pokazać dobranockę nikogo by nie skrzywdziło. A
    • dorota.oz Re: brak dobranocki 29.05.06, 10:42
      A ja się zgadzam z mamą_micha. Mnie też to denerwuje. I nie chodzi tylko o ten
      konkretny przypadek związany z wizytą Benedykta XVI, ale o ogólna politykę TVP
      wobec dzieci. Cokolwiek by sie nie działo to zawsze w pierwszej kolejności
      przesuwa się dobranockę albo program dla dzieci. Są trzy publiczne kanały? Są.
      Płacimy abonament? No to niech tak zrobią, żeby na którymś programie dobranocka
      była. Oczywiście, że można dziecku puścić bajkę na DVD, ale to nie w tym rzecz.
      Zaraz będą mistrzostwa świata i jak myślicie, co będzie z dobranocką?
      Pozdrawiam,
      Dorota
      • mavva Re: A ja 29.05.06, 10:57
        nie mam nic przeciwko takim sytuacjom. Uważam je za bardzo wychowawcze.
        Nie zawsze ma się w życiu wszystko, co się chce. Czasem życie potrafi zaskoczyć
        i chcę, żeby moje dziecko jak najwcześniej umiało z takich sytuacji umieć
        wybrnąć, żeby nie uważało, że wszystko mu się należy.
        Niech się też uczy, że jak przyjeżdżają goście, to trzeba czasem ustąpić. I że
        czasem trzeba ustąpić wobec potrzeb innych, nawet jeśli nas to nie dotyczy.

Niedługo znowu sobo poćwiczymy, bo przecież będzie terror piłki nożnej. To jest
        dopiero hard core. wink
        • nchyb Re: A ja 29.05.06, 11:55
          > nie mam nic przeciwko takim sytuacjom. Uważam je za bardzo wychowawcze.
          Skoro nie masz, uważam, że zapobiegawczo powinnaś raz w miesiącu wyłączać
          dziecku dobranockę. Niech się uczy. Ale są mamy, które jednak lubią stałe
          rytuały i mają odmienne zdanie od Twojego. kto się myli, kto ma rację. Nie ma
          pewności. Jedno jest pewne, mamy dzieci z innym zdaniem niż Twoje nie miały
          wyboru...
        • malila Wcześniej 29.05.06, 12:10
          wcale nie oznacza lepiej. Siadania na nocnik też nie uczy się dziecka jak
          najwcześniej, tylko w odpowiednim dla tego dziecka czasie.
          Małe dziecko nie rozumuje na poziomie dorosłego, nie ma takiej świadomości. I
          mimo najlepszych chęci pewnych rzeczy w pewnym wieku wytłumaczyć się nie da -
          wymuszanie zaś może pozostawić złość i poczucie krzywdy. Zupełnie nie widzę
          powodu, dla którego należałoby uczyć dziecka empatii na siłę, bo IMO to
          zupełnie mija się z celem i osiąga się co najwyżej efekt wymuszania na sobie
          działań na rzecz innych.
    • siasiuszek Re: brak dobranocki 29.05.06, 12:28
      Nie każdy ma komputer, i DVD. Dla niektórych dzieci to jedyna bajka w czasie
      całego dnia, na która czekają od rana. Dorośli maja wiele programów do wyboru
      dzieci tylko wieczorynkę. Dla niektórych maluchów to rytuał, który pomaga im
      później zasnąć. I dlaczego to zawsze dzieci mają obrywać?
      • mavva Re: brak dobranocki 29.05.06, 12:51
        Zwykła produkcja uzależnionych telemanów.
        A ja się dziwiłam, że ludzie na wakacje telewizory targają.

smile)

• wesolek11 Re: brak dobranocki 29.05.06, 13:02
          Ja też wkurzyłam sie! Obejrzenie bajki na dvd, to nie to samo! Te juz znaja na
          pamieć i frajda jest wieczorna wieczorynka. Synek wówczas wie, że jak "Kicia"
          idzie spać, to On też. A skoro mamy 3 programy, w tym 3, gdzie wiztyta była
          transmitowana non stop to czy tak trudno było wrzucić napisy z informacja, by
          przełaczyć sobie na ten czy ten kanał, bo teraz musza przerwać transmisję na
          bajke? Zawsze dzieci tracą. Na reklamy jest czas. Dopóki stosunek ludzi z tvp
          nie zmieni się, niech nie licza na abonamenty! A jeśli któras z mam ma ochotę
          uczyć dziecko, że nie zawsze wszystko moze mieć, to niech wyłacza mu tv przed
          bajka i tyle. Moje dzieci czekaja na wieczorynke i zadam, by tv nadawała je o
          odpowiednich porach, każdego dnia!
          • elofon Re: brak dobranocki 29.05.06, 13:22
            To napisz skargę do KRRiT.
          • iwles Re: brak dobranocki 29.05.06, 13:31
            Eeeeeeeeeeeeeeee....... a jak "Kicia" nie idzie spać, to synek tez nie ?

A jak jest ładna pogoda to tez pędzicie z placu zabaw do domu na bajkę? Bo my
            zostajemy na bujaczkach.
        • siasiuszek Re: brak dobranocki 29.05.06, 13:27
          Nie wydaje mi się żeby 20 minut telewizji dziennie było produkcją uzależnionych
          telemanów.
          • mavva Re: brak dobranocki 29.05.06, 18:31
            > Nie wydaje mi się żeby 20 minut telewizji dziennie było produkcją uzależnionych
            >
            > telemanów.

Uważam, że jest. Zdarzy się bowiem nie raz sytuacja, kiedy dziecko nie będzie
            miało dostępu do telewizora, czy bajki i będzie to dla niego dramat, co widać po
            tych licznych postach. Ile tu padło słów oskarżeń, jakby jakieś tornado przeszło.smile
            I jakby rodzice nie mieli żadnej alternatywy, to jest straszne.
            Wiem, co mówię, bo mam starsze dziecko i widzę, jak łatwo wpada w tego typu
            uzależnienia, dlatego dla mnie takie sytuacje to prezent, bo uczą pokory i uczą
            szukać rozwiązań zastępczych. Uczą też szacunku dla potrzeb zbiorowości, czyli
            tolerancji właśnie - dzisiaj zrezygnujemy, bo ktoś na tym zyska.
            Rozumiem, że to dotyczy dzieci starszych, ale dziwię się mamom, które w
            przypadku młodszych dzieci zostawiają rytuał usypiania telewizorowi, tym
            bardziej się dziwię.

Stąd podtrzymuję moją tezę, że jest to prosta droga do produkcji telemanów,
            których przecież nie można pozbawić nawet 20 minut obcowania z telewizorem.
            • agnieszkas72 Re: brak dobranocki 29.05.06, 20:35
              Mava,zgadzam się z tobą w 100%.Oburzenie jakie wywołuje brak "świętej"bajeczki
              świadczy o tym,że naprawdę uzależnione są i dzieci i mamy.
        • bea.bea mawa 29.05.06, 13:30
          wydaje mi się, że chyba jako jedyna zgadzam sie z toba..dziewczyny tragizuja
          jakby swiat się zawali...
          ok...rozumiem ,ze nie wszyscy mają dvd itp sprzęty...ale czy tak cięzko
          zorganizować dziecku fajną wieczorynkę....

nie mam tv,,,,,,więc samo z siebie musze być troche bardziej kreatywna...co wam
          tez polecam..smile
    • dorotakatarzyna Re: brak dobranocki 29.05.06, 22:14
      Ja też się początkowo zdenerwowałam. Bo jak to, takie lekceważenie dzieci i w
      ogóle. A później pomyślałam - nic im się nie stanie. Starszaki i tak za dużo
      czasu spędzają przed telewizorem. Bajki oglądają godzinami. A papieża nieprędko
      zobaczą. Moja trzylatka bajek nie ogląda, nie ma cierpliwości. Ale pożegnanie
      papieża na lotnisku obejrzała całe. I jeszcze wołała "machaj, mamusiu", więc
      obie machałyśmy na pożegnanie do telewizora smile
    • wieczna-gosia ale przeciez nie o brak bajki tu chodzi. 30.05.06, 11:46
      Tylko o brak szacunku!
      Co by telewizji szkodzilo ( z misja telewizji)w porze wieczorynki nadac
      komunikat ze BARDZO PRZEPRASZAJA nalmlodszych widzow ale w dniach wizyty Papieza
      wieczorynka bedzie wtedy a wtedy.

Bajka w TV rusza mnei malo, chociaz moje dzieci ogladaja. No to nie obejrza-
      trudno. Poplacza- trudno. Ale zupelnie inaczej wyglada gdy sie mlodszych widow
      przeprasza. W koncu szanuje sie np odbiorcow dziennieka i prowadzacy informuje
      ze wiadomosci sie opoznia, no nie?

TVP jest z misja ale z misji glownie interesuja ja sciagalnosc abonamentu. Mozna
      powiedziec ze to jest glowna misja.

Pewnie ze mozna obejrzec bajke na DVD jak ktos ma, na video jak ktos ma lub
      zagrac w bierki jak ktos ma. Ale zaden to problem potraktowac najmlodszych
      widzow powaznie.

A nota bene w telewizji publicznej co jak co, ale dobranocki leca dosc
      przytomne. Jak ktos nie ma mini mini to ma tak naprawde jedyna szanse obejrzenia
      przytomnych bajek.

tez nie mialam TV 9 lat- wielka mi rzecz. Ale po 9 latach zechcialam miec i nie
      zaluje i sie nie bede tu w piersi bila ze uwielbiam Kryminalne zagadki Las vegas
      smile I nie wymagam wysokich lotow od stacji prywatnych. Od publicznej zreszta tez
      malo co wymagam smile ale szanowac mlodych widzow to by mogli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka