Dodaj do ulubionych

obumarcie płodu

IP: *.* 21.06.01, 09:42
witam! jakie mogą być przyczyny obumarcia płodu?
Obserwuj wątek
    • Gość: usia Re: obumarcie płodu IP: *.* 21.06.01, 12:47
      Cześć!Przyczyn może być dużo, najczęściej jest to jakiś poważy defekt genetyczny (takie ciąże kończą się zwykle przed 12 tygodniem, a nawet zamim zdążymy się zorientować że ciąża była), defekty w budowie narządów rodnych u matki, wady łożyska, ciężkie zakażenia, niektóre leki. Moja koleżanka straciła dziecko w 30 tygodniu z powodu toksoplazmozy.Mnie też groziło poronienie i po krwotoku powiedziano mi, że prawdopodobnie była to ciąża bliźniacza i jedno dziecko nie utrzymało się.Było jednak za wcześnie i zapóźno równocześnie aby to stwierdzić, bo przed krwotokiem nie zrobiono mi USG a był to 8 tydzień. Na szczęście mam śliczną i zdrową córkę i tego Ci życzę.
    • Gość: guest Re: obumarcie płodu IP: *.* 22.06.01, 07:56
      Ja poroniłam w 11/12 tygodniu ciąży. Przyczyną było obumarcie płodu. Wyobraź sobie, że czułam się świetnie, a nosiłam moje zmarłe maleństwo przez tydzień będąc w pełni nieświadomą tego faktu. Dlaczego to akurat mnie spotkało nie miałam pojęcia. Teraz z biegiem czasu wydaje mi się, że znalazłam przyczynę - to chyba były nerwy i dźwiganie prania z pralni w piwnicy na dwór. Dlatego jeśli jesteś w ciąży dbaj o siebie sama, bo naprawdę nikt o ciebie i o dzieciątko tak nie zadba jak ty sama, mimo olbrzymiej pomocy bliskich! A najlepiej nie myśl o takich przykrych sprawach. Serdecznie pozdrawiam. Agnieszka.
    • Gość: guest Re: obumarcie płodu IP: *.* 22.06.01, 08:10
      Myślę, że jednak najczęstsza przyczyna takich przypadków to wady genetyczne płodu. Podobno około 50% ciąż ulega poronieniu (nawet zanim ciąża jest stwierdzona). Jest to tzw. naturalna selekcja. Oczywiście bardzo jest to przykre, kiedy następuje w momencie, gdy już pokochasz swoje maleństwo.Wbrew potocznym opiniom niewielki odsetek poronień ma związek ze stresem oraz z przeciążeniem matki. Tego oczywiście zawsze lepiej unikać, ale z tego, co czytałam jednak nie jest to główną przyczyną poronień. Chyba łatwiej jest to znieść, jeśli wiemu, że w żaden sposób nie zawiniliśmy i nie przyczyniliśmy się do tego.
    • Gość: guest Re: obumarcie płodu IP: *.* 22.06.01, 10:37
      Aga,panikujesz.Uspokuj sie, bo to zaszkodzi i Tobie, i dziecku. Na pewno wszystko jest OK. a jesli masz watpliwosci, pojdz do lekarza, niech Cie zbada! trzymaj sie i PISZasia
      • Gość: guest Re: obumarcie płodu IP: *.* 22.06.01, 10:58
        z dzidzia jest ok bo czuje jak sie rusza! ja tak tylko pytam z ciekawosci, nie dopuszczam do siebie myli ze cos moglo by byc nie tak! Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka