Dodaj do ulubionych

Ciąża i dentysta

IP: *.* 16.05.01, 09:56
Nie zdążyłam wyleczyć zębisków!!! Jestem w 6 tygodniu i mam mnóstwo pytań. Wiem, że tabletki przeciwbólowe są nie do przyjęcia, ale co ze znieczuleniem? Słyszałam, że lepiej przeczekać pierwsze trzy miesiące... Błagam kogoś kompetentnego o odpowiedź! (Już widzę mojego lekarza - żadnego znieczulenia, żadnej litości.) Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta IP: *.* 16.05.01, 11:39
      Z tego , co mówił mój dentysta, znieczulenie można normalnie stosowac w czasie ciąży. Przecież nikt nie mędzie wyrywał bolącego zęba na żywca, a tym bardziej, jeśli masz jakis stan zapalny. Lekarz zawsze mi powtarzał, że to dla ciąży o wiele mniej grożne, niż jakieś zakażenie.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta IP: *.* 16.05.01, 11:58
      Ja słyszałam ze można znieczulać, odradza się tylko rentgena. Moja lekarka mówiła, że czasem lepszym rozwiązaniem dla dziecka jest wzięcie leków przeciw bólowych niz stres który odczuwa dziecko (dziecko odczuwa to co Ty) a przecież dentysta to potworny stres.
      • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta IP: *.* 18.05.01, 07:42
        cześć Jadziasmile Trochę wydaje mi się dziwne, co piszesz. wziąc tabletkę przeciwbólową, zamiast iść do dentysty??żeby nie stresować siebie i dziecka? Jeśli ząb jest zepsuty, naruszony itp, to branie tabletki na dłuższą metę jest bez sensu, przez to się go nie wyleczy. A w czasie ciąży maleństwo tak "ciągnie" z matki,że naprawdę odwlekanie leczenia zębów może się skończyć dla matki niezbyt dobrze
    • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta IP: *.* 16.05.01, 20:54
      Najlepiej zrobisz radzadz sie twojego ginekologa i dentysty,wspolnie wybieszcie najlepszy sposob zeby nie zaszkodzic dziecku i sobie , spytaj tez jakie srodki znieczulajace mogla bys ewentualnie zazywac w razie bolu , nie zazywaj zadnych lekarstw bez zgody lekarza prowadzacego ciaze i nie kieruj sie radami ludzi nie kapetentnych . Zycze ci wspanialej ciazy i rozwiazania problemu z zebami.
    • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta IP: *.* 17.05.01, 15:52
      Spoko!Mnie również do leczenia zebów zmobilizowała ciąza. Zaczęłam leczyc w 5 m-cu (wczesniej sie potwornie bałam tak jak zreszta przez całe życie).Miałam usunięty jeden ząb w znieczuleniu miejscowym. Wszystko było ok!Oczywiście radzę wszystko skonsultować z lekarzem prowadzacym. Trzymam kciuki!
      • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta IP: *.* 17.05.01, 21:17
        Mój lekarz jest bezwzględny (pamiętam z poprzedniej ciąży), więc chyba zaufam dentystce. Dzięki za rady.
    • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta IP: *.* 18.05.01, 07:37
      cześć MirasmileW ciązy miała z zębami koszmar, moja mała widać tak ze mnie ciągnęła , że zaczęły mi się kruszyć ... a ja bez znieczulenia w życiu nie dałabym się dotknąć, uwierz mi. Powiem Ci tylko, że w czasie ciąży regularnie chodziłam do dentysty i za każdym razem miałam zastrzyk znieczulający - myśle, że nazbierałoby się ich chyba z 15. W żąden sposób to nie wpłynęło na moją ciążę, a mnie pozwoliło na bezstrsowe wizyty u stomatologa.
      • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta IP: *.* 18.05.01, 07:53
        Ja co prawda w ciąży z Martą nie miałam z zębami najmniejszego kłopotu, ale... 2dni po urodzeniu dzidziusia dostałam nagle tak paskudnego zapalenia okostnej, że musiałam brać antybiotyki, pyralginę i parę innych świństw ,no i niestety nie mogłam karmić piersią:-( .Ząb był zaplombowany, niby zdrowy, a tak mi sie przydarzyło. Od tamtej pory uważam, że lepiej dmuchać na zimne. Życzę tylko , żeby Wam się dziewczyny nigdy nic takiego nie przytrafiło, szczególnie, że siedzenie na fotelu dentystycznym, ze szwami po porodzie to naprawde nic przyjemnego .Pozdrawiamsmile.
    • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta IP: *.* 19.05.01, 23:06
      Cześć Mira. Osobiście mam duże problemy z zębami. Tak było przed ciążą, w ciąży i po porodzie. W czasie ciąży chodziłam do stomatologa co miesiąc, lecząc swoje zęby oraz brałam tabletki przeciwbólowe. Jestem w 100% pewna, że możesz, oczywiście, jeżeli koniecznie musisz, ja musiałam, dostać znieczulenie. Dostałam specjalne znieczulenie dla małych dzieci i kobiet w ciąży. I jestem również pewna, że jeżeli musisz to możesz brać tabletki przeciwbólowe ale tylko Pyralginum 0,5 g nawet do 6 dziennie. Również je brałam. Obedwie rzeczy stosowałam po konsultacji z lekarzem prowadzącym moją ciążę i pod kontrolą mojej pani stomatolog. Ból zębów jest czymś potwornym a ich nie leczenie jeszcze gorszym. Pozdrawiam. Idź jak najszybciej do stomatologa. Basia
    • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta (od dentystki) IP: *.* 26.06.01, 17:06
      POzdrowienia od stomatologa!!(i mamy dwojga wspanialych dzieci!)bez obaw, spokojnie mozesz otrzymywac znieczulenie do leczenia: sa to tak male ilosci preparatow, ze, o ile ciaza przebiega prawidlowo, nie ma szans, zeby Ci zaszkodzily. Wieksza szkode moze wyrzadzic Ci strach czy bol - zreszta, zyjemy w 21. wieku: medycyna powinna juz radzic sobie z bolem. Jezeli lekarz bardzo nie chce Ci dac znieczulenia, zmien lekarza, albo nalegaj (chyba, ze nie masz oporow przed leczeniem bez znieczulenia). Jezelli masz jakies zeby do ekstrakcji, to najlepiej wykonywac je w 2. trymestrze, chociaz w praktyce wykonuje sie je w zaleznosci od potrzeb. (czyli na biezaco). Pamietaj: toksyny bakteryjne, ktore produkuja bakterie w ubytkach i zgorzelinowych korzeniach sa dla dzidziusia bardziej szkodliwe (przenikaja przez lozysko!), niz niewielkie ilosci lekow czy srodkow znieczulajacych. Z lekow przeciwbolowych dopuszczalny jest paracetamol, oczywiscie w granicach zdrowego rozsadku. Ze zdjec rtg rzeczywiscie lepiej zrezygnowac, jesli juz zachodzi potrzeba badania radiologicznego, mozna poszukac gabinetu, w ktorym robia tzw. radiowizjografie , podczas ktorej dawka promieni rtg jest ponad 10 razy mniejsza, niz w tradycyjnym zdjeciu. Niemniej w stomatologii na ogol badanie radiologiczne spokojnie mozna przelozyc na czas po porodzie. I pamietaj: lepiej wyleczyc w ciazy zeby, chociaz z tego powodu, ze po porodzie, z dzidziusiem przy piersi lub nie, trudno sie po prostu wyrwac z mieszkania, zeby dotrzec do gabinetu stomatologicznego. Powodzenia!
      • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta (od dentystki) do Kasi dentystki IP: *.* 26.06.01, 18:02
        Droga Kasiu mam pytanie do Ciebie , przez dwa lata staralam sie o dziecko jednak bez rezultatu jednoczesnie leczylam moje zeby , jak wyleczylam ostatniego zaszlam w cize ! Czy to jest mozliwe ze nie moglam zajsc poprzez moje ubytki ? Czy np. ubytki meza moga spowodowac zmniejszenie plodnosci ? Pytam Ciebie jako stomatologa ?I pozdrawiam dzieciaczki :)
        • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta (od dentystki) do Kasi dentystki IP: *.* 27.06.01, 10:46
          Moze sie wtracam, ale ja tez zaszlam w ciaze po wyleczeniu zebow. Wlasnie znalazlam Twoj post, i dlatego przekazuje co slyszalam. jedna pani wywiadzie w radiu mowila ze od tego trzeba zaczac kazde leczenie - od zebow, jakas pani profesor. A potem zobaczyc czy to nie wystarczy. Ale ja fachowcem nie jestem.Pa!
      • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta (od dentystki) IP: *.* 27.06.01, 11:33
        Kasiuja tez mam pytanie,bo tyle sie naczytalam o koniecznosci odwiedzania stomatologa przed lub ew. w ciazy. Nigdy nie mialam problemow z zebami,plomb mam niewiele, od 4 lat nie stwierdzono u mnie ani sladu prochnicy,chodzilam na kontrole co rok. Teraz nie bylam juz rok i nie wiem, czy trzeba koniecznie isc? jesli tak, to kiedy? jestem w 12 tygodniu.Nie ukrywam,ze boje sie wizyt u dentysty...:-( nie stwierdzilam u siebie zadnych krwawien z dziasel, nie wiem nawet co to bol zeba, strach jest wiec irracjonalny. Ale czy mam isc na kontrole?pozdrawiam Ciebie i dzieciaczkiasia
    • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta IP: *.* 27.06.01, 14:25
      Ja powiem troche z innej beczki. Moje dolne jedynki leczyłam przed ciążą rok, kanałowo i juz właściwie obie sie poddałyśmy (ja i moja dętystka) ze nic z nich nie będzie trzeba zrobic zabiek... Okazało sie ze jestem w ciązy i byłam tylko co jakis czas zmienic lekarstwo, z zabiegim postanowiliśmy zaczekać. Po porodzie jak wybrałam sie z wizytą i zrobilam przeswietlenie, moja pani doktor powiedziała ze stał się cud... moje jedynki sie wyleczyły same... Mam je cały czas i juz nie lęczę, poprawę wytłumaczyła mi zmianami hormonalnymi w moim organizmie w czasie ciązy. Pozdrawiam Stasia
      • Gość: guest Re: Ciąża i dentysta(od Kasi dentystki) IP: *.* 28.06.01, 14:17
        Szczerze, nie mam pojecia, czy ubytki moga ograniczyc szanse na zajscie w ciaze: ale bylby to numer dla producentow pigulek !! Ale ciesze sie, jesli zostaniecie mamami, czy juz zostalyscie, zwlaszcza, jesli nie bylo to "urozmaicone" i "Ubarwione" problemami z zebami. A jesli chodzi o sens leczenia zebow, to, po pierwsze, zawsze w trakcie leczenia moze sie zdarzyc koniecznosc wykonania dodatkowego zabiegu chirurgicznego czy badania rtg, co nie jest polecane (oglednie mowiac) w trakcie ciazy, a poza tym przez lozysko przenikaja toksyny bakterii, ktore panosza sie w ubytkach, a przeciez nie chcemy truc naszych dzieciatek od poczatku? Pozdrawiam i zycze Wam wszystkiego dobrego!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka