Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński

IP: *.* 17.07.01, 12:23
PozdrowieniaJestem w 38 tygodniu i przymierzam się do pójścia na urlop macierzyński, jeszcze przed porodem. Moja ksiegowa (jedyna zorientowana w przepisach osoba w firmie) jest na urlopie. Jakie formalności powinnam załatwić? Proszę o pomoc i trochę praktycznych rad.DziękiAnia
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: urlop macierzyński IP: *.* 17.07.01, 12:33
      Urlop macierzyński wystawi Ci prowadzšcy Cię lekarz ginekolog. Tylko dlaczego chcesz już i?ć na macierzyński? Przecież potem będziesz krócej z dzieckiem lub szybciej pójdziesz na wychowawczy czyli przestaniesz otrzymywać pensję. Czasami poród następuje 2 tygodnie po terminie a macierzyński już biegnie.
    • Gość: guest Re: urlop macierzyński IP: *.* 17.07.01, 12:41
      Do macierzyńskiego wystarczy papierek od ginekologa. Ale uważaj - ja wzięłam macierzyński, gdy upłynął mi termin porodu, i potem dwa tygodnie siedziałam w domu, po czym powędrowałam do szpitala na obserwację. trochę szkoda, bo mogłam ten czas spędzić później z dzidzią...Aha, już w trakcie urlopu macierzyńskiego, musisz wypełnić jakiś dokument zgłoszeniowy do ZUS - u. To znaczy, ja musiałam to robić sama, bo kazała mi pani kadrowa. Może w innych firmach kadry same tego pilnują.
    • Gość: guest Re: urlop macierzyński IP: *.* 17.07.01, 12:47
      juz gdzies o tym pisalam ale powtorze :)kiedys bylo tak ze sama sie musiala kobitka zglosic do ZUSu ale od maja tego roku robi za nia to firma musi ci tylko dac taki dokument - oswiadczenie ze nie masz innych tytulow do ubezpieczenia i wtedy ona juz co miesiac bedzie naliczac skladki itd - tym sie nie musisz juz martwic musisz tylko dac zaswiadczenie od ginekologa o przewidywanym terminie porodu i wtedy na 4 tygodznie przed tym terminem mozesz isc na macierzynski w sumie jest tak ze powinnas isc i nie powinnas byc juz w tym czasie na zwolnieniu lekarskim - takie przepisy ale jak narazie nie spotkalam lekarza ktory by to robil przewaznie daja zwolnienie do samego terminu - w razie klopotow to lekarz sie tlumaczy :)ty zawsze mozesz przejsc na macierzynskie wiec lepiej dopoki mozesz bierz zwolnienie - jest pelnoplatne tak jak urlop macierzynski
      • Gość: guest Re: urlop macierzyński IP: *.* 17.07.01, 14:35
        Aniu!Nie bierz pod żadnym pozorem urlopu macierzyńskiego teraz! Popatrz/jestes 2 tyg przed terminem, a jak się przedłuży poród o 2 tyg to ci wypadnie jedem m-c urlopu macierzyńskiego. Zamiast być z dzieckiem 6 m-cy będziesz 5!Bierz zwolnienie i ciesz się i czekaj i odpoczywaj!Milka
    • Gość: guest Re: urlop macierzyński IP: *.* 17.07.01, 14:38
      pamietaj tez ze przysluguje ci pare groszy w postaci zasilku prodowego i tu tez trzeba wypelnic jeden papierek :)
    • Gość: guest Re: urlop macierzyński IP: *.* 17.07.01, 15:06
      Po zwolnienie zgłoś się do lekarza innego niż ginekolog. Mój nie chciał mi dać (chociaż zawsze dawał bez problemu), bo"na ciążę" mogłam już wziąć macierzyński. Poszłam do rodzinnego i mi dał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka