kejtka1 29.11.06, 21:36 Spotkałam się jakiś czas temu z opinią, że imieniny powinny być po urodzinach. Słyszałyście coś na ten temat? Ja mam imieniny po urodzinach ale mój mąż i dzieci już nie. Zwracałyście na to uwagę? A co z osobą urodzoną 31 grudnia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamikolajcia Re: Urodziny a imieniny 30.11.06, 09:05 Słyszałam o tym. Nie tylko osoby urodzone 31grudnia miałyby z tym problem nawet ktoś urodzony we wrześniu czy październiku może już nie mieć w danym roku imienin. Ale mnie się wydawało, że to chodzi o to, że obchodzi się imieniny, w pierwszym terminie, który wystepuje po urodzinach, czyli np. jak ktoś urodził się w listopadzie a imieniny wypadają w marcu lub sierpniu to obchodzi te w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazak3 Re: Urodziny a imieniny 01.12.06, 15:35 mamamikolajcia napisała: Ale mnie się wydawało, że to chodzi o to, że obchodzi się imieniny, w > pierwszym terminie, który wystepuje po urodzinach, czyli np. jak ktoś urodził > się w listopadzie a imieniny wypadają w marcu lub sierpniu to obchodzi te w > marcu. dokladnie o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
luccio1 Re: Urodziny a imieniny 11.08.07, 22:26 kejtka1 napisała: > Spotkałam się jakiś czas temu z opinią, że imieniny powinny być po > urodzinach. Słyszałyście coś na ten temat? Ja mam imieniny po urodzinach ale > mój mąż i dzieci już nie. Zwracałyście na to uwagę? A co z osobą urodzoną 31 > grudnia? Nigdy przedtem nie słyszałem o czymś takim - dopiero przeczytałem tutaj. To musi być totalna bzdura, przesąd - coś na kształt czarnego kota przebiegającego przez drogę. Jak dotychczas, wiedziałem "od zawsze", tj. wyniosłem tę wiedzę jeszcze z domu rodzinnego: w tradycji polskiej imieniny, tj. święto patrona danego człowieka, są ważniejsze od urodzin. Poza tym Rodzice mówili pół żartem, że imieniny można obchodzić tyle razy w roku, ile ma się imion... Odpowiedz Link Zgłoś