Dodaj do ulubionych

dziecko nie chce spac

17.06.03, 22:08
Moja Corka ma poltora miesiaca. Przez tydzien zachowywla sie jak klasyczny
noworodek, czyli spala duzo, budzila sie na jedzenie, czasem przez jakis czas
czuwala i obserwowala lub po prostu plakala. Teraz chowa sie zdrowo, nie ma
kolek ani innych problemow, je jak trzeba, ale nie spi w dzien prawie nic. W
nocy sie chyba wysypia, ale w dien zasypia 2 -3 razy na 15 - 20 minut i to
wszystko. Jest to moje pierwsze dziecko, ale chyba jeszcze 3letnie dzieci
spia troche w dzien. Nie chodzi mi o moj czas, bo mala nie placze, nie trzeba
przy niej murem siedziec, troche pokweka, troche poobserwuje, chodzi mi o to,
czy to nie jest niezdrowe, czy nie jest objaw jakiejs pobudliwosci czy
nerwowosci, ze ni umie zasnac na dluzej w dzien. Moze ktos mial podobna
sytuacje i moze mi cos poradzic alebo chociaz powiedziec, co bedzie dalej,
czy to takie okresy - bo w koncu niedlugo jeszcze jest na swiecie. Ale
poniewaz sie martwie, czy to nie jest nieprawidlowe, dlatego pytam.
Ania
Obserwuj wątek
    • majah76 Re: dziecko nie chce spac 17.06.03, 22:55
      Aniu, moja córeczka ma 26 mcy. Od 2 mca życia spała, tak właśnie, jak
      opisujesz. Każdy lekarz, ktorego przy okacji pytałam mówił, że takie żywe
      dziecko, a sen jest sprawą indywidualną. Nawet dorośli - jedni potrzebują 6
      godzin, by sie wyspać, inni 10-12...

Też się martwiłam. Tez mówilam o nadpobudliwości (gdyż wszystkie znane mi
      niemowlęta spały bardzo dużo, obie babcie mnie straszyly, bo ich dzieci także
      dużo spaly...). A Ola coraz mniej. W koncu ustaliło się to na półgodzinnej
      drzemce w ciągu dnia (wcześniej takie 2 piętnastominutówki wink)) i około 8
      godzin w nocy. I pediatra powiedział "widocznie tyle potrzebuje". Te godziny
      Ola ustaliła sobie gdy miała parę mcy (wcześniej trochę dłużej w nocy).I zawsze
      spała krócej niż przewidują normy (ach te tabele godzin snu...).

Raczej sie nie przejmuj i obserwuj dziecko, jeśli dobrze sie rozwija, jest
      pogodne, to widocznie tyle snu potrzebuje. Ola już spała mniej w szpitalu (po
      porodzie), inne dzieciaczki jadły i spały, a Ola jadła i patrzyła. Tzn spała
      więcej niż później oczywiście.

U nas jest jeszcze problem z budzeniem się w nocy... Co chwilę. Tak właśnie od
      okolo 2-3 mca życia. Wcześniej 2-3 razy na karmienie, potem 7-8 razy. To malo
      pocieszające - ale tak jest do dzisiaj. I podobno - to też moze tak być. Taki
      temperament.

I jeszcze coś. Przez to, ze dziecko mało śpi, to albo chodzi późno spać (ok 23)
      i śpi do ok 7-8, albo kladziesz dziecko wcześniej, (np koło 20) i budzi się 5-
      6. Ja wybrałam to pierwsze rozwiązanie....

Ciekawostka - od mw. stycznia tego roku do kwietnia (początek) Ola zaczęła
      dłuzej spać w dzień !!! Tak około 1,5-2 godzin smile))) To takie 3 mce. Już się
      skończyło i teraz śpi co drugi dzień po 20-30 minut.

Pozdrawiam i życzę powodzenia i cierpliwości! Bo z czasem to może być trochę
      męczące, ze dzidziuś tak malutko śpi... W sumie cały dzień "pod dyktando"
      dzieciątka... smile))) Ale da się wytrzymać, a ile radości!

Majka, mama Oli (26 mcy).

PS. A moze się jeszcze córeczce odmieni i zacznie spać więcej, kto wie wink))?

• stynka2 Re: dziecko nie chce spac 18.06.03, 13:37
        Cześć Aniu,
        Nie powinnaś się martwić tym, że Twoja córeczka mało śpi w dzień. Napisałaś,
        że w nocy "się chyba wysypia", ale co to dokładnie znaczy, czy śpi jednym
        ciągiem, czy budzi się często? Jeżeli nie, to nie jest źle. Kiedy moja
        córeczka (obecnie 14 mies.) była w wieku Twojej, było podobnie, z tym że ona i
        w nocy spała źle (tak jest do dzisiaj). Te krótkie drzemki w dzień trwały
        chyba do około 6 miesiąca. Spała też bardzo krótko: około 20 minut i na ręce.
        Z tym, ż tak było przez całą dobę. A teraz śpi w dzień raz około 1,5 godziny.
        Trudno stwierdzić, jak będą u Was wyglądały te dzienne drzemki, na pewno
        będzie się to zmieniać wraz z wiekiem Twojego maleństwa. W każdym bądź razie
        długość snu jest sprawą bardzo indywidualną, jak już pisały o tym moje
        poprzedniczki, wiadomo, że jedno dziecko potrzebuje go więcej, inne mniej.
        Aha, odsyłam Cię do innych wątków na temat spania, a raczej niespania naszych
        maleństw. Cofnij się do poprzednich stron tam znajdziesz tego więcej.
        Pozdrawiam
        Mama Justysi
    • meme1 Re: dziecko nie chce spac 18.06.03, 09:11
      moj synek ma teraz 8 mies.ale od dobrych 4 nie spi w nocy.w wieku tojej corci
      tez byl taki.potem mu przeszlo.glowa do gory,ona sie po prostu uczy swiata,a
      jak ma spac jak ma taka fajna mamesmile?ania i wojtus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka