Dodaj do ulubionych

zmienic prace?

IP: *.* 21.01.03, 08:28
No to pytanie juz zadalam. Moze problemu nie bedzie, bo jeszcze mi nie odpowiedzieli, czy na pewno mnie wybiora, ale juz jestem blisko. Moja dotychczasowa praca jest kiepsko platna, ale mam tu cieplarniane warunki. Przywoza mnie i odwoza (jezdze ze znajomymi), koncze punktualnie o 16.00, jak musze wyjsc wczesniej czy wziac wolne to nie ma problemu. Lubie i umiem robic to, co robie, mamy fajny zespol. Ale teraz jestem po kilku juz rozmowach w nowej firmie i wyglada na to, ze moze mnie zechca. I nie wiem, co mam zrobic. Nowa praca to nowe obowiazki, nie wiem czy sobie poradze. Poza tym bede wracac pozniej do domu (moja biedna niunia juz w ogole matki nie bedzie widywac a ma dopiero 2 latka!), wydawac pieniadze na dojazdy, tluc sie autobusami. A kasa jest wieksza raptem o 500 zl. Ale z drugiej strony w nowej firmie sa duze mozliwosci rozwojowe, mozliwosc awansu, a w terazniejszej pracy nie ma ZADNYCH. No i co ja mam robic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia_M Re: zmienic prace? IP: *.* 21.01.03, 10:33
      ja własnie zmieniłam z takiej starej, monotonnej fajni ludzie etc na nową lepiej płatną (u mnie o 800 zł) - też daleko, stresy bo wymagania duże i wiesz co.... żałuję = może to rozleniwienie, przyzwyczajenie, rutyna - ale więcej bylam w domu, wychodziłam i zapominałam o pracy - a teraz żyję i denerwuję się firmowymi rzeczami non stop..owszem kasa ok, chociaż też nie są to jakieś super hiper zarobki... teraz okazało się że jestem w ciąży i w poprzedniej pracy poszłabym sobie na zwolnionko - a tu siedzę i drżę o dzidzię..... ehhhh to nasze szybkie życie pogoń za pieniądzem........
    • Gość: asia_t Re: zmienic prace? IP: *.* 21.01.03, 11:31
      Też mam podobny dylemat... w mojej pracy mam ciszę, spokój, własny pokoik, duuużo czasu na mailiki,forum, odpoczynek... tak, odpoczynek. Ja tu przychodze odpoczywac i pogadac z kolezankami. Nie rozwijam się i co jakiś czas mam wyrzuty sumienia, że się cofam, że nie inwestuję we wlasny rozwój, że jest dno i takie tam... ale... wychodzę o 16, jadę do pracy 20 minut, kasę zarabiam przyzwoitą, jak chcę mogę isć wcześniej. Nowa praca to nowe obowiązki, umowa na okres próbny, nerwówka, nie znasz ludzi, szefa... boję się takiej zmiany, bo chyba nerwówki w pracy po nieprzespanej nocy (typu ząbkowanie) nie zniosłabym na dłuższą metę... póki dzieci są takie malutkie, zostanę tutaj. Będę się nudzić, ale do domu wracać wypoczęta i uśmiechnięta.Rozważ wszystkie za i przeciw. Pieniądze są ważne, ale czy najważniejsze? Czy nie wolisz spędzić tych dwóch godzin z dzieckiem - nawet jeśli za mniejszą kasę? asiaT
      • Gość: MartaN Re: zmienic prace? IP: *.* 21.01.03, 12:27
        Witam,ja niedawno też szukałam pracy. Było kilka ofert, ale....1. policzyłam ile wynisą koszty dojazdu i dodatkowa opłata za nianię 2. kopmlikacje związane z szybkim dojazdem do domu (nagłe wyjście z pracy), wcześniejsze wyjście z pracy, wewntualnie możlwość pracy w domu od czasu do czasu3. zrozumienie ze strony szefa, że na niektóre sytuacje zwiazane z dzieckiem nie mam wpływu, jego akceptacja mojej mniejszej dyspozycyjności4. mój stres związny z pracą (odbije się na dziecku i mężu - nie ma co się oszukiwać: spokojna mama - szczęśliwy dom)5. możliwości rozwoju i awansu6. czy poradzimy sobie finansowo jeżeli wybiorę mniej płatną pracęno i....wybrałam tę mniej płatną, ale bardziej przystosowaną do moich dzisiejszych możliwości jako pracownika i bardziej odpowiadającą potrzebom jako matki.nie wiem jak będzie dalej, bo to dopiero będzie okres próbny, ale wszystko przede mną...Myślę, że powinnaś usiąść i wsłuchać się w siebie, porozmawiać z Bliskimi i wybrać to co będzie dobre dla Ciebie i dla Nich.Życzę powodzenia w podejmowaniu trudnych decyzjiPpozdrawiamMarta
        • Gość: bestia Re: zmienic prace? IP: *.* 21.01.03, 15:19
          ja przechodziłam przez to 3 lata temu, z tymże nie miałam dzidziusia, dopiero będę miała w lipcu. Nie żałuję, na poczatku większy stres z nowymi obowiązkami itd, ale bardzo się cieszę że to zrobiłam. Poza wyższą pensją, to liczył się dla mnie rozwój, obecna firma daje mi takie możliwości, nawet płaci za naukę angielskiego, który mam w firmie.Wybór należy do Ciebie i Twojej rodziny
    • Gość: Italia Re: zmienic prace? IP: *.* 21.01.03, 16:56
      Mysle, że niepewność co do tego czy faktycznie chcesz zmieniać pracę daje pewien komfort. Możesz na przykład porozmawiać z potencjalnym pracodawcą - powiedzieć, ze masz dziecko i co się z tym wiąże - że nie mozesz zostawac po godzinach, że moze się zdarzyć, że bedziesz musiala wyjść wcześniej itp. Jezeli on to zaakceptuje to będziesz miała łatwiej, a jak nie to trudno, zostaniesz w starej pracy.Możesz tez spróbować negocjować pensję w górę. Może zgodzą się ją podwyższyc i wtedy bedziesz bardziej zadowolona. Ja bym pewnie poeksperymentowała w ten sposób w Twojej sytuacji...Co do mnie to zmieniłam pracę na bardziej odpowiedzialną i lepiej płatną mając roczne dziecko. I jestem zadowolona, ale nie odwazyłabym się poradzić ci czegokolwiek, bo wszystko zależy od tak wielu czynników... Anika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka