Dodaj do ulubionych

Domek z ogródkiem i koszty utrzymania.

29.05.07, 17:25
Całe życie mieszkam w mieszkaniu w bloku. Wiem jakie są koszty ogrzewania w
dwudziestoparoletnim bloku (ocieplonym, z nową elewacją).
Niedługo przeprowadzamy się do niewielkiego domu, ma on około 130 metrów i
jest jeszcze w budowie ale za miesiąc ma być gotowy.
Która z was mieszkała w bloku a teraz w domu?
Jak możecie porównać koszty utrzymania domu?
Obserwuj wątek
    • ania.silenter Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 29.05.07, 17:48
      Blok: czynsz (skandalicznie wysoki jak za 24 m2 - ok. 350 zł/miesięcznie),
      woda, prąd, telefon, gaz - dużo się tego uzbierało miesięczniesad,
      dom: woda raz na dwa miesiące, prąd - tak jak w bloku, telefon - jw, gaz -
      pierwszy rachunek od założenia gazu (za pół roku) - duuużo mniej niż się
      spodziewałamsmile, ale zima była lekka, szambo (!!!!). No i najgorsze w naszym
      wypadku - droga dojazdowasad, która sporo nas kosztuje bo nasza działka jest
      dość daleko od ulicy. Ogród - utrzymanie, pewnie kosztuje sporo, my na razie
      kosimy trawę i wczesną wiosną podcięliśmy gałęzie drzewom.
      • zuzanna56 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 29.05.07, 17:56
        Faktycznie dużo płaciliście. My za 65m2 płacimy 550 zł ale wiem że zużywamy
        dość duzo wody.
        Zima było ciepła. Ja się zastanawiam ile będziemy płacić za ogrzewanie.
        O jakiej porze roku wprowadziliście się?
        • jozefinka15 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 29.05.07, 18:02
          bożysz. ale ty mnie wkurzasz zuzanno56, taka jestes idealna, ty i twoja cala
          rodzinka łacznie z rodzicami
          a teraz maz watpliwosci pani nauczycielko ktora idealanie planuje swoje zycie
          hahaha
          • zuzanna56 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 29.05.07, 22:20
            Masz jakiś problem Józefinko?

Owszem planuję, a moi rodzice nie są idealni. Ja też nie.

A w czym widzisz problem?
        • ania.silenter Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 29.05.07, 18:04
          zuzanna56 napisała:

> O jakiej porze roku wprowadziliście się?

we wrześniu 2005. Całą zimę 2005 ogrzewaliśmy dom prądem - skutek: rachunek
          ponad 3000 złsad((((.
          • dorcia1234 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 29.05.07, 21:12

• ania.silenter Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 29.05.07, 21:27
              podatek gruntowy to jakieś śmieszne grosze, a remonty? Kiedy mieszkaliśmy w
              bloku też płaciliśmy za wszystkie remonty bo Spółdzielnia zupełnie się nie
              poczuwałasad, ale czynsz pobierała twardosad(((.
              • dorcia1234 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 29.05.07, 22:15

• zuzanna56 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 29.05.07, 22:21
            My tez się wprowadzimy we wrześniu ale 2007.
            • zuzanna56 jozefinka15 29.05.07, 22:24
              Ach, chyba nowy nick. Kim jesteś? Znamy się może z innego forum?

Boże, co za ludzie.................
              • sara.24 do zuzanny56 30.05.07, 11:12
                Jozefinka15 to zapewne taki jednorazowy nick zeby nawtykać komuś i napisać cos
                czego nie ma się odwagi ujawniając swoją forumową tożsamość. Nie ma się co
                przejmować takimi osobami. Najwyraźniej jej zazdrość jest tak wielka że musiała
                sobie ulżyć wink
                • zuzanna56 Do sary 24 30.05.07, 15:32
                  Dzięki, trochę się zdenerwowałam, muszę przyznać.
                  • sara.24 Re: do zuzanny56 30.05.07, 22:55
                    > Dzięki, trochę się zdenerwowałam, muszę przyznać.
                    Nie dziwię Ci się. Samej mi się przykro zrobiło jak przeczytałam taki
                    bezpodstawny atak, w sytuacji kiedy zwyczajnie pytasz o praktyczną sprawę
                    związaną z zamieszkiwaniem w domku, bez cienia przechwalania się czy
                    wywyższania.
                    Niestety w naszym pięknym kraju jest tak, że jak ktoś posiada więcej niż
                    przeciętny Kowalski, to od razu pojawia się nadmierna, bezsensowna zazdrość.
                    Trzeba się w miarę możliwości starać to ignorować, mimo że potrafi sprawić to
                    przykrość.
                    Poruszony przez Ciebie temat, również bardzo mnie interesuję. Mam nadzieję, że
                    wypowie się w tym wątku jak najwięcej dziewczyn które mają podobne
                    doświadczenia, coś konkretnego do powiedzenia i nie muszą nikomu niczego
                    zazdrościć.
                    Pozdrawiam
                    • zuzanna56 do sary24 31.05.07, 06:50
                      Nie chce mi się aż w to wierzyć że ktoś mógłby mi czegoś zazdrościć. Są ludzie
                      naprawdę bogaci i dla nich taki mały domek na przedmieściach to nic. Bez sensu,
                      nie lubę takich rozmów. Jestem chyba zbyt wielką idealistką, normalnie w życiu
                      spotykam naprawdę fajnych ludzi. Tej Józefince chyba jednak o coś innego
                      chodzi, nie wiem. Może miała zły dzień?
                      Ten domek to marzenie mojego życia, jestem już kilkanaście lat po ślubie i w
                      końcu się go dorobiliśmy, w jakiejś części na kredyt.
                      Pozdrawiam cię serdecznie.
    • joanna_poz Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 30.05.07, 08:56
      Zuzanno,
      mieszkamy w domku o podobnej powierzchni jak Twój od 2 lat.
      Koszty ogrzewania, wody, prądu i wywozu śmieci to 6000-6300 zł rocznie
      (podliczony rok 2005 i 2006), czyli średnio 500 zł miesięcznie.
      Połowa tej kwoty to ogrzewanie.
      Pozdrawiam,
      Joanna
      • burza4 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 30.05.07, 10:55
        trochę bez sensu te wyliczenia, bo są mało miarodajne. Ceny niektórych usług
        zależą od lokalizacji (ochrona, ubezpieczenie, wywóz śmieci itd), druga sprawa -
        to wielkość domu i technologia (w sensie rodzaj ogrzewania, podłączenie do
        mediów), która warunkuje różnice w rachunkach. Wyliczenia robiłam ze dwa lata
        temu (dom 200 metrów z haczykiem, media miejskie) - koszty biezące (bez
        remontów, ale z ubezpieczeniem) wychodziły mi na poziomie ok. 1000 zł
        miesięcznie.
        • bri Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 30.05.07, 11:14
          Dokładnie. Bardzo istotne jest jak Wasz dom będzie ogrzewany. U mojej siostry
          poprzedniej zimy przy ogrzewaniu elektrycznym wychodziło im prawie 1000 zł
          miesięcznie za samo ogrzewanie.
    • jusytka utrzymanie zadbanego dom z ogródkiem kosztuje duzo 30.05.07, 11:11
      Taka studnia bez dna, bo wciąż rodzi sie potrzeba dokupienia kolejnych rzeczy
      lub modernizacji aktualnych ...
      • jusytka Re: utrzymanie zadbanego dom z ogródkiem kosztuje 30.05.07, 11:12
        Media, czyli prąd, woda, gaz są ZNACZĄCO wyższe niz w mieszkaniach
        • joanna_poz Re: utrzymanie zadbanego dom z ogródkiem kosztuje 30.05.07, 11:19
          z tym znacząco to akurat przesada, bo robiłam porównanie kosztu mediów
          mieszkania 45 metrowego do domu 130 metrowego.

ja mam rachunki za prąd takie same jak w mieszkaniu - bo mieszkając w domu nie
          siedzę i nie palę światła w 5 pomieszczeniach naraz. a ilość urządzen nadal mam
          te samą.

wody zużywam o tyle więcej ile wymaga podlewanie ogrodka.
          • burza4 Re: utrzymanie zadbanego dom z ogródkiem kosztuje 30.05.07, 15:52
            joanna_poz napisała:

> ja mam rachunki za prąd takie same jak w mieszkaniu - bo mieszkając w domu
            nie siedzę i nie palę światła w 5 pomieszczeniach naraz. a ilość urządzen
            nadal mam te samą.

a urządzenia, których w mieszkaniu nie ma? U mnie np. pompa (wodę mamy ze
            studni), różne programatory, oświetlenie ogrodu, wejścia, kosiarka do trawy.

poza tym media to nie wszystko - głupi trawnik wymaga pielęgnacji, i rocznie
            spokojnie z 400-500 zł na to idzie, wliczając w to nawozy i przeróżne preparaty
            do chwastów.

W mieszkaniu mogłabym mieć TV i internet z kablówki. W domu nie, więc płacę
            prawie 90 zł za cyfrę i dodatkowo ponad 100 zł za internet. Koleżanki mają to
            samo za 1/3 tej ceny. W mieszkaniu raczej nie myślisz o ubezpieczeniu murów
            (ubezpiecza spółdzielnia), a jedynie o swojej części - i płaci się rocznie
            grosze w porównaniu z ubezpieczeniem domu.
        • zuzanna56 Re: utrzymanie zadbanego dom z ogródkiem kosztuje 30.05.07, 15:28
          Woda też?
          Gaz pewnie tak bo teraz płacimy ryczałt, naprawdę niewiele.

Będziemy mieć ogrzewanie podłogowe oraz gazowe ale też kominek.
        • mamamonika Re: utrzymanie zadbanego dom z ogródkiem kosztuje 30.05.07, 19:33
          Za prąd płacimy mniej więcej tyle co w bloku (różnica metrażowa 64-250m) Za
          gaz - więcej (poprzednio też mieliśmy ogrzewanie gazowe, ale niewydajny piec
          starego typu i niezbyt szczelne okna). Rachunki - w zimie razy dwa, teraz
          jeszcze nie dostałam. Teraz gazu używam tylko do podgrzewania wody - mam płytę
          elektryczną, piekarnik też. W domu wspomagamy się kominkiem (drzewo mam za
          dziękuję wink), ale raczej sporadycznie, ale też jest to opcja. Biorąc poprawkę
          na różnicę powierzchni - nie jest źle. No, w tym roku była wyjątkowo
          sympatyczna zima.
          W domu trzeba pomyśleć o monitoringu (u nas 60 PLN). Zobaczymy, jak woda w
          lecie (już podlewamy...) Pomyśl o założeniu 2 liczników - za wodę ogrodową nie
          naliczą wtedy opłat za odprowadzanie nieczystości.
        • zuza2be Re: utrzymanie zadbanego dom z ogródkiem kosztuje 30.05.07, 21:38
          jusytka napisała:

> Media, czyli prąd, woda, gaz są ZNACZĄCO wyższe niz w mieszkaniach

Hmm ciekawe: wodę mam z własnego ujęcia, gazem ogrzewam - dom mam ok. 5-6 razy
          większy niż mieszkanie i rocznie kosztuje to mniej więcej tyle samo.
          Modernizacji nie przeprowadzam bo wszystko jest zrobione solidnie. coś chyba
          źle liczysz albo masz przedwojenny dom do remontu
          • burza4 Re: utrzymanie zadbanego dom z ogródkiem kosztuje 31.05.07, 19:37
            Nie trzeba mieć przedwojennego domu, żeby mieć co robić. Co roku praktycznie
            coś jest do zrobienia, jak się to zaniedba, to potem pokutuje. A to pęknie
            płytka na tarasie, a to się okazuje, że jakiś kabelek.

a co do ogrzewania - właśnie dostałam rachunek za gaz. 1200 zł - za 2 miesiące
            wg odczytu (więc nie uśrednione) - a przecież już nie ogrzewamysad
            • dorcia1234 Zuzanna 31.05.07, 19:50

• zuzanna56 Re: Zuzanna 31.05.07, 20:40
                No ale wpisałam ją w ogólną wyszukiwarkę i nie było tam nikogo takiego, jakby
                nowy nick.
                Co tam, nie ma się co przejmować.
            • zuzanna56 Re: utrzymanie zadbanego dom z ogródkiem kosztuje 31.05.07, 20:43
              Za rok pewnie i ja będę tu komuś doradzać jak to jest z tym utrzymaniem domu.
              Na razie jestem pełna optymizmu, choć oczywiście liczę sie z tym że jeśli domek
              jest dwa razy większy od mojego mieszkania to będziemy jednak trochę więcej
              płacić. Teraz co miesiąc płacimy 550 zł, no, od maja do września coś koło 350
              zł.
      • zuzanna56 jusytka 30.05.07, 15:30
        Może i tak ale dom jest nowy, co ja mam tam modernizować?
        Mam mieszkanie w bloku, które musiałam zmodernizować bo blok ma teraz 20 parę
        lat (mieszkam w nim od 7 lat).

Zobaczymy, jak będzie, po to zadałam to pytanie, bo nigdy w domu nie
        mieszkałam. Zawsze ktoś coś doradzi.
        • jusytka Re: jusytka 30.05.07, 21:27
          zuzanna56 napisała:

> Może i tak ale dom jest nowy, co ja mam tam modernizować?

He he - sama zobaczysz wink
          • zuzanna56 Re: jusytka 30.05.07, 22:10
            Ale co? Mieszkasz w takim małym domku?
    • mynia_pynia Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 30.05.07, 19:02
      Przez pierwsze 2 lata koszty powinny być dużo wyższe, bo:
      - należy przesuszyć dom, czyli musisz w sezonie dobrze dogrzewać i często
      wietrzyć i tak w kółko, żeby grzyb nie wyłaził i żeby wilgoci nie było.

A co do kosztów to 3360 zł płacimy w kawalerce w bloku, za sam czynsz, a gdzie
      prąd, telefon ???
      Też się budujemy, chcemy zainwestować w kolektory słoneczne, ogrzewanie zrobić
      na paliwo stałe (ekogroszek) bo dom będzie miał 160m2 pow. użyt (189m2 -
      całkowitej).

Koszty w domu:
      - prąd, woda, gaz - wyjdzie więcej o koszenie trawnika i podlewanie go wink
      - kanalizacja - jak ja masz to super, jak nie to oczyszczalnia - jeszcze
      fajniej, tragedia - szambo koszt rocznego wywozu 1000-2000zł
      - wywóz odpadów (śmieci) też dużo drożej niż w mieszkaniu,
      - ubezpieczenie i podatek - około 300 - 500zł.
      - koszty ogrzewania (zależy od okresu grzewczego i temperatur - co rok
      inaczej wink

Myślę, że kwota 6 - 8 tyś rocznie za wszystkie media to realna cena. Z tym że w
      lecie będziesz miała rachunki przez pół tego co w zimie wink

• dariamax Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 31.05.07, 22:17
        Mieszkam w wybudowanym domu już 7 lat i jedyne remonty (tj naprawę tego co
        zrobiono) to uzupełnienia ok 15 dachówek i 1 gąsora bo zerwały wichury i to
        wszystko jeżeli chodzi o remonty koszt ok 300 zł. Jak masz dobrych fachowców i
        przypilnujesz budowy to długo masz spokój z remontami. W domu mieszka sie
        taniej . Moje koszty roczne to 280 podatek gruntowi i od nieuchomości( Gdańsk)
        550 ubezpieczenie domu i ruchomości na kwotę realnej wartości, 600 woda ,1750
        prąd, 180 śmieci, 600 szambo,1100 drewno do kominka 2500 olej opałowy razem 630
        zł miesiecznie za mieszkanie na 180 m domu i 500 m ogrodu . Tej zimy poszło
        mniej drewna i oleju. temp w domu ok 19-20 stopni zimą bo mam małe dziecko.
        • zuzanna56 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 01.06.07, 18:05
          Dziękuję za odpowiedzi.
    • 74l Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 01.06.07, 18:38
      Zuzanno napisałam na priv
      • zuzanna56 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 01.06.07, 18:46
        OK ale jeszcze nie dotarło.
        • zuzanna56 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 01.06.07, 18:53
          Nadal nie ma, poczekam.
          • 74l Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 01.06.07, 19:01
            Miałam jakiś problem.Już masz?
            • zuzanna56 Re: Domek z ogródkiem i koszty utrzymania. 01.06.07, 19:16
              Już mam i nawet odpisałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka