Dodaj do ulubionych

Jakie imie dla chlopca. Pomocy

IP: *.* 06.01.02, 02:52
Nasz typ to Aleksander, ale tesciowa powiedziala, ze takie brzydkie itd. Moze macie jakies propozycje? Malenstwo urodzi sie w polowie lutego.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 06.01.02, 07:24
      Mnie sie Aleksander bardzo podoba. A tesciowa to juz chyba swoje nazwala tak jak jej sie podobalo, wiec teraz Wasza kolej.:hello:SuzannP.S. Gdy my bedziemy mieli synka to bedzie Krzys lub Filip :)
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 06.01.02, 07:25
      Moze Adam, albo Kamil, albo Eryk, albo Marcin, albo Janusz, albo Filip , albo Pawel ?...... To tylko moje sugestiePowodzenia i na pewno Daj znac co wybraliscie...Kasia
      • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 15:10
        Aleksander - to piękne imię. Moi przyjaciele mają synka o tym imieniu - bardzo podoba mi sie zdrobnienie jakiego używają - Alek. P.S. Jeśli ja będe miała kiedyś syna to będzie Franek. Miłego rozwiązania (ciąży i problemu). Joanna
      • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 20:52
        NAZWJCIE ALEKSANDER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!W końcu to wasze dziecko, a nie teściowej.Albo zaczekajcie aż sie urodzi. Mój Antek na początku wyglądał na Mikołaja...Teraz jest już Antkiem, ale gdybym wcześniej nie wybrała imienia, chyba byłby Mikołaj..Pozdrawiam,
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 06.01.02, 08:43
      a mi sie ten wasz Aleksander bardzo podoba, Olek kojarzy mi sie z niezłym rozbójnikiem i chłopakiem jak się patrzy.Kiedy ja urodziłam synka i postanowiłam dać mu na imię Marcel, moja mama prawie na kolanach błagała mnie, żebym nie krzywdziła dziecka, ciotki zaklinały, babcia sie modliła itd. A teraz???? Nikt nie wyobraża sobie, żeby miał inaczej na imie, zreszta wołamy na niego różnie -Precel, Marcepan itd. Uparłam sie na swój wybór i nie załuje. Tobie radzę to samo.Pozdrowienia dla Aleksandrabasajka
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 06.01.02, 08:53
      czesc,ja mojemu synkowi dalam na imie Kubus a na drugie aleksander......nie mogla sie dzecydowac , ktore ma byc pierwsze.tak czy inaczej alekx to bardzo ladne imie.pozdrawiamiza
      • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 08.01.02, 14:24
        Iza,Ja też mam synka Kubusia Aleksandra!!! Kubuś - bo zawsze chcieliśmy z mężem mieć Kubę, a Aleksander - to po dziadku.A w jakim wieku jest Twój K-A? Mój ma 21 miesięcy.Pozdrawiam,Ania
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 06.01.02, 11:32
      Trochę astrologii ze strony: http://sto-procent.wsisiz.edu.pl/shangri-la/imiona/index.htmlALEKSANDER Pochodzenie: greckieZnaczenie: "obrońca mężów (wojowników)"Liczba: 4Główny znak zodiaku: KoziorożecPlaneta: SaturnImieniny: 26 Lutego, 10 Marca, 24 Kwietnia, 20 Maja, 28 Sierpnia, 11 Października, 9 Listopada, 12 Grudnia, Imię Aleksander tryumfalnie wkroczyło do historii wraz z Aleksandrem Wielkim, królem Macedonii, który w starożytności podbił prawie cały znany wówczas świat. I chociaż, jak się wydaje, tamten Aleksander był ze znaku Lwa, dzisiaj to imię kojarzy się z innymi punktami zodiaku. Liczba imienia Aleksander równa się cztery, a czwórka to liczba porządku, trwałości, konserwatyzmu i tradycji. Tak jest u nas - w języku greckim imię to miało liczbę bardziej godną zdobywców świata, mianowicie pięć. Imię Aleksander silnie łączy młodego człowieka z historią, tradycjami. Zwykle młodzieniec noszący to imię porównywany jest z jakimś sławnym przodkiem lub też jego rodzice spodziewają się, że syn zaspokoi ich ambicje i sięgnie po wysokie szczeble kariery. Sprostać takim oczekiwaniom nie jest łatwo, i dlatego wraz z imieniem Aleksander przychodzi pilność i staranność, dyscyplina i wytrwałość. Typowy Aleksander lubi proste zasady, życie ujęte w ramy, porządek i dobrą organizację. W swojej dziedzinie dąży do doskonałości. Nie lubi zbyt szybkiego tempa życia ani zbyt rewolucyjnych zmian. Jest jednak obowiązkowy, prostoduszny i prostolinijny. Z uporem dąży do celów, jakie sobie postawił, i nie dowierza ludziom, którzy mają pomysły zbyt dziwne jak na jego gust. Jest podejrzliwy wobec wszelkich nowatorów i odmieńców, a w poglądach politycznych stara się należeć do większości. Mały procent Aleksandrów dochodzi do wniosku, że nie dadzą rady, aby sprostać tym ideałom, a tacy Aleksandrowie stają się anarchistami i satyrykami, jakby na złość swojemu imieniu. Aleksander to przede wszystkim imię dla wiernego zasadom znaku Koziorożca, dla skrupulatnej Panny, tradycjonalisty Raka i statecznego Byka. Pomocne może być dla Wagi, gdyż temu powietrznemu znakowi dodaje stałości. Mężczyzn ze znaku Lwa wyposaży w artystokratyczne maniery. W Skorpionach rozwinie upór i wytrwałość. Pozostałe znaki zodiaku będzie wiązać z życiem praktycznym i materialnym, a jedynie Ryby i Barany mogą się przeciw temu imieniu buntować.
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 06.01.02, 14:04
      Mój synek ma imię Aleksander, ale zdrobnienie Olek nie podoba nam się więc od urodzenia mówimy na niego Alex i tak się przyjęło że wszyscy znajomi i rodzina tak do Niego mówią. Pozdrawiam Edyta mama Alexa
      • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 06.01.02, 16:54
        Witaj Aleksander to ladne imie ,a moze tak Krystian. Pozdrowienia PS. Napisz co wybralas.
        • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 06.01.02, 17:54
          Imie to rzecz gustu, kazdemu sie inne podoba. Wiec jesli nie trafisz w gust tesciowej, to co? Dziecko bedzie mialo imie wybrane przez nią? Nie ma imion brzydkich i ladnych, tylko kazdemu sie podoba inne. Są imiona popularne w danym momencie, wyszukane, pospolite, ale "ladnosc" to rzecz gustu.Mysle, ze imie to wybor rodzicow, rodzenstwa. Babcia oczywiscie tez moze uczestniczyc w wyborze. My sie nie poddawalismy zadnym naciskom i komentarzom.Mysle,ze pozniejsze komentazre na temat imienia zaleza od kultury czlowieka. A dzieci zawsze dokuczaja rowiesnikom jak nie z tego to innego powodu. Wystarczy, ze ma rude wlosy i juz powod gotowy. A zreszta jak zaakceptuja kogos i ma on silna pozycje w grupie , to niech sie nazywa Pafnucy i tak beda go lubic. (Pafnucy-super imie-ciekawe, co twoja tesciowa by powiedziala)Mi sie Aleksander podoba-wiele mozliowsci zdrobnien i ostatnio juz nie tak (na szczescie ) popularne.
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 06.01.02, 17:52
      Mnie sie podoba Tomasz i rafał,tak maja na imię nasi Synowie Dorota
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 10:36
      Żeby sie ustrzc tego typu komentarzy ze strony teściowej my nikomu nie powiedzielismy jak bedzie miało na imię nasze dziecko, więc teściowa miała tylko te 8 dni kiedy byłam z małym w szpitalu na wybijanie mojemu męzowi z głowy imienia Ksawery. Po czterech dniach mąż lekko urobiony przyszedł do szpitala i powiedział, że może jednak nazwiemy go inaczej, ale ja się uparłam, że nie nic juz nie bede zmieniać bo w koncu sami to imie wybralismy i nam sie bardzo podobało. A zresztą jeszcze kiedy był w brzuchu tak na niego mówiłam i po urodzeniu tez więc jak tu zmieniać mu imie ? To tak jakby po kilku miesiacach zmienić dziecku imie bo komus sie nie spodobało. To Wasze dziecko i Wy wybieracie mu imie, więc jeśli wybraliscie Aleksander, to nikomu nic do tego. To bardzo ładne imie i tak nazwijcie swojego synka.ATA
      • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 10:48
        Aleksander jest baaardzo ladnym imieniem, a co najwazniejsze pasowac bedzie i do malego rozrabiaki i do statecznego, doroslego mezczyzny. Dzewczyny maja racje, jesli tak chce aby mial na imie, to zadne pomysly "otoczenia" nie powinny Wam w realizacji tej decyzji przeszkodzic!W koncu to Wasze dzicko!!!powodzenia i milego zycia z Alem,Olem, czy jak go tam bedziecie zdrabniacsmileF.
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 13:26
      Z własnego doświadczenia powiem Ci tak:jak juz się dzidziuś urodzi, i pierwszy raz weźmiesz go na ręce, popatrzysz mu głebobo w oczka to sama będziesz wiedzieć jakie imię mu nadać. To imię będzie z nim szło przez całe życie.My też mieliśmy typy. Nasza starsza córa przez całą ciążę miała być Zuzanną, a kiedy sie urodziła została Ewą. Nasz synek natomiast przez ciążę nie miał imienia, mówiliśmy o nim "Mały"( urodził się z wagą 4200g hihi więc wcale nie taki mały). Kiedy już sie urodził, i dostałam go już umytego, ubranego do pierwszego karmienia, popatrzyłam na niego i wiedziałam że ten mały człowiem musi, ale to musi miec na imię Mikołaj. I ma na imię Mikołaj, choć nie wszystkim sie to podobało i do dzis podoba. Jedna babcia ciągle sie "myli" i mówi mój Kubuś, a druga woła na niego Michał.A Aleksander to bardzo piękne imię. Nie słuchaj teściowej to nie jej dziecko.Pozdrawiam i życzę powodzenia. Kaśka
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy/do Kasi Tylek IP: *.* 07.01.02, 13:41
      Mnie również bardzo podoba się imię Mikołaj. Noszę się z zamiarem dać to imię mojemu synkowi, który urodzi się w maju. Zastanawiałam sie tylko czy nie bedzie miał z tego powodu kloptów w szkole (chodzi mi o inne dzieci, szczególnie w okolicy świąt). Czy masz jakieś doświadczenia z tym związane?
      • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy/do Mady IP: *.* 07.01.02, 13:57
        Mikołaj ma dopiero 21 miesięcy i do tej pory nie zanotowaliśmy zadnych problemów no oprócz tych z babciami hihi!. Nie podoba nam sie tylko rosyjskopochodne zdrobnienie KOLA, mówimy do niego Miki lub po prostu Mikołaj, Mikołajek, Misiu.Stwierdzam że to imię idealnie pasuje do mojego bąbla.Moja córka miała jeszcze w przedszkolu kolegę o tym imieniu i nie pamietam żeby dzieci my dokuczały. Pozdrawiam Kasia
        • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy/do Mady IP: *.* 08.01.02, 01:10
          Dzieki Kochane Mamy za taaaaki odzew.Zdecydowalismy sie na Aleksandra Jana, czy sie tesciowej podoba czy nie. Pozdrawiam.
      • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy/jeszcze do Mady IP: *.* 07.01.02, 14:03
        Aha, zapomniałam Mikołaj sam siebie nazywa Laj.Kasia
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 14:44
      Aleksander to piękne imię. Kolega na swojego synka o tym imieniu woła z rosyjska smirkasza. Ja jestem zachwycona. Ale... imię to więcej niż dźwięk - ono musi pasować do dziecka. Znam mnóstwo opowieści o tym jak przez całą ciążę planowano dla dziecka jakieś imię, a gdy ono pojawiło się na świecie ,to dostało zupełnie inne, wcześniej nawet nie brane pod uwagę, "bo tak mu bardziej pasowało". Czasami nadaje się dziecku imię, a ono i otoczenie używa wyłacznie drugiego.I coś w tym jest.Nie wierzę osobiście w horoskopy czy wróżby, ale imię ma znaczenie i nawet historie biblijne są pełne przykładów, że imię sugerowało jakiś charakter bądź wygląd jego właściciela albo histori zmian imienia pod wpływem drastycznych zmian w czyimś życiorysie: Abram na Abraham, Jakub na Izrael, Szaweł na Paweł , Kefas na Piotr itd.Tak więc wybór imienia to nie taka prosta sprawa i doradzanie komuś na wiele się nie zda...
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 16:29
      Dziewczyny mają rację! To jest tylko i wyłącznie Wasz wybór.Moja teściowa też protestowała, jak wybraliśmy dla małej Ida Barbara, chociaż wydaje mi się, że ona bardziej się wysiliła. Mój mąż ma na imię, uwaga, Świetozar. Ha, ha. Niczym sie nie przejmuj. PS. Cieszę się, że nie urodził nam się syn, bo dla niego mój mąż już znalazł imię: Sambor. Nieźle, co? "Sambor, syn Świetozara"... PS2. Planujemy jeszcze dzieci... Mój stwierdził, że on miał szczęście i ulgowe życie z takim imieniem, to i swojemu potomstwu zapewni.PS3. A może Świetozar?
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 16:38
      Sorry, ale opinia teściowej jest w tej sprawie w ostatniej kolejności odśnieżania :). Poza tym Aleksander to bardzo piękne imię. My mieliśmy parę kryteriów przy wyborze:żeby było proste, porządne i starczyło na całe życieżeby pasowało do nazwiskażeby się zgrabnie zdrabniałożeby nie było za bardzo popularne wśród rówieśników, szczególnie w najbliższej rodzinie (niestety, z tego względu odpadły moje ulubione: Jakub, Jan i Maria)no i żeby nam się podobało stanęło na Maksymilianie i na szczęście nie usłyszeliśmy żadnych głosów sprzeciwu :) A że imię ustaliliśmy jakieś dwa lata temu, kiedy nawet nie zabraliśmy się do roboty, to Maksio od poczatku jest nazywany Maksiem i jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że moglibyśmy zmienić zdanie, jak się urodzi (za jakiś miesiąc)
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 19:26
      Jedno z kryteriow, ktorym sie kierowalam przy wyborze imienia to takie, ze w dobie komputerow imiona posiadajace tzw polskie litery sa bardzo czesto znieksztalcane:Lukasz, Jaroslaw, Stanislaw, wiec uznalam ze wybiore takie imie, ktore nie bedzie znieksztalcane.Ponadto imie powinno pasowac do nazwiska, oraz warto sprawdzic jaki bedzie inicjal.PozdrawiamBeata
    • Gość: guest Pierwsze 3 lata mama powinna być z dzieckiem??! IP: *.* 07.01.02, 20:05
      Właśnie przeczytałam post "Pracujące mamy" i jestem trochę w szoku, że mamy tak szybko po urodzeniu dziecka wracaja do pracy i zostawiają swoje kilkumiesięczne pociechy z obcą kobietą - najczęściej opiekunką. Tłumacząc to dobrą pozycją w renomowanej firmie i obawą przed utratą tejże pracy? Ale czy dziecko bardziej potrzebuje mamy czy mama pracy?Mi może było łatwiej zdecydować, bo dopiero miałabym zacząć pracę.Praktycznie od razu po skończeniu studiów urodziłam synka, teraz łobuziak ma już 16 miesięcy i zamierzam z nim być, aż skończy 3 latka, tzn. do wieku aż pójdzie do przedszkola. Zdecydowałam, że będę miała jedno dziecko i te 3 pierwsze lata jestem w stanie mu poświęcić. Co to jest 3 lata w stosunku do całego naszego życia?! Czasem jest mi ciężko i zżera mnie monotonia i codzienność, ale wymyślam sobie różne wycieczki czy odwiedziny i jakoś sobie radzę.Uważam, że dziecku, które kochamy to się po prostu należy, jeśli oczywiście sytuacja finansowa w miarę na to pozwala.Mi pozwala.Przez te pierwsze 3 lata przecież jesteśmy najbardziej potrzebne naszym dzieciom, a im w tym okresie kształtuje się charakter. Czasem boję się, że ciężko będzie mi znaleźć pracę bez żadnego doświadczenia... ale może pracodawcy znajdą jakiś plus w tym, że dziecko już odchowane a mama pełna werwy do pracy i na macierzyński raczej nie pójdzie.DZIECKO JEST MAŁE TYLKO RAZ, RESZTA MOŻE POCZEKAĆ...Czekam na Wasze opinie
    • Gość: guest Pierwsze 3 lata mama powinna być z dzieckiem??! IP: *.* 07.01.02, 20:10
      Właśnie przeczytałam post "Pracujące mamy" i jestem trochę w szoku, że mamy tak szybko po urodzeniu dziecka wracaja do pracy i zostawiają swoje kilkumiesięczne pociechy z obcą kobietą - najczęściej opiekunką. Tłumacząc to dobrą pozycją w renomowanej firmie i obawą przed utratą tejże pracy? Ale czy dziecko bardziej potrzebuje mamy czy mama pracy?Mi może było łatwiej zdecydować, bo dopiero miałabym zacząć pracę.Praktycznie od razu po skończeniu studiów urodziłam synka, teraz łobuziak ma już 16 miesięcy i zamierzam z nim być, aż skończy 3 latka, tzn. do wieku aż pójdzie do przedszkola. Zdecydowałam, że będę miała jedno dziecko i te 3 pierwsze lata jestem w stanie mu poświęcić. Co to jest 3 lata w stosunku do całego naszego życia?! Czasem jest mi ciężko i zżera mnie monotonia i codzienność, ale wymyślam sobie różne wycieczki czy odwiedziny i jakoś sobie radzę.Uważam, że dziecku, które kochamy to się po prostu należy, jeśli oczywiście sytuacja finansowa w miarę na to pozwala.Mi pozwala.Przez te pierwsze 3 lata przecież jesteśmy najbardziej potrzebne naszym dzieciom, a im w tym okresie kształtuje się charakter. Czasem boję się, że ciężko będzie mi znaleźć pracę bez żadnego doświadczenia... ale może pracodawcy znajdą jakiś plus w tym, że dziecko już odchowane a mama pełna werwy do pracy i na macierzyński raczej nie pójdzie.DZIECKO JEST MAŁE TYLKO RAZ, RESZTA MOŻE POCZEKAĆ...Czekam na Wasze opinie
      • Gość: DorotaL Re: Pierwsze 3 lata mama powinna być z dzieckiem??! IP: *.* 08.01.02, 09:58
        Pewnie że mama powinna być z dzieckiem i nie tylko pierwsze trzy lata. Nie myśl jednak, że pracodawcy będą uważać twojego trzylatka za odchowanego, oraz że przedszkole załatwi wszystko. W pierwszym roku przedszkola najczęściej połowę czasu przechoruje i trzeba się liczyć z licznymi zwolnieniami lekarskimi. Jestem w domu od 7 lat (dwoje dzieci). Dla pracodawców liczy się tylko to, że nie mam doświadczenia i małe dzieci (mam wyższe wykształcenie i kursy). Od roku bezskutecznie szukam pracy. Miałabym ale za 700 zł. na dwie zmiany plus dojazdy. Nie ma co narzekać, trzeba zakasać rękawy i szukać dalej. Życzę Ci lepszych potencjalnych pracodawców.Pozdrowienia. Dorota
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 20:24
      Sorry to miał być nowy post nie wiem jak to się stało?
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 07.01.02, 21:47
      Aleksander to wymarzone imie mojego męża dla naszego syna,w skrócie poprostu Olo.Nasz OLO ma na imie WIKTORIA.Koleżanka ma Nikodema mi się podoba , mój mąż twierdzi że dzieci nie można "kaleczyć".Nikolo jak dotąd jest jedyny w naszej niemałej przychodni , a ma już 10 mies.Decyzja należy TYLKO do WAS , a teściowa jak to teściowa "jak chce uderzyć kij zawsze znajdzie".Pozdrawiam napisz o decyzji.
    • Gość: guest Re: Jakie imie dla chlopca. Pomocy IP: *.* 08.01.02, 19:11
      Wydaje mi sie ze twoja tesciowa nie ma tu nic do powiedzenia. To Wasze dziecko i to wy macie zdecydowac jak sie bedzie nazywac. Chocby to mialo byc najglupsze i najdziwniejsze imie na swiecie to Wy je wybierzecie i to dla Was ono bedzie najlepsze i najpiekniejsze.Moi synowie beda nosic imiona Dominik i Dawid.Pozdrawiam i zycze powodzenia w wyborzeElzbieta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka