Dodaj do ulubionych

niania, urlop i zapłata

IP: *.* 10.12.02, 13:24
Mamy, które macie nianie powiedzcie jak rozliczacie się z nimi w dni wolne, np. urlop. Wyjeżdzam na święta na dwa tygodnie i nie wiem czy płacić, czy nie. Niestety przy zatrudnianiu tego nie uzgodniłam. Dzięki za rady. eKate
Obserwuj wątek
    • Gość: asia_t Re: niania, urlop i zapłata IP: *.* 10.12.02, 14:20
      Gdy placilam niani za caly miesiac, wychodzilam z zalozenia, ze za urlop sie nalezy - w koncu nam w pracy za urlop tez placa. Moze uzgodnij z nia, czy cala pensje, czy np. pol. Aczkolwiek wydaje mi sie, ze jako pracodawca mamy obowiazek placic za urlop. Teraz place niani za godzine - wiec podczas naszego wyjazdu nie pracuje, pensja sie nie nalezy. Ale i tak zamierzam dac jej jakas premie swiateczna, zeby nie stracila za bardzo na naszym wyjezdzie...pozdrawiamasiaT
      • Gość: AniaSK Re: niania, urlop i zapłata IP: *.* 10.12.02, 14:48
        Ja zawsze płacę jeśli ja albo niania mamy urlop, to samo w przypadku choroby mojej, dziecka, niani.
      • Gość: AniaSK Re: niania, urlop i zapłata IP: *.* 10.12.02, 14:49
        Ja zawsze płacę jeśli ja albo niania mamy urlop, to samo w przypadku choroby mojej, dziecka, niani.
    • Gość: asia_t Re: niania, urlop i zapłata IP: *.* 10.12.02, 14:55
      Gdy placilam niani za caly miesiac, wychodzilam z zalozenia, ze za urlop sie nalezy - w koncu nam w pracy za urlop tez placa. Moze uzgodnij z nia, czy cala pensje, czy np. pol. Aczkolwiek wydaje mi sie, ze jako pracodawca mamy obowiazek placic za urlop. Teraz place niani za godzine - wiec podczas naszego wyjazdu nie pracuje, pensja sie nie nalezy. Ale i tak zamierzam dac jej jakas premie swiateczna, zeby nie stracila za bardzo na naszym wyjezdzie...pozdrawiamasiaT
      • Gość: Aluc Re: niania, urlop i zapłata IP: *.* 10.12.02, 15:23
        mama Andrzejka i Kamilka napisała/ł:>Aczkolwiek wydaje mi sie, ze jako pracodawca mamy obowiazek placic za urlop. > Asia, jako pracodawca powinnyśmy również nianię zarejestrować w ZUSie i odporowadzać składkę na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne oraz zaliczkę na podatek ;)a tak konkretnie - ja płacę za miesiąc, wedle zasady, że jak przerwa pracy wynika z mojego powodu (bo kino, basen, wyjazd, święta), to płacę, a jak z powodu niani (jej urlop, choroba) - to nie. Tak się podzieliłyśmy ryzykiem. I tak ona na razie na tym lepiej wychodzi niż ja :Dale jednak najlepiej umówić się na samym początku
        • Gość: agacz2905 Re: niania, urlop i zapłata IP: *.* 10.12.02, 18:10
          A ja nie czuję się pracodawcą naszej niani w formalnoprawnym znaczeniu tego słowa. Nie stać mnie tak samo na składki ZUS dla niani, jak i na płacenie jej za czas faktycznie nieprzepracowany. Nie zarabiam nawet tysiąca do kieszeni (może będziecie się śmiać, ale wstyd mi nawet pisać ile). Niania o wszystkim została poinformowana podczas naszego spotkania wstępnego i zgodziła się na moje warunki, tj. na płacenie od przepracowanej godziny. Więc może pierwszeństwo kodeksowej zasady swobody umów przed równie kodeksową - definicją pracodawcy?? Dodam, że zatrudniając nianię nie miałam intencji obejścia prawa :lol:, po prostu taką a nie inną mamy rzeczywistość finansową.Pozdrawiam, Agnieszka, mama Szymka
        • Gość: asia_t Re: niania, urlop i zapłata IP: *.* 10.12.02, 21:19
          No tak, Aluc, masz rację... ja w sumie nie omówiłam tego z nianią, teraz jej płacę za godziny - ale wydawało nam się, że skoro jest na pensji miesięcznej, stałej, to za dni wolne też wypada zapłacić... z drugiej strony, jak były wolne dni (typu 1 czy 11 listopada) i nie musiała przychodzić, za siedzenie z dziećmi w niedzielę nie wzięła od nas pieniędzy... Aluc, a ja myślałam, że Ty nie pracujesz jeszcze? To masz już nianię? :-) tak mi z postów ostatnio o być albo nie być wynikało...asiaT
          • Gość: Aluc Re: niania, urlop i zapłata IP: *.* 10.12.02, 23:32
            Mam nianię, bo grubego trzeba było do niani bezstresowo przyzwyczaić, a na szczęście nie musiałam przyzwyczajać na dwa dni przed powrotem :D przychodzi na parę godzin dziennie, zabiera Maksia na spacer, a ja w tym czasie mogę skoczyć na podskoki :lol:
    • Gość: eKate Re: niania, urlop i zapłata IP: *.* 11.12.02, 08:37
      Dziewczyny, dziekuje za rady. Po prostu trzeba zaplacić i koniec. A tak sobie myślę, że przed świętami głupio zabierać pieniądze. Pozdrawiam. eKate
    • Gość: ez Re: niania, urlop i zapłata IP: *.* 11.12.02, 11:59
      Ja z moją nianią umówiłam się na początku, że płacę za nasze urlopy, a nie płacę za dni wolne ustawowo np. święta lub jej chorobę i urlop. Wcześniej pracowała u rodziny gdzie brali dużo urlopów i nieraz na miesiąc wychodziło jej 300 zł.Moja niania ma na wychowaniu 3 dzieci niemałych wprawdzie 13,17,19 lat, mąż umarł 2 miesiące temu. Dlatego mimo ustaleń zamierzam zapłacić jej za święta normalnie.Moja niania umie to docenić, gotuje Asi nam nieraz zrobi obiad i sprzątnie mieszkanie mimo to, że umawialismy sie tylko na opiekę nad dzieckiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka