Dodaj do ulubionych

pytanie o dni płodne

IP: *.* 26.11.01, 12:29
Czesć! Mam pytanie jak to jest które dni są płodne a które nie. Po okresie można bez obaw seksować czy przed? Jak to jest? Czy może wsrodku cyklu? Jest tu ktos kto kompetentnie odpowie mi na to pytanie? Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: pytanie o dni płodne IP: *.* 26.11.01, 15:28
      Marto polecam ci strone(niemieckojezyczna)eltern.de w linku schwangerschaftskalender podajesz dzien ostatniej miesiaczki i dlugosc cyklu.i wylicza ci samo.Jakbys miala klopoty to napisz na priv.Monia
    • Gość: madzia22 Re: pytanie o dni płodne IP: *.* 26.11.01, 16:52
      Jeżeli masz reguralne miesiączki (28 dni), to twoje dni płodne wypadają między 10 a 17 dniem cyklu. NAjbardziej płodne są 12-14. Jeżeli masz cykle krótsze lub dłuższe przesuwa się to o odpowiednią ilość dni. Jeżeli masz niereguralne, to nie ma reguły i musiałabyś sprawdzać testem na dni płodne, żeby wiedzieć czy je masz czy nie.
      • Gość: guest Re: pytanie o dni płodne IP: *.* 27.11.01, 08:06
        Magdo, ja bym temu nie ufała...kalendarzyk nie wystarczy. Ja mam regularne 28-dniowe, a owulację przeciętnie około 18-20 dnia. Jak się nie wie, co się dzieje w organiźmie, to naprawdę łatwo o niepowodzenie...No i Marto, zapomnij jak najprędzej o wszelkim oprogramowaniu wyliczającym dni płodne. To nie jest metoda naturalna. Wrzuś sobie w przeglądarkę hasło NPR - coś powinno się pokazać.Pozdrawiam Agnieszka
    • Gość: guest Re: pytanie o dni płodne IP: *.* 26.11.01, 18:43
      www.bajbus.pl też wylicza, ale w celu poczęcia (a właściwie w celu uniknięcia też) powinno się obserwować swoje ciało, np. podstawową temperaturę ciała (mierzona rano przed wstaniem z łózka) i badać śluz... to skomplikowane, ale po dojściu do wprawy - samo się wie, kiedy dni płodne, kiedy owulacja i kiedy jestem w ciąży, a kiedy nie :)pozdrawiam serdecznie!
    • Gość: guest Re: pytanie o dni płodne IP: *.* 27.11.01, 09:53
      Marto!!!To nie jest takie proste!!!Kalendarzyk małżeński (który mozna znależć także na polskojęzycznych stronach-sam oblicza)-jest dość zawodny i już niemodny. Współcześni lekarze nie polecaja tej metody. Polecam Ci metodę naturalną- objawową -termiczną, jeśli masz regularne miesiączki dołączysz do tego metodę kalendarzyową- i już będziesz miała lepsze zabezpieczenie. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o metodach naturalnych- napisz na priva-udzielę Ci wskazówek. Polecam broszurkę Naturalne planowanie rodziny -Teresy Kramarek oraz wszelkie książki prof.Fijałkowskiego. Metoda objawowo-termiczna polega na obserwacji siebie, śluzu i temperatury, jest skuteczna i doskonała dla osob miesięczkujących nieregularnie. Pozdrawiam Ania
      • Gość: guest Re: pytanie o dni płodne IP: *.* 27.11.01, 16:24
        Owulacja wystepuje 14 dni przed następną miesiączką, niezaleznie od długości cyklu miesięcznego (jeżeli cykl jest np 32-dniowy, to jajeczkowanie jest w 18 dniu cyklu (32-14), jeżeli cykl jest 26 - dniowy,to w 12 dniu cyklu, itd). Komórka jajowa żyje 24 godz, plemniki żyją nawet maksymalnie do 7 - 8 dni.Dni płodne, to 8 dni przed owulacją i jakieś 2, 3 dni po owulacji. Przez resztę dni można szaleć :-)PozdrawiamSolP.S.Zawsze jednak mogą nastąpić jakies "przesunięcia" związane np. ze stresem, chorobą, zmianą klimatu, podróżą..., dlatego warto zabezbieczyć się jeszcze dodatkowo.
        • Gość: guest Re: pytanie o dni płodne IP: *.* 28.11.01, 06:39
          Wszystko to dobrze, tylko co zrobić po porodzie... po zaledwie jednym okresie i kiedy na dodatek trzeba wstawać do dziecka??? :(Oooch...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka