Dodaj do ulubionych

Roczek i przesąd?

18.04.07, 22:12
Cześć Wam chciałam sie dowiedzieć co o tym sądzicie. Roczek mojego syna wypada
w poniedziałek 2 lipca jak powiedziałam kuzynce że przeniose go 3 dni
wcześniej na piątek gdyż z sb. na ndz. jedziemy nad może , a chciałabym
wiadomo za[rosić dziadków brata to zaraz mnie uświadomiła że pierwszych
urodzin się nie przenosi ale czemu to już nie powiedziała, ale ja w przesądy
nie wierze.
A jak jest u was?
Przenosiłyście roczek a może robiliście w tedy kiedy to wypadło ?
Z góry za odpowiedzi dziękuje!
Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • pasjanna Re: Roczek i przesąd? 18.04.07, 22:52
      To przesąd i jak każdy przesąd zwyczajnie głupi. Zresztą pierwszy raz o takim
      słyszę.
      Zawsze urządzałam urodziny mojemu dziecku wtedy kiedy było to wygodne dla mnie
      albo dla gości. Zdarzało się, że obchodziliśmy je w najbliższy weekend po
      urodzinach albo w weekend przed urodzinami. Było i tak, że urodziny
      organizowaliśmy nawet dwa albo i trzy tygodnie po dacie urodzin, bo dziecko
      akurat było chore.
      • brzoska80 a ja uslyszalam inny przesad:) 19.04.07, 10:17
        nie słyszałam o powyższym przesądzie o przekładaniu urodzin. I jak we wszystkie
        inne nie wierze i sie nie przejmuje.Natomiast ostatnio usłyszałam przesad na
        temat roczku, który mnie bardzo rozbawił.Podobno w pierwsze urodziny kładzie
        się przed dzieckiem różne przedmioty i w zależności od tego co dziecko złapie
        to tym będzie się zajmował w przyszłości( czy coś takiego)smile A znajomy położył
        m.in. kieliszek na stole, a że dziecko tego wcześniej nie widziało to złapało
        to od razy, buachacha! to jakby wierzyć w przesądy to dziecko będzie
        alkoholikiem kiedyś?cha cha!
    • zona_mi Re: Roczek i przesąd? 18.04.07, 23:08
      Robiłam kiedy mi pasowało.
      • mama_frania Re: Roczek i przesąd? 18.04.07, 23:48
        To pewnie kolejna głupota.Ja nie przenosiłam roczku synka- wypadał w niedzielę smile
    • akerl Re: Roczek i przesąd? 19.04.07, 07:21
      nigdy o czyms takim nie slyszalam,za to ostatnio dowiedzialam sie,ze co ja
      wyprawiam,kiedy stoje z malym przy lustrze-on to uwielbia,gada z kolega i sie
      chichra-ze przed chrztem nie wolno,bo DIABLA ZOBACZY
      • apolonina13 Re: Roczek i przesąd? 19.04.07, 07:28
        olej przesady
        ja robiłam w weekend bo w tygodniu mi nie pasowało i nikt słowa nie powiedział
        sprzeciwusmile
      • nowamz Re: Roczek i przesąd? 19.04.07, 10:51
        Do akerli ja też słyszałam o tym przesądzie tylko w innym kontekście że jak sie
        pokazuje lustro to dziecko będzie mieć trudną mowę, ale że niewierze w przesądy
        i jak się okazuje nie jestem w tym osamotniona pokazuje małemu a on sie cieszy i
        przybija lustrzanemu odbiciu piątkesmile
        Pozdrawiam!!!
        Dziękuje jeszcze raz wszystkim za odpisanie!!!
    • estel7 Re: Roczek i przesąd? 19.04.07, 10:04
      w ogóle się nie przejmuj - u mnie spanikowali jak idąc na spacer zaszliśmy na
      cmentarz (przed chrztem) a my właśnei chcielliśmy do dziadka zajść i prawnuka
      mu "przedstawić"
    • pacia811 Re: Roczek i przesąd? 19.04.07, 10:11
      ja również nie znam takiego przesądu...nie bardzo rozumie co to ma oznaczać??
      ja mojej córeczce obciełam włosy jak miała 2 miesiące, ojjj teściowa to do
      kościoła chyba poszła przebłagać za mój grzechtongue_out (jest taki przesąd, który
      mówi, że nie wolno obcinać włosków dziecku przed ukonczeniem roczku, bo mu się
      rozum podcina?? czy coś takiegotongue_out)
    • noovaa Re: Roczek i przesąd? 19.04.07, 10:39
      Jak będzie mi tak wygodnie to przeniose smile ...
      Mam w domu czarnego kota, ze 3 drabiny i miesiąc temu rozbiłam lustro .. tongue_out
    • joka772 nie badź przesądna, to przynosi nieszczęście! 19.04.07, 11:07
    • babie_lato1 Re: Roczek i przesąd? 19.04.07, 13:15
      Przesąd, żeby nie świętować urodzin przed ich datą spowodowany jest strachem, że
      można ich "nie doczekać", jak oswieciła mnie kiedyś znajoma Niemka. Przesąd ów
      funkcjonuje najwyraźniej również tam wink Dotyczy nie tylko pierwszych, ale w
      ogóle wszystkich urodzin.
      Ja lubię świętować urodziny dokładnie tego dnia, kiedy przypadają. Nie wiąże się
      to z jakimiś obawami czy przesądem, po prostu tak lubię. Rzadko jednak to jest
      możliwe, więc najczęściej przyjęcie odbywa się w najbliższy weekend.
      • agnieszkaela Re: Roczek i przesąd? 19.04.07, 13:39
        Bzdura. Urodiny sowjemu synkowi robilam w weekend po urodzinach, ktore
        przypadaly w srode. Jak zrobic impreze dla dziecka-a wiec nie wieczorem a
        popoludniu-w tygodniu kiedy wszyscy pracuja? Choc w np Holandii tak sie robi.
        Rodzicie biora wolne z pracy, ale dziwi mnie oczekiwanie tego samego od reszty
        rodziny i znajomych.

A co do wybierania przedmiotu- to nie jest to przesad a wrozba. Calkiem
        sympatyczna zabawa, choc oczywiscie stawianie kieliszka i wrozenie alkoholizmu
        uwazam za grube nieporozumienie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka