Gość: Yaga Re: NOWA TRAGEDIA NA DRODZE!!! IP: *.* 22.08.02, 20:17 A co powiecie na to?Kolezance i jej kilkuletniej corce znajomy policjant zaproponowal podwiezienie do domu. Nie mial w swoim samochodzie fotelika, a watpliwosci mamy skwitowal :"No co wy, ze mna mozecie"! I jak taka policja ma wyegzekwowac bezpieczenstwo naszych dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silije Re: NOWA TRAGEDIA NA DRODZE!!! IP: *.* 25.08.02, 20:33 Właściwie to Paweł - mąż Anki:Kilka tygodni temu musiałem na siłę zapinać nie swoje dziecko w fotelik naszej Julki i całą drogę tłumaczyć jej mamie żeby nie wyjmowała dziecka mimo płaczu ... więc głupota jest jeszcze powszechna!Drugi temat to foteliki, słuchajcie, nie każde zapięcie dziecka w fotelik wystarczy, sprawdźcie czy sam fotelik daje się stabilnie przymocować do siedzeń. Widziałem już matkę starannie przypinającą dziecko do steropianowego gówna NIE PRZYPIĘTEGO do samochodu......Owszem dla policjanta wystarczy...a tak w ogóle, to pozdrawiam całe forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KvM Re: NOWA TRAGEDIA NA DRODZE!!! -foteliki IP: *.* 25.08.02, 20:55 Nie wiem co masz na myśli mówiąc o tym steropianie nie przypiętym do samochodu. My mamy wkonany własnie ze steropianu z tym żę w zasadzie nie jest to fotelik tylko adapter dostosowujący wymiary dziecka do normalnego samochodowego pasa bezpieczeństwa. Jakoś nie mam zaufania do pasów, które są w fotelikach to po pierwsze, a po drugie zawsze wydłuża to długość pasów (najpierw pasy samochodowe, potem w foteliku - znaczne szarpnięcie) Fachowcy zalecają aby pasy bezpieczeństwa były jak najbliżej ciała pasażera. Nawet płaszcz może pogorszyć działanie pasów. Po to są m. innymi w nowoczesnych samochodach napinacze pasów, aby ciało pasażera w czasie wypadku nie "leciało". Mocowanie tradycyjnych fotelików, które widziałem nie dość, że pozwala na szarpnięcie fotelika na kilkanaście centymetrów, to jeszcze pasy w foteliku mają spory luz, są wązkie i mają dodatkowe miękkie nakładki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika_M Re: NOWA TRAGEDIA NA DRODZE!!! -foteliki IP: *.* 26.08.02, 06:54 CZeść KvM!To szarpnięcie fotelika o którym mówisz jest możliwe, ale nie we wszystkich samochodach. Po to między innymi jest regulacja ustawień wysokości pasów, aby po umocowaniu fotelika podciągnąć pas do góry i wtedy fotelik nawet nie drgnie. Tak jest np. w oplu. Natomiast są samochody w których nie umocujesz bezpiecznie fotelika czy nosidełka, bo pasy są za krótkie,np.w Focusie albo MOndeo. PozdrawiamMonika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika_M Re: NOWA TRAGEDIA NA DRODZE!!! IP: *.* 26.08.02, 07:01 Znam policjanta który "po pijaku" wiezie swoją żonę i rodzinę, bo woli prowadzić sam niż ma robić to jego żona. I zdarza mu się to dosyć często. Aż dziw bierze, że ona się na to zgadza. Wolałabym iść z dziećmi na piechotę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: NOWA TRAGEDIA NA DRODZE!!! IP: *.* 25.08.02, 21:51 Wierzę w fotelik, taki porządny.Dziś jest rocznica śmierci bliskich mi młodych rodziców. Wtedy dwu miesięczna Julka jechała w foteliku, markowym. Jest kochana, mieszka u babci, o ile wiem, poza usunięciem niegrożnego tętniaka (powikłanie po wypadku), właściwie nic jej się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś