IP: *.* 31.03.01, 19:34
Czy w czasie ciąży przyjmowałyście lub przyjmujecie jakieś preparaty witaminowe?\nMój lekarz nic mi o tym nie wspominał (jestem już w 6 miesiącu), zapisał jedynie kwas foliowy. \nZastanawiam się, czy nie warto kupić sobie coś w aptece bez recepty przeznaczonego dla kobiet w ciąży.\nMoja mama np. zażywała Falvit(mam nadzieję, że nie przekręciłam nazwy).\nBoję się, że nie przyjmując nic narażę się i dziecko na niedobór witamin i minerałów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna Re: Witaminy IP: *.* 31.03.01, 20:42
      Ja przez całą ciążę zażywałam MATERNĘ dla kobiet w ciąży.\nPolecam.\nAnka
    • Gość: Agnieszka Re: Witaminy IP: *.* 31.03.01, 21:02
      Moja lekarka przepisała mi żelazo i jod. Sama jadłam masowo świeże owoce i warzywa, i piłam dużo soków.
    • Gość: GOSIA Re: Witaminy IP: *.* 31.03.01, 21:11
      Lekarz polecił mi brać kwas foliowy, żelazo i jeszcze Maternę.\nGosia
    • Gość: Kinga Re: Witaminy IP: *.* 31.03.01, 23:15
      Od początku Maternę i żelazo-to drugie z konieczności, miałam bardzo kiepskie wyniki. Pozdrawiam i dobranoc
    • Gość: Ewa mama Michała Re: Witaminy IP: *.* 01.04.01, 06:33
      Ja przyjmowałam jod (profilaktyka tarczycy, zresztą w czasie karmienia również), kwas foliowy w pierwszych 3 miesiącach (profilaktyka wad rozwojowych), Falvit lub Maternę (wtedy nie brałam jodu, bo tu jest w składzie), brałam też przez krótki czas żelazo (wyniki). Brałam też wapno.\nPrzez pewien czas jadłam pyłek pszczeli(uzupełnia niedobory witaminowe i jest bardzo zdrowy), ale zaczęłam się źle po nim czuć i przestałam.
    • Gość: Anka mama Marysi Re: Witaminy IP: *.* 01.04.01, 15:00
      Dziwny ten Twój lekarz... Ciąża to ogromne obciążenie dla organizmu, powinien Ci przepisać Maternę albo Prenatal, chyba,że masz świetne wyniki. Kiedy ostatnio robiłaś badania?
    • Gość: Anka, mama Julki Re: Witaminy IP: *.* 01.04.01, 16:45
      Ja brałam Falvit, bo łatwiej się połyka niż dużą tabletę materny, ze względu na anemię także żelazo dodatkowo.
    • Gość: Tośka Re: Witaminy IP: *.* 02.04.01, 06:52
      Ja brałam Maternę polecam, gdyż ma w składzie między innymi jod, którego brakuje np, w Prenatalu.Jeżeli chcesz aby dziecko miała wszystkie witaminy oraz aby Twój organizm nie uległ degradacji zacznij brać witaminy.To napewno nie zaszkodzi.Zwłaszcza teraz kiedy nie ma świeżych owoców i jarzyn.
    • Gość: Ewa Re: Witaminy IP: *.* 02.04.01, 08:14
      Wydaje mi się, ale to moje zdanie, że nie ma się czym martwić. Ja zaczęłam przyjmować witaminy dopiero ok. 5 miesiąca ciąży, ponieważ wczęśniej nie było to konieczne (miałam bardzo dobre wyniki). Moja pani ginekolog uważała, że wcześniej było to zbędne, a nadmiar witamin to też niedobrze dla dzidziusia, miałam tylko jeść dużo owoców, warzyw i pić soczki. Dopiero póżniej brałam Zelazo i Maternę (5 m-ąc).Ja poprostu zaufałam swojemu lekarzowi, może ty też zaufaj, bo jak pewnie wiesz ilu lekarzy tyle diagnoz...\nPozdrawiam i życzę zdrowia - Ewa mama Filipa.
    • Gość: iwona Re: Witaminy IP: *.* 02.04.01, 09:52
      Ja rowniez zazywalam i nadal zazywam(poniewaz karmie)Materne.
      • Gość: aga Re: Witaminy IP: *.* 18.05.01, 20:16
        to troche dziwne ,trzeba brac witaminy,kup sobie Materne,pozdrawiam
    • Gość: Katarzyna Re: Witaminy IP: *.* 02.04.01, 10:46
      Ja zażywam (nieregularnie, tzn. jak sobie przypomnę, ale za to od początku ciąży - teraz jest 9-ty miesiąc):\nkwas foliowy (15 mg), rutinoscorbin, falvit, witaminę E, Dolomit, żelazo \n\nWszystko to polecił mi lekarz, bo podobno trzeba.\nWyniki, mimo nieregularności spożycia witamin mam bardzo dobre.\n\nChyba najważniejszy w tym wszystkim jest kwas foliowy - znam przypadki dużych uszkodzeń dzieci z powodu niedoboru kwasu u ich mam (chociaż, czy można wiedzieć na pewno, że to z tego powodu???).\n\nPozdrawiam.\n\nKatarzyna
    • Gość: Aguśka Re: Witaminy IP: *.* 02.04.01, 11:24
      A ja mam takie pytanie: karmię piersią od pół roku i ostatnio zaczęłam brać Falvit, bo Materna jest piekielnie droga. Czy te akurat witaminy są odpowiednie? Przekonała mnie wysoka zawartość wapnia, ale nie wiem....
    • Gość: Anka, mama Julki Re: Witaminy IP: *.* 02.04.01, 15:20
      Ja też karmię piersią już sporo czasu na Falvicie i jest mi z tym preparatem bardzo dobrze.
    • Gość: Grażyna Re: Witaminy IP: *.* 02.04.01, 17:30
      Dziękuje za wszystkie rady.\nChyba się zdecyduje i odwiedzę aptekę.\nNastępną wizytę u lekarza mam dopiero za 3 tygodnie. Myślę, że nie zrobię źle jak zacznę bez jego konsultacji (ciąża przebiega prawidłowo, wyniki w normie. Szkoda czekać.\nMam jeszcze pytanie.\nCzy MATERNĘ można stosować razem z kwasem foliowym?\nCzy powinna odstawić kwas foliowy biorąc Maternę lub Falvit?
      • Gość: Agnieszka Re: Witaminy IP: *.* 21.04.01, 08:52
        Mój lekarz zalecił mi Maternę(łamię ją na pół, bo mam kłopoty z połykaniem w całości) i dodatkowo 3 tabletki kwasu foliowego dziennie - ma zapobiegać anemii.Pozdrawiam - Agnieszka
      • Gość: Ania S. Re: Witaminy IP: *.* 07.05.01, 13:06
        Moja ciążą - zaczynam 7 miesiąc przebiega b. dobrze, wyniki mam dobre, dobrze się czuję. Mój lekarz - do którego mam zaufanie - polecił mi łykanie codziennie 1 tabletki Materny i 1 tabletki kwasu foliowego - 5 mg. Powiedział, że kobieta która pracuje zawodowo, nie ma czasu na wymyślne przygotowanie posiłków powinna profilaktycznie przyjmować preparaty witaminowe.
    • Gość: Iwona Re: Witaminy IP: *.* 03.04.01, 10:47
      Maternę bierze się razem z kw. foliowym nie odstawiaj go!\nJa osobiście miałam potworne mdłości po Maternie i brałam Prenetal.
      • Gość: Ania Re: Witaminy IP: *.* 05.04.01, 21:34
        Gosiu, z tego co ja się orientuję w Maternie również jest kwas foliowy, a jego zwiekszona dawka jest konieczna tylko na początku ciąży /do 3 m-ca/. Dawka kwasu foliowego zawarta w Maternie jest wystarczająca. Pozdrawiam.
    • Gość: KatarzynaD Re: Witaminy IP: *.* 06.04.01, 13:49
      Mi przez pierwsze trzy miesiące ciąży też lekarz nie przepisał żadnych środków witaminowych, dopiero na moje sugestie przepisał właśnie FALVIT, to bardzo dobry i tani lek, do kupienia bez recepty. Jest też MATERNA ale tu trzeba troszkę uważać ze względu na dużą zawartość jodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka