Dodaj do ulubionych

czy dostajecie cos od tesciow?

09.11.06, 17:21
byl juz watek o tym ze rodzice wam cos dajasmile
A czy tesciowie rowniez cos sie dokladaja np do jedzenia kupuja cos wnuczkom
itp? bo moi niestety nie,mieszkaja okolo poltora kilometra od nas i nigdy nie
maja czasu by do nas wpasc a oboje sa juz emerytowani i nic nam nie daja, jak
juz to pozyczaja nam pieniadze ktore trzeba jak najszybciej ich oddac.
Najbardziej mnie wkurza to ze maja emerytury lacznie ponad 3 tys zl a mojej
corce nic nie kupuja, tylko na mikolaja i takie tam i to sa rzeczy z promocji
Obserwuj wątek
    • faga Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 17:23
      Ja od nich nic nie chce i nie jestem typem egoisty ale uwazam ze skoro maja
      wnuczke i wiedza zemy jestesmy teraz w ciezkiej sytuacji finansowej to oni
      poowinni choc troche nam pomoc prawda? a nie gadac ze to my mamy oszczedzac kase
      i zyc oszczednie. Tak jakbysmy roztrwaniali kase akurat nie mamy czego roztrwaniacsmile
    • iwonapa Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 17:28
      mogą wam pomóc, ale nie muszą, nawet jeśli mają 3 tys. Dlaczego to cie wkurza?
      że mają lepiej niż ty? Czyli zawiść
    • iwoniaw Hm... 09.11.06, 17:30
      > Najbardziej mnie wkurza to ze maja emerytury lacznie ponad 3 tys zl a mojej
      > corce nic nie kupuja, tylko na mikolaja i takie tam i to sa rzeczy z promocji

Wiesz co, nie mam pojęcia jakie dochody mają moi teściowie. Młody dostaje często
      różne rzeczy ( głównie zabawki) w prezencie i nie przyszło mi nigdy do głowy
      sprawdzać, czy są z promocji, czy nie...
      Dziwne masz podejście.
    • emwu55 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 17:32
      dostaję - raz na jakiś czas 10 jajek.
      • isia251 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 10.11.06, 07:50
        he ja dostaje 15 smile))co 2 tygodnie
    • aluc Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 17:34
      nieteściowa próbowała - tak ją zakrzyczeliśmy, że dała spokój (chciała odpalić
      część krwawicy zarobionej na saksach w Stanach)
      prawdę mówiąc nadal palę się ze wstydu na samą myśl o takiej propozycji
      • zuzanna56 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 17:41
        Nie dostałam dosłownie niczego ani od teściów ani od rodziców w czasie 15 lat
        małżeństwa. Wydaje mi się trochę dziwne że mieliby nam kupować jedzenie albo
        dzieciom np. kurtki na zimę. Albo mieszkanie czy samochód.
        Moi rodzice mają duuużo większy dochód, jakiś czas temu kupili drugie duże
        mieszkanie (nie na kredyt) i nie uważam żeby był to powód do tego aby nam coś
        dać.
        Nigdy tego od nich nie oczekiwaliśmy, od teściów też nie.
        Kiedyś nie chcieli nam pożyczyć nie tak dużej sumy pieniędzy przy kupnie
        mieszkania i przyznaję że miałam o to żal. Ale to miała być pożyczka a nie
        darowizna.
      • edytek1 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 17:50
        U nas teściowie zachowują sie tak samo jak moi rodzice. Czasem kupią coś małej
        dorzucili kasę do samochodu. Choć ich nie prosilismy. Mamy taką zasadę, że nie
        pozyczamy pieniedzy ani od jednych ani od drugich. Cokolwiek dają dziekujemy i
        nie wypominamy, że rzecz kiepska nie w guscie czy rozmiarze. Kiedy wysyłamy
        dziecko do dziadków lub z dziadkami na wakacje( albo jak mamy nawał pracy) to
        zostawimy im kasę na przyjemności małej i z okazji kupujemy coś fajnego
        urodzinki imieninki czy gwiazdka. Kiedy są u nas 9 mieszkamyw duz ym mieście
        oni w małym) to zapewniamy full atrakcji i za nie płacimy...
    • nchyb dostajemy... 09.11.06, 17:43
      pomoc, czas, wsparcie, życzliwość i czasem coś materialnego.
      Staramy się odwdzięczać w sposób zbliżony, dając od siebie to, czego oni akurat
      potrzebują. Czasem jest to materialne, czasem nie...

> Najbardziej mnie wkurza to ze maja emerytury lacznie ponad 3 tys zl a mojej
      > corce nic nie kupuja, tylko na mikolaja i takie tam i to sa rzeczy z promocji
      proponuję zrobić wykaz z minimum logistycznym poniżej którego prezenty są
      nieprzyjmowane. Świnie, aż 3 tysiące na 2 osoby i słabe prezenty robią, jak tak
      można!
      A przy okazji, a teściowie Twojego męża jak tam z prezentami?
      • ala11 Re: dostajemy... 09.11.06, 18:04
        tak, dostalismy kredyt do splacenia...
    • koralik12 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 18:45
      Od teściów dostaliśmy mieszkanie, miesiąc przed naszym ślubem kupili je dla nas
      i zapisali na mnie i męża.
      Teściowa przychodzi raz albo dwa w tygodniu i zawsze coś ma dla wnuka (albo
      soczek, albo zabawka, książeczka, pieluchy itp) Dostajemy prezenty na dzień
      dziecka (my słodycze, nasze dziecko coś fajnego big_grin) na święta, mikołaja,
      urodziny. My tez im dajemy z różnych okazji prezenty.
      Dostaję od teściowej jedzenie jak za dużo ugotuje.
    • egoya Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 18:48
      my z okazji imienin, ale o wnukach pamiętają. Dwa razy w tyg. teściówka dawała dzieciakom jakies torby smakołyków, ale się wkurzałam o słodycze, więc teraz kupuje im przerózne owoce, soki, jakies tic tak, cistka. A jak nie ma czasu im takich rzeczy kupić, to często daje im np. po 10 zł, na soczki. Fakt, że ich na to stać (bardzo cięzko pracują), ale jakby nie chcieli to dawali by tylko od wielkiego święta. Fajnych mamy teściów po prostu.
    • dominika8 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 20:18
      nic, na szczęście, bo nie muszę być za nic wdzięczna
      • kasia_266 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 20:32
        nie tylko ja tak mam,niestety!sad(czyli kompletny brak zainteresowania z ich
        strony!mieszkajš od nas jakie? 15 min.spacerkiem,ona nigdy tu nie była,on kilka
        razy.Niestety mam co do nich niemiłe wspomnienia bo mieszkałam u nich z M.trzy
        m-ce,nie dałam rady..teraz jestem w 9 m-cu,byli?my u nich ostatnio(była sama)
        zero zainteresowania,nie mnš na to nie liczę ale dzieckiem dlatego nie
        spodziewam się po porodzie niczego z ich strony,M.zresztš też nie.to
        przykre,dla niego chyba tym bardziej,moi rodzice dzwoniš kilka razy w tyg.no i
        pomagajš nam jak mogšsmile
    • ana119 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 20:18
      mały dostaje od teściowej prezenty na gwiazdkę, urodziny i dzień dziecka za ok
      20zł czyli czyste szaleństwo. babcia ma emerytury 1600 i teraz już nawet
      przestała mówić, że chciałaby kupić coś małemu ale nie ma pieniędzy. jest z
      tych co niewiele wydają na zakupy jedzeniowo-domowe, natomiast dla siebie sporo
      wydaje na kosmetyki z Oriflame
    • mathiola Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 20:24
      Mam tylko teściową, teść nie żyje.
      Ja, mój mąż i moje dzieci tworzymy nową rodzinę. Samowystarczalną. Mój mąż
      zarabia pieniądze na tę rodzinę, którą stworzyliśmy. Ja dorabiam jak mogę,
      czasem jak nie mogę to też smile)
      Moja teściowa odchowała już swoje dzieci i jest osobą samodzielną i
      samowystarczalną.
      Gdyby jednak ona bądź też moi rodzice musieli dokładać nam się do czegokolwiek
      albo obkupywać nasze dzieci, chyba spalilibyśmy się ze wstydu.
      Dzieci nasze dostają prezenty od niej na urodziny i święta. Najczęściej
      drobiazgi, bo co innego można kupić małym wnuczkom, którzy mają obydwoje
      sprawnych fizycznie rodziców.
      • zuzanna56 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 21:56
        Mathiola, popieram.
      • wredna_ja Mathiola ;-) 09.11.06, 22:56
        mathiola napisała:
        > Gdyby jednak ona bądź też moi rodzice musieli dokładać nam się do czegokolwiek
        > albo obkupywać nasze dzieci, chyba spalilibyśmy się ze wstydu.
        > Dzieci nasze dostają prezenty od niej na urodziny i święta. Najczęściej
        > drobiazgi, bo co innego można kupić małym wnuczkom, którzy mają obydwoje
        > sprawnych fizycznie rodziców.

A wiesz,nasze dziecie od mojej rodziny dostaje prezenty nie tylko na urodziny i
        swieta...i ja moim chrzesniakom oraz synom siostry tez daje prezenty bez
        wiekszych okazji....i zadne z nas nie pali sie ze wstydu wink
        I o zgrozo! - jestesmy sprawni fizycznie ;-P
        Malo tego - dostaje prezenty od moich rodzicow(emerytow)i dziala to w obie
        strony.....jak moge! Coz za okropny czlowiek ze mnie...w piers sie bije! wink)
        Wiec nie kazdy ma takie przekonania jak Ty....mysle,ze sporo zalezy tez od
        zwyczajow panujacych w rodzinie.
    • grochalcia Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 20:24
      tesciowie pomagaja nam bardzo przy prowadzeniu Szkolki Krzewow
      Ozdobnych-pilnujapracownikowi sprzedaja krzewy. Mojemu dziecku kupuja czasem
      ciuszki i zabawki,pozyczaja pieniadze, tesciowa czasem rzuci kilka jajek.Ogolnie
      nie jest zle.
    • etiennette Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 21:46
      dosajemy. A raczej ja dostaje- np. kąśliwe uwagi i "super" rady. Ale oprocz
      tego pomagają nam finansowo-nie duzo, ale zawsze. Dlatego musze wysłuchiwac
      uwag z usmiechem na ustach.
    • monia145 NIE n/t 09.11.06, 21:47

• monia145 Ciesz się, że w ogóle coś kupują...... 09.11.06, 21:49
        ...bo przynajmniej pamiętaja o istnieniu wnuczki..mój teść nawet o Gwiazdce
        zapominasad
    • elejna Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 21:51
      Moja tesciowa bardzo sie stara , za kazdym razem gdy ja odwiedzamy dostajemy
      wałowe czasami dla nas piecze gotuje, zaznaczam ze nigdy nie prosze robi to z
      własnej woli,wspomaga nas finansowo.
    • egoya a te które dostajecie... 09.11.06, 22:28
      czy jesteście z tego powodu jakoś szczególnie wdzięczne? Bo ja nie, stać mnie na soki i smakołyki dla dzieci, a że teściowa chce i im kupuje to jej sprawa, nikt jej nie karze. Jak mam iśc pożyczyć kasę (bardzo rzadko, ale zdarzyło sie ze dwa razy) to idę do babci męża, bo ona kasę weźmie jak oddaję, a tesciowa by nie chciała. Mam swoje zasdy, że jak coś pożyczę to muszę oddać, bo potem bardzo się z tym męczę. Przeszkadza mi jak teściowa czasem chce nam dac pieniądze, i wtedy nie biorę. Ale dzieciakom do skarbonki jakies drobne sumy...prosze bardzo.
    • figrut Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 22:28
      Dostaliśmy cały strych do przerobienia na mieszkanie i pomoc finansową przy
      przeróbce. Na urodziny od Teściowej zawsze dostaję zrobiony przez nią tort
      [specjalnie wtedy urywa się nieco wcześniej z pracy, żeby zdążyć mi go zrobić] i
      jakiś drobiazg. Swoim wnukom prawie codziennie kupuje jakieś drobiazgi [w tym i
      mojej córce która jej wnuczką genetyczną nie jest]. Te drobiazgi kosztowne nie
      są, ale zawsze dawane od serca [nie pomija też przy tym dwójki już prawie
      dorosłych dzieci swojej drugiej nieślubnej synowej]. Jak u nas kiepsko z
      finansami, to "pożycza" pieniądze i przy rozliczeniu [często coś kupuje na moją
      lub niemęża prośbę na mieście jak wraca z pracy, więc później się rozliczamy]
      uparcie twierdzi, że nic jej nie jesteśmy dłużni.
    • mbkow Re: czy dostajecie cos od tesciow? 09.11.06, 23:12
      moi tesciowie kochaja dawac swoim dzieciom i wnukom. i maja wybitny talent do
      oszczedzania, bo dochody skromne. sa niesamowici. wrecz lekko skrzywieni wink
      zawsze zwarci i gotowi... rzadko prosilismy o pomoc, ale to bylo bardzo zle
      odbierane!!!
      • maadzias1 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 10.11.06, 00:15
        Moja teściowa mieszka na wsi i gdy do niej jedziemy całą rodziną zawsze
        dostajemy świeże jajeczka, swojską wędlinkę, warzywa, owoce. Poza tym zawsze
        odpali małej jakąś niezłą kaskę lub jakiś prezent np. na urodziny, chociaż sama
        ma b. niską rentę. Bardzo kocham moją teściową i ja też jadąc do niej wiozę jej
        jakąś lepszą czekoladkę lub bombonierkę na osłodę życia.
    • mama_ania77 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 10.11.06, 02:28
      Taaa.... ja ostatnio dostałam od teściowej bluzkę o jakieś trzy rozmiary za
      dużą .... Była bardzo zdziwiona, że nie pasuje...
    • m.fiorella Re: czy dostajecie cos od tesciow? 10.11.06, 09:06
      dostajemy prezenty np.na urodziny czy gwiazdke ale to oczywiscie z
      wzajemnoscia, wiktorek dostaje czesto ciuszki np. kurtke na zime czy buty i
      jestem za to wdzieczna bo ja nawet nie mam kiedy tego kupic
    • monia323 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 10.11.06, 09:25
      moje dzieci od teściów nie dostaja nic. Oni tylko ciagle obiecują mówiac im "
      kupie ci to czy tamto" (najczęsciej przy rodzinie by ci mysleli jacy to
      dziadkowie sa wspaniali). Moje dzieci maja 11 i 6 lat. Nie potrafie powiedzieć
      co ostatnio dostały i w ogóle dostały. Jak się nie pamięta nawet o imieninach i
      urodzinach dzieci to co dopiero ot tak? Ponadto sa złośliwi jak cholera. Jak
      widza że dzieci maja np nowe ubranie czy zabawkę to mówia jakie to brzydkie.
      Dlatego Nienawidzę teściów i kiedy oni będą potrzebować pomocy ( a było to
      niedawno) od nas jej nie dostana napewno.
      Ostatnio pozyczyliśmy moim rodzcom pieniądze (niemałą sumkę) a teście jak się
      dowiedzieli to się zapienili, że jak to rodzicom swoim pomagasz a my
      potrzebowealiśmy i nie daliście. Więc jej odpowiedziałam, że na moich rodziców
      mozemy z mężem liczyć w każdej sytuacji i że pamiętają o dzieciach a oni niech
      się zastanowia jak postępuja . zamkneli się i mam ich gdzieś.
      • nataliaostrowska Re: czy dostajecie cos od tesciow? 10.11.06, 10:04
        moja mala dostaje praktycznie tylko od tesciow, ktorzy juz w ciazy oszaleli na
        jej punkcie. sa u nas co tydzien lub my u nich i jeszcze sie nie zdarzylo, zeby
        Mania nic nie dostala. a ma juz rok i 4tyg. ZAWSZE babcia cos ma. ciuszki
        najczesniej, zabawek,jak twierdzi nie umie kupowac. dla nas, jako rodzicow za
        to jest tzw obiadek na wynos i walowka, czyli jakies wedliny itp, jakbysmy byli
        dziecmi... ale milo, przez 2 dni nie musze nic gotowac.
        • amelia691 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 10.11.06, 11:41
          My dostajemysmile)) i nasz 14 miesieczny synek również...
          Teściowie nie są jakos super bogaci ale naprawdę musze przyznac że dbaja o
          nassmile)
          Nie wiem co znaczy "wredna tesciowa" jest moją drugą matką...
          Odwiedzamy sie w weekendy i zawsze synek cos dostanie, oczywiście wałówka na
          tydzien jest(jedzenia mnóstwo, obiad itd).
          Wczoraj na przykład przyjechali do nas(wczesniej zapytali czy mogąsmile)) i
          przywieźli nam najróźniejsze srodki czystości(proszki do prania, mleczka,płyny
          do płukania, do mycia naczyn odświeżacze itakie tam inne) i kupili nam nowy
          telefon bezprzewodowy Panasonicasmile))
          Są świetnymi ludźmi, przepełnieni milością i dobrocią...,
          Ja osobiscie często dostaje kieszonkowe od teściowej hehehe na jakiś nowy
          ciuch..
          A w wychowywaniu synka w pelni Ja mogę się wykazać..., jeśli teściowa chcę coś
          wprowadzić, zasugerować w wychowanie, zawsze pyta mnie o zdanie..
          Nie mogłam lepiej trafić..

www.bobasy.pl/adasik
          • monia323 Re: czy dostajecie cos od tesciow? 10.11.06, 11:54
            zazdroszczę wam .Moja mam jest własnie taka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka