Dodaj do ulubionych

Ile pieniędzy w kopercie na wesele?

01.08.06, 08:07
Witam. Mam pytanie: ile teraz daje się pieniędzy w kopercie na weselu przyjaciołom i czy nadal są modne długie suknie? Dzięki za info.
Obserwuj wątek
    • blou1 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 08:13
      Piszcie bo też chcę wiedzieć.
      • semida Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 08:32
        A jak bliska przyjaciolka?Dlugie suknie chyba nigdy nie wyjda z modysmile
        • siasiuszek Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 08:33
          O mnie ten temat też interesuje ile dla znajomych z przed lat?
    • guderianka Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 08:39
      mysle ze znajomym-100-150zł przyjaciołom 300-400
      kiecki długie sa ok -oby nie były białe lub ecruwink
      • agatha61 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:27
        my idziemy w sob i dajemy 300-kuzynka meza, a sukienke chce kupic do polowy
        lydki
        Agata
        • blou1 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:36
          U mnie na weselu było przegięcie, znajomi męża dali nam od pary po 50zł. Nie
          jestem materialistką ale powinno się dać tyle żeby pokryć wydatki młodych tzn
          koszt wesela za osobę cirka 100 czyli od pary minimum 200. Jeżeli nie stać mnie
          na taki wydatek idę na ślub nie na wesele i już a młodzi zrozumieją.
          • melka_x Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:47
            > Nie jestem materialistką ale powinno się dać tyle żeby pokryć wydatki młodych
            > tzn koszt wesela za osobę cirka 100 czyli od pary minimum 200. Jeżeli nie
            > stać mnie na taki wydatek idę na ślub nie na wesele i już a młodzi zrozumieją.

A co powiesz na pogląd, że jeśli nie stać Cię na wydatek jakim jest wesele, to
            go nie urządzasz?
            Gdyby znajomi zaprosili Was na kolację, a później zażądali zwrotu kosztów
            uznałabyś to pewnie za niesmaczne, dlaczego z przyjęciem weselnym miałoby być
            inaczej?
            • ika92 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 02.08.06, 11:55
              Zgadzam się z poprzedniczką, na wesela zapraszasz przyjaciół po to by z Tobą
              mogli wyrażać radość z powodu ślubu, a nie po to by pokryli Twoje wydatki.
              Jesli bardziej zależy Ci na otrzymywanych pieniądzach niz obecności
              przyjaciół to chyba źle pojmujesz intencję wyprawiania wesela.
          • gika_gkc Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:47
            ja nie rozumiem
            u nas na weselu bylo sporo osob, ktorych sytuacja materialna nie jest zbyt
            dobra wiec dawali tyle i to co mogli - w granicach 100 zl
            nam nie zalezalo na zwrocie kosztow tylko na tym zeby osoby, ktore lubimy
            towarzyszyly nam w waznym dla nas dniu
    • triss_merigold6 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:36
      Długie suknie są zawsze modne byle nie bordowa tafta z gorsetem.
      Daje się tyle żeby mniej więcej pokryć koszt zaproszenia na 2 osoby: jeśli
      restauracja kosztuje organizatorów 200 zł od osoby to para daje 400 zł. Czy
      więcej to zalezy od finansów i stopnia zażyłości.
      • monia145 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:42
        No wiesz, Triss, gorsety są takie....."urzekające"smile))))
        Byłam na weselu w tamtym roku i miałam wrżenie, ze oprócz mnie były na sali
        jeszcze dwie, trzy młode kobiety, nieusztywnione tym paskudztwem. Reszta, jakby
        w jednym sklepie robiła zakupy, kilka dam nawet wystapiło w takiej samej sukni
        i z takim samym gorsetemsmile
        Także stanowcze NIE dla gorsetusmile A ile pieniędzy w kopercie- tyle na ile Cię
        stać.
        • triss_merigold6 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:45
          Bez przesady, nie wypada idąc w 2 osoby na całonocne wesele dać w kopercie 50
          zł. Jak kogoś nie stać to grzecznie się wymawia.
          Co do gorsetów, w Polsce dziwnie mało popularne są lekkie sukienki koktajlowe,
          dominuje czerń/bordo i tafta/satyna identycznie jak 15-20 lat temu. Naprawdę
          nie każdej pani ładnie w sukni bez pleców, z głymi ramionami i obcisłej
          górze... raczej IMO większości nieładnie.wink
    • melka_x Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:43
      Jestem zwolenniczką tezy, że państwo młodzi powinni urządzać przyjęcie weselne
      na miarę własnych możliwości finansowych. Oczekiwanie że koszty przyjęcia
      pokryją goście jest w złym guście. Czy naprawdę stary, dobry zwyczaj kupowania
      prezentów nie był lepszy?
      • triss_merigold6 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:48
        Nie, bo dostawało się te same rzeczy i często badziew. Teraz jak ktoś ma
        urzadzone mieszkanie i ewentualnie potrzebuje ładnego obrusa, wazonu,
        eleganckiego szkła to lepiej żeby nie zdawał się na gust gości tylko ustalał z
        góry czy chce konkretny prezent (ja tak robiłam podając adres sklepu i rzecz)
        czy woli kasę.
        • melka_x Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:51
          Po to żeby prezenty się nie dublowały i były zgodne z oczekiwaniem/gustem
          państwa młodych wymyślono listy. Dawanie kasy IMO jest nieeleganckie i tyle. A
          już oczekiwanie, że gość ma zapłacić za uczestnictwo w weselu jest wyjątkowo
          egzotyczne. Skąd ten przedziwny IMO niecywilizowany obyczaj?
          • triss_merigold6 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:54
            Listy prezentow są dla starszego pokolenia abstrakcją a od młodych wymagają
            wysiłku typu - ustalenie co się konkretnie chce, zaklepanie tego w sklepie itd.
            IMO niecywilizowanym zwyczajem jest oczekiwanie, że gościom załatwi się
            transport i opłaci nocleg. Tak jakby nie było hoteli i taksówek...
            • gika_gkc Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:59
              starsze pokolenie nie koniecznie jest tak "zacofane"
              w moim otoczeniu lista prezentow jest rzecza normalna nawet dla starszych cioc
              i babc
              bo to rozwiazuje za nie problem co kupic - a kazdy jest wygodny

a jesli juz chodzi o sama konstrukcje listy prezentow i jej realizacje to wcale
              nie musza to byc dokladnie wybrane modele poscieli, serwisow czy sprzetu agd -
              wystarczy okreslic priorytety, ktore zna osoba zajmujaca sie zarzadzaniem taka
              lista

no moze, ze ktos ma super hiper wygorowane wymagania smile
              • triss_merigold6 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 10:03
                Widzisz ja akurat preferuję konkretne modele czegoś a osoby, która
                mogłaby "zarządzać" listą nie miałam. Inna sprawa, że nie robiłam wesela.D
                • gika_gkc Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 10:08
                  u nas akurat zarzadca sie znalazl i zrobil to z glowa smile
                  no bo fakt, ze nie trafic z prezentem wcale nie jest tak trudno
        • gika_gkc Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:52
          wystraczy zrobic liste prezentow
          my tak zrobilismy, na dodatek tak skonstruowalismy liste zeby osobe mniej
          zamozne tez mogly kupic cos co nam sie przyda, a ich nie zruinuje
          dostalismy to co chcielismy, nic sie nie powtarzalo
      • katarzynasg Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:51
        Właśnie danie prezentu jest dobrym rozwiązaniem gdy nie możemy dać dużej
        gotówki- bo nie oszukujmy się 300-400 zł dla wielu wiest sumą całkiem sporą a o
        wiele taniej możemy kupić całkiem fajny prezent, choćby śliczną paterę na
        ciasta, zawsze przydatne komplety ręczników czy pościeli- przecież jest tyle
        fajnych ładnych i prezentowych modeli. Wystarczy podpytać młodych co by im się
        tam przydało. Ja ostatnio na ślubie przyjaciółki sprezentowałam im śliczną
        patere, oni ze wszystkich prezentów byli bardzo zadowoleni.Teraz nawet sprzęt
        AGD nie jest taki drogi... A co do kosztów wesela.........Hm jeśli młodym by
        chodziło o zwrot kosztów poniesionych przy organizacji to po jaką cholerę
        robili by wesele??????
        A sukienki echsmile fakt w tych długich to czułam się jak na balu przebierańcówbig_grin a
        kupiłam za kolanko zwiewną czekoladową kiecke, wyglądałam przynajmniej normalnie
        czułam się świetnie i przyciągałam wzrok znudzonych panów (hihihihi)smile,.
        • triss_merigold6 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 09:57
          Sorry ale mając 30 lat kompletów ręczników miałam do oporu w szafie, pościel
          musi pasować do wymiarów łóżka. Zresztą dobra gatunkowo pościel i dobre
          gatunkowo ręczniki (komplet) kosztują dobrze ponad 200 zł. Platerowana patera
          też droga a stylem może nie pasować. IMO kasa jest neutralna i pasuje zawsze.
          • melka_x Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 10:06
            Cóż o ile jeszcze samo dawanie kasy w prezencie jest dyskutowalne, choć moim
            zdaniem nieeleganckie, o tyle oczekiwanie, że goście sfinansują twoje przyjęcie
            weselne jest b.brzydkie i tyle. Przyjęcie urządza się zgodnie z własnymi
            możliwościami finansowymi, a nie na cudzy koszt. A już pretensje, że zapłaciłam
            200 zł za osobę, a od X dostałam tylko stówę są kuriozalne. W takiej styuacji
            uczciwiej byłoby już wydrukować na zaproszeniu informacje, że wstęp na wesele
            kosztuje 200 od łebka. Przynajmniej wszystko byłoby jasne.
            • melka_x Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 10:09
              Przy okazji - skąd przekonanie, że listy są egzotyczne dla starszego pokolenia?
              Prezenty z listy dostała jeszcze moja prababka.
            • triss_merigold6 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 10:10
              Melka, mogę sobie hipotetycznie rozważać, bo wesela nie robiłam.wink jakoś nie
              miałam ochoty wykładać ponad 10 tysięcy z własnej kieszeni na jednorazową
              imprezę na której ja bym się bawiła najgorzej. Po prostu idąc na jakies wesele
              wolę dac w prezencie pieniądze (mam kupic remontującym mieszkanie 3 worki
              cementu?) i to w sensownej kwocie.
              • melka_x Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 10:14
                Triss no przecież mówię, że sama kasa w prezencie jest dyskutowalna, a czy to
                elegenckie to już tylko moja opinia.

Ty nie miałaś ochoty wykładać 10 czy 20 tys, więc nie urządzałaś wesela i to
                rozumiem. Natomiast co wątek o weselach to pojawiają się posty, że ktoś z
                zaproszonych dał za mało, a przecież wesele musi się zwrócić. I to już na pewno
                nie ma nic wspólnego z dobrym obyczajem.
                • monia145 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 10:19
                  Dla mnie egzotycznym zwyczajem jest zarówno oczekiwanie, że wesele, poprzez
                  pieniądze od gości MA sie zwrócić, jak i działanie w myśl zasady " zastaw sie a
                  postaw się". Mam wrażenie, że to drugie determinuje w znacznym stopniu to
                  pierwsze.
            • iwoniaw Melka - masz rację 01.08.06, 10:20
              też uważam, że każdy powinien robić takie imprezy (w tym wesele), na jakie go
              stać. Czy robiąc np. imprezę imieninową też oczekujecie, że prezenty pokryją wam
              koszty? Zapraszając na wesele gości właśnie się ich _zaprasza_, a nie sprzedaje
              wejściówki.
              Podobnie z prezentami - każdy powinien dać taki, na jaki go stać. Tak jak i przy
              prezentach na inne okazje - najważniejsze, by rozeznać się w gustach i
              potrzebach obdarowywanego. Jeśli nie ma się dobrego pomysłu, dopuszczam
              obdarowanie pieniędzmi w kwocie, jaką byłabym skłonna przeznaczyć na prezent
              rzeczowy, gdyby była np. lista prezentów. Sama dostałam na ślub część prezentów
              rzeczowych, część kopert z pieniędzmi i kartkami z życzeniami. Nie przyszłoby mi
              do głowy źle myśleć o kimś, kto dał w prezencie mniej niż kosztowało miejsce dla
              niego na weselu. No ludzie...
    • kms111 kwiaty czy mały prezent dla dziecka? 01.08.06, 09:58
      My idziemy w tą sobotę na wesele mojej kuzynki i dajemy 300 zł.
      P.S. Koleżanka mi rzuciła taki temat, że zamiast kwiatów kupić jakąś fajną
      zabawkę, kuzynka jest w prawie 7 miesiącu ciąży.
      Czy to wypada?
      Kwiaty czy mały prezencik?
      • monia145 Re: kwiaty czy mały prezent dla dziecka? 01.08.06, 10:06
        A kuzynka ma poczucie humoru? Moim zdaniem takie zabawki maja sens tylko wtedy,
        gdy młodzi sami wyrażaja takie życzenie. I to nie dla siebie, ale dal jakijs
        instytucji. A tak możesz postawic ją w dwuznacznej sytuacji. Ale ty znasz chyba
        te kuzynkę, wiesz chyba jak ona może to odebrać?
        • iwoniaw No właśnie, to zależy 01.08.06, 10:27
          od kuzynki, ale ja bym się chyba dziwnie poczuła dostając w prezencie _ślubnym_
          rzeczy dla niemowlaka. Na pewno jest coś, co kuzynka by chciała mieć dla siebie
          - nie wiem, na ile ją znasz, ale zawsze można podpytać bliską
          rodzinę/przyjaciółkę. Albo w ostateczności dać pieniądze z jakąś sympatczną
          kartką okolicznościową.
          • triss_merigold6 Re: No właśnie, to zależy 01.08.06, 10:33
            Szczerze mówiąc wolałabym kwiaty. Z praktycznych prezentów dla niemowlaka to ze
            2 paczki pampersów dyskretnie podarowane. P
    • martaglowacka Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 10:03
      No więc u nas ostatnio praktykujemy taki zwyczaj (jednak ma to sens, gdy kilka
      znających sie nawzajem par idzie na wesele do kolejnej znanej przez
      wszystkich). Kupuejmy wspólnie duży kosz piknikowy (pełen różności - jak to w
      delikatesach) i skarbonkę. Do skarbonki każdy wrzuca ile może i skarbonkę
      wstawiamy do tego kosza. Dodatkowo podpisujemy się na osobnej kartce lub na
      skarbonce.
      Pozdrawiam
      Marta
      • marta.kunc a ja mam zawieche 01.08.06, 10:53
        mam lada dzien wesele brata ciotecznego.brata naprawde b.lubie.mlodzie buduja
        dom, oboje pracuja.mnie stac na to zeby im dac i 500pln ale... cala inwestycja -
        dom ,wesele itp. jest sponsorowana przez moja ciocie - udzial strony p.mlodej
        nikly. i tak mam opor jakis zeby im dawac az tyle bo to i tak trafi do
        kieszeni brata zony, a ja delikatnie mowiac (przez ostatnie akcje w strone
        mojej babci, cioci i mojego taty) za ta osoba nie przepadam.nie to ze jej nie
        znosze czy cos ale uwazam ze sie pannie we lbie troche przewrocilo.no i co
        radzicie?
        ps.prezentu nie dam rady kupic bo z uk na to wesele lece wiec nie mam jak
        czegos sensownego przewiezc a w pl nie zdaze kupic.
        • mama_4latka Re: a ja mam zawieche 01.08.06, 13:44
          marta.kunc napisała:
          > mam lada dzien wesele brata ciotecznego[...]no i co
          > radzicie?

Ktoś całkiem niedawno tu na forum pisał, że daje w prezencie ślubnym bon na
          zakupy do jakiegoś supermarketu. Może pomyśl o czymś w tym stylu? Twój brat się
          buduje - jeśli zdążysz kupić taki bon do sklepu budowlanego, meblowego -
          napewno im się przyda.
    • gosiaczek278 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 11:12
      brałam ślub miesiąc temu i od przyjaciółki dostałam 120 zł, ale w samych
      monetach 2 zł w skarbonce. bardzo fajny prezent, zrobił furorę. polecam taki
      prezent, bo jest pomyślany i miarę nie obciąża finansowo.
      co do sukienki to suknia długa wychodzi z mody, ale jeśli się dobrze w niej
      czujesz to najważniejsze!!!
      • maja_sara Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 11:24
        Suknia dluga na takie okazje jak wesele z mody nie wychodzi...Szczerze
        powiedziawszy nie wpypada przyjsc w mini, jesli ma byc oficjalnie i zgodnie z
        bon tonem.
        • umasumak Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 12:00
          maja_sara napisała:

> Suknia dluga na takie okazje jak wesele z mody nie wychodzi...Szczerze
          > powiedziawszy nie wpypada przyjsc w mini, jesli ma byc oficjalnie i zgodnie z
          > bon tonem.

To jeszcze wszstko zależy jaka to jest mini. Jeżeli jest to elegancka,
          zakrywajaca nieco więcej niż tyłek sukienka, to jak najbardziej wypada.
    • burza4 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 11:56
      trochę mnie dziwią te ponawiające się dyskusje, tym bardziej - w kontekście
      podobnych dyskusji pt "ile na komunię". Przy okazji tych ostatnich padają
      sugestie o kwotach koło 200-300 zł. Tymczasem tu się oburzają na krytykę, jeśli
      ktoś w prezencie na weselu daje 100 zł od pary? no sorry - ale taka kwota
      bardziej pasuje na prezent imieninowy dla kogoś bliskiego niż na wesele!

swoją drogą - naprawdę jest kryzys, moja siostra brała ślub 7 lat temu - wtedy
      standardem była kwota ok. 300-500 zł od pary, a zaznaczam że rodzinę w
      większości mam z bardzo średniej półki.
      • lila1974 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 12:11
        Co to za taryfikator w ogóle?

Wesele jest wszak moją zabawa urządzaną dla rodziny i znajomych, aby byli ze
        mną w tym szczęśliwym dla mnie dniu. Gdyby nawet nic nie przynieśli, to nie
        bylby powód do krzywego patrzenia, a już wypominanie, ze dostalam 50 zł a
        miejsce przy stole kosztowało 120 zł od łebka, to ŻENADA!!!
        • umasumak Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 12:18
          Zgadzam się. To wogóle przeczy idei wesela, które jest po to, żeby wraz z
          przyjaciółmi, rodziną i znajomymi cieszyć się radosna chwilą. Jeśli zapraszam
          kogoś, żeby się z nim cieszyć, to wolę, żeby przyszedł z drobiazgiem, czy też
          niczym, skoro go nie stać, niż żeby miał zostać w domu, bo mu zabrakło kasy
          na "wstęp"
        • triss_merigold6 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 12:20
          Tia jasne... z niektórych okazji wypada dać prezent: imieniny, urodziny,
          Gwiazdka, chrzciny, I komunia... IMO wesele do takich okazji należy.
          Mąż od swoich rodziców nie dostał z okazji ślubu nic, dosłownie nic. Nie
          wyslilili się nawet na najmarniejszy symboliczny prezent typu ładny album do
          zdjęć za 30 zł. Nie powiem żebym ich darzyła szczegolnym szacunkiem.wink
          • lila1974 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 12:33
            Oczywiście i Ty wiesz, ze wypada i większość ludzi wie, ze wypada i dlatego
            nikt z pustymi rękoma na wesela nie chadza, ale oczekiwanie na konkretną sumę
            lub prezent a tym bardziej wypominanie, ze się tego nie otrzymało świadczy nie
            najlepiej o mlodej parze.
            • triss_merigold6 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 12:40
              Jesli ktoś pyta "co chcecie na prezent" to para ma prawo powiedzieć "czajnik
              bezprzewodowy firmy Braun model X" i tego czajnika się spodziewać.
              Jakos nie wierzę, że para w trakcie wesela podchodzi do wujostwa XZ i mówi "a
              wy na krzywy ryj jecie, bo nawet żadnego prezentu nie daliście"... jeśli
              marudzą sobie anonimowo to co w tym złego?
              • lila1974 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 12:50
                Napiszę tak.
                Mam ochotę to robię wesele.
                Nie mam ochoty lub mnie na nie nie stać, to nie robię.

Robię weselę z myślą, że się na nim obłowię, bo mam bogatych krewnych -
                świństwo.
                Robię weselę, choć mi się żygać chcę jak patrze na rodzinę lub żeby mi tyłka
                nikt nie obrobił - hipokryzja.

Dla mnie osobiście zarówno oficjalne listy prezentów, jak i informowanie co
                chcę jest porażające. Co innego, gdy ktoś mnie zapyta "mam tyle i tyle
                przeznaczone na Twój prezent, co byś chciala w tej kwocie dostać?".

Natomiast jest mi kompletnie obojętne, czy ktoś da mi w prezencie zapachową
                świeczkę, czy serwis obiadowy z saskiej porcelany, tak jak jest mi obojętne,
                czy dostanę w kopercie 50 czy 1500 zł.

Na wesele zaprosilam ludzi, ktorych kocham, lubię i o ktorych wiem, że są mi
                życzliwi bez względu na ich stan majątkowy.
                • gika_gkc Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 14:14
                  > Dla mnie osobiście zarówno oficjalne listy prezentów, jak i informowanie co
                  > chcę jest porażające.

wg mnie nie jest to do konca az tak porazajace
                  bo w koncu zarowno osboby zapraszajace i jak i zapraszane wiedza, ze
                  praktycznie kazdy cos tam przyniesie, bo taki jest zwyczaj
                  wiec jesli sporo osob pyta co by sie chcialo dostac, to taka lista sugerowanych
                  prezentow wcale nie jest zlym rowiazaniem
                  my tak zrobilismy, bo wlasnie duzo osob dzwonilo do naszych rodzicow z prosba o
                  podpowiedz
                  wiec zrobilismy liste bez typowania konkretnych marek czy sklepow
                  kazdy kupil to na co bylo go stac i no co mial ochote
                  zadna strona nie czula sie ani urazona ani naciskana

a ja sie cieszylam, ze byli ze mna a nie z tego co ze soaba przyniesli smile
                  • lila1974 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 14:24
                    Ok. Dzwonili i pytali, więc wyszliście na przeciw ich oczekiwaniom, w dodatku
                    daliście spore możliwości wyboru.

Zresztą zna się włąsną rodzinę i wie, jakie formy dla kogo są do przyjęcia.

Mnie poraża oczekiwanie, ze będzie tak jak chcę a kto się nie dostosuje ten
                    jest be.
            • burza4 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 12:42
              dyskusja toczy się właśnie o tym co i jak wypada dać jako gościom - bo nie
              panny młode tu wymieniają poglądysmile
              • lila1974 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 12:52
                Wiem, o czym toczy się dyskusja, ale wypowiadają sie tu również osoby, które
                były po drugiej stronie, czyli wlaśnie byle panny młode i nastawienie
                niektórych mnie zastanawia.
      • lola211 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 14:10
        Powiem szczerze, ze na wesela nie chadzam, bo nie przepadam za takimi imprezami.
        Jestem teraz zaproszona i jak policzylam to mnie to bedzie kosztowac lekko
        1000zł bez szalenstw- trzeba sie ubrac, dojechac i w koperte dac.Droga impreza
        prawde mowiac, zwazywszy ze nie lubie takich klimatow i jest szansa, ze bawic
        sie swietnie wcale nie bede.
        Jak dla mnie to wesel moze nie byc wcale.
        • melka_x Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 16:12
          No i właśnie dlatego tak paskudny wydaje mi się zwyczaj finansowania wesel z
          cudzych kieszeni (czyli kieszeni gości). Żadnej radości, tylko przykry
          obowiązek.
    • babilon8 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 12:58
      Każdy daje moim zdaniem tyle na ile go stac a jeżeli państwu młodym zależy na
      gosciach a nie na kasie to niczego nie wypominaja. Oczywiście że zawsze krąży
      jakaś stawka którą daje się na wesela, ostatnio byliśmy na dwóch i w kopere
      włożyliśmy po 300 zł. Z tego co wiem to tak dawali też inni. Jeżeli chodzi o
      stroje - to tu jest pełna dowolność - od długich sukni z gorsetami przez zwykłe
      długie sukienki, kostiumy , krótkie sukienki aż po spódniczki z bluzkami.
      • lila1974 Co do meritum 01.08.06, 13:04
        Idąc na wesele staram się, by mój prezent pokrywał rzeczywiście koszta mojego
        miejsca przy stole.

Bywało jednak, że trafiało u mnie na okres, kiedy się nie przelewało, wówczas
        kupowałam drobiazg, ale szukalam szczególnie starannie, tak bym miała pewność,
        ze ofiarowałam coś, co sama chciałabym dostać.
        • burza4 Re: Co do meritum 01.08.06, 13:23
          lila1974 napisała:

> Bywało jednak, że trafiało u mnie na okres, kiedy się nie przelewało, wówczas
          > kupowałam drobiazg, ale szukalam szczególnie starannie, tak bym miała
          pewność, > ze ofiarowałam coś, co sama chciałabym dostać.

właśnie - to dobre rozwiązanie bo dowodzi pewnej atencji. Jeśli się nie ma
          kasy, warto poszukać prezentu (można trafić coś fajnego w przystępnej cenie, są
          promocje, wyprzedaże - nawet na domowe gadżety) - to znacznie lepsze
          rozwiązanie niż chlapnięcie na odczepnego 100 zł.
          • lila1974 Re: Co do meritum 01.08.06, 13:29
            Ale czemu zakladać, ze te 100 zł, to na odczepnego?

A może ofiarodawca wychodzi z założenia, że "co będę bzdurki kupowal, może się
            im nie spodoba, a tak to sobie kupią coś co chcą".

Chodzi mi o to, ze nie można oczekiwac od ludzi, że się będą zachowywali tak,
            jak nam się widzi i podoba. Zamiast się zżymać, ze dostałam 100 zł, powinnam
            się ucieszyć, wszak przeznaczę na coś co mi się podoba. Wolę przypisać
            ofiarodawcy dobrą a nie zlą wolę.
            • burza4 Re: Co do meritum 01.08.06, 14:21
              lila1974 napisała:

> Ale czemu zakladać, ze te 100 zł, to na odczepnego?
              > > A może ofiarodawca wychodzi z założenia, że "co będę bzdurki kupowal, może
              się > im nie spodoba, a tak to sobie kupią coś co chcą".

no specjalnie nie zaszalejąsmile

podobnie jak Triss uwazam, że prezent powinien być stosowny do okoliczności.
              Podobnie jak w innych przypadkach - na komunię daje się bardziej wyszukany
              prezent niż na urodziny czy gwiazdkę. Tym bardziej na ślub. Jasne, że nie
              wszystkich stać, chociaż z niewiadomych powodów babcie ze znikomą emeryturą
              zazwyczaj występują ze znacznymi kwotamismile. Ale z drugiej strony - idąc na
              wesele goście zazwyczaj inwestują - we własny strój, dojazd, fryzjera - i są to
              koszty większe niż rzeczone 100 zł na prezent. Więc skoro są w stanie
              wyasygnować tyle na siebie z okazji czyjegoś wesela - to wypadałoby również
              wystąpić ze stosownym prezentem.

Gdybym dostała w prezencie np. 6 lnianych serwetek (kosztują ze 120-180 zł),
              albo ładny zestaw do oliwy i octu balsamicznego (też koło stówy)- ucieszyłabym
              się, bo jakoś zawsze mi nie po drodze je kupić, a lubię takie rzeczy. Natomiast
              100 zl w kopercie potraktowałabym właśnie jako przejaw totalnego olewactwa -
              tak jakby gościom nawet się nie chciało wysilić na chwilę namysłu.
              • lila1974 Re: Co do meritum 01.08.06, 14:29
                A widzisz są osoby, ktore będą kręciły nosem na lniane chusteczki a 100 w
                kopercie bardziej je ucieszy.

Dlatego jestem zdania, że nie mam prawa oczekiwać a tym bardziej rozliczać
                swoich gości z prezentów lub pieniędzy.

Sam fakt, ze ktoś tutaj pyta ile ma włożyć nie jest dla mnie niczym strasznym,
                a wręcz odwrotnie świadczy, ze przyklada wagę do święta kogoś sobie bliskiego.
                Irytujące są dla mnie wypowiedzi osob, ktore zakładają, ze gość weselny ma
                obowiązek pokryć swoje miejsce przy stole lub kupić mi filiżankę takiej a
                takiej firmy, bo mam taki kaprys, a do koperty musi wsadzić przynajmniej 500 zł.
                • burza4 Re: Co do meritum 01.08.06, 15:01
                  well - te serwetki to tylko przykład. Faktem jest że na wesele zaprasza się
                  bliskie sobie osoby - co za tym idzie ma się świadomość ich sytuacji
                  materialnej. I chodzi po prostu o symboliczny gest - świadczący o tym, że
                  goście celebrują jakoś ten szczególny dzień, że wybierając prezent - robią
                  jakiś ukłon w stronę gospodarzy, a nie jedynie przychodzą się wybawić.

można spytać o preferencje prezentowe - nikt normalny nie zasugeruje filiżanek
                  za 300 zł krewnym na zasiłku. A kupno prezentu jest dowodem na zaangażowanie,
                  zaś wsadzenie 100 zł w kopertę mówi jedynie tyle, że ktoś więcej uwagi
                  poświęcił na dobór własnego stroju na wesele niż na myślenie jak sprawić
                  przyjemność gospodarzom w tak szczegolnym dla nich dniu.
                  • lila1974 Re: Co do meritum 01.08.06, 15:10
                    Wiesz z weselami jest jeszcze taki problem, że często zaprasza się na nie nie
                    tych gości, których rzeczywiście chce się widzieć, ale tych, których "trzeba"
                    zaprosić.

Nie żadko dziewczyny tutaj pisaly o tym, że rodzina później obsmarowuje tyłek
                    młodej parze i jej rodzicom, ale tez nie brakowalo postów obsmarowywujących ową
                    rodzinę.

Dlatego uważam, ze kluczem przy tego rodzaju imprezach byłoby zapraszanie
                    ludzi, ktorych zwyczajnie się lubi, a wówczas nawet problem prezentow lub kasy
                    byłby marginalny.
                    • kasik751 Re: Co do meritum 01.08.06, 21:37
                      Wychodzi na to, ze nie moge zaprosic na wlasne wesele brata mojej mamy z zona
                      czyli wujka i cioci, a wujek jest dajmy na to bezrobotny, bo kurcze wychodzi
                      300 za pare czyli prawie caly jego zasilek.
                      Moj maz nie zaprosi powiedzmy siostry rencistki, bo tez jej nie stac.
                      Odpadaja wszystkie nasze babcie z powodow finansowych smile))
                      Nie no cyrk big_grin
                      Znajomych zapraszam tez tylko bogatych, zeby miec zagwarantowany zwrot. No i
                      tych hojnych smile)
                      Mlodszy kuzyn odpada - student, kasy brak, a cioci nie stac zeby zaplacic za
                      siebie, wujka, kuzyna i jego dziewczyne.
                      Itd. itp. smile))
    • lidkakn Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 13:44
      Wkrótce wybieramy się na wesele mojego kuzyna. Mama jest chrzestną, więc planuje
      włożyć do koperty 15000 zł. Ja chyba dam 400 lub 500. Po sklepach mi się nie
      chce latać w poszukiwaniu prezetu. Wolę pobiegać za własną kreacją.
    • an_ia5 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 15:20
      Kurcze,gorseto nie,a ja na wesele chcę zamówić taki
      kompletwww.allegro.pl/item117203190__seksowny_komplecik_nowy_szyty_na_mia
      re_.html będzie kompromitacja???
      • an_ia5 Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 15:21
        www.allegro.pl/item117203190__seksowny_komplecik_nowy_szyty_na_miare_.html
        sorry
        • lidkakn Re: Ile pieniędzy w kopercie na wesele? 01.08.06, 22:28
          Bardzo ładne. Sama mam brązowy i też mi do twarzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka