Dodaj do ulubionych

do mam tłumaczek!

30.08.06, 15:41
pytałam na forum "tłumaczenia", ale narazie nie ma odp, więc postanowiłam wrzucic pytanie tu smile

ubiegam się o pracę w pewnej firmie na stanowisku tłumacza (pewnie chodzi raczej o jakies jednorazowe tłumaczenie - nie wiem dokładnie) i po przejściu pierwszego etapu (próbka) dostałam maila, w którym pytają mnie ile chcę za przetłumaczenie (z ANG na PL) mniej więcej 35 tys zwrotów (!). nigdy nie rozliczałam się za "zwroty" i nie wiem jak liczyc... pisząc "zwroty" firma ma na mysli czasem dwu- trzywyrazowe, a czasem troche dłuższe "zwroty" występujące w programach komputerowych. przeliczyc to na znaki??

macie jakis pomysł?
Obserwuj wątek
    • karolcia000 Re: do mam tłumaczek! 30.08.06, 15:48
      niektore firmy za zwroty uwazaja cale zdania, a jezeli cale zdania sa dlugie,
      to zwroty miedzy znakami interpunkcyjnymi.
      • missfatbooty Re: do mam tłumaczek! 30.08.06, 15:50
        no ok. tylko czy ja te zwroty mam przeliczyc na znaki? i podac np stawkę ileś tam PLN za 1800 znaków ze spacjami...? bo to mi jakaś kolosalna kwota wychodzi wink))
        • demarta Re: do mam tłumaczek! 30.08.06, 15:51
          dla mnie to trochę brzmi jak naciąganie, co to za pojecie zwrot??? ja mogę
          zaraz wymyśleć jeden zwrot na 3 strony A4 wink))))
        • karolcia000 Re: do mam tłumaczek! 30.08.06, 15:53
          przeczytaj uwaznie co napisali ci w mailu. jezeli nie jestes jeszcze pewna to
          napisz im, ze tyle i tyle chcesz na tyle i tyle zwrotow i wytlumacz co
          rozumiesz przez "zwrot". nie przeliczaj na znaki, bo nie pytali ile chcesz za
          tyle ityle znakow, a za tyle i tyle zwrotow i jak mowie, jak nie jestes pewna
          to zaznacz co ty rozumiesz przez zwrot.
          • missfatbooty Re: do mam tłumaczek! 30.08.06, 15:57
            ok wielkie dzięki!
            czekam jeszcze aż mi się zainstaluje ten program, który miałabym tłumaczyc - wtedy będę pewna co to znaczy "zwrot" smile
            • karolcia000 Re: do mam tłumaczek! 30.08.06, 16:02
              powodzenia zycze i nie ma za co!! buziaki
    • crises Re: do mam tłumaczek! 30.08.06, 16:51
      Nikt się nie rozlicza na "zwroty". Pewnie ci się ze słowami źródłowymi
      pomyliło. Ew. może chcodzić o segmenty, ale na segmenty nikt się nie rozlicza.
      • atra1 Re: do mam tłumaczek! 30.08.06, 17:31
        Też nie słyszałąm o zwrotach, ja się rozliczam za stronę przeliczeniową 1800 znaków. Napisz może do niech o sprostowanie.
        • missfatbooty Re: do mam tłumaczek! 30.08.06, 18:08
          ja też zawsze rozliczałam się na str/1800 znaków. przypuszczam, że oni sami nie potrafią dokładnie powiedzieć ile str miałoby to tłumaczenie (ze względu na jego formę) i chcą żebym podała szacunkową kwotę za zwroty podobne do tych, jakie podesłali w próbce... w orzeliczeniu na znaki wychodzi z 500 str. albo i więcej...
          • atra1 Re: do mam tłumaczek! 30.08.06, 20:36
            No to tak będzie 500 stronsmile Strony przeliczeniowej nie zmieniałabym, mogłabym dać jakiś rabat bo zlecenie ładne gabarytowosmile
            Tylko lepiej ich wyraźnie na piśmie oświecić ile to może być tych stron przeliczeniowych, bo czasami jak przychodzi do płacenia to "nie wiedzieli, że to aż tyle". Zdazyło mi się trafić na takich miłych zleceniodawców i potem ścigaj takich.
            • missfatbooty atra1 !!! 31.08.06, 10:22
              rozumiem, że masz doświadczenie smile ja niestety nie pracowałam z az tak wielkim tłumaczeniem i nie bardzo wiem jaką kwotą rzucic ...?
              kolega (nie tłumacz, nawet nie filolog i bez żadnego dośw!) za tłumaczenie słownika (łódzkich Żydów czy coś takiego) dostał na rękę 6 tyś. praca miała 300 str. czyli 20pln/str.
              czy taka stawka przy słownictwie prog. komp. (więc chyba trudniejszym) nie będzie za niska?
              przepraszam, że tak męczę, ale kurde nie wiem co napisac wink

może nie mam wielkich szans na tą pracę, ale głupio olac skoro się dopytują (dziś przysłali drugiego maila ze sprostowaniem - ma byc 41 tys zwrotów)
              dzięki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka