Gość: guest IP: *.* 31.10.01, 15:12 W listopadzie mam zostać tłumaczem przysięgłym ale w praktyce nie wiem z czym to się wiąże.Czy ktoś może mnie oświecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Tłumacz przysięgły IP: *.* 31.10.01, 15:23 Sa pewne czynnosci, przy ktorych potrzebny jest tlumacz przysiegly (a nie zwykly, techniczny). Sa to np. rozprawy sadowe (tlumacz przysiega, ze bedzie tlumaczyl wiernie). moge Ci podac przyklady sytuacji, gdy my korzystalismy z pomocy tlumacza przysieglego: gdy moj maz (cudzoziemiec, ktory nie zna biegle polskiego) zdawal egazmin na prawo jazdy, gdy bralismy slub, gdy podpisywalismy umowe kupna mieszkania u notariusza, tlumacz przysiegly rowniez tlumaczyl wszystkie dokumenty potrzebne do karty czasowego-stalego pobytu - odpis aktu urodzenia, zaswiadczenie o niekaralnosci, o niezaleganiu z podatkami, itp.Krotko mowiac, szkoda, ze ja nie jestem takim tlumaczem, bo duzo bysmy oszczedzili (godzina tlumaczenia ustnego = 100zl)Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Tłumacz przysięgły IP: *.* 31.10.01, 15:42 Hej!Jak juz zostaniesz tym tłumaczem, to opowiedz, czy było ciężko - ja też się przymierzam, ale się boję....KIKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Tłumacz przysięgły do kiki IP: *.* 03.11.01, 14:00 Nie wiem czego się boisz?Prawdopodobnie musisz zdać egzamin?Ja jestem po filologii i w takim przypadku nie muszę nic zdawać jedynie wykazać się doświadczeniem.A tak swoją drogą trudny jest taki egzamin?Jak wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś