najglupszy-nick 23.09.08, 19:46 Ja proponuję Lecha Wałęsę na banknocie Bliźniaków Kaczyńskich na 2 euro, Ojca Dyrektora na 5 euro, Antoniego Macierewicza na 10 euro. Na pozostałe bank-knoty nie mam pomysłu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
najglupszy-nick Re: Kto na Euro? 23.09.08, 19:50 L.W. na 1 euro (oczywiście - ten świat to jego dzieło, a ten banknot jest najważniejszy). Odpowiedz Link
censorship Re: Kto na Euro? 23.09.08, 21:13 Ja bym postulowała postaci z obrazów Malczewskiego. Nie wiem dlaczego, ale one najbardziej kojarzą mi się z tą planowaną pieniężną rewolucją. Odpowiedz Link
poloeschatolo Re: Kto na Euro? 24.09.08, 00:01 censorship napisała: > Ja bym postulowała postaci z obrazów Malczewskiego. Nie wiem > dlaczego, ale one najbardziej kojarzą mi się z tą planowaną > pieniężną rewolucją. a mnie najbardziej z grottgerem Odpowiedz Link
kolejar Aj waj... 24.09.08, 00:53 A ja myślę, że Euro to nic nie warty pieniądz. Może my przyjmijmy Szekel? A na te pieniądze wybić Św. Rodzina - też nasi... Odpowiedz Link
map4 Re: Kto na Euro? 25.09.08, 12:59 Uważam, że żaden z polaków - czy żyjących, czy martwych nie zasługuje na to, żeby miejscowe buraki wymieniały jego facjatę na flaszkę wina owocowego. Na monetach Euro widziałem już drzewka, liście, przygrubawego bundesorła, smoki rodem z godła miasta Kłodzka, drzewka i aseksualne francuzki, instrumenty muzyczne, parę facjat władców europejskich królestw, jakieś budynki lub ich fragmenty czyli w sumie nic ciekawego. Proponuję zatem bociana. Odpowiedz Link
kolejar Re: Kto na Euro? 26.09.08, 05:18 Odpowiedzieć mogę tylko pod warunkiem, że nie będziemy tu wieścić euro-klęski i - aj waj - zagłady, upadku, bo Euro. Nie będziemy szydzić, olewać, drzeć łacha - inaczej udawać koniunkturalnie "niezależnych", którym wszystko wisi (a to g... prawda - wszystkim tu NIC nie wisi), ogólnie modnie pozować na lewaków, anarchistów itp. To co? Ja proponuję symbole w miarę jednoznacznie nasuwające na myśl Rzplitą. To trudne... Jeśli jakiś Man, to Wielki Książę Litewski Jogaiłła, wychrzczony na Władysława i koronowany na Króla Polski? Na pewno JP2 jest wyśmienity! A z miejsc to po prostu... Wawel! Wszak tam czakram nawet i niech nikogo nie dziwi. Jak monet starczy, to można dalsze wizerunki miejsc i ludków historycznych, ale wg tego klucza powyżej - dla dobra Najjaśniejszej! Odpowiedz Link
kolejar Re: Kto na Euro? 26.09.08, 05:19 P.S.: Lech Wałęsa będzie, ale dopiero pośmiertnie. Odpowiedz Link
skoonk Re: Kto na Euro? 26.09.08, 11:20 pl.wikipedia.org/wiki/Zygmunt_III_Waza Zygmunt III Waza (1566-1632) - z Bożej łaski król Polski, wielki książę litewski, ruski, pruski, mazowiecki, żmudzki, inflancki, a także dziedziczny król Szwedów, Gotów i Wandalów. Muntek miał dojrzałą koncepcje unii. Współcześni mu nie dorównywali, byli egoistami. była szansa na obalenie samozwańczego patriarchatu, Moskwy, Turków, próby unii z Habsburgami, zjednoczenia wielu krajów... A z innych ciekawostek - gołąb - symbol wolności, informacji, wyżaszej świadomości, posłannictwa duchowego ponad ranicami. Wykorzystywany juz przez starozytne Pytie, potem w słuzbie wielu armii, jako kurier i broń strategiczna. Odpowiedz Link
map4 Re: Kto na Euro? 26.09.08, 13:41 skoonk napisała: > A z innych ciekawostek - gołąb - symbol wolności, informacji, wyżaszej > świadomości, posłannictwa duchowego ponad ranicami. Wykorzystywany juz przez > starozytne Pytie, potem w słuzbie wielu armii, jako kurier i broń strategiczna. gołąb mi się podoba. Ma jednoznacznie pozytywne skojarzenia, podobnie jak bocian. Gołąb na 1 euro, bocian na dwójkę, albo odwrotnie. Odpowiedz Link