Dodaj do ulubionych

test PAPP'a - robiłyście?

11.08.07, 07:33
jeśli zdecyduję sie na ten test powinnam go zrobić jeszcze przed
upływem 14tyg. czyli w ciągu przyszłego tygodnia. W rodzinie nie ma
żadnych chorób genetycznych, ja mam 27 lat, z usg nie wyszło żadne
podejrzenie. Czy jest sens w robieniu tego testu, który i tak
określa tylko ryzyko i nie daje diagnozy?
Obserwuj wątek
    • issy25 Re: test PAPP'a - robiłyście? 11.08.07, 11:28
      Mnie się wydaje że wlaściwie nie ma, ale to tylko prywatna opinia. Jeżeli nie ma
      zadnych wzkazań medycznych to wlaściwie po co. Chyba że dla wlasnego świętego
      spokoju, a to w ciąży na wagę zlota smile Ja osobiście nie robilam.
    • blue_belle Re: test PAPP'a - robiłyście? 12.08.07, 22:22
      Ja robiłam taki test tylko po 14 tc. Nie znam tych nazw bo jeden robi się przed
      14 a drugi po 14 - i z tego co słyszałam to ten drugi jest bardziej wiarygodny -
      ale nie wiem czy to prawda. Ja zrobiłam ten test u mojego lekarza - chodzę
      prywatnie - za 150zł, mam 28 lat i też genetycznie nie rokuję żadnego obciążenia
      ale brałam silne leki przed ciążą więc chciałam się uspokoić. No i pomogło.........
      Pozdrawiam.
      • goosiaa3 Re: test PAPP'a - robiłyście? 12.08.07, 22:51
        najpierw miedzy 11-14 tyg robi sie usg genetyczne - mierzy sie przeziernosc
        karkowa i dlugosc kosci nosowej, wyklucza to zespol downa i chyba jescze inne
        choroby.Na dzien dzisiejszy wkonuje sie go na kase chorych i jest obowiazkowe
        dla kazdej mamy niezaleznie od wieku , neistety jescze nie kazdy lekarz
        stosuje-ja osobiscie mialam
        poznije po 14 tyg wykonuje sie wlansie test pappa - te testy wykonuje sie juz
        gdy jest jakies wyzyko czyli gdy kobieta jest po 35 roku zycia badz w rodzinie
        byly jakies choroby genetyczne
        ten test jest platny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka