Dodaj do ulubionych

WIGILIJNE PRZESĄDY

IP: *.* 17.12.01, 10:47
W przesądy wierzyć się nie powinno... Ale ja chciałabym kilka niewinnych tradycji-przesądów zaprezentować. Czekam na Wasze przesądy. Warto w końcu znać naszą polską tradycję.1-łuskę z karpia wigilijnego chowamy do portfela-zagwarantuje nam to pieniążki przez cały rok2-w Wiliję nie można się kłócić-i to już od rana, bo cały rok, jeśli się ktoś pokłóci, kłócić się będziemy3-kobiety nie powinny do nikogo chodzić (oprócz kolacji wigilijnej), bo wizyta kobiety przynosi pecha rodzinie, do której się udała(choćby po łyżkę soli)4-na wsi wierzy się w to, że zwierzaki mówią-krowy częstuje się opłtakiem-specjalnym-w zielonym kolorze Takie są na Lubelszczyżnie. A, Babcia opowiadała(87lat), że kiedy ona była mała do mieszkania w Wigilię przynosiło się siano i słomę... Czekam na posty od eRodziców.Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: WIGILIJNE PRZESĄDY IP: *.* 17.12.01, 11:29
      Bardzo piekne te przesady - u mnie w domu tez funkcjonuja.I nie chodzi o to, ze slepo wierzymy w takie rzeczy, tylko... o to, ze wlasnie miedzy innymi one stwarzaja niepowtarzalny nastroj wigilii.To one dla mnie sie skladaja na sala magie tradycji - one, nie suto zastawiony stol :)Jeszcze jeden przesad dodam: jaka wigilia -taki caly rok.Wiec dobrze w ten dzien dostac (pieniadze, jakis prezent - nie gwiazdkowy-od kogos) cokolwiek, bo caly rok sie bedzie obdarowywanym :) Ale zle pozyczac, bo caly rok uplynie na pozyczaniu :)Pozdrawiam(i juz mysle o tej lusecze z karpika, co ja trzeba bedzie nidlugo do portfela wlozyc)
    • Gość: guest Re: WIGILIJNE PRZESĄDY IP: *.* 17.12.01, 11:31
      Pkt. 1 i 2 jak u Ciebie i dodatkowo:5. Jeśli w domu jest kobieta ciężarna, to trzeba sprawdzić, kto pierwszy wszedł w Wigilię do tego domu /chodzi o gości, a nie domowników/ - jeśli mężczyzna - urodzi się chłopak, jeśli kobieta - będzie dziewczynka.Miłej zabawy :-)))
    • Gość: Adzia Re: WIGILIJNE PRZESĄDY IP: *.* 17.12.01, 13:49
      A u mnie z tymi kobietami jest troszkę inaczej - kobieta nie może być pierwszym gościem w domu. Potem już może przychodzić. Kolega mojego ojca tak sobie to wziął do serca, że rok w rok przychodzi do nas z samego rana, żeby go jakaś baba nie ubiegła - prawdziwy przyjaciel, prawda?
    • Gość: guest Re: WIGILIJNE PRZESĄDY IP: *.* 17.12.01, 14:18
      Ja tez pochodze z lubelszczyzny i znam takie same przesady - swoja droga skad jestes?eDorka
      • Gość: guest Re: WIGILIJNE PRZESĄDY IP: *.* 17.12.01, 16:04
        podobno nie wolno plakac we wigilie bo caly rok bedzie placzliwy :)pozdrawiam :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka