Gość: guest IP: *.* 09.07.01, 07:24 W najbliższym czasie planuję ciążę. Jakie badania (np. krwi, ale jakie) powinnam wykonać przed. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: badania IP: *.* 09.07.01, 08:11 Najlepiej udaj się do lekarza i powiedz mu, że planujesz ciążę, on powinien Ci powiedzieć jakie badania są wskazane. Mój zalecił ich sporo, nie wiem czy pamiętamw wszystkie: toksoplazmoza, różyczka, WR, analiza krwi, analiza moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: badania IP: *.* 09.07.01, 08:22 Konkretnie jeśli chodzi o krew, dobrze jest zrobić morfologię (ciąża nie jest dla organizmu łaskawa, więc jeśli masz niską hemogloginę, to lepiej jeszcze pojeść żelaza i poczekać), i oczywiście poziom cukru. A w ogóle, podziwiam, fajnie podchodzisz do sprawy. Też bym tak chciała przy następnym dzidziusiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: badania IP: *.* 12.07.01, 09:56 Podstawa to wybrać dobrego lekarza, który porządnie Cie przygotuje. Ja przy pierwszym moim podejściu do ciąży miałam pecha. Zgłosiłam się do pani ginekolog i poprosiłam o przygotowanie mnie do ciąży. Pani ograniczyła się do cytologii (wyszła zła, więc pani przepisała kuracje lekową, po której nie zrobiła drugiej cytologii wychodząc z założenia, że już jestem wyleczona) i badania grupy krwi. O nadżerce tylko coś wspomniała ale jej nawet nie ruszyła a o innych badaniach chyba zapomniała. Efekt był taki, że pierwsza moja ciążą zakończyła się kompletnym fiaskiem (zaśniad graniasty). Zmieniłam lekarza. Ten fachowo wziął się do roboty: zrobił mi badania na poziom hormonów, toksoplazmozę, wykrył u mnie chlamydię (co prawdopodobnie było przyczyną zaśniadu), wyleczył nadżerkę i wiele innych rzeczy. Teraz jestem w 7 miesiącu ciąży, czuję się cudownie i bardzo jestem zadowolona z mojego pana doktora. Możesz poczytać fachową literaturę, wypisyać sobie jakie badania tam polecają przed ciążą i domagać się tego od swojego ginekologa.Życzę powodzenia!!!(Jeśli jesteś z Wrocławia mogę podać namiary na mojego ginekologa.) Odpowiedz Link Zgłoś